Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

VIDEO.BBC.Ελλάδα. Ένα εκατομμύριο οι απλήρωτοι εργαζόμενοι. Απλήρωτοι ναυτεργάτες από εφοπλιστές, κλειστά ναυπηγεία & το σκάνδαλο υποβρυχίων.








Η εφοπλιστική εταιρεία δεν επικοινώνησε ούτε  με το πλήρωμα, ούτε με το BBC.
Η Abu Dhabi Mar που εκμεταλλεύεται τα Ναυπηγεία αρνήθηκε να μιλήσει, όπως έκανε και το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Το θέμα των απλήρωτων ναυτεργατών από τους εφοπλιστές παίρνει διεθνείς διαστάσεις, καθώς υπάρχει και το σχετικό ρεπορτάζ του ASSOCIATED PRESS. με τίτλο "Εκατοντάδες ναυτεργάτες μένουναπλήρωτοι για μήνες" με τις εταιρείες πάλι να αρνούνται να σχολιάσουν.
Εκτός από τον αγώνα των 54 ναυτεργατών του «Πηνελόπη Α» στη Ραφήνα, με το οποίο ασχολείται το βρετανικό δίκτυο, ίδια κατάσταση υπάρχει στον Βόλο με το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Πρωτέας», με την πλοιοκτήτρια εταιρεία να οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές άνω των δύο μηνών, ενώ δεν έχει καταβάλει τα δώρα γιορτών για δύο χρόνια.
Παράλληλα σε επίσχεση εργασίας από τις 13 Νοεμβρίου βρίσκονται οι ναυτικοί του δεξαμενόπλοιου «Θησέας» της «Adriamar Shipping, ενώ από τις 18 Νοεμβρίου η εφοπλιστική εταιρεία τούς διέκοψε την τροφοδοσία και την παροχή πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι και χωρίς πρόσβαση στο λιμάνι, καθώς το πλοίο έχει μείνει αρόδο στην Ελευσίνα!
Απλήρωτοι παραμένουν για τέσσερις μήνες και οι ναυτεργάτες στο δεξαμενόπλοιο «Προμηθέας» της ίδιας εταιρείας.
(Στοιχεία από ρεπορτάζ της Εφημερίδας Συντακτών)
Όπως σχολιάζει στο ρεπορτάζ και ο Mark Lowen του BBC, “είναι μια ιστορία που απλά δεν θα περίμενε κανείς να ακούσει σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2013. Αλλά και πάλι, στη σημερινή Ελλάδα, υπάρχουν απλά τόσα πολλά που σοκάρουν”.
Ακολουθεί το ρεπορτάζ του BBC News , μεταφρασμένο, καθώς και το video.
Το πλήρες κείμενο και στα Αγγλικά, στο τέλος της ανάρτησης του LEFTeria-news










To εκατομμύριο των απλήρωτων εργαζομένων στην Ελλάδα.
Mark Lowen BBC News, Αθήνα



  Στέκεται αδρανής, δεμένη στη στεριά, το κουφάρι σιγά-σιγά σκουριάζει.
Το Πηνελόπη έπρεπε να κάνει μια καθημερινή διέλευση από το λιμάνι της Ραφήνας, έξω από την Αθήνα, στα όμορφα νησιά Άνδρο, Τήνο και Μύκονο. Αλλά από το καλοκαίρι, έχει κολλήσει, το πλήρωμα της αρνείται να πλεύσει, δεδομένου ότι δεν έχει πληρωθεί εδώ και μήνες.
Το πλοίο έχει πάρει το όνομά του από τη σύζυγο του Οδυσσέα. Λέγεται ότι περίμενε υπομονετικά για την επιστροφή του από τον Τρωικό πόλεμο. Αλλά η υπομονή των εργαζομένων αυτών εξαντλείται γρήγορα.

Περίπου 20 έχουν καταλάβει το πλοίο και ζουν επάνω στο σκάφος, από φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά τους εντελώς, αν εγκαταλείψουν το πλοίο. Και έτσι μένουν σε ένα εγκαταλειμμένο κέλυφος χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό, με τα μαγειρεία σκοτεινά και κλειστά, τα σαλόνια επιβατών με τις σειρές των κενών θέσεων.
Σε ένα διάδρομο, μια επιγραφή υπερήφανα αναφέρει: “οι τέλειες διακοπές σας αρχίζουν εδώ”. Η ειρωνεία δεν έχει χαθεί για τους απελπισμένους εργαζόμενους.
«Η κατάσταση εδώ είναι πολύ δύσκολη», λέει ο Αντώνης Γιακουμάτος, ο ύπαρχος. "Μένουμε σε ένα πλοίο φάντασμα. Αισθάνομαι πολύ λυπημένος και θυμωμένος επειδή δεν έχω χρήματα να πάω και να δω τη γυναίκα και τα παιδιά μου."
Ρωτάω να μου πεί για το πως ήταν η ατμόσφαιρα επάνω στο σκάφος, όταν το πλοίο ταξίδευε.
"Ήταν πολύ καλά. Έβλεπα τα χαμόγελα των επιβατών και ήξερα ότι έκανα τη δουλειά μου καλά. Τώρα είναι άδειο. Νιώθω σαν να περιμένω να πεθάνω εδώ."

Το πλήρωμα - και το BBC - προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία, Agoudimos Lines, αλλά εις μάτην. Υποτίθεται ότι βρίσκεται σε οικονομικό πρόβλημα και έτσι παρακρατεί μισθούς, έχοντας την πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι θα προτιμούσαν αυτό από το να μην έχουν καθόλου δουλειά.

Αλυσιδωτές επιπτώσεις
Οι εργαζόμενοι στο Πηνελόπη είναι μερικοί από το ένα εκατομμύριο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, που θα μείνουν απλήρωτοι. Το Ινστιτούτο Εργασίας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι μία στις δύο εταιρείες δεν πληρώνουν το προσωπικό στην ώρα τους.
Ένα μεγάλο μέρος της έμφασης σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει δωθεί στις περικοπές στον δημόσιο τομέα, αλλά αυτή είναι η άλλη πλευρά της ιστορίας οι ιδιωτικές εταιρείες που καταρρέουν από την πτώση της ζήτησης. Και ο Πλάτων Τήνιος, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, λέει ότι αυτά τα δύο συνδέονται.
«Ο δημόσιος τομέας της εξάγει τα προβλήματά του στον ιδιωτικό τομέα», λέει. «Όταν το κράτος συμπιέζεται κάτι που συμβαίνει συχνά - το πιο εύκολο πράγμα είναι να αναβάλει την πληρωμή των προμηθευτών Ως εκ τούτου, φέρνει πρόβλημα ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα.».
Μπορεί η ελληνική οικονομία να επιτύχει κάποτε μια ισχυρή ανάπτυξη, μετά από χρόνια ύφεσης, εάν ο ιδιωτικός τομέας χωλαίνει έτσι; ρωτάω
Δεν νομίζω”, απαντά. Αλλά υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα: οι τράπεζες έχουν σταματήσει τη χορήγηση δανείων ή, όταν το κάνουν, είναι σε πολύ υψηλά επιτόκια Έτσι, οι εταιρείες προσπαθούν να εξοικονομήσουν από όπου μπορούν, και η καθυστέρηση των πληρωμών στους εργαζόμενους είναι η ευκολότερη μορφή χρηματοδότησης”.

Στην άλλη μεριά της Αθήνας τα Ελληνικά Ναυπηγεία, είναι μια ακόμα χειρότερη ιστορία. Οι 1.200 εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί από τον Απρίλιο του 2012. Οι γερανοί σταμάτησαν, τεράστιες πλωτές αποβάθρες σκουριάζουν στο νερό - μια από τις βασικές βιομηχανίεςστην Ελλάδα παρέλυσε.

Είναι η δουλειά μου εδώ και 33 χρόνια”, λέει ο Κώστας Χατζόπουλος, καθώς κοιτάζει τα παλιά μηχανήματα.
“Ήταν η ζωή μου, η εμπειρία μου, οι τεχνικές μου γνώσεις. Τώρα για να επιβιώσω δανείζομαι χρήματα από φίλους και ζητάω φαγητό από την Εκκλησία”.
Εδώ, εν μέρει πρέπει να κατηγορήσεις τη διαφθορά. Το ναυπηγείο άνηκε στο παρελθόν σε μια γερμανική εταιρεία, την HDW, τώρα μέρος της ThyssenKrupp.
 

Το 2000, η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε μια θολή σύμβαση για να πληρώσει τον ιδιοκτήτη για κατασκευή και εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων του Ελληνικού ναυτικού στο ναυπηγείο. Το κόστος - σχεδόν 3 δισ. ευρώ (£ 2,5 δισ., 4 δισ. δολάρια) - ήταν κρυμμένο από τα στοιχεία για το έλλειμμα της Ελλάδας, ώστε η χώρα να ενταχθεί στην ευρωζώνη.
Το 2010, η πλειοψηφία των μετοχών του ναυπηγείου αγοράστηκε από την Abu Dhabi Mar, μια εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αναμένοντας τις πληρωμές για την παραγγελία.
Αλλά με την οικονομική κρίση, ο πρώην τεράστιος αμυντικός προϋπολογισμός της Ελλάδας οι στρατιωτικές δαπάνες της ήταν οι υψηλότερες στην ΕΕ, ως ποσοστό του ΑΕΠ - μειώθηκε σε μέγεθος.
Τώρα, η σύμβαση δεν έχει αποπληρωθεί και έτσι η εταιρεία έχει παρακρατήσει μισθούς.
Η Abu Dhabi Mar αρνήθηκε να μιλήσει, όπως έκανε και το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά ένας βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Μάκης Βορίδης, επιμένει ότι η εταιρεία έχει υπαναχωρήσει από τις υποχρεώσεις της.
«Δεν έχουν κάνει το έργο που προορίζονταν να κάνουν και έτσι το κράτος δεν θα πληρώσει», λέει.
"Νομίζω ότι χρησιμοποιούν το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργούν, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους για να πιέσουν το κράτος να δώσει τα χρήματα που δεν οφείλει. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα, αλλά με έναν τρόπο που να σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων."
Οι τακτικές διαδηλώσεις των εργατών των ναυπηγείων απέτυχαν να σπάσουν  το αδιέξοδο, αλλά τώρα είναι απλά κάποιοι ανάμεσα στους τόσους, που έχασαν το δίχτυ ασφαλείας της μιας σταθερής απασχόλησης.

Η Ελλάδα έχει
ήδη ρεκόρ ανεργίας πάνω από 27%, αλλά σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το περίπου ένα εκατομμύριο απλήρωτοι εργαζόμενοι.
Είναι μια ιστορία που απλά δεν θα περίμενε κανείς να ακούσει σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2013. Αλλά και πάλι, στη σημερινή Ελλάδα, υπάρχουν απλά τόσα πολλά που σοκάρουν.




Πηγή: LEFTeria-news







ΔΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου