Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Το «κατηγορώ» του μελλοθάνατου βετεράνου του Ιράκ




Συγκλονίζει η ιστορία του Αμερικανού βετεράνου του πολέμου στο Ιράκ Τόμας Γιανγκ. Ο Γιανγκ σε ηλικία 33 ετών αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του, λόγω των διαρκώς αυξανόμενων προβλημάτων υγείας που τον ταλαιπωρούν, διακόπτοντας τη λήψη τροφής και φαρμάκων που τον κρατάνε στη ζωή, αναφέρει σε άρθρο του το Democracy Now. Σε επιστολή του ο Γιανγκ επικρίνει τον πρώην αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον πρώην υπουργό Άμυνας Ντικ Τσένι για την πολιτική τους στο Ιράκ.



Η τραγωδία του Γιανγκ ξεκινάει το 2001, όταν δυο μέρες μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους αποφασίζει να καταταγεί στον αμερικάνικο στρατό. Η ομιλία του προέδρου Μπους από το Σημείο Μηδέν, κατά την οποία δεσμεύτηκε να κυνηγήσει τους υπεύθυνους της επίθεσης, ήταν αυτή που τον παρακίνησε να καταταγεί, παραδέχεται ο ίδιος.

Ήθελε να πάει στο Αφγανιστάν, αλλά στάλθηκε στο Ιράκ. Την 5η μέρα της παραμονής του στο Ιράκ, στις 4 Απριλίου 2004, η μονάδα του Τόμας δέχτηκε επίθεση στην πόλη Σαντρ. Από τότε δεν μπόρεσε να ξαναπερπατήσει. Αμέσως μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, επέστρεψε σπίτι του και έγινε ενεργό μέλος των Βετεράνων του Ιράκ Ενάντια στον Πόλεμο.

Η ιστορία του, μάλιστα, έγινε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Body of War» από τον θρυλικό τηλεπαρουσιαστή Φιλ Ντόναχιου και την σκηνοθέτη Έλεν Σπίρο, το οποίο απέσπασε πολλά βραβεία, το 2007. Η ταινία παρακολουθεί από κοντά την πορεία του Τόμας, από την αποθεραπεία του και τη μάχη που έδωσε με τα προβλήματα υγείας του μέχρι την πολιτική του αφύπνιση που τον ώθησε να γίνει ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του αντιπολεμικού κινήματος στις ΗΠΑ.


         

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή του Democracy Now για τον Τόμας Γιανγκ
Τον Φεβρουάριο του 2013 ο Γιανγκ «πάγωσε» το κοινό που είχε μαζευτεί να παρακολουθήσει την ταινία, όταν έκανε με μια παρέμβαση μέσω Skype ανακοίνωσε την απόφασή του να σταματήσει να τρέφεται και να παίρνει την φαρμακευτική αγωγή του (ουσίες που του χορηγούνται με ένα σωληνάκι σε υγρή μορφή), γεγονός που θα οδηγήσει σταδιακά στο θάνατό του, το Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο, όπως υπολογίζεται.

Ο ίδιος ο Γιανγκ στη συνέντευξή του στο Democracy Now τόνισε ότι η αιτία που πήρε αυτή την απόφαση ήταν τα συνεχή προβλήματα που του προκαλούσαν τα τραύματά του, πράγμα που τον ανάγκαζε να μπαινοβγαίνει πολύ συχνά σε νοσοκομεία. «…Απ’ τη μία είχα κουραστεί πάρα πολύ από την κατάστασή μου κι απ’ την άλλη δεν ήθελα να δω το σώμα μου να μαραζώνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός βετεράνος, με αφορμή την 10η επέτειο από την αμερικάνικη εισβολή στο Ιράκ, δημοσίευσε στο site Truthdig.com την επιστολή του με τίτλο «Το τελευταίο γράμμα: Ένα μήνυμα στον Τζορτζ Μπους Τζ. και στον Ντικ Τσέινι από έναν ετοιμοθάνατο βετεράνο».

Στο γράμμα του, το οποίο αποτελεί ένα δριμύ «κατηγορώ» προς τον Αμερικάνο πρώην πρόεδρο, τον Ντικ Τσέινι και την πολιτική τους, ο 33χρονος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μπορεί να αποφεύγετε τη δικαιοσύνη, αλλά στα μάτια μας είστε, μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, ένοχοι για φοβερά εγκλήματα πολέμου, για λεηλασία και τέλος, για δολοφονία. Δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πολλοί νεαροί Αμερικάνοι, που τους κλέψατε το μέλλον τους».

Ολόκληρο το γράμμα του Τόμας Γιανγκ μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: http://www.truthdig.com/dig/item/the_last_letter_20130318/

Ο Τόμας παντρεύτηκε πέρσι την σύντροφό του τα τελευταία 5 χρόνια, Κλώντια Κουεγιάρ. Εκείνη σχολίασε σχετικά με την απόφαση του Τόμας: «Είναι συναισθηματικά δυσβάσταχτη. Αλλά, απ’ την άλλη, είναι αδύνατο να περιγράψεις με λόγια πόσο δύσκολο είναι να βλέπεις τον άνθρωπο που αγαπάς περισσότερο στον κόσμο να υποφέρει απερίγραπτα κάθε μέρα».

Ο Φιλ Ντόναχιου με τη σειρά του δήλωσε στο Democracy Now ότι καταλαβαίνει την απόφαση του Τόμας. «Αυτό που είναι αξιοσημείωτο σχετικά με τον Τόμας είναι ότι θέλει να η ζωή του να γίνει μία δήλωση. Θέλει να τονίσει κάτι. Και τον θαυμάζω τόσο πολύ γι’ αυτό. Γιατί πρόκειται για μια τρομερά ασυνήθιστη πράξη κουράγιου», σημείωσε.

Ο Τόμας Γιανγκ δεν αποκλείει κάποια στιγμή στο μέλλον να ξανασκεφτεί την απόφασή του αν τα πράγματα καλυτερέψουν. Αυτή τη στιγμή, όμως, δηλώνει αποφασισμένος να τηρήσει την απόφασή του με κάθε κόστος.


                                                        Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης
από το Democracy Now


                                                                     πηγη:http://tvxs.gr/




Μετάφραση του γράμματος από google :



Ένα μήνυμα για τον Τζορτζ Μπους και ο Ντικ Τσένι 


Προς: τον Τζορτζ Μπους και ο Ντικ Τσένι
Από: Tomas Young



"Μπορείτε να διαφεύγουν από τη δικαιοσύνη, αλλά στα μάτια μας, είστε ένοχοι κάθε φοβερά εγκλήματα πολέμου, της λεηλασίας και, τελικά, της δολοφονίας, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας χιλιάδων νεαρών Αμερικανών-βετεράνους συναδέλφους μου-του οποίου το μέλλον σας έκλεψαν."




Γράφω αυτό το γράμμα για την 10η επέτειο του πολέμου στο Ιράκ για λογαριασμό των συναδέλφων βετεράνοι του πολέμου στο Ιράκ μου. Γράφω αυτό το γράμμα για λογαριασμό των 4.488 στρατιώτες και πεζοναύτες που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ. Γράφω αυτό το γράμμα για λογαριασμό των εκατοντάδων χιλιάδων βετεράνων που έχουν τραυματιστεί και εξ ονόματος εκείνων των οποίων οι πληγές, σωματικές και ψυχολογικές, έχουν καταστρέψει τις ζωές τους. Είμαι ένας από αυτούς τραυματίστηκε σοβαρά. Είχα παραλύσει σε ενέδρα ανταρτών το 2004 στην πόλη Σαντρ. Η ζωή μου πλησιάζει στο τέλος της. Είμαι που ζουν κάτω από την φροντίδα νοσηλειας.

Γράφω αυτό το γράμμα για λογαριασμό των συζύγων και συζύγων που έχουν χάσει τους συζύγους, εξ ονόματος των παιδιών που έχουν χάσει έναν γονέα, εξ ονόματος των πατέρων και των μητέρων που έχασαν τους γιους και τις κόρες και για λογαριασμό εκείνων που ενδιαφέρονται για τις πολλές χιλιάδες βετεράνους συναδέλφους μου, οι οποίοι έχουν βλάβες του εγκεφάλου. Γράφω αυτό το γράμμα για λογαριασμό των οποίων βετεράνοι τραύμα και αυτο-απέχθεια για ό, τι έχουν δει, και υπέμεινε γίνει στο Ιράκ οδήγησαν στην αυτοκτονία και για λογαριασμό των ενεργός-καθήκοντος στρατιώτες και πεζοναύτες που διαπράττουν, κατά μέσο όρο, μια αυτοκτονία ημέρα. Γράφω αυτό το γράμμα για λογαριασμό του ιρακινού περίπου 1 εκατομμύρια νεκροί και εκ μέρους της ιρακινής αμέτρητες τραυματίες. Γράφω αυτό το γράμμα για λογαριασμό όλων μας-το ανθρώπινο συντρίμμια του πολέμου σας έχει μείνει πίσω, εκείνοι που θα περνούν τη ζωή τους στην ατέλειωτη πόνο και grief.I γράφω αυτή την επιστολή, τελευταία επιστολή μου, για να σας, ο κ. Μπους και ο κ. Τσένι . Εγώ δεν γράφω γιατί πιστεύω ότι μπορείτε να κρατάτε τις φοβερές του ανθρώπου και ηθικές συνέπειες των ψέματα, χειραγώγηση σας και δίψα για πλούτο και δύναμη. Γράφω αυτό το γράμμα γιατί, πριν το θάνατό μου, θέλω να καταστήσω σαφές ότι εγώ και εκατοντάδες χιλιάδες βετεράνους συναδέλφους μου, μαζί με εκατομμύρια συμπολίτες μου, μαζί με εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότεροι στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, γνωρίζουν πλήρως ποιοι είστε και τι έχετε κάνει. Μπορείτε να διαφεύγουν από τη δικαιοσύνη, αλλά στα μάτια μας, είστε ένοχοι κάθε φοβερά εγκλήματα πολέμου, της λεηλασίας και, τελικά, της δολοφονίας, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας χιλιάδων νεαρών Αμερικανών-βετεράνους συναδέλφους μου-του οποίου το μέλλον σας έκλεψαν.

Θέσεις της αρχής σας, σας τα εκατομμύρια των δολαρίων της προσωπικής περιουσίας, σύμβουλοι δημοσίων σχέσεων σας, σας προνόμιο και την εξουσία σας δεν μπορεί να καλύψει την κενότητα του χαρακτήρα σας. Θα μας έστειλε να πολεμήσουν και να πεθάνουν στο Ιράκ μετά, ο κ. Τσένι, απέφυγε το σχέδιο στο Βιετνάμ, και εσείς, ο κ. Μπους, πήγε AWOL από την Εθνική Φρουρά μονάδα σας. Δειλία και τον εγωισμό σας ήταν πριν από δεκαετίες. Δεν ήταν πρόθυμος να διακινδυνεύσει τον εαυτό σας για το έθνος μας, αλλά έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες νέους άνδρες και γυναίκες να θυσιαστεί σε ένα παράλογο πόλεμο χωρίς περισσότερη σκέψη από ό, τι χρειάζεται για να βάλει έξω τα σκουπίδια.

Μπήκα στο στρατό δύο ημέρες μετά την 9/11 επιθέσεις. Μπήκα στο στρατό επειδή η χώρα μας είχε επιτεθεί. Ήθελα να χτυπήσει πίσω σε εκείνους που είχαν σκοτώσει περίπου 3.000 από τους συμπολίτες μου. Εγώ δεν ενταχθούν στο στρατό για να πάει στο Ιράκ, μια χώρα που δεν είχε συμμετάσχει στις επιθέσεις Σεπτεμβρίου 2001 και δεν αποτελούν απειλή για τους γείτονές της, πολύ λιγότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εγώ δεν ενταχθούν στο στρατό για να "ελευθερώσει" τους Ιρακινούς ή να κλείσει μυθικό όπλα-της-μαζικής καταστροφής εγκαταστάσεις ή να εμφυτεύσει τι κυνικά ονομάζεται "δημοκρατία" στη Βαγδάτη και τη Μέση Ανατολή. Εγώ δεν ενταχθούν στο στρατό για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, η οποία κατά το χρόνο που μας είπε θα μπορούσε να πληρώνονται από τα έσοδα του πετρελαίου του Ιράκ. Αντ 'αυτού, αυτός ο πόλεμος έχει κοστίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ιδιαίτερα μου δεν ενταχθούν στο στρατό να πραγματοποιήσει προληπτικό πόλεμο. Προληπτικό πόλεμο είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου. Και ως στρατιώτης στο Ιράκ ήμουν, ξέρω τώρα, η συνεργία ηλιθιότητα σας και τα εγκλήματα σας. Ο πόλεμος στο Ιράκ είναι η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα στην ιστορία των ΗΠΑ. Θα σβηστεί η ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Θα εγκατασταθεί μια διεφθαρμένη και βίαιη προ-ιρανικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη, ένα εδραίωσε στην εξουσία μέσω της χρήσης των βασανιστηρίων τάγματα, το θάνατο και τον τρόμο. Και έχει αφήσει το Ιράν ως την κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή. Σε κάθε επίπεδο-ηθική, τη στρατηγική, στρατιωτική και οικονομική-Ιράκ ήταν μια αποτυχία. Και ήσουν εσύ, ο κ. Μπους και ο κ. Τσένι, ο οποίος ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο. Είναι εσείς που θα πρέπει να πληρώσει το consequences.I δεν θα γράψω αυτό το γράμμα, αν είχα πληγωθεί μάχες στο Αφγανιστάν κατά των δυνάμεων που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 9/11. Αν είχα τραυματιστεί εκεί θα εξακολουθεί να είναι άθλια, λόγω της φυσικής φθοράς μου και επικείμενου θανάτου, αλλά θα ήθελα τουλάχιστον να έχουν την άνεση να γνωρίζουν ότι οι τραυματισμοί μου ήταν επακόλουθο τη δική μου απόφαση να υπερασπιστεί τη χώρα που αγαπώ. Δεν θα πρέπει να βρίσκονται στο κρεβάτι μου, το σώμα μου γεμάτο με παυσίπονα, η ζωή μου εξασθενεί, και να ασχοληθεί με το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου και εμού, θυσιάστηκαν από εσάς για λίγο περισσότερο από ό, τι την απληστία των εταιρειών πετρελαίου, για συμμαχία σας με τους σεΐχηδες του πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, και παράφρων οράματα της αυτοκρατορίας σας.

Έχω, όπως και πολλά άλλα άτομα με ειδικές ανάγκες παλαιμάχους, υπέφερε από την ανεπαρκή και συχνά ανίκανη φροντίδα που παρέχεται από τη Διοίκηση Βετεράνων. Έχω, όπως και πολλά άλλα άτομα με ειδικές ανάγκες παλαιμάχους, έρχονται να συνειδητοποιήσουν ότι η ψυχική και σωματική πληγές μας παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον για σας, ίσως κανένα ενδιαφέρον για οποιαδήποτε πολιτικός. Εμείς χρησιμοποιήθηκαν. Μας πρόδωσε. Και έχουν εγκαταλειφθεί. Εσείς, κ. Μπους, κάνει πολύ πρόσχημα ότι είναι Χριστιανός. Αλλά δεν είναι μια αμαρτία που βρίσκεται; Δεν είναι δολοφονία αμαρτία; Δεν είναι κλοπή και εγωιστική φιλοδοξία αμαρτίες; Δεν είμαι Χριστιανός. Αλλά πιστεύω ότι στο χριστιανικό ιδεώδες. Πιστεύω ότι αυτό που κάνεις το λιγότερο των αδελφών σας, επιτέλους, να κάνουν τον εαυτό σας, στη δική σας ψυχή.

Ημέρα μου της αναμέτρησης είναι επάνω μου. Δικός σου θα έρθει. Ελπίζω ότι θα προσαχθούν σε δίκη. Αλλά ως επί το πλείστον ελπίζω, για χάρη σας, που μπορείτε να βρείτε το ηθικό θάρρος να αντιμετωπίσει ό, τι έχετε κάνει για μένα και για πολλούς, πολλούς άλλους που άξιζε να ζήσει. Ελπίζω ότι πριν από το χρόνο σας στη γη τελειώνει, όπως η δική μου είναι τώρα τελειώνει, θα βρείτε τη δύναμη του χαρακτήρα να σταθεί μπροστά στο αμερικανικό κοινό και τον κόσμο, και ιδίως ο ιρακινός λαός, και ικετεύω για συγχώρεση.


Dig Συνέχεια: βετεράνος του Βιετνάμ και την ειρήνη ακτιβιστής Ρον Kovic σχετικά με το τι είναι σαν να τραυματιστεί στον πόλεμο.

                                                                                                                     18 Μάρ του 2013





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου