Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ (ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ) ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΧΩΡΟ "ΑΝΤΙΜΑΜΑΛΟ" ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ
Βρομιά του Ρόμπερτ Σνάιντερ  -  Robert Schneider

Ένας αντιφασιστικός μονόλογος
από την Ομάδα Θεάτρου Σελίδα 231

Το Έργο

Το έργο γράφτηκε από τον Robert Schneider τo 1991 στην Αυστρία. Ρατσιστικές επιθέσεις σε σπίτια μεταναστών, βρίσκονταν σε έξαρση εκεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η «Βρομιά» εκτός από ένα συγκλονιστικό αντιρατσιστικό κείμενο, αποτελεί μια αποκαλυπτική εξομολόγηση, για τη μοναξιά, το θυμό, το φόβο και το οδυνηρό αίσθημα ματαίωσης κάθε ανθρώπου που βιώνει το περιθώριο και τον αποκλεισμό
“Mε λένε Σαντ. Σαντ στα αγγλικά θα πει λυπημένος. Δεν είμαι λυπημένος, όχι, κι ας ζω σε μια χώρα όπου δεν έχω δικαίωμα να ζω…» Ο Σαντ ήταν φοιτητής. Τώρα πουλάει κόκκινα τριαντάφυλλα. Κλεισμένος στο δωμάτιό του εξομολογείται, χλευάζει, πονάει, βρίζει, ειρωνεύεται, νοσταλγεί. Ο Σαντ ορκίζεται πως: «…δεν έχω αγγίξει ποτέ βιτρίνα με τα δάχτυλά μου. Τις μυρίζω μόνο. Τ’ ορκίζομαι. Ειλικρινά αυτό δεν το’ χω κάνει ποτέ. Με τα δάχτυλα, θέλω να πω. Ξέρω ποιος είμαι…». 
Ο Σαντ είναι από το Ιράκ. Λιποτάκτησε από τον πόλεμο και βρέθηκε στην Ευρώπη που ονειρευόταν. Μικρός πίστευε πως μπορούσε να αγγίξει τα αστέρια, όμως στην Ευρώπη του 1991 όπου και γράφτηκε το έργο, βιώνει το περιθώριο και τον αποκλεισμό. Διηγείται ότι υπάρχουν μέρες που «δεν τολμάς να βγεις έξω από την πόρτα του σπιτιού σου» για να διορθώσει αμέσως… «όταν λέω πόρτα, εννοώ την πόρτα του σπιτονοικοκύρη, που στο κουδούνι γράφει το όνομα του προηγούμενου ή προ προηγούμενου νοικάρη…» Αθήνα 2015 αρκετά χρόνια αργότερα, θα ήταν διαφορετικός ο μονόλογος του Σαντ, μάλλον όχι. Ο Σαντ διηγείται μια ιστορία που έχει γραφτεί και θα συνεχίζει να γράφεται όσο κοινωνικές ανισότητες και πόλεμοι δημιουργούν περιθώρια όπου μετά βίας ζουν και αναπνέουν οι άνθρωποι. Ο Σαντ δεν είναι ο μόνος και δεν είναι μόνο μετανάστης και μια θεατρική παράσταση δεν μπορεί, παρά να είναι μόνο η αρχή ενός διαλόγου. Κοινοί αγώνες, αλληλεγγύη, αγάπη, μας οδηγούν στο ξέφωτο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Γιατί μόνο εκεί αναπνέουν οι άνθρωποι.


Η παράσταση
Η παράσταση, ξεκίνησε το ταξίδι της τον Μάρτιο του 2015 στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, συνέχισε στο ΤΡΙΚΥΚΛΟ για δέκα παραστάσεις και μετά πήρε τους δρόμους...Παρουσιάστηκε σε κοινωνικούς ανεξάρτητους χώρους, κινήσεις αλληλεγγύης, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και φεστιβαλ, στήριξε και θα στηρίζει ανεξάρτητες δράσεις αλληλεγγύης για πρόσφυγες και μετανάστες, κινήσεις πολιτών, συνεργατικά καφενεία κ.α. Η Είσοδος είναι ελεύθερη και η οικονομική συνεισφορά προαιρετική και καλοδεχούμενη. 

Μετάφραση:

Κοραλία Σωτηριάδου. Ερμηνεία: Γιώργος Μοσκιού . Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Βίβιαν Κραββαρίτη. Σκηνογραφική/ενδυματολογική επιμέλεια/παραγωγή Oμάδα σελίδα 231 . Διάρκεια: 60 λεπτά 

Η ομάδα 

Η ομάδα θεάτρου σελίδα 231 είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη ανεξάρτητη θεατρική ομάδα. Ιδρύθηκε το 2011. Eμπνεύστηκε από την αγάπη και την ανάγκη για καλλιτεχνική πράξη, έκφραση και δημιουργική συνδιαλλαγή. Μακριά από κάθε λογική "αυθεντίας", η ομάδα διαρκώς αναζητάει τρόπους επικοινωνίας - δημιουργίας - συνεργασίας - διαλόγου τόσο του ίδιου του έργου με την κοινωνία, όσο και του τρόπου αυτοοργάνωσης διαχείρισης και λειτουργίας της θεατρικής ομάδας ως μέρος του κοινωνικού συνόλου. Είμαστε ακόμη στην αρχή. FΒ Oμάδα Θεάτρου Σελίδα 231Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου