Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Από τις γυναίκες της Τσιάπας




Τη μέρα της γυναίκας στην Τσιάπας συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες γυναίκες από την κοινωνική οργάνωση Las Abejas, που δρα από το 1992 ενάντια στην καταπίεση και τις διακρίσεις.
H διαδήλωση κατέληξε σε ένα στρατόπεδο του Μεξικανικού Στρατού,το οποίο περικύκλωσαν φωνάζωντας συνθήματα ενάντια στην στρατιωτική καταπίεση: «Chiapas, Chiapas, no es cuartel, fuera ejercito de el» (η Τσιάπας δεν είναι στρατώνας, έξω ο στρατός από εδώ). Στη συνέχεια,προσπάθησαν να μπουν μέσα στο στρατόπεδο και μια γυναίκα τράβηξε το συρματόπλεγμα που προστάτευε τους στρατιώτες. Αμέσως οι υπόλοιπες μπήκαν στο στρατόπεδο, οι στρατιώτες δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τόσες γυναίκες και όταν ήρθαν ενισχύσεις δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα. Οι γυναίκες έμειναν εκεί περίπου μία ώρα φωνάζοντας τα αντιμιλιταριστικά τους συνθήματα.
Οι γυναίκες τέλειωσαν την κατάληψη με μια προσευχή και πήγαν μέχρι το Ακτεάλ όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση.

Αυτή είναι η ανακοίνωσή τους:

Αδερφές και αδερφοί,
Καλώς ήρθατε σ’ αυτό το κέντρο τελετών για τους μάρτυρες του Ακτεάλ, σας ευχαριστούμε όλες για τη συμμετοχή σας σ’ αυτή την πορεία για την παγκόσμια μέρα των γυναικών.
Στις 8 του Μάρτη γιορτάζουμε την ημέρα της Γυναίκας, σε ανάμνηση των γυναικών που κάηκαν για να υπερασπιστούν αυτό που τους ανήκει, τη δουλειά τους. Μέχρι σήμερα δεν τις ξεχνάμε, γιατί και εμάς δεν μας σέβονται, ζούμε μέσα σε πολύ βία, ακόμη απέχουμε από το να αναγνωρίζεται το δικαίωμά μας να είμαστε ελεύθερες, να παίρνουμε τις αποφάσεις μας, να ζούμε ήρεμες.
Όπως εκείνες οι γυναίκες που δολοφονήθηκαν για τον αγώνα τους, έτσι κι εμείς σαν γυναίκες που ανήκουμε στην κοινωνία των πολιτών, στην Las Abejas, δεν ξεχνάμε τις δικές μας μάρτυρες, έγκυες γυναίκες, νέες γυναίκες και παιδιά που σφαγιάστηκαν την Τρίτη μέρα της νηστείας και της προσευχής. Δεν θα κουραστούμε να ζητάμε δικαιοσύνη γιατί η κυβέρνηση δεν ακούει και δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, ελευθέρωσε τους παραστρατιωτικούς που δολοφόνησαν τις αδερφές μας, συνεχίζουμε να απαιτούμε δικαιοσύνη.
Απ’ τις κυβερνήσεις απαιτούμε δικαιοσύνη για τις γυναίκες, θέλουμε να μας ακούνε γιατί όλο και πιο πολύ επιτίθενται στις οικογένειες και τις κοινότητές μας. Χιλιάδες οικογένειες αναζητούν τους εξαφανισμένους τους, χιλιάδες άλλοι θάβουν τους νεκρούς τους. Χιλιάδες υποφέρουμε από το πρόβλημα του αλκοολισμού που μας δημιουργεί οικογενειακά προβλήματα, σεξουαλικές κακοποιήσεις, χτυπήματα και κακομεταχείριση. Δεν θέλουμε πια τους επιχειρηματίες της κόκα κόλα στη γη μας, ούτε τα σχολικά κυλικεία γιατί προσφέρουν πολλά σκουπίδια, υποσιτισμό, κακή υγεία και μόλυνση των ποταμών και των πηγών μας. Είναι ένας ακόμη τρόπος να σκοτώνουν αργά ολόκληρες οικογένειες.
Θέλουμε οι άντρες, οι πατεράδες, οι σύζυγοι, οι αδερφοί, οι κυβερνώντες, οι πλούσιοι και οι ισχυροί να μας κατανοούν, θέλουμε να μας σέβονται και να μας παίρνουν υπόψη τους, γιατί θέλουμε ελεύθερα να εκφραζόμαστε, γιατί μπορούμε σαν γυναίκες να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις, και αυτό το λέμε σε όλο τον κόσμο, γιατί με τη βία πια δεν μπορούμε άλλο. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας σαν γυναίκες για να εκφράσουμε όλα όσα αισθανόμαστε, θέλουμε να μας αφήσουν ελεύθερες, γιατί σαν γυναίκες μπορούμε να συμμετέχουμε στην πολιτική, να πάρουμε αποφάσεις, γιατί ξέρουμε να οργανωνόμαστε.
Λέμε στους άντρες να μας έχουν εμπιστοσύνη, να αναγνωρίζουν τα δικαιώματά μας, και στους νέους να μην ακολουθούν τα βήματα των μπαμπάδων τους, να μην κακομεταχειρίζονται τις αδερφές τους, να μην πίνουν αλκοόλ γιατί δεν είναι καλό και βλάπτουν τις συζύγους τους, τις κόρες και τις αδερφές τους, καλύτερα να ανοίξουμε δρόμους και να δώσουμε μεταξύ μας τα χέρια για να φροντίσουμε τη μητέρα γη.
Θέλουμε να καλέσουμε όλες τις γυναίκες που ακόμα βρίσκονται στα σπίτια τους φοβισμένες, να ανοίξουν τις καρδιές τους, να ανοίξουν τα μάτια τους, να αρχίσουν να βγαίνουν, να πηγαίνουν σε συγκεντρώσεις, να ανοίξουν τα μάτια τους και να μάθουν τα δικαιώματά τους και να μιλήσουν. Οι γυναίκες είμαστε πολύτιμες, δώστε την ευκαιρία στις κόρες σας να βγουν μπροστά, οι νέες που έχουν αυτή τη δυνατότητα επωφελούνται, απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους. Ζητάμε από όλες τις νέες γυναίκες, τις ηλικιωμένες, τα παιδιά, να απελευθερωθούν, γιατί είμαστε δυνατές, έχουμε χέρια, εξυπνάδα, ικανότητα, δεν πρέπει να φοβόμαστε, όλες μαζί έχουμε δύναμη.
Επιπλέον σας λέμε, μην εξαπατάστε από την κακή κυβέρνηση, αγωνιστείτε για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια και μη φοβάστε, δεν είσαστε μόνες, μαζί θα συνεχίσουμε να προχωράμε όπως ο δικός μας Samuel που ποτέ δεν φοβήθηκε να πει την αλήθεια, θα ακολουθήσουμε το δικό του παράδειγμα.
Ευχαριστούμε τους άντρες που άνοιξαν τις καρδιές τους και συντροφεύουν τον αγώνα των γυναικών, ειδικά όλους εκείνους τους άντρες που σήμερα μαγείρεψαν για εμάς εδώ.

Φτάνουν πια οι δολοφονίες των κοριτσιών μας και των αδερφών μας, γυναικών και ανδρών!
Απαιτούμε δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, στα χωριά μας και σ’ όλο τον κόσμο!

πηγη:http://enedramag.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου