Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Επίσχεση εργασίας στην επιχείρηση αλουμινοκατασκευών Αφοί Λουκίσα ΑΒΕΕ απο τους εργαζόμενους (Η φωτιά άραγε απλώνετε?)



Κάνε κλικ στην εικόνα!

                «Κάναμε υπομονή ένα χρόνο»


Επίσχεση εργασίας στου Λουκίσα, παρά τις απειλές και τις μηνύσεις
Μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου που αποφάσισαν να διεκδικήσουν δυναμικά τα δεδουλευμένα ενός χρόνου, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση αλουμινοκατασκευών Αφοί Λουκίσα ΑΒΕΕ δούλευαν σε διάφορα έργα που κατασκευάζει η επιχείρηση. Κι όμως, η εταιρία έφτασε να οφείλει στους εργαζόμενους πάνω από 400.000 ευρώ.
«Μέχρι τώρα κάναμε υπομονή, παίρναμε έναντι, λέγαμε να βοηθήσουμε την επιχείρηση. Αλλά φτάνει, μέχρι εδώ. Μου χρωστά 12.000 ευρώ, πόσο ακόμα να βοηθήσω;», μας λέει ένας από τους εργαζόμενους που βρίσκονται κατασκηνωμένοι έξω από τα ιδιόκτητα γραφεία της επιχείρησης στο Περιστέρι. Οι 32 εργαζόμενοι, το σύνολο σχεδόν του προσωπικού, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 5/12. Στο πρόχειρο παράπηγμα που κατασκεύασαν, γύρω από την πρόχειρη φωτιά για να ζεσταθούν, δέχονται την αλληλεγγύη εργαζομένων από όλα τα γύρω εργοστάσια και βιοτεχνίες, αλλά και από συνδικάτα, φορείς, επιτροπές κατοίκων. Οι εργαζόμενοι του Alter τούς έχουν προμηθεύσει με τρόφιμα, από αυτά που καθημερινά προσφέρουν απλοί άνθρωποι στο κανάλι.
«Τίποτα δεν δείχνει ότι η επιχείρηση έχει πρόβλημα», λένε οι εργαζόμενοι στον Δρόμο. Και πράγματι, μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της δείχνει τα δεκάδες έργα που έχει αναλάβει για λογαριασμό όλων σχεδόν των μεγάλων κατασκευαστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμα και αυτήν την περίοδο που οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση, η Αφοί Λουκίσα ΑΒΕΕ μέσω άλλης εταιρίας κατασκευάζει έργα. Μόνο η συμφωνία για τα καταστήματα του ΟΠΑΠ εξασφαλίζουν τέτοια έσοδα που θα μπορούσαν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες με τους εργαζόμενους. Η επιλογή της εργοδοσίας, όμως, είναι η σκληρή αντιπαράθεση.
«Στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου έγινε η τριμερής συνάντηση, εμφανίστηκε η εργοδοσία και είπε ότι έχει μόνο 30.000 ευρώ να δώσει», μας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Κι όχι μόνο. Έχει προχωρήσει σε μηνύσεις κατά των εργαζομένων για παραβίαση ιδιωτικού χώρου, ακόμα και για παρεμπόδιση εργαζομένων.
Μήνυση έχει καταθέσει και κατά συνδικαλιστών του Συνδικάτου Μετάλλου «Προμηθέας», οι οποίοι βρίσκονται μαζί τους και στηρίζουν τον αγώνα τους. «Προσπάθησε να φέρει κάποιους άλλους τεχνίτες για να συνεχίσουν έργα που είχαμε σε εξέλιξη, οι οποίοι μόλις αντιλήφθηκαν την κατάσταση που επικρατεί, έφυγαν», λένε οι εργαζόμενοι. Για πολλές ημέρες υπήρχε καθημερινή παρουσία περιπολικού της αστυνομίας έξω από την επιχείρηση. Παρ’ όλα αυτά, όπως μας λένε οι εργαζόμενοι, ούτε ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος δεν γλίτωσε τη μήνυση από τον ιδιοκτήτη για... πλημμελή τέλεση καθηκόντων.
Όσο για τη δήθεν αυτόφωρη διαδικασία για τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, η εμπειρία των εργαζομένων δεν αφήνει την παραμικρή αυταπάτη: «Πήγαμε αρκετές φορές στο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσουμε μήνυση και θα χρειαστεί να πάμε και πάλι αύριο (σ.σ. Παρασκευή 30/12) το απόγευμα για να γίνει αυτή η διαδικασία». Η προστασία των εργοδοτών από το κράτος φέτος ξεπέρασε κάθε όριο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου