Σάββατο 27 Αυγούστου 2011


Πανεπιστήμιο για την κοινωνία και όχι για τις επιχειρήσεις



Την Κυριακή 21 Αυγούστου στην πλατεία Συντάγματος ξεκίνησε το διήμερο κινητοποιήσεων που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών Ενάντια στο Πανεπιστήμιο του Μνημονίου, σε συνεργασία με τη συνέλευση της πλατείας Συντάγματος.
Ωστόσο, στην έναρξη της εκδήλωσης εμφανίστηκε ένα πολιτικό πρόβλημα. Μια μικρή ομάδα «ακομμάτιστων-απολίτικων» προσπάθησε με τραμπουκισμούς-χειροδικίες να ακυρώσει την εκδήλωση με το επιχείρημα ότι η συνέλευση δεν είχε αποφασίσει για την εκδήλωση και για το ποιοι θα συμμετείχαν σε αυτή. Χειρότερα, συνόδευσαν τους τραμπουκισμούς με κραυγές ζητώντας την «κομματική ταυτότητα» των ομιλητών.
Προς στιγμήν, κινδύνευσε να ακυρωθεί η εκδήλωση. Ευτυχώς, κάποια στιγμή έπεσε η πρόταση από τους οργανωτές να γίνει ψηφοφορία ως προς το ποιοι ήθελαν η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί και ποιοι όχι. Η ψηφοφορία απέδειξε πόσο μικρή μειοψηφία ήσαν οι τραμπούκοι δήθεν «ακομμάτιστοι». Σε ένα σύνολο περίπου 400-500 ατόμων μόλις 10-15 άτομα…
Όπως έχουμε ξαναπεί σε αυτό το μπλογκ, οι δήθεν «ακομμάτιστοι-απολίτικοι» δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μεταφέρουν τις δεξιές (έως ακροδεξιές) απόψεις στη συνέλευση. Στα βίντεο από την εκδήλωση αυτό είναι πασιφανές. Στο βίντεο της συζήτησης (που επακολούθησε των ομιλιών των πανεπιστημιακών) θα δείτε ότι σκόπιμα βάλαμε αρκετές από τις παρεμβάσεις των «ακομμάτιστων-απολίτικων» ενώ ήσαν, όπως είπαμε, μικρή μειοψηφία. Το κάναμε σκόπιμα για να φανεί ξεκάθαρα ο καθαρά δεξιός πολιτικός τους λόγος.
Ένας από αυτούς ζητάει από τους πανεπιστημιακούς να καταθέσουν τις κομματικές τους ταυτότητες γιατί «η λαϊκή συνέλευση έχει υπερψηφίσει την κατάργηση των κομμάτων»(!!!). Φυσικά, επαναλαμβάνει με απόλυτη ακρίβεια, την κυβερνητική προπαγάνδα: κάθε κινητοποίηση εργαζομένων καταγγέλλεται από την κυβέρνηση ως «συντεχνιακή» και «πολιτικά καθοδηγούμενη». Η Διαμαντοπούλου για να περάσει το νόμο-έκτρωμα για την παιδεία ισχυρίζεται ότι με το νόμο «καταργείται η κομματοκρατία στα Πανεπιστήμια».
Αλλά… πολύ πιο αποκαλυπτικός είναι ένας άλλος ομιλητής, ο οποίος καταχειροκροτείται από την ομάδα των «ακομμάτιστων-απολίτικων», και ο οποίος σε έξαλλη κατάσταση καταγγέλλει ότι τα Πανεπιστήμια διοικούνται από την… Αριστερά!
«Όταν γίνονται συνελεύσεις και είναι μόνο τα αριστερά κόμματα ΠΣΚ και ΕΑΑΚ, το ΠΣΚ είναι ουσιαστικά η νεολαία του ΚΚΕ και το ΕΑΑΚ είναι όλοι αναρχικοί κατά το πλείστον και οι υπόλοιποι αριστεροί που προσπαθούν να είναι μαζί τους αυτά είναι ακαδημαϊκή ελευθερία;».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δήθεν «ακομμάτιστοι-απολίτικοι» αποκαλύπτουν με τραμπουκισμούς απέναντι στην Αριστερά την πραγματική τους δεξιά-ακροδεξιά πολιτική τους ταυτότητα. Επανειλημμένα έχουν τραμπουκίσει απέναντι σε οργανώσεις και αγωνιστές της Αριστεράς και υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες. Αρκετά με την ανοχή. Θα πρέπει επειγόντως η μεγάλη πλειοψηφία των αγωνιστών της πλατείας να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα γιατί όσο δεν αντιμετωπίζεται τόσο θα μεγαλώνει το θράσος τους. Οι δήθεν «ακομμάτιστοι-απολίτικοι» να απομονωθούν με συντονισμένες προσπάθειες και να καταγγελθούν ως αυτό που είναι: εκφραστές μια δεξιάς, αντικινηματικής πολιτικής που ελάχιστα διαφέρουν από την κυβερνητική πολιτική.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ένα τμήμα ανθρώπων οι οποίοι συμμετέχουν στα τεκταινόμενα της πλατείας, που ειλικρινά, απογοητευμένοι από τα κόμματα και την κοινοβουλευτική πολιτική πρακτική, συντάσσονται με «αντικομματικές λογικές» χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες μιας τέτοιας στάσης. Πρόκειται για ανθρώπους με πολύ μικρή (έως ανύπαρκτη) κινηματική εμπλοκή και εμπειρία. Το γεγονός αυτό ωστόσο κάνει πιο επικίνδυνους όσους συνειδητά μετέχουν στον ακροδεξιό σκληρό πυρήνα των δήθεν «ακομμάτιστων-απολίτικων». Καμουφλαρισμένοι ανάμεσα στο πλήθος, άλλοτε κρύβοντας και άλλοτε αποκαλύπτοντας τη δεξιά πολιτική τους ταυτότητα προσπαθούν να διαλύσουν τη συνέλευση ή να την ελέγξουν πολιτικά. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για αναμονή και αδράνεια. Τα χτεσινά γεγονότα θα πρέπει να λειτουργήσουν ως καμπανάκι. Έρχονται πολύ δύσκολες εποχές (νέα έκρηξη της ανεργίας, νέα μνημόνια, ενδεχόμενη αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ) που σημαίνει νέα μεγάλη ένταση των ταξικών αγώνων. Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν ως Πέμπτη φάλαγγα του εχθρού μέσα στις ίδιες μας τις γραμμές!
Και ασφαλώς…
…όλα αυτά δεν θα πρέπει να μας αποσπάσουν από την πάλη ενάντια στο νόμο έκτρωμα της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια που απειλούν να καταργήσουν κατακτήσεις δεκαετιών για το κίνημα, με κορυφαίο ασφαλώς την κατάργηση του ασύλου. Δείτε, λοιπόν, τις ομιλίες των πανεπιστημιακών, αλλά και τις απαντήσεις τους στη συζήτηση. Δίνουν επαρκείς απαντήσεις στην προπαγάνδα κυβέρνησης και των φερέφωνών της.
Άγγελος Καλοδούκας
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Λάζαρος Απέκης τέως πρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ.

Αντρέας Νοταράς λέκτορας στο Πάντειο.

Σταύρος Παναγιωτίδης μεταπτυχιακός φοιτητής.

Κώστας Δουζίνας αντιπρύτανης Birkbeck Πανεπιστημίου Λονδίνου.

Η συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου