Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Project Helios -- φοβού τους Γερμανούς, και "επενδύσεις" φέροντες.




Μην με παρεξηγείτε, δεν είμαι κατά των «επενδύσεων», ούτε κατά της ενεργειακής διασύνδεσης της Ευρώπης με την Αφρική ή την Μέση Ανατολή. Αυτά είναι θέματα του Μεγάλου Παιχνιδιού, και αφήνω τις απόψεις και τους χειρισμούς στους «μεγάλους», δηλαδή στις ΗΠΑ, στην Ρωσία (ναι είναι «μεγάλη») και στην Γερμανία.

Το Project Helios ωστόσο, δεν είναι «επένδυση», και είναι η συνέχιση της φούσκας. Η υποκατάσταση δανείων που δεν μπορούμε (ή που φοβούνται ότι μπορεί να μην θέλουμε) να αποπληρώσουμε με λογαριασμούς ΔΕΗ. Όταν μιλάνε για «τιτλοποίηση» και «project finance” μιλάνε για νέο δάνειο πάλι εγγυημένο από το Δημόσιο, αλλά με αρχική εξυπηρέτηση από τις ταμειακές ροές των λογαριασμών της ΔΕΗ. Πιο εύκολα αρνούμαι να πληρώσω τον φόρο μου (για τους σημερινούς τόκους) από ότι το ρεύμα μου για την μελλοντική ΔΕΗ.


«Τιτλοποίηση» σημαίνει σημερινή προεξόφληση μελλοντικών ταμειακών ροών, πακετάρισμά τους σε «αξίογραφα» και πώλησή τους στην αγορά, ή αντικατάσταση σημερινών ομολόγων με τίτλους. Η τιτλοποίηση του Project Helios είναι μακροχρόνιο δάνειο, όπου όμως δεν θα βλέπουμε επιτόκιο ή spread, θα είναι κατ ευθείαν στους δεσμοφύλακές μας. Η τιτλοποίηση από μόνη της, δεν είναι κακό πράγμα. Τιτλοποίηση όμως των λογαριασμών ρεύματος των παιδιών μας είναι έγκλημα. Κληροδοτούμε στα παιδιά μας πανάκριβο ρεύμα, που τους εξασφαλίζει φτώχεια και μη ανταγωνιστικότητα.
                                       

                                          Ο λογαριασμός θα είναι για ρεύμα 5 ή 15 φορές πιο ακριβό από από το φυσιολογικό. Σας θυμίζω , λίγο αφοριστικά, ότι στον Β’ ΠΠ, οι Γερμανοί δεν είχαν επιμελητεία, ζούσαν από τα κατεχόμενα, και ήταν υποχρεωμένοι να στέλνουν και κάτι τι στην πατρίδα τους. Το Project Helios είναι η αποστολή του «κάτι τι» στην πατρίδα τους. Και μην σας παραμυθιάζουν με δήθεν μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος. Ούτε αξίζει να το μεταφέρουν, ούτε θα πλήρωναν αυτοί ποτέ το κόστος. Εμείς θα πληρώνουμε εσαεί, για να κάνουν αυτοί τώρα εξαγωγές, σήμερα. Ληστεία.

Ούτε να σας παραμυθιάζει ο Παπακωνσταντίνου ότι εδώ, λόγω ηλιοφάνειας, θα έχουν καλύτερη απόδοση. Εδώ θα έχουν διαθεσιμότητα 20-25%, ενώ στην Γερμανία έχουν 10-15%.  Εδώ θα πουλάνε περισσότερες πανάκριβες κιλοβατώρες.  Εδώ, θα πληρώνουμε εμείς πολύ περισσότερα από ότι πληρώνουν οι Γερμανοί.  Και, όπως λέω ότι τα πράσινα δάνεια είναι μελλοντικές επισφάλειες, έτσι και ο τιτλοποιημένος Project Helios θα είναι τοξικός σε όποιον τον πάρει. Η κρίση ξεκίνησε το 2008 από τιτλοποιημένα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.  Φούσκες.


Και πάμε στην απατηλή χρήση της λέξης «επένδυση». «Επένδυση» είναι όταν κάποιος έχει μια ιδέα για ένα προϊόν που θα θέλει ο κόσμος, επενδύει για να το φτιάξει, το διαφημίζει, και έτσι αγοράζουμε οδοντόπαστα για να έχουμε δροσερή αναπνοή και καθαρά δόντια (εγώ πάντα βουρτσίζω πριν από ...ραντεβού).  Κανείς δεν μας υποχρεώνει να αγοράζουμε οδοντόπαστα, και εάν οι εταιρίες που φτιάχνουν οδοντόπαστα συνωμοτήσουν να κρατάνε ψηλά την τιμή, υποτίθεται ότι κάποια Επιτροπή Ανταγωνισμού, τους μαλώνει. Με τις ΑΠΕ δεν υπάρχει τέτοιου είδους επένδυσηΔεν έχουμε επιλογή να παίρνουμε το ρεύμα από ΑΠΕ. Είναι υποχρεωτικό!  Δεν υπάρχει Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αντιθέτως!  Υπάρχει Η ΡΑΕ, που μόνο σκοπό έχει να ψάχνει πόσο πρέπει να ακριβύνει το ρεύμα, για να ικανοποιηθούν τα λαμόγια.  Και η προπαγάνδα, για να μην ξεσηκωθούμε, όλο το παραμύθι του Εκονιούζ, και του κάθε Παπανδρέου με την Πράσινη Ανάπτυξη, και του Ινδού ή του κάθε οζονολόγου, που παριστάνουν τους Κλιματολόγους.  Οι δήθεν «Επενδύσεις» σε Helios ή σε αιολικά  «πάρκα» είναι, απλά, ΑΡΠΑΧΤΕΣ, με παπά, κουμπάρο, τον Νόμο, και κυρίως τον «Ευρωπαϊκό» νόμο.  Αρπαχτές για Εκλεκτούς, made in Germany, και το κατί τι για την Πατρίδα (τους).Τον τίτλο τον έκλεψα λίγο από εδώ. Οι φωτό με τα πράσινα κολάρα είναι για εκούσιες ψυχαγωγίες συναινούντων ενηλίκων.  Θέλουν και τα φοράνε το κολάρα, δεν είναι υποχρεωτικά. Έβαλα και τις υπόλοιπες σχετικές αναρτήσεις μου όλες μαζί σε "ετικέτα" με τίτλο "Project Helios"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου