Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία Ισραήλ – Μεξικού στην Τσιάπας



«Όχι μακριά από εδώ, σε ένα μέρος που λέγεται Γάζα, στην Παλαιστίνη, στη Μέση Ανατολή, εδώ δίπλα μας, ο βαριά εκπαιδευμένος και οπλισμένος στρατός της ισραηλινής κυβέρνησης συνεχίζει την πορεία θανάτου και καταστροφής»
Υποδιοικητής Μάρκος



Αναδημοσίευση από intifada.gr

Των Jimmy Johnson και Linda Quiquivix [Μετάφραση άρθρου της Electronic Intifada]

Νωρίτερα φέτος, ο Χόρχε Λουίς Γιαβέν Αμπάρκα, νεοδιορισθείς γραμματέας δημόσιας ασφάλειας στην Τσιάπας, ανακοίνωσε ότι είχαν λάβει χώρα συζητήσεις μεταξύ του γραφείου του και του ισραηλινού υπουργείου εξωτερικών. Οι δύο χώρες συζήτησαν για συντονισμό σε επίπεδο αστυνομίας, φυλακών και αποτελεσματικής χρήσης της τεχνολογίας.
Η Τσιάπας είναι η περιοχή των Ζαπατίστας (Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης – EZLN), ένα κίνημα απελευθέρωσης κατά κύριο λόγο ιθαγενών Μάγιας, που έχει λάβει παγκόσμια υποστήριξη από τα κάτω, από τότε που εξεγέρθηκε εναντίον της μεξικανικής κυβέρνησης το 1994. Οι Ζαπατίστας πήραν πίσω μεγάλες εκτάσεις γης, στις οποίες από τότε οικοδόμησαν κοοπερατίβες για τα μέσα διαβίωσης, αυτόνομα σχολεία, κολλεκτιβοποιημένες κλινικές και άλλες δομές δημοκρατικής κοινότητας.

Στα είκοσι χρόνια από την εξέγερση, η μεξικανική κυβέρνηση δε σταμάτησε τα προγράμματα εναντίον του αντάρτικου στην Τσιάπας. Όταν ο Llaven Abarca ανακοινώθηκε ως επικεφαλής για την ασφάλεια, το Δεκέμβρη, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχίες ότι θα κλιμακωνόταν η βία, επισημαίνοντας το ιστορικό του για αυθαίρετες κρατήσεις, χρήση δημόσιας βίας, προληπτικές κρατήσεις, απειλές θανάτου και βασανιστήρια. 

Οι πρόσφατες επαφές του με ισραηλινό προσωπικό, «αποσκοπούσαν στην ανταλλαγή εμπειριών», ισχυρίστηκε εύστοχα ο Αμπάρκα. Αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που η μεξικανική κυβέρνηση έχει μιλήσει δημόσια για στρατιωτική συνεργασία με τους Ισραηλινούς στην Τσιάπας. Παρόλα αυτά η συμφωνία είναι μόνο η τελευταία στην μακρά ιστορία στρατιωτικών εξαγωγών του Ισραήλ στην περιοχή, μια βιομηχανία γεννημένη από τις εμπειρίες κατάκτησης και ειρήνευσης [ΣτΜ ο όρος είναι του άρθρου] της Παλαιστίνης.


Η πώληση όπλων κλιμακώνεται
Οι πρώτες σιωνιστικές μιλίτσιες (Bar Giora και HaShomer) σχηματίστηκαν για την προώθηση του εποικισμού της παλαιστινιακής γης. Άλλη μια σιωνιστική μιλίτσια, η Χαγκάνα – ο πρόδρομος του ισραηλινού στρατού και διάδοχος της HaShomer – άρχισαν τις εισαγωγές και την παραγωγή όπλων το 1920.


Οι ισραηλινές επιχειρήσεις άρχισαν να εξάγουν όπλα τη δεκαετία του 1950 στη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της Νικαράγουας και της Δομινικανής Δημοκρατίας, [που βρίσκονταν] κάτω από τις δικτατορίες του Σομόσα και του Τρουχίγιο. Η μαζική κυβερνητική επένδυση στη βιομηχανία σημειώθηκε μετά τον πόλεμο του 1967 και το επακόλουθο εμπάργκο όπλων από τη Γαλλία. Ισραηλινά όπλα, αστυνομία, στρατιωτική εκπαίδευση και εξοπλισμός έχουν τώρα σταλεί σε τουλάχιστον 140 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γουατεμάλας στη δεκαετία του 1980 [που βρισκόταν] κάτω από τη δικτατορία του Εφραϊν Ρίος Μοντ, – του πρώην δικτάτορα που πρόσφατα καταδικάστηκε για γενοκτονία εναντίον των Μάγιας. 


Το Μεξικό άρχισε να λαμβάνει ισραηλινό οπλισμό το 1973, με την πώληση πέντε αεροσκαφών Arava από την Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία (Israel Aerospace Industries). Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 1980, περιστασιακές εξαγωγές συνεχίστηκαν στη χώρα, με τη μορφή μικρών όπλων, όλμων και ηλεκτρονικών φραχτών. Οι πωλήσεις κλιμακώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με έρευνα που αναλάβαμε.

Το 2003, το Μεξικό αγόρασε ελικόπτερα που παλαιότερα ανήκαν στον ισραηλινό στρατό και πυραύλους Gabriel της Ισραηλινής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας. Άλλη μια ισραηλινή εταιρία ασφαλείας, η Magal Security Systems, έλαβε ένα από τα πολλά συμβόλαια για συστήματα επιτήρησης «για την προστασία ευαίσθητων εγκαταστάσεων στο Μεξικό», την ίδια χρονιά, μετέδωσε η Jerusalem Post.

Το 2004, τα Ισραηλινά Ναυπηγεία, πούλησαν πυραυλακάτους και αργότερα, τόσο η Aeronautics Defense Systems όσο και η Elbit Systems κέρδισαν συμβόλαια από την ομοσπονδιακή αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις για μη επανδρωμένα αεροσκάφη για συνοριακή και εσωτερική επιτήρηση. 

Η Verint Systems, μια επιχείρηση τεχνολογίας που ιδρύθηκε από ισραηλινό πρώην στρατιωτικό προσωπικό, έχει κερδίσει πολλά συμβόλαια υπό τη χορηγία των ΗΠΑ, από το 2006, για μαζικές υποκλοπές μεξικανικών τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με το Jane’s Defence Weekly.


Εκπαίδευση από το Ισραήλ

Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών [των ΗΠΑ, της DIA], που αποκτήθηκαν μέσω αίτησης για την ελευθερία της πληροφόρησης, ισραηλινό προσωπικό είχε σταλεί διακριτικά στην Τσιάπας ως απάντηση στην ζαπατιστική εξέγερση του 1994, με σκοπό «την παροχή εκπαίδευσης στον Μεξικανικό στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις».

Η μεξικανική κυβέρνηση έκανε χρήση επίσης των αεροσκαφών Arava, για να παραταχθεί η Αερομεταφερόμενη Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων (Grupo Aeromóvil de Fuerzas Especiales, ή GAFE). Τα κομάντο της GAFE είχαν τα ίδια εκπαιδευθεί από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.  Πολλοί αργότερα θα λιποτακτούσαν από την GAFE και θα συνέχιζαν φτιάχνοντας τους «Σέτας» (“Los Zetas,”), που είναι σήμερα το πιο παντοδύναμο και βίαιο καρτέλ. 

Το Μεξικό είχε αιφνιδιαστεί από τους Ζαπατίστας που είχαν εξεγερθεί την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου [NAFTA]. Η μεξικανική κυβέρνηση βρέθηκε να χρειάζεται να ανταποκριθεί στις προσταγές ξένων επενδυτών όπως αποκάλυψε ένα διάσημο έγγραφο που είχε διαρρεύσει από την Chase Manhattan Bank:«Ενώ η Τσιάπας, κατά τη γνώμη μας, δεν αποτελεί θεμελιώδη απειλή για την μεξικανική πολιτική σταθερότητα, έτσι εκλαμβάνεται από πολλούς στην επενδυτική κοινότητα. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να εξολοθρεύσει τους Ζαπατίστας για να αποδείξει τον αποτελεσματικό της έλεγχο της εθνικής επικράτειας και της πολιτικής ασφαλείας».


Πουλώντας «σταθερότητα»
Σήμερα, αντιμέτωπη με έναν λαό σε ανοιχτή εξέγερση ενάντια στην ίδια του την εξολόθρευση, η εντύπωση της σταθερότητας συνεχίζει να είναι ένα σημαντικό modus operandi για την μεξικανική κυβέρνηση. Για το Ισραήλ, η διαδικασία ειρήνευσης του Όσλο και η νεοφιλελεύθερη στροφή της Παλαιστινιακής Αρχής έχουν παρομοίως βοηθήσει να καλλιεργηθεί μια απατηλή εντύπωση ειρήνης και σταθερότητας ενώ η αποικιοποίηση της Παλαιστίνης συνεχίζεται.

Πράγματι, «η δημιουργία ατμόσφαιρας σταθερότητας», ήταν ο εκπεφρασμένος στόχος των πρόσφατων Μεξικανο-ισραηλινών επαφών, και η επιθυμία τουλάχιστον για εντύπωση περί αυτής, μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί μια ισραηλινή παρουσία στην Τσιάπας βγαίνει τώρα δημόσια, ή μάλλον, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Ναόμι Κλάιν, «πουλιέται».
Παρόλα αυτά, η διαχείριση εντυπώσεων μπορεί να παραμείνει μόνο ο βραχυπρόθεσμος στόχος κυβερνήσεων, των οποίων η κοινή φιλοδοξία είναι να εξολοθρεύσουν. Και όπως το Ισραήλ μοιράζεται με το Μεξικό τις στρατιωτικές του εμπειρίες εναντίον των Παλαιστινίων, είναι εξίσου πιθανό ότι το Ισραήλ θα εφαρμόσει κάποια από τις αντι-αντάρτικες τακτικές του Μεξικού, στην καταπίεσή του, του παλαιστινιακού λαού.

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Μεξικού είναι το πώς οι ίδιοι οι Ζαπατίστας έχουν επί μακρόν αναγνωρίσει τη σύνδεσή τους με τον παλαιστινιακό αγώνα.

Αυτό το μήνυμα είχε υπογραμμιστεί από τον εκπρόσωπο των Ζαπατίστας, Εξεγερμένο Υποδιοικητή Μάρκος, όταν το Ισραήλ βομβάρδιζε τη Γάζα στις αρχές του 2009. Παρά την απόσταση μεταξύ Τσιάπας και Γάζας, ο Μάρκος υπογράμμισε ότι οι εμπειρίες τους έκαναν τους λαούς των δύο περιοχών να νιώθουν κοντά ο ένας στον άλλο.

Αξίζει τώρα να θυμηθούμε τα λόγια του Μάρκος: «Όχι μακριά από εδώ, σε ένα μέρος που λέγεται Γάζα, στην Παλαιστίνη, στη Μέση Ανατολή, εδώ δίπλα μας, ο βαριά εκπαιδευμένος και οπλισμένος στρατός της ισραηλινής κυβέρνησης συνεχίζει την πορεία θανάτου και καταστροφής».





Η Linda Quiquivix είναι κριτικός γεωγράφος. Μπορείτε να τη βρείτε στο www.quiqui.org.

Ο Johnson είναι οργανωτής στο Detroit. Μπορείτε να έρθετε σε επαφή στο johnson [dot] jimmy [at] gmail [dot] com.


[1]Israeli military will train Chiapas police,” Excelsior, 8 Μαΐου [Ισπανικά].
[2]Concern about the appointment of Jorge Luis Llaven Abarca as Secretary of Public Security in Chiapas,” Fray Bartolomé de Las Casas (Frayba) Center for Human Rights,14 Δεκεμβρίου 2012 [PDF, Ισπανικά]
[4]UAV maker Aeronautics to supply Mexican police,” Globes, 15 Φεβρουαρίου 2009

[5]El Lazca recibió entrenamiento militar en Israel y EU”, SDPnoticias.com, 14 Οκτωβρίου 2012.

[6]Los Zetas and Mexico’s Transnational Drug War,” World Politics Review, 25 Δεκεμβρίου 2009

[8]How war was turned into a brand”, The Guardian, 16 Ιουνίου 2007

[9]Of sowing and harvests”, My word is my weapon, 4 Ιανουαρίου 2009

πηγη:http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2013/05/29/%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%85%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83/#more-63342

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου