ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Το κατά Κεφαλή Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ( ΑΕΠ ) είναι το ποσόν που προκύπτει αν αθροίσεις όλα τα εισοδήματα που υπάρχουν στη χώρα μας και το διαιρέσεις με όλο τον πληθυσμό (γέρους, νέους, μωρά, ανάπηρους κλπ.).Ε… λοιπόν, το κατά Κεφαλή Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) στη χώρα μας είναι ( με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, παρ όλη την κρίση και την ύφεση ) πάνω από 30.000 δολάρια τον χρόνο. Από αυτό το ποσόν αν αφαιρέσουμε ένα 10% περίπου για αναπλήρωση των φθορών απομένουν περίπου 27.000 δολάρια τον χρόνο σε κάθε κάτοικο της Ελλάδας (μέσα και οι μετανάστες !!!) Αν αφαιρέσουμε από αυτά άλλα 3.000 δολάρια για Δημόσια Έργα, αποταμίευση και επενδύσεις, περισσεύουν 26.000 δολάρια σε καθέναν από εμάς( ενήλικες, γέρους, νέους, μωρά, ανάπηρους, κατάκοιτους ,άνεργους, μετανάστες κ.λ.π. ) για να καλύψει τις ανάγκες του.( Αυτό είναι το Καθαρό Διαθέσιμο για Κατανάλωση κατά Κεφαλή Εθνικό Προϊόν ) Μια μέση τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να έχει λοιπόν 104.000 δολάρια εισόδημα τον χρόνο και, αν τα κάνουμε σε ευρώ, προκύπτουν περίπου 77.000 ευρώ. Δηλαδή 14 μισθοί επί 5.500 ευρώ το μήνα. Αυτά μας αναλογούν σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. ΣΚΕΨΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΥΦΑ.
2. Ούτε τα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων δεν τα παίρνουν αυτά. Όποια οικογένεια λοιπόν μαζεύει σήμερα κάτω από αυτό το ποσό είναι φτωχή. Απέραντα πλήθη φτωχών λοιπόν δεν καταλαβαίνουν τη φτώχεια τους και νομίζουν, οχυρωμένοι στην ατομικότητα τους (διάβαζε μοναξιά), ότι αν έχουν ξεφύγει από τον πάτο των 600-700 ευρώ, ότι κάτι κάνουν, και αδρανοποιούνται βυθισμένοι στον καναπέ και την τηλεόραση τους.
3. Ποταμοί χρήματος κυκλοφορούν, αλλά όχι στα χέρια των εργαζομένων. Πού είναι τα υπόλοιπα; Ας το καταλάβει αυτό ο βυθισμένος στην πολυθρόνα της αποχαύνωσης, ότι ο μισθουλάκος του για τον οποίο είναι υπερήφανος δεν είναι παρά λίγα ψιχουλάκια παραπάνω από κάποιους άλλους με αντάλλαγμα τη ζωή του.
4. Υπό τις παρούσες συνθήκες λοιπόν και χωρίς καμία βασική αλλαγή παρ όλη την κρίση, η οικονομία της χώρας αρκεί: Είτε για διπλασιασμό (τουλάχιστον) του μισθού
Είτε για μείωση του ωραρίου εργασίας στο μισό
Προσωπικά πιστεύω περισσότερο στην μείωση του ωραρίου στο μισό, είτε σε ένα συνδυασμό, ώστε ο κάθε εργαζόμενος να έχει χρόνο για μόρφωση, διασκέδαση, ταξίδια, έρωτες, ανάπτυξη της προσωπικότητας του και ότι άλλο τον κάνει Πραγματικό Άνθρωπο.
5. Στις χώρες του ανεπτυγμένου καπιταλισμού πιστεύω ότι η οικονομία επιτρέπει πολύ δραστικότερες μεταβολές.
6. Τα παραπάνω ισχύουν όπως είναι σήμερα η οικονομία στη χώρα μας. Αν όμως ενταχθούν στην πραγματική παραγωγή όλα τα παρασιτικά επαγγέλματα: στρατός, αστυνομία, μεγάλο μέρος των δικηγόρων, παπάδες και καλόγεροι, μεσάζοντες, τα εκατοντάδες στελέχη των Μέσων Μαζικής Αποβλάκωσης και ο λοιπός στρατός των χαραμοφάηδων, και η κοινωνία μπορέσει να κινητοποιήσει τις υπόλοιπες δυνάμεις της, τα πράγματα πάνε πολύ πιο μακριά.
7. Με βάση τα παραπάνω είναι απόλυτα δυνατό κατά την γνώμη μου ΑΜΕΣΑ ΤΩΡΑ να καθιερωθεί, παρ όλο τον καπιταλισμό και την κρίση του
ή τετράωρη δουλειά με τον ίδιο μισθό ή διπλασιασμός του μισθού.
8. Το τι αίτημα πρέπει να προβληθεί κάθε φορά, θα πρέπει να το αποφασίσουν από μόνοι τους οι εργαζόμενοι εκτιμώντας την τακτική τους ανάλογα με τις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε χρονική στιγμή.
9. Τα παραπάνω βέβαια δεν μπορούν να γίνουν από μόνα τους. Απαιτούν να σταματήσει ο Ατομισμός και να αναπτυχθούν Συλλογικότητες και Οργάνωση, όπως μπορούμε και όπως είναι ευνοϊκότερο κάθε φορά. Σε μια προοπτική αλλαγής της κοινωνίας τα πράγματα οφείλουν να είναι, και θα είναι πολύ ευνοϊκότερα.
10. Με ένα πράγμα δεν συμβιβάζονται τα παραπάνω: Με το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής.
11. Θα χαρώ πολύ ( προκαλώ μάλιστα ) αν υπάρχει αντίθετη άποψη ( από κάποιο σοφό οικονομολόγο ίσως ) η αμφιβολία που να στηρίζεται σε στοιχεία και δεδομένα να την ακούσω και να την συζητήσουμε. Αν δεν υπάρχει όμως ας ενωθούμε σε μια τέτοια προοπτική. Αναμφίβολα θα χρειασθεί σκληρός και επίμονος αγώνας.
ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
Αθήνα Νοέμβριος 2011
ΧΡ.Βόρεια Προάστεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου