Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Αντισυνταγματικό το χαράτσι για τα ακίνητα – Ο ΔΣΑ θα αποτρέψει στην πράξη την εφαρμογή του



Έγκριτοι νομικοί μιλούν στο «Κουτί της Πανδώρας» για το νέο φόρο που επιβλήθηκε στα ακίνητα και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Χρυσόγονος υποστηρίζει ότι η κύρωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής του τέλους ακινήτων είναι μία κίνηση δυσανάλογη. Το βασικό θέμα όμως είναι ότι αν υπάρχουν δύο διαμερίσματα που το ένα ανήκει σε κάποιον χωρίς επιπλέον εισοδήματα και είναι η κύρια κατοικία του ενώ το άλλο ανήκει σε κάποιον ευκατάστατο με περισσότερα του ενός ακίνητα εγείρεται θέμα ανισότητας όταν και οι δύο καλούνται να καταβάλουν το ίδιο ποσό. Το συγκεκριμένο τέλος είναι σαν να καλούνται οι πολίτες να καταβάλουν φόρο εισοδήματος με ενιαίο συντελεστή, σαν να μην υπάρχει προοδευτικός συντελεστής.
Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος υποστηρίζει ότι ο εν λόγω φόρος είναι εξαιρετικά αντισυνταγματικός, γιατί το Σύνταγμα προβλέπει ότι νόμος που επιβάλλει φόρο πρέπει να έχει ψηφιστεί το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, δηλώνει ότι δεν μπορεί ένας μηχανισμός κοινής ωφέλειας, όπως η ΔΕΗ, να εισπράττει φόρο άσχετο με το αντικείμενό του, ούτε μπορεί να επιβάλλει ως κύρωση την αποστέρηση ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Τέλος, σύμφωνα με τον κύριο Σωτηρόπουλο, δεν μπορεί να επιβάλλεται για δεύτερη φορά φόρος για το ίδιο πράγμα, αφού τα ακίνητα έχουν φορολογηθεί και μάλιστα με υψηλό φόρο, λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει υψηλή φορολογία σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο ΔΣΑ θα αποτρέψει στην πράξη την εφαρμογή του»
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος δηλώνει στο Κουτί της Πανδώρας ότι ο εν λόγω φόρος είναι άδικος, είναι καταχρηστικό να επιβληθεί η είσπραξή του από τη ΔΕΗ και μάλιστα με την απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όποιον πολίτη δεν τον καταβάλει. Τέλος ο πρόεδρος του ΔΣΑ δηλώνει απερίφραστα ότι εάν ψηφιστεί ο νόμος ο ΔΣΑ θα αποτρέψει στην πράξη την εφαρμογή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου