Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Ξεχασμένοι στον Καιάδα οι εξαρτημένοι



            



Κοινή δράση από τους εργαζόμενους σε Κέντρα Πρόληψης, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ και 18 Άνω.
 Του Μάριου Διονέλλη

Για τη συνέχιση μιας πολιτικής που πετάει στον Καιάδα τους εξαρτημένους και τους πάσχοντες έκαναν λόγο σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι του 18 ΑΝΩ, των Κέντρων Πρόληψης, του ΚΕΘΕΑ, και του ΟΚΑΝΑ. Την ίδια μέρα με την ανακοίνωση των ονομάτων της νέας κυβέρνησης και με αφορμή την κορύφωση των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, οι εργαζόμενοι εξέθεσαν το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί η πολιτική πρόληψης στη χώρα, σε εντελώς διαφορετικό δρόμο από αυτόν που χάραξαν τα μνημόνια και οι όροι που επιβλήθηκαν από την Τρόικα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν εκ νέου την περικοπή (περίπου στο μισό) των προϋπολογισμών του Υπουργείου Υγείας για τους φορείς που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, περικοπή που έγινε τόσο το 2011 όσο και το 2012 και ζήτησαν την απόδοση όλων των αναγκαίων πόρων για τη λειτουργία των προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, ζητούν την επαναφορά του 50% που κόπηκε από τον προϋπολογισμό των Κέντρων Πρόληψης και του 33% από τους υπόλοιπους φορείς, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία τους.

Μετωπική δράση
«Θέλησή μας είναι να παρέχουμε υπηρεσίες που να καλύπτουν τις κοινωνικές ανάγκες και να συμβαδίζουν με τα αιτήματα της κοινωνίας και όχι να υποκρινόμαστε πως λύνουμε προβλήματα», λέει στον Δρόμο εκ μέρους των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης ο Νίκος Λάϊος και τονίζει πως από δω και πέρα η δράση των σωματείων θα είναι ενιαία και μετωπική ώστε και οι τέσσερις φορές να παλέψουν ενάντια στην υποβάθμιση που προοιωνίζεται η υποταγή στα μνημόνια την οποία ετοιμάζεται να εφαρμόσει και η νέα κυβέρνηση. Τις θέσεις των εργαζομένων παρουσίασαν εκ μέρους των Κέντρων Πρόληψης ο Π.Τριανταφύλλου, από το ΚΕΘΕΑ ο Θ.Τζιούμπας, από τον ΟΚΑΝΑ ο Γ.Κακλαμάνης και από το 18 Άνω ο Η.Γκότσης. Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Σ.Σακοράφα και Π.Κουρουμπλής, ο οποίος τόνισε την ανάγκη παραμονής των δομών και των προγραμμάτων σε δημόσιο χαρακτήρα. Οι εκπρόσωποι των προγραμμάτων κατήγγειλαν τη λειτουργία παράνομων ιδιωτικών κλινικών, που κερδοσκοπούν σε βάρος των εξαρτημένων και των οικογενειών τους, την ώρα μάλιστα που μεθοδεύεται η κατάργηση, συγχώνευση ή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών σε όλα τα επίπεδα, αλλά και το καινούριο «φρούτο» των ΜΚΟ που ξεφυτρώνουν αναλαμβάνοντας δράση στο χώρο των εξαρτήσεων.

Εργασιακά θέματα
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν ενιαίο κι όχι ελαστικό εργασιακό καθεστώς, συμβάσεις, αμοιβές και εργασιακά δικαιώματα που σέβονται τους εργαζόμενους και τους αποδέκτες των υπηρεσιών αλλά και άμεσες προσλήψεις προσωπικού, ώστε να καλύπτονται κατ’ ελάχιστο οι διεκδικήσεις των τοπικών κοινωνιών για ένα στέρεο δίκτυο Δομών σε όλη τη χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο απαίτησαν τη θεσμική κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης, που υπολείπονται σήμερα κατά πολύ από όλους τους υπόλοιπους Φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Ο Λοβέρδος και τα υποκατάστατα
Όπως τόνισαν αρκετές φορές στη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η πολιτική που ασκείται στο θέμα των εξαρτήσεων βρίσκεται σε εντελώς λάθος δρόμο, προσηλωμένη στην επέκταση της χορήγησης υποκατάστατων ουσιών και μάλιστα χωρίς καμιά μέριμνα για την διασφάλιση των προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας. Την ίδια στιγμή συρρικνώνονται τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα αλλά και ο τομέας της πρόληψης. Όπως τονίστηκε, την πολιτική των υποκαταστάτων είχε κάνει «σημαία» ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, φτάνοντας μάλιστα να χαρακτηρίσει «αντιεξαρτησιογόνα» τα υποκατάστατα, παραπληροφορώντας στην ουσία το κοινό, πέρα από το γεγονός ότι αυτά δίνονται σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες, με ελλιπείς ελέγχους κτλ.

Όσα ξέρουμε για τις εξαρτήσεις
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου τέθηκε το πολύ σοβαρό θέμα του δημόσιου λόγου για τις εξαρτήσεις.
Δηλαδή το πώς συζητάμε για αυτές, τι ακούμε από τα μέσα ενημέρωσης και ποια στερεότυπα ακολουθούν τους εξαρτημένους ανθρώπους. Οι εργαζόμενοι μίλησαν για την ανάγκη αποδόμησης του κυρίαρχου λόγου περί των εξαρτήσεων, με την αποδαιμονοποίηση της εξάρτησης, των ίδιων των εξαρτημένων και των υπηρεσιών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, με ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση, ενάντια στην προχειρότητα, τον ρατσισμό και την «ατομική ευθύνη» του κοινωνικού μεσαίωνα.



                                           

πηγη:http://www.edromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=8969:ξεχασμένοι-στον-καιάδα-οι-εξαρτημένοι&Itemid=48

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου