Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής Χαλκί Νάξου




                                              
Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής
Χαλκί Νάξου
           
Η  Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής αποτελεί το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός που συμβαίνει ταυτόχρονα σε 22 χώρες της Ευρώπης. Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής ξεκινά στη Γαλλία το 1982 την 21η  Ιουνίου - συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου - όταν γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».. Η χώρα μας είναι η πρώτη στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή εκτός Γαλλίας, όταν το 1985 η Αθήνα έγινε η 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Από τότε η Γιορτή της Μουσικής πήρε Ευρωπαϊκή διάσταση και μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής.
Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στη Μελίνα Μερκούρη και στην Ευρώπη του Πολιτισμού, αφιερωμένες στο όραμα της Μελίνας και τους τόσο επίκαιρους λόγους που γέννησαν το θεσμό των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πρωτευουσών, όταν ήδη το 1983 είχε αναφέρει ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ψυχή» και πως «μόνο ο πολιτισμός μπορεί να την προσφέρει».
Η ΕΓΜ Ελλάδος έχει ως αποστολή την προώθηση της Γιορτής της Μουσικής, δηλαδή, της προώθησης της ζωντανής μουσικής, την υποστήριξη νέων δημιουργών και την προβολή ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν μια ψυχαγωγική αφορμή ανακάλυψης διαφορετικών μουσικών ειδών για το ευρύτερο κοινό, διοργανώνονται κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους και η πρόσβαση, είναι πάντα ελεύθερη.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής είναι απλά το γεγονός που εμπειρικά και διαισθητικά συνδέει ανθρώπους σε περισσότερες από 30 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Μια ιδέα και μια ετήσια συνάντηση που και φέτος φέρνει κοντά περισσότερους από 4.000 ανθρώπους από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Όλοι θα ενωθούν πανελλαδικά, μεταδίδοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας, αρμονίας και ελπίδας.
Στη Νάξο η Γιορτή της Μουσικής ήρθε για πρώτη φορά το 2011, σε ένα διήμερο που συνολικά συμμετείχαν 9 μουσικά σχήματα και οι συναυλίες διήρκεσαν πάνω από 10 ώρες. Από το 2012 και κάθε χρόνο, η ΕΓΜ πραγματοποιείται ανανεωμένη και δυναμική στο Χαλκί, στον κεντρικό πεζόδρομο του χωριού.
Η φετινή Γιορτή της Μουσικής θα διεξαχθεί για άλλη μια φορά στο Χαλκί στις 20 και 21 Ιουνίου, με τη συμμετοχή  είκοσι τεσσάρων καλλιτεχνών!

Το Σάββατο 20 Ιουνίου θα εμφανιστούν οι: 







Την Κυριακή 21 Ιουνίου θα εμφανιστούν οι:



Playdate (Jazz Fusion - Αθήνα)

Κώστας Βασιλιάγκος και Ανδρέας Στεργίου (Federico Garcia Lorca στο Ελληνικό Τραγούδι - Αθήνα)




Για αναλυτικές πληροφορίες και καθημερινή ενημέρωση δείτε τη σελίδα μας στο facebook:
           
Οι συναυλίες αρχίζουν στις 21:00 και πάντα με ελεύθερη είσοδο γιατί τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν!



Παράλληλη Δράση - Ανοιχτό εργαστήρι «Ηλιογραφίας»
Το απόγευμα του Σάββατου 20 Ιουνίου από τις 18:00 μέχρι τις 21:00 

Η επιλογή της 21 Ιουνίου ως ημερομηνίας για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής δεν είναι τυχαία. Η 21 Ιουνίου, η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, είναι προαιώνια και παραδοσιακά συνδεδεμένη με γιορτές προς τιμή του φωτοδότη Ήλιου. Με αυτή την αφορμή ο Σύλλογος μας σε συνεργασία με τον Ντιέγκο Λόπεζ Καλβίν (Diego López Calvín), Ισπανό φωτογράφο και πρωτοπόρο στην τέχνη της «Ηλιογραφίας» (Solarigrafia) οργανώνει ανοιχτό εργαστήρι «Ηλιογραφίας» στο Χαλκί Νάξου.

Ο Ντιέγκο Λόπεζ Καλβίν επισκέφθηκε τη Νάξο το χειμώνα του 2014 και τοποθέτησε κάμερες σε διάφορα σημεία του νησιού. Οι κάμερες αυτές καταγράφουν το τοπίο της Νάξου και την πορεία του ήλιου μέσα σ’ αυτό από το Νοέμβριο του 2014 μέχρι  και σήμερα. 

 Στο εργαστήρι θα γίνει ανοιχτή συζήτηση για την τέχνη της «Ηλιογραφίας και προβολή των φωτογραφιών που παράχθηκαν από τις φωτογραφικές μηχανές που είναι σε ανοιχτή έκθεση από το Νοέμβριο του 2014.  Θα μάθουμε τις βασικές αρχές για την τέχνη της pinhole camera και θα δημιουργήσουμε τις δικές μας φωτογραφικές μηχανές για να κάνουμε «Ηλιογραφίες».

Την 21η Ιουνίου κατά τη διάρκεια των συναυλιών της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής θα προβληθούν φωτογραφίες «Ηλιογραφίας» 




Διοργάνωση:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου