[Συναρθρογράφος: GiaNt]
Οι μεγάλης συμμετοχής πορείες μαθητών, φοιτητών και γενικότερα νέων ανθρώπων, καθώς και οι αποφασιστικές συγκρούσεις, ήταν από τα κύρια χαρακτηριστικά της τρίτης επετείου από την εξέγερση του Δεκεμβρίου του 2008, που είχε ξεσπάσει με αφορμή την δολοφονία από αστυνομικούς του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Σπασμωδικές κινήσεις του κράτους
Ένα άλλο χαρακτηριστικό, εξίσου σημαντικό, ήταν η αγωνία του κρατικού μηχανισμού - πλέον υπό «τεχνοκρατική» κυβέρνηση - ενόψει της επετείου. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν συνεργαζόμενοι με την αστυνομία δημοσιογράφοι, 5.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τα αναμενόμενα επεισόδια. Επίσης οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο έκλεισαν αιφνιδίως από το μεσημέρι, ενώ αρχικά η αστυνομία είχε δώσει εντολή να κλείσουν στις 5 το απόγευμα.
Παράλληλα, γύρω στις 12 το μεσημέρι, δύο διμοιρίες ΜΑΤ εισέβαλαν στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο “Nosotros”, πραγματοποιώντας έρευνα χωρίς ένταλμα.
Οι κινητοποιήσεις
Σε αντίθεση με τις άνευρες και άψυχες κινητοποιήσεις της 17ης Νοεμβρίου και της 24ωρης απεργίας της 1ης Δεκεμβρίου, οι μαθητές έδωσαν τον τόνο της ημέρας ήδη από το μεσημέρι.
Η μαθητική πορεία που ξεκίνησε μετά τη 1 το μεσημέρι από τα Προπύλαια, επιτέθηκε με πέτρες και μολότωφ στις αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούσαν την Βουλή, μόλις έφτασε στο Σύνταγμα.
Τα ολιγάριθμα μπλοκ των κομματικών μαθητικών οργανώσεων (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α και ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) απομακρύνθηκαν με γρήγορο βάδην από τις συγκρούσεις, χωρίς ο κύριος όγκος των περίπου 2.500 μαθητών να τους ακολουθήσει.
Οι συγκρούσεις κράτησαν για περίπου μια ώρα, πριν τα ΜΑΤ περικυκλώσουν πισώπλατα τους μαθητές από την οδό Φιλελλήνων και επιδοθούν σε ανελέητη χρήση της υπεροπλίας τους.
Παράλληλα, συγκρούσεις μαθητών με την αστυνομία σημειώθηκαν σε Χαλάνδρι, Περιστέρι, Πατήσια και άλλες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά.
Η δεύτερη πορεία, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 7.000 άνθρωποι και μέλη κομματικών οργανώσεων, ξεκίνησε στις 19:30 από τα Προπύλαια και κατέληξε σε σύντομη αλλά μεγάλης έντασης επίθεση κατά των ΜΑΤ στο Σύνταγμα.
Ο περισσότερος κόσμος μετέβη στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στη διασταύρωση Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, όπου είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση μνήμης για τις 9 το βράδυ.
Επίσης γεμάτα κόσμο ήταν το Πάρκο Ναυαρίνου και η Πλατεία Εξαρχείων.
Συγκρούσεις στα Εξάρχεια
Η μεγαλύτερη μάχη της ημέρας στην Αθήνα, δόθηκε στα Εξάρχεια.
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν στην Χαριλάου Τρικούπη, κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε πριν τρία χρόνια ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, την ώρα που πραγματοποιούνταν η προγραμματισμένη για τις 21:00 συγκέντρωση μνήμης.
Στόχο αποτελούσαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ όπου δέχθηκαν βροχή από πέτρες, μολότοφ, βεγγαλικά και ότι άλλο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους. Για πολλές ώρες ο κόσμος κατόρθωσε στήνοντας οδοφράγματα να κρατήσει τα ΜΑΤ και ειδικά στην διασταύρωση Στουρνάρη & Οικονόμου όπου η βροχή από πέτρες άφησε πίσω της μια σπασμένη ασπίδα αστυνομικού, η οποία με “τελετουργικό τρόπο” κατατέθηκε στο άγαλμα τις πλατείας Εξαρχείων.
Για πολλές ώρες, ως περίπου τις 12 τη νύχτα, τα ΜΑΤ δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν την Πλατεία, καθώς αντιμετωπίζονταν με σοβαρά οδοφράγματα, αποφασιστικότητα στην άμυνα και συντονισμένες επιθέσεις.
Τελικά, με προσέγγιση επιπλέον δυνάμεων, μέσω των οδών Εμ. Μπενάκη, Ερεσσού και Θεμιστοκλέους, η αστυνομία κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στην Πλατεία και να απωθήσει τον κόσμο στα γύρω στενά, πραγματοποιώντας συλλήψεις.
Λίγη ώρα μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ που είχαν περικυκλώσει την πλατεία, ολιγάριθμη ομάδα ατόμων πραγματοποίησε επίθεση στην διμοιρία που σταθμεύει στη διασταύρωση Τοσίτσα & Μπουμπουλίνας περιφρουρώντας το κτίριο του υπουργείο Πολιτισμού (πρώην βασανιστήριο της ΕΑΤ-ΕΣΑ).
Τραυματισμοί, σπασίματα και “anti-riot flashlights” από την αστυνομία
Τουλάχιστον δύο τραυματίες διακομίστηκαν από τις συγκρούσεις στα Εξάρχεια σε νοσοκομεία. Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μας με το νοσοκομείο ΓΝΑ «Γεννηματάς» όπου διακομισθεί νεαρός με μεγάλο τραύμα στο κεφάλι, πληροφορηθήκαμε πως, παρ’ όλο που διακομίστηκαν εκεί «πολλοί» τραυματίες από τις συγκρούσεις στην Αθήνα, «κανείς τραυματίας δεν εισήχθη».
Στην εξέλιξη των τακτικών των διμοιριών των ΜΑΤ προστέθηκε ένα νέο μέσο, φακοί με εκτυφλωτικό φως, που σκοπό έχουν να αποτρέψουν την καλή ορατότητα του αντιπάλου τους, ώστε να μη γίνεται άμεσα αντιληπτή η όποια αιφνίδια κίνησή τους, αλλά και να αποτρέπεται η ευθεία στόχευση κατά τη ρίψη αντικειμένων.
Τα ΜΑΤ κατά την είσοδό τους στην πλατεία, κυνήγησαν με ιδιαίτερη μανία όποιους βρίσκονταν εκεί, είτε συμμετείχαν στις οδομαχίες είτε όχι. Έσπασαν μάλιστα και την είσοδο μιας πολυκατοικίας.
Οι συλληφθέντες
19 είναι οι συλληφθέντες από τις επιχειρήσεις καταστολής των συγκρούσεων, μεταξύ των οποίων και τέσσερις Γερμανοί πολίτες, καθώς και ένας Πορτογάλος. Τουλάχιστον οι δύο Γερμανοί πέρασαν την προανακριτική διαδικασία χωρίς την παρουσία μεταφραστή.
Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες, άγνωστο μέχρι στιγμής πόσοι ακριβώς, αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος Οι συλληφθέντες θα περάσουν από τον ανακριτή μετά τη 1 το μεσημέρι σήμερα, στο κτίριο 16 της πρώην Σχολής Ευελπίδων.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο συντάκτης και μέλος της Ομάδας Διαχείρισης του OmniaTV, γνωστός με το ψευδώνυμο Μενάκιος, που εκείνη τη στιγμή έδινε ανταπόκριση από της συγκεντρώσεις. Κατά τη διάρκεια επίθεσης των ΜΑΤ με χημικά συνελήφθη κι έτσι η ειδησεογραφική ανταπόκριση μετετράπη σε «Διατάραξη κοινής ειρήνης, Απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης, Παράβαση του νόμου περί όπλων» (με την κατηγορία ότι πετούσε πέτρες και μετείχε ομάδας που πετούσε μολότοφ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου