Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Έτσι μας... φεσώνει η ΔΕΗ





Όταν τον Ιανουάριο προειδοποιούσαμε ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι διπλάσιες ή και τριπλάσιες από αυτές που ανακοίνωναν το αρμόδιο υπουργείο και η ΔΕΗ, κάποιοι έσπευσαν (μία ακόμη φορά) να μας αποδώσουν εμπάθεια και αντικυβερνητική διάθεση.

Οι ίδιοι κύκλοι – μία ακόμη φορά – επιχειρούν να αποσιωπήσουν την (δυστυχώς!) πανηγυρική επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του «Π», με βάση το... σοκ σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που παίρνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και βλέπουν ποσά πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που πλήρωσαν όλα αυτά (ακόμη και τα μνημονιακά) τα χρόνια.
Στην αναζήτηση των αιτιών για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς για τη συντριπτική πλειονότητα των πελατών της ΔΕΗ, η έκπληξη είναι ακόμη μεγαλύτερη:
1- Εκτός από τις αυξήσεις σε όλες (ανεξαιρέτως) τις χρεώσεις, όπως για τη μεταφορά, τη διανομή και το λεγόμενο «Τέλος ΑΠΕ», βλέπουν να τους έχουν επιβληθεί πολύ μεγαλύτερες χρεώσεις για την πραγματική κατανάλωση ρεύματος από εκείνες που είχαν ανακοινωθεί τον Ιανουαρίου τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από το υπουργείο ΠΕΚΑ.
Κι ας είχε προειδοποιήσει το «Π» ότι οι τιμές που ανακοινώθηκαν τότε αφορούσαν σε «μέσες χρεώσεις» και σε καμία ανακοίνωση δεν δημοσιοποιήθηκαν οι τιμές ανά κιλοβατώρα, τις οποίες θα χρέωνε η ΔΕΗ από την πρώτη ημέρα του χρόνου.
Τώρα αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι δικοί μας υπολογισμοί για αυξήσεις της τάξης του 50% σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών ήταν... συντηρητικές!
2- Όπως προκύπτει από το χθεσινό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας fmvoice.gr, σε οικιακούς πελάτες με μέσες καταναλώνεις (μεταξύ 800 και 1.200 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο) οι αυξήσεις ξεπερνούν το 68%!
• Όπως προκύπτει από μία απλή σύγκριση δύο (εκκαθαριστικών) λογαριασμών, ενός του περασμένου Αυγούστου (με τις παλαιότερες χρεώσεις) κι ενός του Μαΐου (με τα νέα τιμολόγια, για τα οποία η κυβέρνηση πανηγυρίζει πως παραμένουν αμετάβλητα!), η χρέωση της κιλοβατώρας από τα 0,05625 ευρώ εκτινάχθηκε στα 0,09460 ευρώ! Δηλαδή λίγο ακόμη και θα διπλασιαζόταν!
• Αύξηση σχεδόν 22,5% επιβλήθηκε και στο νυχτερινό ρεύμα, καθώς η κιλοβατώρα από τα 0,054 ευρώ χρεώνεται πλέον με 0,0661 ευρώ! Αυτό είχε αποτέλεσμα το ίδιο σπίτι, σχεδόν με την ίδια κατανάλωση, τον Αύγουστο να πλήρωσε μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα (χωρίς φόρους και άλλες επιβαρύνσεις) 57,91 ευρώ, ενώ λίγους μήνες αργότερα χρεώθηκε με 102,26 ευρώ, που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 76,6%!
Θυμίζουμε ότι στις 13 Ιανουαρίου, στα παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα, το ΥΠΕΚΑ «υποσχόταν» αύξηση στο οικιακό ρεύμα της τάξης του 16,3% με 22,6%. Με άλλα λόγια οι αυξήσεις είναι στην πραγματικότητα τριπλάσιες!
3Ακόμη, όπως αποκάλυψε το «Π» στις 2 Μαΐου, το αρμόδιο υπουργείο προσπάθησε μία ακόμη φορά να μας παραπλανήσει με την... πανηγυρική ανακοίνωση περί μηδενικών αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη δεύτερη φάση της μνημονιακής υποχρέωσης για αναδιάρθρωση (βλέπε αύξηση) των τιμολογίων, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα η ΡΑΕ, με τη γνωμοδότησή της, επεσήμανε ότι «η επιχείρηση δύναται να παρεκκλίνει προς τα κάτω» ως προς τη διαμόρφωση των νέων τιμών.
Με άλλα λόγια, όχι μόνο μας «φέσωσαν» κανονικά τον Ιανουάριο με υπερβολικές αυξήσεις, αλλά και τον Μάιο, όταν υπήρχε η δυνατότητα ελάφρυνσης των νοικοκυριών από τα υπερβολικά βάρη της μνημονιακής πολιτικής, αρνήθηκαν να το κάνουν. Και φυσικά το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαρύνει το υπουργείο, που (έστω τελευταία φορά, καθώς καταργείται από τον Ιούλιο) είχε τη δυνατότητα να ρυθμίσει τα τιμολόγια με υπουργική απόφαση.

Φτωχές οικογένειες
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή κατά την οποία αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς ο αριθμός των καταναλωτών που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, με αποτέλεσμα τα «φέσια» στη ΔΕΗ να ξεπερνούν πλέον τα 1,3 δισ. ευρώ. Και βεβαίως όλοι αυτοί που δεν πληρώνουν δεν είναι μπαταχτσήδες, αλλά η συντριπτική πλειονότητά τους είναι φτωχές οικογένειες, που έγιναν ακόμη φτωχότερες τα τελευταία τρία χρόνια.
Την εξέλιξη αυτή παραδέχεται και η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ ανεβάζοντας την πρόβλεψή της για το κόστος της εμπορίας (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι οφειλές από πελάτες) κοντά στα 340 εκατ. από περίπου 230 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την τελευταία ενημέρωση που παρείχε η ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την έκδοση της γνωμοδότησης της Αρχής προς το υπουργείο, σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική.
Και μπορεί τα στοιχεία να μην τεκμηριώνονται επαρκώς, όπως αναφέρει η ΡΑΕ, ωστόσο η πραγματικότητα με τους απλήρωτους λογαριασμούς, αλλά και η απόφαση της διοίκησης της επιχείρησης ηλεκτρισμού από τα μέσα Απριλίου να προχωρήσει στην εφαρμογή νέου προγράμματος διακανονισμών για τις οφειλές συγκεκριμένων κατηγοριών πελατών της, είναι ενδεικτικά του προβλήματος που συνεχώς διογκώνεται.
Όλοι (πελάτες και παράγοντες της αγοράς) πλέον περιμένουν να δουν το ύψος των αυξήσεων που θα επιβληθούν τον Ιούλιο, οπότε απελευθερώνεται πλήρως η διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής ακόμη και για όσους έχουν πολύ μικρές καταναλώσεις. Και τότε να δούμε πώς η κυβέρνηση θα χειριστεί επικοινωνιακά το θέμα...

πηγη:http://topontiki.gr/article/53168/Etsi-mas-fesonei-i-DEI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου