Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Αδιέξοδη χρεοκοπία...


ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΡΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ – «ΞΕΦΟΡΤΩΣΑΝ» ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

                                                
                                                            
Τρία σενάρια για την Ελλάδα, δηλαδή το εξής ένα: ελεγχόμενη πτώχευση εντός της ευρωζώνης με σοβαρή πιθανότητα να βρεθούμε, το αμέσως επόμενο διάστημα, αντιμέτωποι με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Αυτό, άλλωστε, προετοιμάζουν, καιρό τώρα, μια σειρά από διεθνείς «παράγοντες» -κυβερνήσεις, τράπεζες, found, κ.λπ.
Τι έχει, όμως, συμβεί έως σήμερα; Εδώ και ενάμιση χρόνο το μόνο που βιώνουν τα υπερχρεωμένα κράτη (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) είναι λιτότητα με άγριες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κυρίως στο κοινωνικό κράτος. [Χιλιάδες οι ανασφάλιστοι άνεργοι που δεν έχουν, πλέον, υγειονομική περίθαλψη και οδηγούνται στις ουρές της Πρόνοιας. Προέρχονται κυρίως από το ΙΚΑ και το ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ)]. Και από κοντά τα ισχυρότερα κράτη (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία), που οι κυβερνήσεις τους εφαρμόζουν ηπιότερη (προσωρινά;) λιτότητα.


«Ξεφόρτωσαν» οι τράπεζες

Οι γερμανοί, που ηγεμονεύουν σήμερα στην ευρωζώνη, προετοιμάζουν τις αλλαγές στον τρόπο επέμβασης με αλλαγή των όρων του «πακέτου βοηθείας» της 21ης Ιουλίου –«θα πρέπει να δει κανείς εάν αυτά που είχαν προβλεφθεί τον Ιούλιο ισχύουν ακόμη υπό το φως των πιο πρόσφατων εξελίξεων», είπε ο Β. Σόιμπλε. Και, κατά τους αναλυτές, τούτο μπορεί να σημαίνει ακόμα και ένα haircut του ελληνικού χρέους της τάξης του 50%.
Η αλλαγή πλεύσης των Γερμανών πιθανόν να ερμηνεύεται τόσο από τα εκλογικά αποτελέσματα [η Α. Μέρκελ φαίνεται να «απελευθερώθηκε» από τους Φιλελεύθερους του Ρέσλερ που υπέστησαν βαριά ήττα στο Βερολίνο, αλλά και παγγερμανικά, καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Stern, βρίσκονται, πλέον, μόλις στο 3%] αλλά κυρίως λόγω της όλο και λιγότερης εξάρτησης των γερμανικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. [Σύμφωνα με το Bloomberg (20.09.11) οι γερμανικές τράπεζες στις 30 Ιουνίου είχαν στην κατοχή τους 17,46 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα έναντι 23,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Αντίθετα, οι Γάλλοι κατέχουν ομόλογα ύψους 56,4 δισ. ευρώ].
Και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, όμως, φαίνεται να έχουν «ξεφορτώσει» ελληνικά ομόλογα (προς την ΕΚΤ) με αποτέλεσμα μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της να έχει, σύμφωνα με τον διευθυντή της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ Αντόνιο Μπόρζες, «καταστροφικές» συνέπειες για την Ελλάδα αλλά μικρότερης σημασίας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο -«κάτι τέτοιο θα ήταν προφανώς δαπανηρό, αλλά δεν θα ήταν δραματικό», πρόσθεσε.


Οι τράπεζες θα δανείζουν κράτη;


Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από χθες το απόγευμα και ο Ευ. Βενιζέλος ο οποίος θα έχει σήμερα Κυριακή συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ (δεν θα δει, ωστόσο, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Γκάιτνερ) που προτείνει ένα συνδυασμό των παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη -«αναρωτιέμαι αν θα ήταν αναγκαίο να έχουμε ένα συνδυασμό των δύο, προφανώς με τη στήριξη των κρατών και εγγυήσεις κατά οργανωμένο τρόπο», είπε η Κρ. Λαγκάρντ όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα οι κεντρικές τράπεζες να γίνουν δανειστές των κρατών. [Το EFSF θα έχει τη δυνατότητα να εξαγοράζει το χρέος των κρατών αφού υπερψηφίσουν τη σχετική μεταρρύθμιση τα εθνικά κοινοβούλια των 17 χωρών της ευρωζώνης, όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου].
Αύριο βράδυ ο Γ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στο Βερολίνο προκειμένου να μιλήσει σε συνέδριο των γερμανών βιομηχάνων, ενώ θα παρακαθίσει και σε δείπνο εργασίας με την Α. Μέρκελ. Το Μαξίμου επενδύει πολλά σ’ αυτή τη συνάντηση, καθώς έχει διαπιστώσει τη στροφή της γερμανικής ηγεσίας απέναντι στην ανάγκη (άμεσης, πλέον;) διαχείρισης της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Συναντήσεις θα έχει ο πρωθυπουργός και την Πέμπτη, αυτή τη φορά στη Βαρσοβία, όπου θα μεταβεί στο πλαίσιο της διάσκεψης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
***
Οκτώ ελληνικές τράπεζες υποβάθμισε η Moody’s εκτιμώντας ότι αυξάνονται τα προβληματικά δάνεια, μειώνονται οι καταθέσεις και υπάρχουν σημαντικές απομειώσεις για τις τράπεζες λόγω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (rollover). Η κυβέρνηση δεν είναι που μας έλεγε ότι συνεχώς αυξάνονταν οι καταθέσεις;..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου