Του Φώτη Χρυσικου*
Η βαθιά αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται με υπερβάλλοντα ζήλο από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό για το 2012. Επισφραγίζει ουσιαστικά μια πορεία ραγδαίας απόσυρσης του κράτους από τη βασική υποχρέωση χρηματοδότησης ενός δημόσιου συστήματος υγείας και κοινωνικής φροντίδας, μεταθέτοντας το βάρος στις πλάτες ή, καλύτερα, στις τσέπες του ελληνικού λαού.
Στον νέο προϋπολογισμό υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο «κοινωνικός προϋπολογισμός» συνθλίβεται κάθε έννοια παροχής δημόσιων, δωρεάν και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους πολίτες.
Ο χορός της περικοπής των εκατομμυρίων ξεκινά με το πετσόκομμα της χρηματοδότησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, αφού στα τρία από τα τέσσερα ταμεία που τον αποτελούν η χρηματοδότηση σε σχέση με το 2011 θα είναι μειωμένη κατά 41,6% στο ΙΚΑ, κατά 23,5% στον ΟΓΑ και κατά 10,6% στον ΟΑΕΕ, τη στιγμή που οι δαπάνες για νοσηλεία θα αυξηθούν κατακόρυφα λόγω της εφαρμογής των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων.
Ο νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ αποδεικνύει περίτρανα ότι στόχος της δημιουργίας του Οργανισμού δεν είναι η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν, αλλά αντιθέτως η μείωση των παρεχομένων υπηρεσιών στο κατώτατο επίπεδο για όλους τους ασφαλισμένους.
Παράλληλα, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από τον τακτικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μειωμένη συνολικά κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, με μοναδική προοπτική αύξησης των «ιδίων εσόδων» κατά 2 εκατομμύρια ευρώ από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα (πληρωμή από ανασφάλιστους πολίτες, εκχώρηση κρεβατιών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ανατιμολόγηση ιατρικών πράξεων, απογευματινά ιατρεία).
Από την προκρούστεια κλίνη των περικοπών δεν γλυτώνει ούτε η πρόνοια, αφού το κονδύλι που έχει προϋπολογιστεί για το 2012 είναι περίπου στο ίδιο ύψος με τις δαπάνες που έγιναν, μόνο το πρώτο εννεάμηνο του 2011.
Αδιευκρίνιστο είναι το κονδύλι για τις εφημερίες των γιατρών που δεν αποτυπώνεται διακριτά στην εισηγητική έκθεση και περιλαμβάνεται στον κωδικό «πρόσθετες και παρεχόμενες παροχές» ο οποίος εμφανίζεται μειωμένος κατά 40% περίπου από το 2011.
Το συνολικό ποσό του τακτικού προϋπολογισμού για το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι μειωμένο σε σχέση με το 2011 κατά 6,5%.
Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναγνωρίζει την αύξηση κατά 30% της προσέλευσης των πολιτών στο ΕΣΥ, οι πολιτικές που εφαρμόζει το συρρικνώνουν, το αποδομούν και το ιδιωτικοποιούν, κάνοντας τη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε αυτό δυσχερέστερη και σταδιακά αδύνατη.
Ο «δημιουργικός» απολογισμός του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου για τον οποίο δηλώνει περήφανος, μέχρι σήμερα περιλαμβάνει:
Αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων με την επιβολή «διοδίων» 5 ευρώ για όλους τους πολίτες που προσέρχονται να εξεταστούν, ενώ για τους ανασφάλιστους που συνεχώς αυξάνονται ζητά να υπογράφουν δήλωση αποδοχής χρέους για τα νοσήλια.
Μείωση των δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία με την κατάργηση εξετάσεων που καλύπτονταν και την εξαίρεση από τις λίστες συνταγογράφησης εκατοντάδων φαρμάκων που πληρώνουν πλέον οι ασφαλισμένοι.
Περικοπή των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα συνεχείς ελλείψεις υγειονομικών υλικών ή προμήθεια ακατάλληλων.
Κατάργηση 11.000 οργανικών κλινών με παράλληλη συγχώνευση νοσοκομείων.
Εκχώρηση 560 κλινών του ΕΣΥ σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία για τέλεση ιατρικών πράξεων με το αζημίωτο, επιβαρύνοντας οικονομικά τους ασφαλισμένους.
Εφαρμογή στα νοσοκομεία των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) με αύξηση του κόστους της ημερήσιας νοσηλείας στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 300-600%, με κίνδυνο την άμεση κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων.
«Δέσμευση» ότι δεν θα προσλάβει κανένα γιατρό στο ΕΣΥ, παρά τις ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
«Υπόσχεση» ότι οι χιλιάδες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό θα καλυφθούν με αναλογία προσλήψεων 1/10 και βλέπουμε!!!
Συγχώνευση - κατάργηση προνοιακών δομών (από 92 έμειναν περίπου 30).
Υποχρηματοδότηση έως και 50% μονάδων ψυχοκοινωνικής φροντίδας, απεξάρτησης κ.ά.
Παρακράτηση έως και 80% των επιδομάτων των χρονίως πασχόντων ατόμων που διαβιούν σε ιδρύματα, για την κάλυψη των αναγκών της νοσηλείας τους.
Εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ με τον οποίο μειώνονται με ανάλγητο και αντικοινωνικό τρόπο τα ποσά που χορηγούνταν στους ασφαλισμένους σε ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ για θεραπείες, τοκετό κ.λπ., αλλά και για τις ανάγκες ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως νεφροπαθείς, διαβητικοί, άτομα με μεσογειακή αναιμία, κινητικά ανάπηροι, ενώ καθιερώνεται για πρώτη φορά συμμετοχή των ασφαλισμένων στην προμήθεια βοηθητικών θεραπευτικών μέσων και για παρακλινικές εξετάσεις σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια.
Προλεταριοποίηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ με αμοιβές ανειδίκευτου εργάτη (1.000 ευρώ το μήνα για 800 έως 12.00 ασθενείς)
Επιπλέον στους άμεσους σχεδιασμούς του κ. Λοβέρδου για την «αναβάθμιση» του ΕΣΥ περιλαμβάνονται:
Το «κούρεμα» ως 50% των κλινικών του ΕΣΥ και η δημιουργία κλινικών-μαμούθ (άνω των 40 κλινών) στα μεγάλα νοσοκομεία, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα της νοσηλείας των ασθενών.
Η αλλαγή του τρόπου εφημέρευσης με την αντιεπιστημονική και επικίνδυνη εφημερία ανά τομέα (ορθοπεδικός εφημερεύει στην ουρολογική κλινική).
Η πειραματική εφαρμογή μοντέλου κοινής διοίκησης δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, με την οποία επισπεύδεται η ιδιωτικοποιημένη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά στρώματα.
Η δυνατότητα ίδρυσης διαγνωστικών μονάδων ΠΦΥ από οποιονδήποτε επιχειρηματία, χωρίς κανένα περιορισμό επιστημονικής ιδιότητας, αδειοδότησης, αριθμού και τοποθεσίας, διευκολύνοντας τα συμφέροντα μεγάλων ομίλων υγείας.
Από τα όσα παρατέθηκαν παραπάνω, είναι προφανές ότι οι βαρύγδουπες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζει κατοχυρώνει την «ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια υγεία», ότι «το ΕΣΥ ανήκει στον ελληνικό λαό» και ότι «δεν θα υποβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών» παρά την κατά συρροή μείωση των κονδυλίων, μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν.
Η αναβάθμιση και ο εξορθολογιμός του δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας χρειάζεται σχεδιασμό με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα που θα υπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι των εμπόρων της υγείας, γενναία χρηματοδότηση και μαζικές προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.
Δεν χρειάζεται παχυλά αμειβόμενους μάνατζερ, οι οποίοι, με μοναδικό κριτήριο την «οικονομία» της Υγείας, αντιμετωπίζουν το πρωταρχικό κοινωνικό αγαθό με αριθμούς, κέρδη και ζημιές.
Η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε εισπρακτικό μηχανισμό για τους ασθενείς, σε μια δραματική εποχή για τον λαό όπου οι νεόπτωχοι, άνεργοι, ανασφάλιστοι Έλληνες και μετανάστες πολλαπλασιάζονται καθημερινά, είναι επικίνδυνη και εγκληματική.
Ήδη η οικονομική κρίση που βαθαίνει διαρκώς από τον ακραίο νεοφιλελεύθερο τρόπο διαχείρισής της σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει εξελιχθεί σε μια πρωτόγνωρη κοινωνική κρίση με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι επιπτώσεις της στην υγεία των πολιτών -με τους χιλιάδες νέους άστεγους, τη ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων AIDS, την όξυνση των προβλημάτων ψυχικής υγείας και εξάρτησης από ουσίες- αποτυπώνονται ανάγλυφα στον τίτλο σχετικής έρευνας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και αναφέρονται ως «οιωνοί μιας ελληνικής τραγωδίας» (ιατρική επιθεώρηση Lancet).
Απέναντι σε αυτές τις μνημονιακές πολιτικές επιλογές που απαξιώνουν, αποδιοργανώνουν και εμπορευματοποιούν το ΕΣΥ παράλληλα με την κονιορτοποίηση και διάλυση κάθε ψήγματος κοινωνικού κράτους, η αριστερά οφείλει να δώσει τη δική της απάντηση.
Ενότητα, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη.
* Ο Φώτης Χρυσικός είναι Κοινωνικός Λειτουργός, μέλος της Γραμματείας Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας ΣΥΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου