Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Χαριστική βολή στη Δημόσια Υγεία

              
                                                                           
   Ο Λοβέρδος τρέχει να εφαρμόσει τις εντολές της τρόικας.
 Του Τάσου Γιακουμή.
Μέχρι τις 29/2 θα πρέπει να έχει περάσει ο εφαρμοστικός νόμος που ολοκληρώνει τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας. Δηλαδή: Αλλάζει η κατανομή στις υγειονομικές περιφέρειες, δημιουργώντας μια περιφέρεια-μαμούθ (αυτή της Αττικής) κι ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση-κλείσιμο 50 νοσοκομείων ανά τη χώρα με τη διοικητική τους ενοποίηση, καθώς και των ιδρυματικών νοσοκομείων, που συγχωνεύονται και αυτά με τις δομές Δημόσιας Υγείας. Υπονομεύεται επικίνδυνα η εφημερία στα επείγοντα, αφού ενοποιούνται με κραυγαλέο αντιεπιστημονικό τρόπο οι ειδικότητες των γιατρών, με άμεσο αποτέλεσμα την εφημερία π.χ. παθολόγου αντί για καρδιολόγο ή ωτορινολαρυγγολόγου αντί για γενικό χειρουργό! Παγώνουν οι προσλήψεις στο ΕΣΥ και καθιερώνεται η επιλογή επικουρικού προσωπικού με άγνωστες εργασιακές σχέσεις. Επανέρχεται η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων (που απορρίφθηκε πριν από λίγες μέρες και με ψήφους του ΠΑΣΟΚ), μειώνονται περαιτέρω τα ποσοστά κέρδους των φαρμακοποιών και εισάγεται η συνταγογράφηση με βάση τη χημική ουσία κι όχι την εμπορική ονομασία του φαρμάκου. Έτσι, τα αμφισβητούμενης αξίας και ασφάλειας αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα και οι πολυεθνικές που τα παράγουν θα μονοπωλήσουν την αγορά, με πρόσχημα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ταυτόχρονα συνεχίζεται η διάλυση των νοσοκομειακών υπηρεσιών από την έλλειψη προσωπικού και υλικών, το κλείσιμο κλινικών και άλλων ιδρυμάτων και η αιμορραγία του λαϊκού εισοδήματος στις δημόσιες δομές με τα χαράτσια των πεντάευρων στα εξωτερικά ιατρεία. Καταργείται η ψυχιατρική φροντίδα. Ο ΕΟΠΥΥ, το τερατούργημα της ενοποίησης των κλάδων Υγείας των ταμείων, αποδεικνύεται μοχλός διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος: Μόνο το κόστος των εργαστηριακών εξετάσεων σε ιδιώτες ανέρχεται στο 250% αυτών που θα δαπανούνταν αν γίνονταν στα εργαστήρια των δημόσιων ασφαλιστικών φορέων, τα οποία υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει. Τα νοσοκομεία δεν εισπράττουν αυτή τη στιγμή ούτε ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, γιατί απλούστατα δεν έχουν συμβληθεί μαζί του, ενώ όλα(!) τα ιδιωτικά κέντρα έχουν συμβάσεις.
Ο υπουργός Υγείας βιάζεται να προλάβει να ολοκληρώσει την πλήρη κατεδάφιση της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας. Κι οι διορισμένοι επιτελείς του ξεσαλώνουν. Η διοίκηση του Αιγινήτειου Νοσοκομείου ανακοίνωσε, επισήμως, ότι δε θα δέχεται για νοσηλεία ασθενείς με βιβλιάριο Πρόνοιας και ανασφάλιστους.
Οι αντιδράσεις φουντώνουν. Οι συνελεύσεις των υγειονομικών και των γιατρών, ιδίως ειδικευόμενων στα νοσοκομεία της Αθήνας είναι καθημερινό φαινόμενο. Έχουν ξεκινήσει ήδη επισχέσεις εργασίας, αφού παρακρατούνται τα δεδουλευμένα εφημεριών επί μήνες. Λάδι στη φωτιά έχει ρίξει η απόφαση για μείωση της αμοιβής των εφημεριών, που θα φτάσει στο 30%, καθώς και η επικείμενη καρατόμηση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών.
Την Πέμπτη 23/2, ξεκινώντας από το κατειλημμένο εδώ και μία εβδομάδα υπουργείο Υγείας από τους εργαζόμενους στην Ψυχική Υγεία, έγινε συλλαλητήριο μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), σωματείων και συσπειρώσεων στα νοσοκομεία και οργανώσεις ασθενών, που ήταν ιδιαίτερα μαζική και κατέληξε στη Βουλή.
Η κατάσταση στην Υγεία είναι πολύ οξυμένη. Το μέλλον είναι ζοφερό αν οι καλύτεροι μαθητές της τρόικας, ανενόχλητοι, συνεχίσουν την πρακτική τους «στου κασίδη το κεφάλι». Η εκδίωξή τους είναι όρος επιβίωσης. Έτσι μπορεί να κερδηθεί η μάχη για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης και πρόνοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου