Αφίερωμα του alterthess.gr για την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Η βία κατά των γυναικών αποτελεί την κυρίαρχη και δραματική έκφανση της διάκρισης λόγω κοινωνικού φύλου εναντίον των γυναικών. Ένας μεγάλος κατάλογος τύπων βίας που ασκούνται κατά των γυναικών σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες των γυναικών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η σωματική -φυσική βία -ξυλοδαρμός, η παρενόχληση στην εργασία, η ψυχολογική βία, οι βιασμοί, ο βιασμός-αιμομιξία, οι βιασμοί στις πολεμικές συγκρούσεις ως όπλο κατά του εχθρού, οι κλειτοριδοκτομές, το κάψιμο με οξύ, η έλλειψη –απαγόρευση πρόσβασης στην εκπαίδευση, ο εξαναγκαστικός υποσιτισμός, η έλλειψη πρόσβασης στην ιατρική περίθλαψη, το τραφικινγκ, ο εξαναγκασμός σε πορνεία, η καταναγκαστική εργασία, οι φόνοι τιμής, η βία της ανεργίας και της φτώχιας.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή : «Η βία σε βάρος των γυναικών αποτελεί παλιά μάστιγα της κοινωνίας και κατάφορη παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δυστυχώς πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας , τον πολιτισμό ή τη θρησκεία και συναντάται τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό χώρο. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και ως εκ τούτου διαδεδομένο στις χώρες της Ε.Ε.»
Το Πρόγραμμα Δράσης του Πεκίνου αναφέρει επίσης: «Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διατυπωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις κατά των γυναικών, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους»
Επίσης είναι γνωστό σε όλους ότι τα μεγάλα θύματα των πολέμων και της βίας υπήρξαν ανέκαθεν και είναι μέχρι και σήμερα οι γυναίκες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ : «Στις μέρες μας περίπου το 90% των θυμάτων πολέμου είναι άμαχος πληθυσμός και η πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, σε αντίθεση με τον προηγούμενο αιώνα που οι στρατιώτες ήταν το 90% αυτών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο. Όσο για τις γυναίκες και τα κορίτσια, αυτές υφίστανται τις βαρύτερες συνέπειες , εξαιτίας του φύλου τους και της θέσης τους στην κοινωνία. Οι γυναίκες βιάζονται συστηματικά, γίνονται αντικείμενα σεξουαλικής δουλείας και εξαναγκαστικής εγκυμοσύνης ή στείρωσης ανάλογα με τις περιστάσεις».
Η σεξουαλική βία αυξάνεται ανεξέλεγκτα τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό συγκρούσεων. Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών δολοφονούνται. Έξι στις 10 γυναίκες θα υποστούν σωματική ή και σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Πάνω από 60 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται σε παιδική ηλικία, ενώ περίπου 100-140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. Περισσότερα από 100 εκατομμύρια κορίτσια "δεν υπάρχουν" λόγω της προγεννητικής επιλογής φύλου και της προτίμησης προς τους γιους. Περισσότερες από 600.000 γυναίκες και κορίτσια διακινούνται κάθε χρόνο με κύριο σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.
Στατιστικά στοιχεία για την Ευρώπη
Στην Βρετανία, κάθε τρεις μέρες δολοφονείται μία γυναίκα
Στη Σουηδία, κάθε δέκα μέρες κακοποιείται μέχρι θανάτου από τον σύζυγο ή σύντροφό της
Στην Ελβετία, το 20% των γυναικών έχει κακοποιηθεί σωματικά
Στην Ισπανία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τέσσερεις μέρες, περίπου 100 τον χρόνο.
Στην Γαλλία, μία κάθε πέντε μέρες εξαιτίας της αντρικής κακοποίησης στο σπίτι.
Το 1/3 από αυτές μαχαιρώνεται, το 1/3 φονεύεται με πυροβόλο όπλο, το 20% στραγγαλίζεται και το 10% ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου.
Στη χώρα μας ένας μεγάλος αριθμός γυναικών έχουν δολοφονηθεί απο τους συζύγους ή τους συντρόφους τους τα τελευταία χρόνια.
Η ενδοοικογενειακή βία έχει καταστεί για τις Ευρωπαίες μεταξύ 15 και 44 χρόνων, η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου, αφήνοντας πίσω ακόμη και τα αυτοκινητικά δυστυχήματα ή τον καρκίνο.
Κάθε γυναίκα στις χώρες της Ευρώπης, θα πέσει θύμα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της, του «υπερπροστατευτικού συντρόφου» της. Του συζύγου που έχει χρέος να «σωφρονίσει» τη γυναίκα του, να τον υπακούει τυφλά. Του εξουσιαστή πατέρα ή κάποιου «θείου», άδελφού, μέλους της οικογένειας
Τα στοιχεία για τη χώρα μας είναι εντυπωσιακά.
Μία στις πέντε γυναίκες ζουν με βίαιο σύντροφο, για μία από τις δύο γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο δράστης είναι ο σύντροφός της, μία στις τρεις γυναίκες στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Ένα στα τέσσερα κορίτσια που κάνει σχέση κακοποιείται από το αγόρι της. Αύξηση της βίας καταγράφουν έρευνες που την αποδίδουν στην έντονη οικονομική κρίση και τη ψυχολογική πίεση που υφίστανται όλοι σήμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των δύο Φύλων περισσότερες από 2.000 γυναίκες στη χώρα μας κατήγγειλαν φέτος ότι κακοποιήθηκαν και ζήτησαν βοήθεια ή επικοινώνησαν για άμεση συμβουλευτική υποστήριξη. Από τις 1.247 κλήσεις που αφορούν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, οι 1.082 κλήσεις (87%) αφορούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας από σύζυγο/σύντροφο, οι 46 κλήσεις (4%) σεξουαλικής παρενόχλησης, και οι 20 κλήσεις για βιασμό, ενώ 112 κλήσεις (9%) αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας πέραν των παραπάνω.
Γυναίκες που απευθύνονται σε συμβουλευτικά κέντρα
Έγγαμες, 66,75%. Σε διάσταση, 16,62%. Χήρες, 1,30%
Επαγγελματική κατάσταση κακοποιημένων γυναικών
Άνεργες, 56,69%
Σε κακή οικονομική κατάσταση, 43,31%
Σε μέτρια οικονομική κατάσταση, 41,72%
Μορφωτικό επίπεδο κακοποιημένων γυναικών
Τεχνολογικής ή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, 30%
Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, 30%
Το προφίλ του δράστη
Δεν είναι πάντα όπως το φανταζόμαστε! Έχουμε την τάση να συνδέουμε αυτή την συμπεριφορά με άτομα που προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα ή να είναι ελάχιστα μορφωμένα. Είναι λάθος!
Σύμφωνα με την Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης (2004-2009), αναφέρεται ότι το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας μοιάζει τα πολλαπλασιάζεται όσο μεγαλύτερα είναι τα εισοδήματα και το μορφωτικό επίπεδο.
Στην Ολλανδία σχεδόν οι μισοί από όλους τους δράστες βίαιων πράξεων κατά των γυναικών είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου.
Στη Γαλλία, οι δράστες της ενδο-οικογενειακής βίας είναι στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, αξιωματικοί της αστυνομίας ή του στρατού, μεγαλογιατροί, κλπ.
Στην Ελλάδα, οι δράστες έχουν όλα τα πιο πάνω χαρακτηριστικά και επιπλέον των ιερωμένων.
(Σημειωτέο ότι τα αποτελέσματα των ερευνών βασίζονται στα θύματα που έχουν απευθυνθεί στα κέντρα παροχής βοήθειας. Τα πραγματικά στοχεία δεν είναι γνωστά).
Η ενδοοικογενειακή βία, αποτελεί μέσο επιβολής της ανδρικής κυριαρχίας στα πλαίσια του πατριαρχικού θεσμού του γάμου. Η βία εκπορεύεται από την ανισότητα μέσα στο γάμο και ενισχύει την ανδρική κυριαρχία, αλλά και ενισχύεται από αυτήν, μέσα και έξω από την οικογένεια. Πρόκειται για ένα ἐγκλημα που έχει τις ρίζες του στις βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις οτι ο άνδρας έχει «φυσικό» κυριαρχικό δικαίωμα πάνω στη γυναίκα. 603 εκατομμύρια γυναίκες, παγκοσμίως, ζουν σε χώρες όπου η ενδοοικογενειακή βία δεν θεωρείται έγκλημα.
Το 2006 ψηφίστηκε στην Ελλάδα, ο νόμος 3500/2006 για την ενδοοικογενειακη βία που δέχθηκε την κριτική των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων, οτι δεν καλυπτε το πρόβλημα της κακοποίησης των γυναικών στο πλαίσιο της οικογένειας διότι , μη αναγνωρίζοντας την πηγή της ενδοοικογενειακής βίας που είναι η πατριαρχία, δεν αναφέρεται καθόλου στο θέμα της πρόληψης και της στήριξης των κακοποιημένων γυναικών, ενώ σπεύδει να συγκαλύψει τις ποινικά κολάσιμες πράξεις, προκειμένου να μην εκθέσει τον θεσμό της οικογένειας, όπως τον εννοεί ο νομοθέτης. Παρόλο αυτά ήταν ένα θετικό βήμα που κάλυψε έστω και ελλειπτικά ένα μεγάλο κενό.
Σήμερα οι υποστηρικτικές δομές είτε έχουν κλείσει είτε υπολειτουργούν και το μόνο που υπάρχει είναι η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, εθνικής εμβέλειας. Απαραίτητη βέβαια, αλλά όχι ικανή να καλύψει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα.
Τελευταία, ανακοινώθηκε από την Γενική Γραμματεία Ισότητας στο πλαίσιο της ημερίδας «Η Πόλη της Ισότητας» που διοργανώθηκε τη Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011 σε συνέχεια της Υπογραφής της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες από 126 Δήμους (7 Νοεμβρίου 2011), η δημιουργία ξενώνων για γυναίκες θύματα βίας σε 15 Δήμους της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 10.700.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ. Οι Ξενώνες θα στελεχωθούν με ειδικό επιστημονικό προσωπικό το οποίο θα παρέχει ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη για την ενδυνάμωση των γυναικών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την άσκηση ενδοοικογενειακής βίας. Χρονοδιάγραμμα δεν δόθηκε. Ελπίζουμε μη μείνει και αυτό το έργο στα χαρτιά.
Αιτήματα των φεμινιστικών οργανώσεων είναι:
- Δομές υποστήριξης για τις γυναίκες-θύματα βίας και κακοποίησης, με τα παιδιά τους.
- Εκπαίδευση των εργαζομένων σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής σε θέματα βίας (αστυνομικοί, δικαστικοί, νοσηλευτές κλπ).
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γιατί η εξάλλειψη της βίας προϋποθέτει να πάψει να θεωρείται ως κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά (είτε προς τις γυναίκες είτε προς οποιονδήποτε που υποφέρει λόγω της διαφορετικότητας του κοινωνικού του φύλου).
- Ακόμα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ενδοοικογενειακή βία εξακουλουθεί να μένει πρακτικά αρρύθμιστο το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών. Πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλο νομικό πλαίσιο που να στοχεύει στην εξάλλειψη της κακοποίησης, την υποστήριξη των θυμάτων και όχι στην υποβάθμιση ή συγκάλυψη του προβλήματος
25- 28 ΝΟΕΜΒΡΗ: 1ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα διοργανώνουν ένα 4ήμερο αφιέρωμα ταινιών, που θα διαρκέσει από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου, με τίτλο: 1ο Πανόραμα ταινιών για τη Βία κατά των Γυναικών.
Το αφιέρωμα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό και εντάσσεται στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα ζήτημα που ο κινηματογράφος, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει θίξει πολλές φορές στο παρελθόν αλλά και μια προβληματική με την οποία εξακολουθεί να καταπιάνεται. Οι ταινίες του αφιερώματος καταγράφουν τις εικόνες γυναικών σε παγκόσμια κλίμακα που εξακολουθούν να υφίστανται διάφορες μορφές βίας - ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, φυλετική, κοινωνική.
Οι προβολές του αφιερώματος περιλαμβάνουν 16 ταινίες μυθοπλασίας: 10 ταινίες ξένων σκηνοθετών, 4 ταινίες Ελλήνων καθώς και δύο ταινίες τεκμηρίωσης, επίσης, Ελλήνων δημιουργών. Οι ταινίες «Τσιγγάνικη ψυχή» και «Ο αγώνας του Κρίπαν» προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, ενώ ο κλασικός «Ταξιτζής» του Σκορσέζε θα προβληθεί στην ψηφιακή αποκατάστασή του.
Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 20.00 η προσκεκλημένη Ισπανίδα σκηνοθέτιδα Τσους Γκουτιέρεζ, εκπρόσωπος της νέας γενιάς Ισπανίδων σκηνοθετών, θα προλογίσει την ταινία της «Τσιγγάνικη ψυχή» (Alma gitana, 1996), αλλά και την ταινία «Μέσα απ' τα μάτια σου» (Te doy mis ojos, 2003) της Ιθιάρ Μπογέιν, στην οποία συμμετέχει ως ηθοποιός.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Τις προβολές των ταινιών θα πλαισιώσει μια συζήτηση, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 20.00, με βασική ομιλήτρια την ακαδημαϊκό Prof. Joanna Bourke. Στη συζήτηση συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι:
- Prof. Joanna Bourke, Καθηγήτρια στο Birkbeck College του Λονδίνου, συγγραφέας του βιβλίου «Rape: Sex, Violence, History», αλλά και του βιβλίου «Φόβος. Στιγμιότυπα από τον πολιτισμό του 19ου και του 20ου αιώνα», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Σαββάλα.
- Chus Gutiérrez, Ισπανίδα σκηνοθέτιδα
- Κυριάκος Κατζουράκης, Σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας «Ο δρόμος προς τη δύση».
- Μαρία Στρατηγάκη, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και Επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστήμιου.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Κομνηνού, Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος ΕΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Chus Gutiérrez, Ισπανίδα σκηνοθέτιδα
- Κυριάκος Κατζουράκης, Σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας «Ο δρόμος προς τη δύση».
- Μαρία Στρατηγάκη, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και Επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστήμιου.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Κομνηνού, Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος ΕΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών
Παρασκευή 25/11
Αίθουσα Α
18.00 «Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή», 81΄
20.00 «Τσιγγάνικη ψυχή», 95΄ (παρουσία της σκηνοθέτιδας)
22.00 «Μέσα από τα μάτια σου», 109΄
(θα προλογίσει η Chus Gutiérrez που συμμετέχει ως ηθοποιός στην ταινία)
18.00 «Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή», 81΄
20.00 «Τσιγγάνικη ψυχή», 95΄ (παρουσία της σκηνοθέτιδας)
22.00 «Μέσα από τα μάτια σου», 109΄
(θα προλογίσει η Chus Gutiérrez που συμμετέχει ως ηθοποιός στην ταινία)
Αίθουσα Β
20.00 «Νύφες», 123΄ (παρουσία του σκηνοθέτη)
20.00 «Νύφες», 123΄ (παρουσία του σκηνοθέτη)
Σάββατο 26/11
Αίθουσα Α
17.30 «Θέλμα και Λουίζ», 130΄
20.00 Συζήτηση «Βία κατά των Γυναικών Κινηματογραφικές Αναπαραστάσεις»
22.00 «Ο Ταξιτζής», 113΄
17.30 «Θέλμα και Λουίζ», 130΄
20.00 Συζήτηση «Βία κατά των Γυναικών Κινηματογραφικές Αναπαραστάσεις»
22.00 «Ο Ταξιτζής», 113΄
Αίθουσα Β
20.00 «Λιούμπη», 96΄
20.00 «Λιούμπη», 96΄
Κυριακή 27/11
Αίθουσα Α
18.00 «Λουλούδια από έναν άλλο κόσμο», 108΄
20.00 «Ο κύκλος», 90΄
22.00 «Το γάλα της θλίψης», 95΄
18.00 «Λουλούδια από έναν άλλο κόσμο», 108΄
20.00 «Ο κύκλος», 90΄
22.00 «Το γάλα της θλίψης», 95΄
Αίθουσα Β
20.00 «Ζωή», 102΄ (παρουσία του σκηνοθέτη)
20.00 «Ζωή», 102΄ (παρουσία του σκηνοθέτη)
Δευτέρα 28/11
Αίθουσα Α
18.00 «Ο γάμος των μουσώνων», 114΄
20.00 «Χουάρες- Η πόλη των νεκρών γυναικών», 60΄ (παρουσία του σκηνοθέτη)
22.00 «Ο αγώνας του Κρίπαν», 87΄
18.00 «Ο γάμος των μουσώνων», 114΄
20.00 «Χουάρες- Η πόλη των νεκρών γυναικών», 60΄ (παρουσία του σκηνοθέτη)
22.00 «Ο αγώνας του Κρίπαν», 87΄
Αίθουσα Β
20.00 «13½», 21΄
«Ο δρόμος προς τη Δύση», 80΄
(παρουσία των σκηνοθετών)
20.00 «13½», 21΄
«Ο δρόμος προς τη Δύση», 80΄
(παρουσία των σκηνοθετών)
Πληροφορίες: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 Κεραμικός, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 3609695
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου