Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Αποκλεισμός των ταμείων του Κέντρου Υγείας Νάξου



Για την διάλυση της δημόσιας περίθαλψης σήμερα
Το κράτος διαχειρίζεται εν λευκώ τον πλούτο που παράγουμε όλοι μας εκχωρεί σταδιακά σε ιδιωτικά συμφέροντα τα μέχρι πρότινος κοινωνικά αγαθά της εκπαίδευσης και της περίθαλψης με τραγικές συνέπειες για τον καθένα από εμάς αλλά και για την κοινωνική συνοχή.
Με το 2ο μνημόνιο προετοιμάζουν την δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς δημόσιες υπηρεσίες, στο πλαίσιο της οποίας τα σχολεία, τα νοσοκομεία και η κοινωνική ασφάλιση κατεδαφίζονται, η υγεία καθίσταται προνόμιο των πλουσίων, οι ευπαθείς πληθυσμοί προορίζονται για μια προγραμματισμένη εξόντωση, ενώ όσοι εξακολουθούν να έχουν μια εργασία καταδικάζονται σε ακραίες μορφές εργασιακής επισφάλειας και οικονομικής εξαθλίωσης. .
Το ΕΣΥ που συστήθηκε για να εξασφαλίσει ελεύθερη πρόσβαση στις παροχές υγείας, στην διάρκεια του χρόνου, απαξιώθηκε και υποβαθμίστηκε μεθοδευμένα από τους ίδιους του ιδρυτές του.
Το τραγελαφικό είναι ότι σήμερα χρησιμοποιούν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι ίδιοι για να δικαιολογήσουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών της παιδείας και της υγείας.
Τα κέντρα υγείας ως μέρος του ΕΣΥ φτιάχτηκαν στην επαρχία για να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στις κατά τόπους κοινωνίες. Αν και ποτέ δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι τους μιας και η ανάπτυξη του κράτους πρόνοιας σταμάτησε γρήγορα, στην Ελλάδα όπως και στην Νάξο οι υπηρεσίες υγείας χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία κρατικής προπαγάνδας και κομματικής εκμετάλλευσης από τους κατά τόπους πολιτευτές.
Έτσι στα τέλη της δεκαετίας του 90 και στις αρχές του 21ου αιώνα το κοινωνικό αίτημα για δημιουργία νοσοκομείου που να καλύπτει τις ανάγκες της Νάξου και των μικρών Κυκλάδων «πραγματοποιήθηκε» μόνο κατ’ όνομα για τις τελετές των εγκαινίων, ενώ οι  φωτογραφίες των υποψηφίων βουλευτών και υπουργών διακινούνταν στα ΜΜΕ προβάλλοντας τις κοινωνικές ευαισθησίες τους.
Μετά την τοποθέτηση των ανάλογων πινακίδων στο κτήριο, το ΚΥ αναβαθμίστηκε σε ΚΥ- Γενικό Νοσοκομείο Νάξου (ΚΥ-ΓΝΝ). Με τα χρήματα του εργαζόμενου επέκτειναν το κτήριο, εξόπλισαν τα χειρουργεία, ακόμα και του Τοκετού, εξόπλισαν την μονάδα τεχνητού νεφρού έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει 3 ασθενείς, αλλά ουδέποτε δημιούργησαν την μονάδα αίματος που θα ενεργοποιούσε τα χειρουργεία και την μονάδα τεχνητού νεφρού και θα τα καθιστούσε λειτουργικά για τους κατοίκους του νησιού. Ακόμα και μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, από τον υποδιοικητή και τον διοικητή του νοσοκομείου μέχρι και τους περιφερειακούς σύμβουλους, ακούγαμε ψεύτικες υποσχέσεις για άμεση λειτουργία της μονάδας αίματος.
Η έλλειψη κοινωνικού ελέγχου στον τρόπο που διαχειρίστηκε το κράτος τον πλούτο που δημιουργήσαμε, εξυπηρέτησε την υποχρηματοδότηση- υποστελέχωση του ΚΥ-ΓΝ Νάξου έστρωσε το έδαφος για την κακή συντήρηση του ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΥ- ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ- ΤΜΗΜΑΤΟΣ και του ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥ που είναι στοιχειώδη για τη διαμόρφωση μιας εικόνας του ασθενή.
Η απουσία μαζικών αντιστάσεων συνέβαλε στην συγχώνευση του ΚΥ-ΓΝ Νάξου με αυτό της Σύρου. Αποτέλεσμα, να χαθεί και αυτή η γραφειοκρατικά δομημένη διοίκηση του ΚΥ-ΓΝΝ με συνέπεια την ακόμα πιο δυσκίνητη και ανορθολογική λειτουργία του οργανισμού υγείας και την προβολή της ιδιωτικοποίησης του ΚΥ-ΓΝΝ ως μονόδρομο.  
Μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας υπέκυψε στην προπαγάνδα του καπιταλισμού που μας προέτρεπε να ασχολούμαστε με τις «δουλειές» μας και να αφήσουμε την λήψη των σημαντικών αποφάσεων στην καλή διάθεση των βουλευτών και λοιπών αρμόδιων. Έτσι μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση σιγά- σιγά του ΕΚΑΒ, η καθιέρωση του 5ευρου και η πληρωμή των εξετάσεων από τους ασθενείς. Ακόμα και για την συνταγογράφηση πρέπει να πληρώνουμε λες και δεν τα έχουμε πληρωμένα!  
Ενώ τα αποθεματικά των καταληστευμένων ασφαλιστικών ταμείων μας, πρώτα στο χρηματιστήριο και σήμερα με το PSI, μειώνονται δραστικά, ταυτόχρονα τίθενται υπό αμφισβήτηση τόσο η καταβολή συντάξεων όσο και οι ασφαλιστικές παροχές στην πρόληψη, τα φάρμακα και τη νοσηλεία.   
Σε αυτό το κομβικό σημείο αν δεν αντιδράσουμε θα εφαρμόσουν τα σχέδιά τους απρόσκοπτα. Οι αγώνες των εργαζομένων στην περίθαλψη θα πρέπει να ξεπερνούν συντεχνιακούς διαχωρισμούς και μαζί με την κοινωνία να κλιμακώνονται με κοινωνικούς και πολιτικούς όρους στο σύνολο της ασκούμενης πολιτικής. Ήδη, οι πρώτες προσπάθειες αυτοδιαχείρισης των νοσοκομείων στο Κιλκίς και στο Ρέθυμνο ευδοκιμούν και έγιναν αποδεκτές από τις κατά τόπους κοινωνίες.  
Οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς λόγω της βάναυσης επίθεσης του καπιταλισμού, ενώ οι μετανάστες συνεχίζουν να παίζουν τον ρόλο του «σάκου του μποξ» παρότι έχει αποδειχτεί ότι ούτε υπαίτιοι για την ανεργία είναι, ούτε για τα χαμηλά μεροκάματα (τρανό παράδειγμα οι περικοπές στο δημόσιο).  
Σήμερα, με κριτική και πολιτική σκέψη θα πρέπει να αντισταθούμε στην δικτατορία του «αγωνίζεσθε περί πάρτης» και να ξεπεράσουμε τους κώδικες, τις αξίες και την ηθική του καπιταλισμού.  
Με όπλο μας την άμεση συμμετοχή και τους αδιαμεσολάβητους αγώνες επιδιώκουμε την δημόσια δωρεάν υγείας για όλους χωρίς ταξικούς και ρατσιστικούς αποκλεισμούς.
Καταλαμβάνουμε τα ταμεία του ΚΥ-ΓΝΝ κάθε Τρίτη από τις 9:οο έως το μεσημέρι
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  
Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου
 
ΠΗΓΗ:http://autonomiprotovnaxou.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου