Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Απόρρητες οι δαπάνες για δακρυγόνα , χημικά....


                                                                
                                                    
                                                                        

Η ΕΛ.ΑΣ. εφοδιάζεται και πάλι με άφθονα μέσα καταστολής, την ίδια στιγμή που οι μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς βιβλία.
Μετά την ανεξέλεγκτη χρήση χημικών, δακρυγόνων και ασφυξιογόνων αερίων κατά ελλήνων πολιτών που διαδήλωναν ενάντια στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στις 28 και 29 Ιουνίου, οι αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ. άδειασαν!


                                            


Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φρόντισε εγκαίρως να ανανεώσει τα αποθέματά του σε μέσα καταστολής του πλήθους, ενώ την ίδια μέριμνα δεν έδειξε το Υπουργείο Παιδείας όσον αφορά στην προμήθεια σχολικών βιβλίων στους μαθητές.Λογικό ερώτημα είναι, ποιό είναι το κόστος αυτών των προμηθειών, καθώς αγοράζονται με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών. Δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν για παραγγελίες 900.000€, μόνο για δακρυγόνα και χημικά. Το πραγματικό όμως κόστος δεν είναι γνωστό, καθώς σύμφωνα με την επίσημη θέση της ΕΛ.ΑΣ., η πληροφορία αυτή είναι απόρρητη με το επιχείρημα ότι συνδέεται άμεσα με την δημόσια ασφάλεια.
Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση της ΔΗΜ.ΑΡ., που κατατέθηκε στη Βουλή στις 1/07/2011, που μεταξύ άλλων αιτούνταν την κατάθεση εγγράφων σχετικά με το κόστος των δακρυγόνων που χρησιμοποιήθηκαν την 28η και 29η Ιουνίου, η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (αρ. πρωτ. 7017/4/13618 – 20/07/2011) ήταν η εξής:
«Σε ό, τι αφορά στην κατάθεση των τιμολογίων αγοράς ποσοτήτων των αναφερομένων στις ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων υλικών μέσων και των συναφών οικονομικών στοιχείων (δαπανών, κόστους) σας πληροφορούμε ότι αυτά τηρούνται στα αρχεία των αρμόδιων Υπηρεσιών μας. Σημειώνεται όμως, ότι επειδή τα σχετικά στοιχεία είναι μείζονος σπουδαιότητας, καθότι σχετίζονται με τη δημόσια ασφάλεια, αποτελούν δε διαβαθμισμένο υλικό (απόρρητα), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν γνώση τρίτα μη αρμόδια άτομα […]».
Είναι σαφές ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρεί ότι για θέματα που αφορούν στους πολίτες, οι βουλευτές είναι μη αρμόδιοι!
                          
                                    
Σε άλλο σημείο του ίδιου εγγράφου αναφέρεται:«Σε ό, τι αφορά στις προμήθειες των ανωτέρω μέσων ελέγχου πλήθους και τις σχετικές δαπάνες, σας γνωρίζουμε ότι […] οι εν λόγω προμήθειες με την υπ. αριθμόν 8030/1/128 από 2/06/2009 απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών , χαρακτηρίστηκαν ως απόρρητες, μεταξύ άλλων και οι προμήθειες επιχειρησιακού εξοπλισμού και ειδικών οχημάτων μεταφοράς προσωπικού των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων της χώρας.[..] Ειδικότερα, διενεργήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμόν 8028/1/34 από 27/08/2000 απόφασης του Υπουργού Δημοσίας Τάξης[…]». Σημειώνουμε ότι η Υ.Α. 8028 με θέμα «Διαδικασία προμηθειών και πληρωμής υλικοτεχνικού εξοπλισμού της ΕΛ.ΑΣ. που εξαιρούνται από τις διατάξεις του Ν. 2286/1995 και βαρύνουν τις πιστώσεις των απόρρητων δαπανών», έχει την υπογραφή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και προβλέπει μεταξύ των άλλων ότι «η διαδικασία υλοποίησης των προμηθειών, που διενεργούνται σύμφωνα με την παρούσα θα διενεργείται με απευθείας ανάθεση, με λήψη προσφοράς από συγκεκριμένο προμηθευτή ή με έρευνα αγοράς με πρόσκληση ενδιαφέροντος με ή χωρίς δημοσίευση σχετικής ανακοίνωσης από τη Δ/νση Οικονομικών της ΕΛ.ΑΣ…».
Πως είναι δυνατόν και από ποιο νόμο προβλέπεται, ότι κινδυνεύει η ασφάλεια των πολιτών, επειδή γνωρίζουν το κόστος των μέσων που χρησιμοποιούνται από την ΕΛ.ΑΣ. εναντίον τους, προκειμένου να καταστείλουν τις διαδηλώσεις τους, είναι ένα εύλογο ερώτημα.
Οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσαν εκ νέου ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την αδιαφάνεια στον τομέα των μέσων ελέγχου του πλήθους:
«Δεδομένου ότι η απόκρυψη στοιχείων από τους πολίτες δικαιολογείται σε περιπτώσεις εθνικής ασφάλειας,
ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1. Για ποιο λόγο είναι απόρρητα τα οικονομικά στοιχεία (δαπάνες, κόστος) των δακρυγόνων/χημικών/ασφυξιογόνων αερίων και των άλλων «μέσων ελέγχου πλήθους» που χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ.;

2. Προτίθεστε να τροποποιήσετε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να υπάρξει διαφάνεια για τα οικονομικά στοιχεία των «μέσων ελέγχου πλήθους;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου