Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ -ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ




                                                                       



                                                          

Θέλεις να προσφέρεις, να χαρίσεις, ν’ ανταλλάξεις οτιδήποτε καθαρό και σε καλή κατάσταση (είδη ρουχισμού για ενηλίκους και παιδιά, οικιακά είδη, βιβλία, παιχνίδια, DVD κ.λπ.);
Θέλεις ν’ αναζητήσεις κάτι χωρίς χρήματα;
 Απλώς…


“ΠΑΡ’ ΤΟ ΑΛΛΙΩΣ”




 ΥΠΑΙΘΡΙΟ

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ

-ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ

  ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

(από τις 6 μμ)

              ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

                    ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ



(BARTER  BAZAAR)
_______________________________________________________
ΔΙΚΤΥΟ ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 

ΣΤΗ ΝΑΞΟ
                          (http://partoalliosnaxos.blogspot.com 



πηγη: http://partoalliosnaxos.blogspot.gr/      

Μπλε φεγγάρι - 31 / 08 / 2012 - Πανσέληνος.....





Mπλε πανσέληνος στον Αυγουστιάτικο Ουρανό

                 Μπλε φεγγάρι



Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια




Μπλε φεγγάρι αποκαλείται μια πανσέληνος που συμβαίνει σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή. Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, τις περισσότερες φορές μια κάθε μήνα. Ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Αυτές αθροίζονται και ως αποτέλεσμα κάθε δύο ή τρια χρόνια έχουμε ένα επιπλέον φεγγάρι, φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 2,72 χρόνια. Διαφορετικές ερμηνείες τοποθετούν το έξτρα φεγγάρι σε διάφορες περιόδους, ωστόσο αυτή η πρόσθετη πανσέληνος αποκαλείται σε κάθε περίπτωση «μπλε φεγγάρι».

Ο όρος έχει και μεταφορική σημασία, η οποία τονίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακατηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια. Στο άλλο άκρο υπάρχει και μια πολύ κυριολεκτική σημασία καθώς ένα φεγγάρι μπορεί πράγματι να έχει χρώμα μπλε, εξαιτίας ατμοσφαιρικών διαταραχών. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι (όχι απαραίτητα πανσέληνος) φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή γαλαζωπό, εξαιτίας της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στην ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950 και, αξιοσημείωτα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, που είχε ως επακόλουθο να εμφανίζεται το φεγγάρι μπλε για μια περίοδο δύο ετών.


Ανάμεσα στα έτη 2005 και 2015 αναμένονται τα παρακάτω μπλε φεγγάρια:

Α. Θεωρώντας μπλε φεγγάρι την τρίτη πανσέληνο σε μια εποχή τεσσάρων πανσελήνων:
  • 19 Αυγούστου 2005
  • 19 Μαΐου 2008
  • 21 Νοεμβρίου 2010
  • 21 Αυγούστου 2013
Β. Θεωρώντας μπλε φεγγάρι μια δεύτερη πανσέληνο σε οποιοδήποτε μήνα:
  • 30 Ιουνίου 2007
  • 31 Δεκεμβρίου 2009
  • 31 Αυγούστου 2012
  • 31 Ιουλίου 2015

Σημειώνεται πως το έτος 2018 (καθώς επίσης τα έτη 2037, 1961, 1942, 1999) αναμένεται μαύρο φεγγάρι (καθόλου πανσέληνος το μήνα Φεβρουάριο που είναι συντομότερος), και ως αποτέλεσμα θα υπάρξουν δυο μπλε φεγγάρια μες την ίδια χρονιά, τον Ιανουάριο και το Μάρτη.




Blue moon,
You saw me standing alone,
Without a dream in my heart.
Without a love of my own.
Blue moon,
You knew just what I was there for.
You heard me saying a prayer for.

                                

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ο άνθρωπος και το σύμπαν





                                                                         
                                                       
                                                                                 


Από την αρχαιότητα ακόμη, ο άνθρωπος είχε την έμφυτη τάση να γνωρίσει και να κατανοήσει το Σύμπαν. Οι αρχαίοι Ινδοί, για παράδειγμα, φαντάζονταν το Σύμπαν σαν ένα τεράστιο νησί που το μετέφεραν στις πλάτες τους γιγάντιοι ελέφαντες, που με τη σειρά τους στηρίζονταν στην πλάτη μιας τεράστιας χελώνας. Η χελώνα αυτή έπλεε στα απύθμενα νερά του διαστημικού ωκεανού που αντιπροσωπευόταν από ένα τεράστιο φίδι.
Στην αρχαιότητα φυσικά το μόνο που μπορούσαν να κάνουν οι πρόγονοί μας ήταν να παρακολουθούν απότη Γη το υπέροχο θέαμα του ουρανού, δημιουργώντας συγχρόνως ευφάνταστες, αλλά πανέμορφες ιστορίες για όλα όσα έβλεπαν. Πάρτε, για παράδειγμα, τον Ήλιο. Απ` όλα τα ουράνια σώματα ο Ήλιος είχε την πιο μεγάλη επίδραση στη φαντασία των ανθρώπων. Ο δίσκος του Ηλίου παρομοιαζόταν μ` ένα χρυσό τέθριππο άρμα, το οποίο έσερναν τέσσερα ολόλευκα άλογα, ο Ηώος, ο Αιθίοψ, ο Βρόντης και ο Στερόπης που έβγαζαν από τα ρουθούνια τους φλόγες και φως. Όρθιος πάνω στο άρμα του ο ακούραστος θεός εξακόντιζε γύρω του πίδακες φωτός. Οι Ρόδιοι, ιδιαίτερα, λάτρευαν τον Ήλιο ως το δημιουργό θεό της φυλής τους. Το κολοσσιαίο του άγαλμα από το Λίνδιο Χάρη ήταν ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.
Αλλά και η Σελήνη κατείχε σημαντική θέση στους μύθους και στις παραδόσεις της αρχαίας Ελλάδας. Όταν πρόβαλε στον ουρανό το χαριτωμένο της πρόσωπο με την ασημένια ανταύγεια, η ομορφιά της έκανε τα άστρα να ωχριούν, ενώ η φαντασία των αρχαίων συνέκρινε τις ακτίνες της Σελήνης με τα γρήγορα και μυτερά βέλη της Αρτέμιδος. Η αγνή πανέμορφη παρθένα, η κυνηγός θεά, ήταν για τον Όμηρο το πρότυπο της γυναικείας ομορφιάς. Στη Σελήνη απέδιδαν επίσης τη νυκτερινή δροσιά και τις βροχές, γι` αυτό ονόμαζαν την Αρτεμη "Ποτάμια" και τη λάτρευαν κοντά σε πηγές και λίμνες, όπου πίστευαν ότι λουζόταν μαζί με τις Νύμφες, μακριά από τα βέβηλα βλέμματα των ανδρών.
Αν και τα μάτια μας είναι περιορισμένα στο να βλέπουν τα λαμπρότερα μόνο άστρα της νύχτας, για  χιλιάδες χρόνια ήταν τα μοναδικά αστρονομικά όργανα που διαθέταμε. Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε καθόλου από το να αναρωτιόμαστε για τις ρίζες μας. Καθένας από τους αρχαίους ανθρώπινους πολιτισμούς είχε τη δική του ιστορία και τη δική του εκτίμηση για όλα όσα έβλεπε στον ουρανό. Πριν από 4.000 χρόνια στη Νότιο Αγγλία υψώθηκαν οι γιγάντιοι μονόλιθοι του Στόουνχεντζ, ενός εκπληκτικού παλαιολιθικού υπολογιστή που χρησίμευε στον υπολογισμό των εποχών και στην πρόβλεψη των εκλείψεων.
Χιλιάδες χιλιόμετρα πιο νότια οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έχτισαν τις Πυραμίδες τους ως τάφους βασιλιάδων, με βάση διάφορα σημαντικά αστρονομικά φαινόμενα, ενώ το ηλιακό τους ημερολόγιο αποτελεί ακόμη και σήμερα τη βάση του δικού μας σύγχρονου ημερολογίου. Λίγο πιο βόρεια από την Αίγυπτο στα νησιά και στις ακτές του Αιγαίου, ο αρχαϊκός ελληνικός πολιτισμός των Μινωιτών γέννησε πριν από
5.000 χρόνια τους αστερισμούς που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα, ενώ στην άνθηση της κλασικής εποχής τέθηκαν οι βάσεις του σύγχρονου πολιτισμού, της φιλοσοφίας και της επιστήμης.

Οι αρχαίοι Έλληνες, με πρώτο τον Εύδοξο, φαντάστηκαν το Σύμπαν σαν ένα σύνολο ομόκεντρων κρυστάλλινων σφαιρών που περιφέρονταν γύρω από τη Γη μας. Σε κάθε μια από τις σφαίρες αυτές βρισκόταν και ένα ουράνιο αντικείμενο: ο Ήλιος, η Σελήνη  και οι πέντε ορατοί με γυμνό μάτι πλανήτες, ενώ στην εξωτερική σφαίρα κατοικοέδρευαν τα ακίνητα άστρα. Ήταν ένα πραγματικά καλοστημένο μοντέλο, το οποίο όμως δεν μπορούσε να επεξηγήσει τις εκκεντρικές κινήσεις των πλανητών που τους έδειχναν πολλές φορές να πισωγυρίζουν.
Πολλοί ήταν οι αρχαίοι φιλόσοφοι που ασχολήθηκαν με την επιστημονική μελέτη του ουρανού και των ουράνιων αντικειμένων. Η προσφορά του Ίππαρχου  (200-125 π.Χ.), για παράδειγμα, ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δίκαια θεωρείται σήμερα ο πατέρας της αστρονομίας. Δεν ήταν όμως μόνον ο Ίππαρχος, γιατί όλοι σχεδόν οι Έλληνες φιλόσοφοι καταπιάστηκαν κατά καιρούς με το προαιώνιο πρόβλημα να εξηγήσουν το σύστημα των άστρων, της Γης, των πλανητών και των παγκόσμιων κινήσεων.Όλες όμως αυτές οι προσπάθειες ξεκινούσαν από την κατανοήσιμη έννοια ότι η Γη ήταν ακίνητη και βρισκόταν στο κέντρο του Σύμπαντος. Και όλες, βασισμένες στην ανθρώπινη αντίληψη και όραση, προϋπόθεταν ότι τα άστρα ήταν καρφωμένα σ` ένα στερεό ουρανό που γυρνούσε γύρω από μιαν ακίνητη, σταθερή Γη, η οποία αποτελούσε έτσι το κέντρο του Σύμπαντος.
Αυτά πίστευαν όλες οι κοσμολογικές θεωρίες, εκτός απ`αυτήν του Αρίσταρχου από τη Σάμο (310-230 π.Χ. ): "Αρίσταρχος ο Σάμιος υποτίθεται τα μεν απλανέα των άστρων και τον ήλιον μένειν ακίνητα, τα δε γαν περιφέρεσθαι περί τον ήλιον κατά κύκλου περιφέρειαν." Δηλαδή, η Γη δεν είναι το κέντρο του κόσμου, όπως το ήθελαν οι κάτοικοί της, αλλά μια μηδαμινή σφαίρα που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Η θαυμάσια και απλή αυτή εξήγηση παραμερίστηκε σύντομα, γιατί δεν συμφωνούσε με την καθημερινή λογική ενός γεωκεντρικού συστήματος.
Το πολυπλοκότερο από τα γεωκεντρικά συστήματα δημιουργήθηκε από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο στην Αλεξάνδρεια το 2ο μ.Χ. αιώνα. Ο Πτολεμαίος ήταν πεπεισμένος ότι οι πλανήτες έπρεπε ναπεριφέρονται γύρω από τη Γη. Με το συνδυασμό κύκλων και επικύκλων κατόρθωσε να αναπαραστήσει τα παρατηρούμενα με αρκετή ακρίβεια. Αν και το γεωκεντρικό του σύστημα ήταν στην πραγματικότητα ανακριβές, επέζησε επί εκατοντάδες χρόνια, χάρη στους Αραβες αστρονόμους και στη μετάφραση του
έργου του απ` αυτούς.

Η ηλιοκεντρική θεωρία του Αρίσταρχου ξαναήλθε στο προσκήνιο 1.800 χρόνια αργότερα από τον Κοπέρνικο. Οι μεγάλης ακρίβειας παρατηρήσεις του Τύχωνος Μπραχέ το 17ο αιώνα οδήγησαν το μαθητή του, Γιόχαν Κέπλερ, στην ανακάλυψη των πραγματικών κινήσεων των πλανητών. Οι υπολογισμοί του Κέπλερ απέδειξαν ότι η Γη και οι πλανήτες κινούνταν σε ελλειπτικές τροχιές γύρω από τον Ήλιο και μ` αυτόν τον τρόπο απερρίφθη τελικά και το γεωκεντρικό σύστημα του Πτολεμαίου, αφού οι Νόμοι του Κέπλερ εφαρμόζονταν στους πλανήτες, τους δορυφόρους τους, αλλά ακόμη και στους κομήτες.
Με την ανακάλυψη του πρώτου τηλεσκοπίου από τον Ιταλό αστρονόμο Γαλιλαίο, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των ερευνών του ανθρώπου. Έτσι, το τηλεσκόπιο μας βοήθησε να διαπιστώσουμε γρήγορα την έκταση της άγνοιάς μας για το Σύμπαν. Στους αιώνες που ακολούθησαν τα τηλεσκόπια μεγάλωσαν και σε μέγεθος και σε πολυπλοκότητα αποκαλύπτοντάς μας, ως διά μαγείας, ένα νέο Σύμπαν και μία ατέλειωτη λιτανεία κρυμμένων μυστικών.
Το 1850 ο Λόρδος του Rosse στην Ιρλανδία κατασκεύασε το μεγαλύτερο μέχρι τότε τηλεσκόπιο στον κόσμο. Με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου αυτού κατόρθωσε να αναγνωρίσει ότι ορισμένα από τα νεφελώματα που έβλεπε είχαν μια ξεχωριστή σπειροειδή μορφή και έτσι υπέθεσε ότι ίσως οι νεφελοειδείς αυτοί να ήταν στην πραγματικότητα μεμονωμένα και ξεχωριστά κοσμικά νησιά, απόμακρες δηλαδή αστρικές πολιτείες.
Εβδομήντα χρόνια αργότερα με τη ραγδαία εξέλιξη της φωτογραφικής τέχνης και τη βοήθεια του τεράστιου, για την εποχή εκείνη, τηλεσκοπίου διαμέτρου 2,5 μέτρων στο όρος Oυίλσον στην Καλιφόρνια, ο αστρονόμος Έντουιν Χάμπολ κατόρθωσε να φωτογραφήσει μεμονωμένα άστρα στους σπειροειδείς νεφελοειδείς, επιβεβαιώνοντας έτσι την άποψη ότι επρόκειτο για απόμακρους αστρικούς κόσμους, έξω από το δικό μας Γαλαξία. Οι νεφελοειδείς λοιπόν αποδείχτηκαν ότι είναι αυτόνομοι και απόμακροι γαλαξίες, τεράστιες αστρικές πολιτείες, όπως ο δικός μας Γαλαξίας, με
δεκάδες δισεκατομμύρια άστρα ο καθένας.

Με τον ίδιο λοιπόν τρόπο, που η ηλιοκεντρική άποψη του Κοπέρνικου προκάλεσε επανάσταση στην αντίληψη της θέσης που κατείχε ο πλανήτης μας στο Ηλιακό Σύστημα, έτσι και η ριζοσπαστική ανακάλυψη του Έντουιν Χάμπολ επαναπροσδιόρισε  την άποψη που είχαμε για τη θέση μας στο Σύμπαν. Η ανακάλυψη του Χάμπολ μας απεκάλυψε μέσα σε μια νύκτα ότι το Σύμπαν ήταν πολύ πιο τεράστιο απ` ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε μέχρι τότε.


                            
                                                    πηγη:http://www.pyxida.gr/

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Midnight oil - Beds are burning


                                                       

How can we dance when our earth is 
turning
How do we sleep when our beds are burning




Έλεγχος προόδου για τον καπιταλισμό της κρίσης




                                                           


5 χρόνια μετά .......

 


του Richard Wolff
Λίγες μέρες πριν στις 10-13 Αυγούστου, έλαβε χώρα στην περιοχή High Falls κοντά στη Νέα Υόρκη, ένα summer campus που διοργανώθηκε από URPE (Union for Radical Political Economics) σε συνεργασία με το κίνημα Occupy Wall Street. Ο τίτλος του ήταν “Ριζοσπαστικές Οικονομικές Θεωρίες για την Τρέχουσα Οικονομική Κρίση”. Στις εργασίες που έγιναν συμμετείχαν με εισηγήσεις μερικοί από τους πιο γνωστούς αριστερούς οικονομολόγους στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο Richard Kliman, o Fred Moseley, o Michael Roberts. Δημοσιεύτηκε και μπορείτε να βρείτε εδώ το τεύχος με τις περιλήψεις των παρεμβάσεων, με τη μορφή σύντομων κειμένων – σχολιασμών. Δημοσιεύουμε σήμερα τη μετάφραση του κειμένου του γνωστού οικονόμου Richard Wolff και ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να επανέλθουμε συνεχίζοντας με νέες μεταφράσεις. Δείτε πληροφορίες για το campus και την URPE εδώ 


Μετά από 5 χρόνια  κρίσης – και χωρίς ένα τέλος να είναι ορατό  - είναι η στιγμή να αξιολογήσουμε τι συνέβη, γιατί και τι πρέπει να γίνει. Μια από τις βασικές αιτίες της κρίσης, που διαφεύγει στις περισσότερες από τις κυρίαρχες αναλύσεις, είναι η ταξική δομή των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Με αυτό εννοώ την εσωτερική οργάνωση των εταιρειών που τοποθετεί τους εργάτες ενάντια στα συμβούλια των διευθυντών και των μεγάλων μετόχων. Αυτά τα συμβούλια αναζητούν πρώτα από όλα να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη και το μέγεθος της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει να μεγιστοποιήσουν τη διαφορά μεταξύ της αξίας που προστίθεται από την εργασία των εργατών και της αξίας που πληρώνεται στους μισθούς των εργατών. Αυτά τα διοικητικά συμβούλια αποφασίζουν επίσης πως θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη διαφορά («υπεραξία») για να διασφαλίσουν την αναπαραγωγή και την επέκταση της επιχείρησης. Οι μεγαλομέτοχοι και οι διευθυντές που αυτοί επιλέγουν παίρνουν όλες τις βασικές επιχειρηματικές αποφάσεις. Τι, πώς, και πού να παράγουν και πώς να ξοδέψουν την υπεραξία (σε μισθούς και μπόνους στελεχών, σε παραγωγή με εξωτερική ανάθεση (outsourcing), στον χρηματισμό πολιτικών κ.α.). Οι εργάτες (η πλειοψηφία) ζουν με τα αποτελέσματα των αποφάσεων που παίρνει μια μικρή μειοψηφία (οι μέτοχοι και οι διευθυντές). Οι εργάτες αποκλείονται από τη συμμετοχή σε αυτές τις αποφάσεις: ένα μάθημα για  την καπιταλιστική δημοκρατία.
Ο καπιταλισμός των ΗΠΑ άλλαξε τη δεκαετία του 70. Τον προηγούμενο αιώνα, η έλλειψη εργατικών χεριών είχε  οδηγήσει σε αυξήσεις των πραγματικών μισθών ανά δεκαετία (για να εισέλθουν μετανάστες εργάτες). Στα 1970, οι καπιταλιστές εγκατέστησαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές που εξοικονομούσαν εργασία και / ή μετέφεραν την παραγωγή σε χώρες με χαμηλότερους μισθούς. Η ζήτηση για εργάτες έπεσε. Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες μετακινήθηκαν μαζικά προς τη μισθωτή εργασία όπως έκαναν και οι νέοι μετανάστες από τη Λατινική Αμερική. Η προσφορά εργατών αυξήθηκε. Οι καπιταλιστές δεν χρειαζόταν πια να αυξάνουν τους πραγματικούς μισθούς. Από τη δεκαετία του 70 και μετά, πλήρωναν τους εργάτες το ίδιο ενώ οι υπολογιστές αύξαναν την παραγωγικότητα της εργασίας: αυτό που παρήγαγαν οι εργάτες για να πουλήσουν οι καπιταλιστές συνεχώς αυξανόταν. Η υπεραξία (και τα κέρδη) έφτασε στα ύψη (χρηματιστηριακά boom, ανάπτυξη χρηματοπιστωτικού τομέα, κτλ) ενώ το μερίδιο των μισθών στο εθνικό προϊόν και εισόδημα έπεσε.
Κάνοντας αυτές τις αλλαγές, ο αμερικάνικος καπιταλισμός αντιμετώπισε μια κλασική αντίθεση. Είχε πληρώσει μισθούς που δεν επαρκούσαν για να κάνουν τους εργάτες να αγοράσουν το αυξανόμενο προϊόν. Η λύση, με οδηγό τον ταχέως αναπτυσσόμενο χρηματοπιστωτικό τομέα, είχε δύο πλευρές. Πρώτον, ανακυκλώθηκαν τα αυξημένα επιχειρηματικά κέρδη και ο ατομικός πλούτος των στελεχών μέσα σε μεγάλα νέα καταναλωτικά δάνεια (υποθήκες, δάνεια αυτοκινήτων, πιστωτικές κάρτες και αργότερα σπουδαστικά δάνεια). Αυτό κράτησε καλπάζουσα τη μαζική κατανάλωση παρά τους στάσιμους μισθούς και έτσι ανέβαλλε μια σίγουρη διαφορετικά οικονομική ύφεση. Δεύτερον, δημιουργήθηκαν επικερδής νέες επενδύσεις για τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους (ασφάλειες βασισμένες σε καταναλωτικά δάνεια και συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης – CDS- που διασφάλιζαν τις ασφάλειες αυτές). Οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αντικατέστησαν τις μη- χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στην κυριαρχία της οικονομίας των ΗΠΑ. Οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές βασισμένες σε καταναλωτικά δάνεια ήταν με τη σειρά τους χτισμένες σε στάσιμους μισθούς (τα απόλυτα μέσα για να εξυπηρετηθεί το χρέος).  Το 2007, αυτές οι αποφάσεις των καπιταλιστών έφεραν μια κυκλική ύφεση που συνδέεται με την μακροχρόνια μείωση της καταναλωτικής δύναμης των εργατών.
Καθώς αυτή η κρίση βάθαινε, οι απολογητές του επέμεναν ότι ήταν μόνο ένα «πρόβλημα χρηματοπιστωτικό»- η πίστωση πάγωσε γιατί οι τράπεζες δεν εμπιστεύονταν και δεν δάνειζαν πια η μια την άλλη. Το πάγωμα θα «ξεπερνιόταν εύκολα» με τα ομοσπονδιακά προγράμματα διάσωσης (bailouts) για σημαντικές χρηματοπιστωτικές και άλλες εταιρείες (πχ. General Motors) που κρίθηκαν «πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν». Πιστοί στο καθήκον τους οι πολιτικοί, χρηματοδότησαν αυτά τα προγράμματα διάσωσης με μαζικό ομοσπονδιακό δανεισμό (αντί για φορολόγηση) από τα τεράστια αποθέματα χρημάτων που συσσωρεύονται σε αυτές τις εταιρείες και στους πλούσιους. Συσσώρευαν, γιατί το να δανείσουν ή να επενδύσουν στην οικονομία που είχαν καταστρέψει ήταν «πολύ επίφοβο». Έτσι αντί για αυτό, δάνεισαν τα αποθέματα τους στην κυβέρνηση η οποία τους διέσωζε: ένα μάθημα για την καπιταλιστική αποτελεσματικότητα.
Όσο τα χρέη των κυβερνήσεων αυξάνονται, οι καπιταλιστές του χρηματοπιστωτικού τομέα άρχισαν να ανησυχούν για τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις. Ειδικά εκεί που οι παραδόσεις της αντικαπιταλιστικής κριτικής ήταν ισχυρές, όπως στην Ελλάδα – οι πολίτες μπορεί να σταματήσουν να ξεπληρώνουν τα κυβερνητικά χρέη που προκλήθηκαν από τις αποτυχίες του καπιταλισμού, όχι τις δικές τους. Τότε, οι καπιταλιστές αυτοί απαίτησαν ακόμα υψηλότερους τόκους για το δανεισμό τέτοιων κυβερνήσεων. Και επίσης απαίτησαν προγράμματα λιτότητας. Δημόσιοι υπάλληλοι και υπηρεσίες έπρεπε να κοπούν. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα εξασφαλίσουν τα χρέη των κυβερνήσεων. Σημαντικοί ηγέτες προσποιήθηκαν ότι δεν υπήρχε καμία εναλλακτική – όπως να μπουν υψηλοί φόροι στις επιχειρήσεις και τους πλούσιους.
Οι συνέπειες τη οικονομικής κρίσης και των προγραμμάτων διάσωσης πέρασε τότε στους εθνικούς πληθυσμούς μέσα από την ανεργία, τις κατασχέσεις κατοικιών και τη λιτότητα: ένα μάθημα για την καπιταλιστική δικαιοσύνη.
Συνοψίζοντας: (1) οι καπιταλιστές αποφάσισαν τη δεκαετία του 1970 να κομπιουτεροποιήσουν και να μεταφέρουν ταχύτατα στο εξωτερικό την παραγωγή, (2) αυτό κατέστησε δυνατό το πάγωμα των μισθών και την μεγάλη αύξηση των πλεονασμάτων και των κερδών, (3) οι καπιταλιστές του χρηματοπιστωτικού τομέα δάνεισαν τους καταναλωτές και έχτισαν τη φούσκα της κερδοσκοπίας βασισμένη στο καταναλωτικό χρέος, (4) όταν τα αυξανόμενα καταναλωτικά δάνεια ξεπέρασαν αυτό που μπορούσαν να αντέξουν οι στάσιμοι μισθοί, το σύστημα κατέρρευσε, (5) οι καπιταλιστές πήραν τρισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα διάσωσης ενώ ταυτόχρονα δάνειζαν στις κυβερνήσεις τα λεφτά για αυτά τα προγράμματα και (6) τώρα οι καπιταλιστές με τα προγράμματα λιτότητας κοινωνικοποιούν τις συνέπειες της κρίσης και των προγραμμάτων διάσωσης. Ο καπιταλισμός όχι μόνο αποτυγχάνει να «διανείμει τα καλά (αγαθά)», αλλά «ξεφορτώνεται» όλο και χειρότερα κακά.
Όμως δεν είναι διαθέσιμες ούτε και λύσεις σαν τις ρυθμίσεις τύπου New Deal ή τα κευνσιανά ελλείματα, αλα Krugman και Reich. Παρότι το New Deal περιόρισε τους καπιταλιστές και ανακούφισε τα δεινά του κόσμου (τίποτα από τα δύο δεν γίνεται τώρα), δεν ξεπέρασε ποτέ την ύφεση του 1930 (ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος το έκανε). Οι  καπιταλιστικοί κύκλοι ποτέ δεν σταμάτησαν (έντεκα υφέσεις έλαβαν χώρα μετά το 1941 και πριν την κρίση του 2007). Επίσης, οι ρυθμίσεις και οι φόροι στις επιχειρήσεις και τους πλούσιους του New Deal είχαν αναιρεθεί μετά το 1945 καθώς οι καπιταλιστές χρηματοδοτούσαν τους πολιτικούς, τα κόμματα, τους λομπίστες, και τα think tanks που διαμόρφωσαν τη νομοθεσία και την κοινή γνώμη. Ένα νέο New Deal τώρα (πράσινο ή μη) θα είχε μικρότερα και πιο βραχυπρόθεσμα οικονομικά αποτελέσματα. Οι καπιταλιστές έχουν μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες και δεκαετίες πείρας στο να τα μπλοκάρουν και να τα αναιρούν.
Κάθε πραγματική λύση πρέπει να αλλάξει την ταξική δομή των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και ως εκ τούτου και τις διευθυντικές αποφάσεις: δίδυμα εμπόδια στον τερματισμό των επαναλαμβανόμενων καπιταλιστικών κρίσεων και τις τεράστιες κοινωνικές συνέπειες τους. Η αλλαγή πρέπει να οργανώσει από την αρχή την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Αντί για τις αντιδημοκρατικές ιεραρχικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, οι εργάτες συλλογικά θα μετατραπούν στα διοικητικά συμβούλια τους εαυτού τους και θα παίρνουν όλες τις κρίσιμες αποφάσεις. Αν τέτοιες αυτοοργανωμένες από τους εργάτες επιχειρήσεις (WSDE: Workers Self Directed Enterprises) είχαν επικρατήσει τη δεκαετία του 1970, οι πραγματικοί μισθοί θα συνέχιζαν να αυξάνονται, οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ θα είχαν παραμείνει, καμία έκρηξη της καταναλωτικής πίστωσης δεν θα είχε συμβεί και ούτω καθεξής. Οι αυτοοργανωμένες από τους εργάτες επιχειρήσεις θα είχαν και προβλήματα. Ωστόσο, η Αμερική μπορεί και καλύτερα από τον καπιταλισμό. Μπορούμε να τολμήσουμε να το σκεφτόμαστε, να το λέμε, να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές και να προχωρήσουμε μπροστά.

Μετάφραση: Θάνος Ανδρίτσος

                         Το βίντεο το summer camp:



πηγη:http://ilesxi.wordpress.com/

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Οι Active Member συμπληρώνουν είκοσι χρόνια : «Θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους»



                 





" Οι στίχοι τους κι η μουσική
πόρνες στο κόκκινο χαλί για τους πελάτες.
Παντού νταβάδες χορηγοί,
γιατί η ντροπή στον τόπο αυτό πάντα είχε πλάτες. "




Οι Active Memeber συμπλήρωσαν 20 χρόνια και καλούν τους φίλους τους σε μια γιορτή στον Πολυχώρο «Τεχνόπολις» στο Γκάζι, την Τετάρτη 29 Αυγούστου.

IΣΛΑΝΔΙΑ: Η Patti Smith τραγουδα με τον..Russel Crow!






O Russell Crowe και η Patti Smith εξεπληξαν τους Ισλανδους οταν τραγουδησαν μαζι τη περασμενη Κυριακη, στα πλαισια της πολιτιστικης βραδυας, στο Reykjavik, το "Because the Night", εφ οσον ο Russell Crow βρεθηκε εκει για τις αναγκες της γυρισματος της ταινιας του Darren Aronofsky, Noah, στην οποια πρωταγωνιστει, ενω το κοινο ειχε την ευκαιρια να απολαυσει το ντουετο του με την  Patti Smith.

Ο Russell τραγουδησε εκπλησσοντας το κοινο με τη φωνη του, λεγοντας οτι αγαπα την Ισλανδια, οπως λεει στο video. O Kαναδος ηθοποιος και μουσικος, Alan Doyle, επισης συμμετειχε συνοδευοντας τους στη σκηνη.

....................................................


πηγη:http://stovoreiostereomatiselva.blogspot.gr/



Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ελληνας, “ανθρωπόμορφο τέρας” βίασε…



                                                                 

Το κείμενο αναδημοσιεύετε από εδώ :
 https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1415614



Η πρόσφατη σύλληψη ενός “τέρατος” (χρησιμοποιώντας καθεστωτικό δημοσιογραφικό λόγο), μετανάστη από ασιατική χώρα, που κατηγορείτε ότι βίασε ανήλικη 15 ετών στην Πάρο, έχει προκαλέσει τη μήνη των ελλήνων ρατσιστών και φασιστών, σε όλη τη χώρα, σε σημείο να καλούνται διαδικτυακά προγκρόμ επιθέσεων σε μετανάστες από την χώρα που κατάγεται ο δράστης. Ολοι οι ασιάτες έγιναν βιαστές και παιδόφιλοι, επειδή 1 ομοεθνής τους κατηγορείτε ότι βίασε.
“Ανθρωπόμορφα τέρατα” (όπως λένε και οι δημοσιογράφοι που προωθούν τον φασισμό και τον ρατσισμό στα κανάλια) παιδεραστές και βιαστές δυστυχώς υπάρχουν και πάλι δυστυχώς προέρχονται από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, άσχετα από την εθνική ταυτότητα ή την καταγωγή. 
Στον ελλαδικό χώρο, τόσο οι παιδεραστίες όσο και οι βιασμοί, ενώ γίνονταν από πάντα, δύσκολα καταγγέλλονταν, ή έφταναν στα δικαστήρια. Τα τελευταία χρόνια μόνο, έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες κι αυτό περισσότερο γιατί έχουν παύσει να υπάρχουν τόσο κλειστές κοινωνίες, οπότε τα θύματα μπορούν πιο εύκολα να τους καταγγέλλουν χωρίς τον επακολουθούμενο κοινωνικό στιγματισμό.
Έκρινα απαραίτητη την καταγραφή, μερικών μόνο, βιασμών από έλληνες “τέρατα” που έγιναν τις τελευταίες μέρες, αλλά και μέσα στο 2012, για να δείξω ακριβώς ότι τα “τέρατα” δεν έχουν εθνικότητα. Οπως επίσης και σε μορφή ενημέρωσης, γι’ αυτό ακριβώς το δημοσίευσα τα τοπικά νέα, γιατί οι περισσότεροι βιασμοί από έλληνες, περνάνε στα ψιλά των ΜΜΕ, ή αποκρύπτονται εντελώς.
Έτσι πχ μαθαίνουμε όλοι από άκρο σε άκρο για τον βιασμό της 15χρονης στην Πάρο από μετανάστη, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τον παιδόφιλο χρυσαυγίτη Πετράκη από την Ιεράπετρα που είχε βιάσει δεκάδες ανήλικες κοπέλες, ή τους ηλικιωμένους που βίαζαν κατ’ εξακολούθηση 2 μικρά κοριτσάκια στην Αρκαδία, ή τον παππού που ασελγούσε στην 6 χρονη εγγονή του στη Ρόδο!!! όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα.
Και στην ελλάδα οι περισσότεροι βιασμοί, οι περισσότεροι αποκρουστικοί και κατά συρροή, γίνονται από έλληνες… κι ας περνάνε στα ψιλά των ειδήσεων, κι ας αποκρύπτονται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ που σπρώχνουν τον ρατσισμό και τον φασισμό σε πρώτο πλάνο.
  • Ο έλληνας Πετράκης και χρυσαυγίτης παρακαλώ, κατηγορείται επώνυμα ότι βίαζε και ασελγούσε σε ανήλικες μαθήτριες του επί σειρά ετών στην Ιεράπετρα . Οι υψηλές γνωριμίες του με κομματικά στελέχη της ΝΔ και τώρα της ΧΑ, έχουν αποτρέψει την σύλληψη του (πληροφορίες)
  • Έλληνας, ανθρωπόμορφο τέρας παιδεραστής, προπονητής στο Ρέθυμνο συνελήφθει για βιασμούς ανηλίκων αγοριών επί σειρά ετών. (πληροφορίες)
  • Ελληνες παιδεραστές 80 ετών καταδικάστηκαν για βιασμό 2 ανήλικων κοριτσιών 14 και 15 ετών, στο χωριό Βιδιάκι Αρκαδίας (πληροφορίες)
  • Έλληνας παιδεραστή, 45χρονο δημοτικός υπάλληλος που δηλώνει μέλος της «Χρυσής Αυγής», συνελήφθη για τον βιασμό 15χρονης.(πληροφορίες)

  • Έλληνας παιδεραστής ανήλικων αγοριών συνελήφθη στο Περιστέρι. Επωφελούμενος την ιδιότητα του προπονητή πλησίαζε ανήλικα παιδιά και ασελγούσε σε βάρος τους. (πληροφορίες)
  • Έλληνας παιδεραστής στην Κόρινθο,  βίαζε επί χρόνια την ανήλικη κόρη του (πληροφορίες)
  • 4 έλληνες συνελήφθησαν για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας που απεικόνιζαν ακόμη και βιασμούς βρεφών!!! (πληροφορίες)

  • Έλληνας τέρας, βίαζε κατ’ εξακολούθηση τη θετή ανήλικη (15χρονη) κόρη του (πληροφορίες)
  • Τέρας έλληνας, στρατιωτικός το επάγγελμα, βίασε 16χρονο αγόρι στην Παλλήνη (πληροφορίες)
  • Ελληνας, επίσης προπονητής στο Ρέθυμνο κατηγορείται για βιασμούς ανήλικων κοριτσιών κατά συρροή και επί σειρά ετών (πληροφορίες)
  • Έλληνας βίασε 10χρονο αγόρι στην Λάρνακα και συνελήφθει (περισσότερα)
  •  Έλληνας ηλικιωμένος ασελγούσε στην μόλις 6 ετών εγγονή του!!! στη Ρόδο, κατ’ επανάληψη. (πληροφορίες)
πηγη:http://classwar.espiv.net/?p=3527

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

ΕΚΤ - ο χειρότερος... ευρωτοκογλύφος!




                                                                                   


Μέσα στο κλίμα της μαζικής δραπέτευσης των Αθηναίων από την πρωτεύουσα κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου για μια ανάσα «διακοπών», που φέτος ήταν εξαιρετικά σύντομες και οικονομικά λιτές, βοηθούσης και της σιωπής των περισσότερων μέσων ενημέρωσης, ελάχιστοι αντιλήφθηκαν και συνειδητοποίησαν σε βάθος πόσο κοντά έφερε την Ελλάδα στη χρεοκοπία η συνδυασμένη δράση των δύο υποτιθέμενων σωτήρων μας: των... κρατών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας! Αυτών δηλαδή που θεωρητικά και πρακτικά κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μας γλιτώσουν από τη χρεοκοπία!


Του Γιώργου Δελαστίκ

Ελάχιστοι κατάλαβαν επίσης πόσο μας στοίχισε η στάση τους αυτή, ενώ οι 99 στους 100 Ελληνες αγνοούν πόσο άγρια... κερδοσκοπεί (ναι, κερδοσκοπεί με την πλήρη σημασία της λέξης) σε βάρος της Ελλάδας η ΕΚΤ, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι ο χειρότερος ευρω-τοκογλύφος για τη χώρα μας!
Είναι γνωστό ότι τη Δευτέρα, 20 Αυγούστου, η ελληνική κυβέρνηση πλήρωσε στην ΕΚΤ ομόλογο αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε αυτή στην κατοχή της.
Πρώτη αποκάλυψη που κάνει τον κάθε Ελληνα να αισθάνεται ανατριχίλα: το ομόλογο αυτό η ΕΚΤ το είχε αγοράσει το καλοκαίρι του 2010 στη δευτερογενή αγορά μόλις στο 70% της ονομαστικής του αξίας. Σε απλά ελληνικά, η ΕΚΤ αγόρασε το ομόλογο 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ και μέσα σε δύο χρόνια έβγαλε... 900 εκατομμύρια κέρδος!!! Μιλάμε για σούπερ - τοκογλυφικό ουσιαστικό επιτόκιο που πλησιάζει το 40%! Είναι να τρελαίνεται κανείς.
Το κακό δεν σταματάει εδώ. Το ομόλογο αυτό θα πληρωνόταν με λεφτά που θα δίνονταν στην περιβόητη δόση ύψους 31,3 δισ. ευρώ των δανείων που συμφωνήθηκαν με τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ τον Μάρτιο.
Μια δόση η οποία έπρεπε βάσει της σύμβασης να δοθεί στην Ελλάδα στις 28 Ιουνίου.
Τα κράτη της Ευρωζώνης όμως παρέβησαν τις υποχρεώσεις τους. Δεν έδωσαν τα λεφτά της δόσης τον Ιούνιο. Δεν τα έδωσαν ούτε τον Ιούλιο. Ούτε τον Αύγουστο. Φαίνεται ότι προτίθενται να μην τα δώσουν ούτε τον Σεπτέμβρη. Από Οκτώβρη και βλέπουμε...
Πώς θα πληρωνόταν το ομόλογο αφού η Ευρωζώνη δεν είχε δώσει τα λεφτά; Η λογική απάντηση είναι πως, αφού η ΕΚΤ είχε πλήρη γνώση ότι η Ευρωζώνη δεν χορήγησε τη δόση του δανείου, τμήμα της οποίας προοριζόταν και για την πληρωμή του ομολόγου, θα ανέβαλλε για δύο-τρεις μήνες την απαίτηση πληρωμής του ομολόγου, μέχρι να δοθούν στην Αθήνα τα χρήματα για να εξοφλήσει το χρέος της. Δεν επρόκειτο για κάποια πρωτοφανή ή παράλογη λύση. Μόλις προ μηνών, η ΕΚΤ είχε αναβάλει επί... χρόνια (!) την εξόφληση ομολόγων της Ιρλανδίας, όπως είχαμε γράψει σε αυτή τη σελίδα.
Με εμάς όμως η ΕΚΤ ήταν ανυποχώρητη. Ηθελε τα λεφτά της οπωσδήποτε στις 20 Αυγούστου! Ή της δίναμε τα λεφτά ή μας χρεοκοπούσε! Πώς να εισπράξει όμως εκ του μη έχοντος ελληνικού κράτους; Απλούστατα, βάζοντας την Ελλάδα να... ξαναδανειστεί! Αύξησε το επιτρεπτό όριο έκδοσης ελληνικών εντόκων γραμματίων από τα 3 στα 7 δισ. ευρώ κι έτσι η κυβέρνηση Σαμαρά εξέδωσε έντοκα γραμμάτια 4 δισ. ευρώ, τρίμηνης διάρκειας. Η ΕΚΤ εισέπραξε αμέσως τα 3,2 δισεκατομμύρια από αυτά.
Οι Ευρωπαίοι δηλαδή με το να μη δίνουν έγκαιρα τη δόση του δανείου που έχει συμφωνηθεί και η ΕΚΤ απαιτώντας να πληρωθεί ένα ομόλογο από το οποίο έβγαζε κέρδος σχεδόν 40%, φόρτωσαν τον ελληνικό λαό με ένα νέο χρέος 4 δισ. ευρώ και σίγουρη «χασούρα» για την Ελλάδα τουλάχιστον τους τόκους των εντόκων γραμματίων!
Ας μην αναφερθούμε στην απίστευτη ιλαροτραγωδία του πώς οι ελληνικές τράπεζες (οι οποίες είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένες κατά την ΕΕ όσο δεν έχει δοθεί η δόση του δανείου, αφού 23,8 δισ. ευρώ από τα 31,3 προορίζονται για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών) δάνεισαν 4 δισ. ευρώ στο χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος και αμέσως μετά κατέθεσαν τα έντοκα γραμμάτια στην Τράπεζα της Ελλάδος και πήραν πίσω τα λεφτά τους μέσω του προγράμματος έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA), κερδίζοντας σχεδόν 4% από τη διαφορά επιτοκίου με την οποία παρέχει ρευστότητα η ΕΚΤ (0,75%) και εκείνου με το οποίο δάνεισαν το κράτος μέσω των εντόκων γραμματίων (4,43%).

ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Τώρα ομολογούν ότι μας «γδέρνουν»
Δεν κρύβουν πλέον ούτε οι Γερμανοί ότι όλοι οι Ευρωπαίοι και πρωτίστως οι ίδιοι και η ΕΚΤ, μαζί με τους κερδοσκόπους, εκμεταλλεύονται ασύστολα την οικονομική κρίση της Ελλάδας και θησαυρίζουν κυριολεκτικά εις βάρος των Ελλήνων που υποτίθεται ότι βοηθούν. «Ελληνικά ομόλογα αξίας 10 δισ. ευρώ αγοράστηκαν για 7 δισεκατομμύρια, όμως η Αθήνα πληρώνει για 10 δισ. συν τους τόκους - δηλαδή μια πολύ καλή απόδοση για όσους αγόρασαν» έγραφε προχτές η γερμανική εφημερίδα «Ζίντοϊτσε Τσάιτουνγκ» αναφερόμενη στα κέρδη που θα μοιράσει η ΕΚΤ στις χώρες-μέλη της, με πρώτη κερδισμένη τη Γερμανία.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

πηγη:http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/ekt-o-xeiroteros-eyrotokoglyfos-toy-giorgoy-delastik

ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΙΝDYMEDIA



πηγη:https://athens.indymedia.org/



Ούτε που να το σκέφτεστε!

Η 


εκ νέου στοχοποιήση του Athens IMC, της ριζοσπαστικής και της ελεύθερης έκφρασης δεν μας εκπλήσσει καθόλου. 
Η  συγκεκριμένη συγκυβέρνηση έχει ήδη δείξει σημάδια γραφής με την  ναζιστικής εμπνεύσεως πολιτική συγκέντρωσης των κολασμένων  σε στρατόπεδα  συγκέντρωσης. Η πολιτική αυτή ολοκληρώνεται σε συνεργασία με τα τάγματα  ασφαλείας των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, διασπείροντας τη  μισαλλοδοξία και το φόβο στην ελληνική κοινωνία.
 
Η απάνθρωπη αυτή  πολιτική των πογκρόμ και του μίσους, έχει ως στόχο να αποπροσανατολίσει  τα κοινωνικά κομμάτια από την επερχόμενη θύελλα νέων μέτρων λιτότητας  και ακραιφνούς υποτίμησης των ζωών μας. Η κρίση του παγκόσμιου  καπιταλισμού, η κρίση συναίνεσης ενός υπό κατάρρευση μοντέλου εξουσίας,  θα πρέπει να περάσει στις πλάτες των εργαζομένων, των καταπιεσμένων, των  αντιστεκόμενων. 
 
Και αυτό θα γίνει συντρίβοντας κάθε πιθανή  αντίσταση, κάθε ελεύθερη φωνή που μάχεται την ασχήμια της εξουσίας. Δεν μας ξενίζουν οι μηνύσεις και οι δικογραφίες, καθώς το Athens IMC, αγκάθι  στα πλευρά του καθεστώτος εδώ και χρόνια, έχει ουκ ολίγες φορές λάβει  απειλές για κλείσιμο. Οι φασίστες του πρώην ΛΑΟΣ και οι προηγούμενες  κυβερνήσεις έχουν δοκιμάσει διάφορες πιθανές οδούς για τον σκοπό αυτό. 

Εμείς  για μια ακόμη φορά απαντάμε : Το Athens IMC δεν είναι μόνο μια  ιστοσελίδα. Άλλωστε για τους έχοντες ελάχιστες γνώσεις, η ιστοσελίδα  μπορεί να σηκωθεί μέσα σε λίγες ώρες από άλλο σημείο του πλανήτη. Το  Athens IMC δεν είναι ούτε οι διαχειριστές του. Τo Athens IMC είναι οι  χιλιάδες χρήστες που το επισκέπτονται καθημερινά και δημοσιεύουν  περιεχόμενο αντιπληροφόρησης και ελεύθερης έκφρασης.
Είναι ίσως το μόνο μεγάλο σε επισκεψιμότητα ειδησεογραφικό site στην Ελλάδα που έχει πολιτική ελεύθερης δημοσίευσης και ειδική κατηγορία όπου παρατίθενται για δημόσιο έλεγχο και διαβούλευση όσα σχόλια και ειδήσεις δεν εγκρίνονται προς δημοσίευση από την διαχειριστική ομάδα. Στο Athens IMC δεν δημοσιεύονται απόψεις συγκεκριμένων ομάδων ή συμφερόντων και κυρίως δεν δημοσιεύονται οι απόψεις των ιδιοκτητών του -μιας και τέτοιοι δεν υπάρχουν. Το μέσο διαχειρίζεται από ανοικτή αντιιεραρχική συνέλευση- αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Δημοσιεύονται οι αποψεις όλων εκεινων που ζουν τα γεγονοτα, που διεκδικούν  μαχητικά μια  καλυτερη ζωη απέναντι σε καθε φασιστική, ρατσιστική,  σεξιστική σειρηνα.
Αν θέλετε να  καταστείλλετε αποτελεσματικά το Athens IMC, ελάτε να συλλάβετε όλους  εμάς τους χιλιάδες που στο πλαίσιο του ριζοσπαστικού κινήματος,  παλεύουμε για την καταστροφή του καπιταλισμού, παλεύουμε για μια ελεύθερη κοινωνία, δομημένη στην ισότητα και την αλληλεγγύη. 

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

"Tinariwen" σημαίνει ”the Deserts”, οι "Έρημοι"



                           Τουαρέγκ
                           ' Τινάριγουεν"


                             
           Οι "Τινάριγουεν" αφήνουν την έρημο και έρχονται
                               στα φεστιβάλ του «Κόσμου»





Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφόρησε στη Δύση το 2001. Ως συγκρότημα, όμως, οι Tinariwen -από τη φυλή των Τουαρέγκ της Σαχάρας- υπήρχαν ήδη επί δύο δεκαετίες. Τη μουσική τους την έβρισκε κανείς σε κασέτες, κατά καιρούς απαγορευμένες στο Μάλι, εναντίον της κυβέρνησης του οποίου οι νομάδες Τουαρέγκ είχαν εξεγερθεί ζητώντας την ανεξαρτησία της Σαχάρας.

Οι Τινάριγουεν αφήνουν την έρημο και έρχονται στο φεστιβάλ του «Κόσμου» » Τα χρόνια του '80, στην αρχική τους σύνθεση, οι Τινάριγουεν έπαιζαν στα στρατόπεδα εκπαίδευσης των ανταρτών Τουαρέγκ που είχαν δημιουργηθεί στη Λιβύη και την Αλγερία. Αργότερα και ώς το 1996 που     
επήλθε η εκεχειρία συνέχισαν στα ανταρτικά κρυσφήγετα στη Σαχάρα του Βόρειου Μάλι.
Σήμερα οι Τινάριγουεν παίζουν σε φεστιβάλ σ' όλο τον κόσμο, έχοντας αποκτήσει φανατικούς οπαδούς ανάμεσα σε ρόκερ όπως ο Ρόμπερτ Πλαντ που έχει παίξει μαζί τους, ο Κάρλος Σαντάνα, ο Κρις Μάρτιν των Coldplay, ο Τζάστιν Ανταμς των Strange Sensation που έκανε παραγωγή στο δίσκο τους «Amassakoul» ή οι Ρόλινγκ Στόουνς των οποίων άνοιξαν την περιοδεία του 2007, παίζοντας μπροστά σε 65.000 θεατές στο Δουβλίνο.
Οι Τινάριγουεν, πρώτοι μουσικοί Τουαρέγκ που χρησιμοποίησαν ηλεκτρικές κιθάρες στη μουσική τους, τραγουδούν στη διάλεκτο Ταμασέκ και στα γαλλικά. Οι «ειδικοί» εντάσσουν τον ήχο τους στο στιλ Tishoumaren, τη «μουσική των ανέργων», δηλαδή.
Μετά την περσινή θριαμβευτική τους εμφάνιση στο φεστιβάλ Σάνης στη Χαλκιδική, θα τους δούμε και στην Αθήνα, την 1η Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου στο Γουδή και στο πλαίσιο του 1ου «Kosmos festival». Αυτή τη φορά θα παίξουν και κομμάτια από τον τελευταίο τους δίσκο «Imidiwan: Companions» που θα κυκλοφορεί εκείνες τις μέρες.
«Οι στίχοι μιλάνε για την επανάσταση, την πίστη, τη νοσταλγία, τα βάσανα και την καταπίεση, τη μνήμη, τη φυσική ομορφιά της ερήμου», μας λένε οι ίδιοι. «Αλλά και για τη σπουδαιότητα της εξέλιξης στην έρημο, της ειρήνης και της εκπαίδευσης. Δεν είμαστε, ούτε ποτέ υπήρξαμε παραδοσιακοί μουσικοί.
Τραγουδώντας για την καταπίεση
»Είμαστε μοντέρνο συγκρότημα και μιλάμε για την πραγματικότητα γύρω μας: θυμίζουμε ότι υπάρχει ένα μικρό μέρος του κόσμου που λέγεται Σαχάρα και πως αυτός ο τόπος είναι από τους πιο όμορφους και υπέροχους στη Γη μας. Και δεν είναι άδειος. Κατοικείται από πολλές και διαφορετικές εθνότητες: Τουαρέγκ, Μαυριτανούς, Σονγκάι, Πελ... Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δυνατούς πολιτισμούς και όμορφες μουσικές. Βεβαίως έχουμε και προβλήματα, έλλειψης νερού, ανάπτυξης, μόρφωσης, ειρήνης ανάμεσα στις φυλές, αλληλεγγύης. Για όλα αυτά τραγουδάμε. Και αν μέσω της μουσικής μας ένας Ιάπωνας, ένας Αυστραλός, ένας Ισπανός ή ένας Ελληνας μαθαίνει τα πιο βασικά γεγονότα, αυτό είναι επιτυχία για μας».
Το 2001, στο πρώτο Φεστιβάλ της Ερήμου στο Tin Essako οι Γάλλοι LoJo που βρέθηκαν εκεί άνοιξαν τις πόρτες του κόσμου για τους Τινάριγουεν. Την ίδια χρονιά έκαναν την πρώτη τους ευρωπαϊκή τουρνέ και έπαιξαν σε μεγάλα φεστιβάλ: «Ηταν πια φανερό για μας», θυμούνται τώρα, «πως η μουσική μας είχε αποκτήσει πλέον παγκόσμια δυναμική».
Κι όταν κλήθηκαν για πρώτη φορά ν' ανοίξουν συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς στην Ιρλανδία;
«Ηταν περίεργο συναίσθημα», απαντούν. «Μόνο και μόνο το μέγεθος του τεχνικού εξοπλισμού... Ουάου! Δεν είχαμε ξαναδεί κάτι σαν κι αυτό. Η σκηνή ήταν αχανής. Και όταν έπαιξαν οι Ρόλινγκ Στόουνς, το πλήθος ήταν απίστευτο. Μας ρώτησαν πώς θ' αντιδρούσε ένας νομάς από τα μέρη μας αν τον οδηγούσαν εκεί μ' ένα ελικόπτερο κατευθείαν από την έρημο. Σίγουρα θα του καιγόταν το κεφάλι»!


- Και τώρα, τι συμβαίνει;
«Πίσω στη Σαχάρα, όλοι γνωρίζουν τα τραγούδια μας, οι στίχοι έχουν αυτή την ιδιαίτερη δύναμη γιατί είναι κατανοητά από το κοινό μας. Για την ακρίβεια, το κοινό είναι όπως εμείς. Δεν υπάρχει καμιά διαφορά. Συχνά στην έρημο τα κονσέρτα είναι για μας, την κοινότητά μας, τους φίλους και τις οικογένειές μας. Χαλαρά. Μακριά από την έρημο, όμως, ξαναβρισκόμαστε αμέσως σ' ένα επαγγελματικό, θα λέγαμε, απρόσωπο πλαίσιο. Ενα πλαίσιο προκατασκευασμένο. Εχουμε, όμως, πια σχεδόν παντού φίλους που μας δίνει χαρά να ξανασυναντάμε.
»Βέβαια, στις περιοδείες η κοινωνική μας ζωή είμαστε εμείς οι ίδιοι σαν να είμαστε στο στρατό! Αλλά μας αρέσει αυτή η πρόκληση. Να παίζουμε για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τους Τινάριγουεν, που δεν γνωρίζουν καν τι είναι ένας Τουαρέγκ. Αυτό σημαίνει πως από τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί σε εκτιμούν, είναι η δύναμη της μουσικής που μιλά. Κι αυτό μας ικανοποιεί απόλυτα». 



ΤΟΥΑΡΕΓΚ 



Περιοχή εξάπλωσης των Τουαρέγκ (wikipedia)







 ΟΙ «ΚΟΥΡΔΟΙ» ΤΗΣ ΣΑΧΑΡΑΣ





             
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Οι Τουαρέγκ μπορεί να είναι στα μυαλά όλων όσοι έχουν ακούσει το όνομά τους αναπόσπαστα δεμένοι με τη Σαχάρα, αλλά πατρίδα οργανωμένη σε δικό τους κράτος δεν έχουν. Ζουν στην Αλγερία, στον Νίγηρα, στο Μάλι και σε δύο μεθοριακές ζώνες τηςνοτιοδυτικής Λιβύης και του Βορρά της Μπουρκίνα Φάσο.
Μοιάζουν σ' αυτό με τους Κούρδους. Είναι εκατομμύρια, αλλά είναι διασκορπισμένοι σε μια τεράστια έκταση της ερήμου χωρίς δική τους χώρα. Τώρα, ίσως αυτό να αρχίζει να αλλάζει σταδιακά, καθώς τα δύο τρίτα του εδάφους του Μάλι βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων Τουαρέγκ.
                                 
Ολες οι πόλεις του βόρειου τμήματος του Μάλι, αρχής γενομένης από το θρυλικό στα μυθιστορήματα των αρχών του περασμένου αιώνα Τιμπουκτού, βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών Τουαρέγκ. Παράδοξη φαινομενικά εξέλιξη, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι στον Βορρά ζουν μόλις 1,3 εκατ. άνθρωποι - μόνο το ένα δέκατο δηλαδή των 13,2 εκατομμυρίων που ζουν στο νότιο κομμάτι του Μάλι, το οποίο βρίσκεται όμως όχι στην έρημο, αλλά στην τροπική υποσαχάρια Αφρική.


Το όνομα «Αζαουάντ» αρχίζει να εμφανίζεται στον διεθνή Τύπο. Είναι το όνομα με το οποίο οι Τουαρέγκ αποκαλούν τις περιοχές του Μάλι που ελέγχουν.

Υπάρχουν τρία κινήματα, ένοπλα, φυσικά, που δραστηριοποιούνται εκεί. Το πρώτο είναι λαϊκών καταβολών, μια παρεφθαρμένη μορφή των κλασικών εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Ονομάζεται Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ - MNLA από το ακρωνύμιό του στα Γαλλικά, καθώς το Μάλι ήταν γαλλική αποικία. Τα άλλα δύο είναι ισλαμιστικά. Το ένα αποκαλείται Ανσάρ Εντίν και το άλλο AQMI - από τα αρχικά της ονομασίας Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ.

Οσο και αν ακούγεται παράξενα, η ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους με τη χρήση της στρατιωτικής μηχανής του ΝΑΤΟ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποσταθεροποίηση του... Μάλι!
Αυτό οφείλεται στο ότι χιλιάδες σκληροτράχηλοι πολεμιστές Τουαρέγκ βρίσκονταν στην υπηρεσία του Καντάφι, ο οποίος υποσχόταν να τους βοηθήσει να φτιάξουν δικό τους κράτος. Μόλις το ΝΑΤΟ άρχισε την επίθεση κατά της Λιβύης, οι Γάλλοι συμβούλευσαν τους Τουαρέγκ να γυρίσουν στις χώρες τους. «Πήραμεόσο χρόνο χρειαζόταν για να εξοπλιστούμε καλά και κατόπιν διασχίσαμε την έρημο για να φύγουμε από τη Λιβύη», εξομολογείται στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» ένας από αυτούς.


Ο οπλισμός τους ήταν πολύ βαρύς για τα αφρικανικά δεδομένα. Ιδίως η κατοχή κινητών εκτοξευτήρων πολλαπλών πυραύλων οδήγησε τους Τουαρέγκ του Μάλι σε αλλεπάλληλες στρατιωτικές νίκες επί των κυβερνητικών στρατευμάτων από τις αρχές αυτού του χρόνου. Οι πόλεις του Βορρά έπεφταν η μία μετά την άλλη στα χέρια των ανταρτών, αποκαλύπτοντας παράλληλα πόσο σαθρή ήταν η κυβέρνηση του προέδρου Αμαντού Τουμανί Τουρέ, η οποία χαρακτηριζόταν από εκτεταμένη διαφθορά και ανικανότητα.

Σε συνδυασμό με την ενδημική στα αφρικανικά κράτη έλλειψη οικονομικών πόρων και την απροθυμία των στρατιωτών του Νότου του Μάλι να πηγαίνουν να πολεμούν στη Σαχάρα, στο βόρειο τμήμα της χώρας τους, όπου ήταν παντελώς ξένοι και αντιμετωπίζονταν ως κατακτητές από τον τοπικό πληθυσμό, η κατάσταση επιδεινωνόταν διαρκώς. Οι στρατιωτικές ήττες και απώλειες πολλαπλασιάζονταν. Η δυσαρέσκεια γενικευόταν.
Μέσα στο κλίμα αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε την 21η Μαρτίου 2012 στην πρωτεύουσα Μπαμακό έγινε δεκτό σχεδόν με ανακούφιση, παρόλο που διέκοπτε μια εικοσαετή συνεχή πορεία δημοκρατικής διακυβέρνησης, πράγμα πολύ σπάνιο για την Αφρική.


Η χούντα όμως δεν μπορεί να σταματήσει τους Τουαρέγκ. Το Μάλι είναι αδύνατον να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση. Η πιο λογική λύση θα ήταν να παραχωρηθεί γρήγορα αυξημένη αυτονομία στο Αζαουάντ, πριν οι εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο οδηγήσουν σύντομα στην πλήρη απόσχιση και ανεξαρτητοποίησή του. Καμία γειτονική χώρα δεν θα αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Αζαουάντ, καθώς αυτό θα είναι προάγγελος της απόσχισης εδαφών από την Αλγερία, τον Νίγηρα, τη Λιβύη, τη Μαυριτανία, την Μπουρκίνα Φάσο - κάτι που ίσως μετατρέψει την πατρίδα των Τουαρέγκ σε χαίνουσα πληγή αιματοκυλίσματος επί δεκαετίες...

*

ΝΙΓΗΡΙΑ
Ειρηνοποιοί για... πλιάτσικο
Στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι εξετάζει η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO), με επικεφαλής τη Νιγηρία, καθώς οι μεγάλες χώρες δείχνουν απρόθυμες να εμπλέξουν τονΟΗΕ σε μια τέτοια περιπέτεια - πόσω μάλλον που όσες σφαγές και να γίνουν στο Μάλι, δεν απειλούνται κατά κανέναν τρόπο σημαντικά συμφέροντά τους. Από εκεί και πέρα όμως το παρελθόν των αφρικανικών ειρηνευτικών αποστολών, όπου λόγω πληθυσμιακού μεγέθους και στρατιωτικής ισχύος πρωτοστατεί η Νιγηρία, προκαλεί ανησυχίες. Οπως έδειξαν οι αποστολές στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε τη δεκαετία του 1990, οι Αφρικανοί «κυανόκρανοι» πρωτίστως... λεηλατούν, αρπάζουν,καταστρέφουν, βιάζουν, σφάζουν τους τοπικούς πληθυσμούς αντί να τους σώζουν.
πηγη:http://www.iskra.gr
πηγη:http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/
πηγη::enet.gr