Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Πολιτισμός του δρόμου


Της Κατερίνας Αγγελιδάκη
Στα φανάρια, αρχή Βουλιαγμένης, ο κύριος Πέτρος πουλάει χαρτομάντιλα. Ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα, χωρίς δουλειές εδώ και μήνες. Έχει τέσσερα παιδιά ενήλικα, τα τρία άνεργα. Η γυναίκα του καθαρίστρια. Το φυσικό επικοινωνιακό ταλέντο του σπάει κόκαλα. Δεν του το έμαθε κανείς. Ανιχνεύει από τζάμι τα μποφόρ και δεν πιέζει κανέναν. Μόνο χαμογελάει. Αν θέλεις, αγοράζεις.
Η κυρία με το πί στην οδό Καλλιδρομίου. Της παίρνει ένα τέταρτο για να μπει στο αυτοκίνητο με τη βοήθεια του ηλικιωμένου συζύγου της. Κι όμως, κάθε μέρα βγαίνουν βόλτα παρέα κι εκείνος την κοιτάζει σαν να είναι εικοσάχρονη.
Τα συνθήματα στον ίδιο δρόμο που είναι γραμμένα στο πολυτονικό. Μιλούν για επανάσταση με δασείες και ψιλές.
Οι καλλιτέχνες του δρόμου με τις κορίνες και τα ακροβατικά τους έξω από το Χίλτον. Δεν είναι επαιτεία, είναι παράσταση.
Στο θέατρο Πόρτα της Καλογεροπούλου πολλές μαμάδες βάζουν μέσα τα παιδιά τους να δουν παιδική παράσταση κι εκείνες περιμένουν απέξω. Δεν έχουν να πληρώσουν το δικό τους εισιτήριο. Κι όμως πάνε.
Το νεαρό παιδί που έδωσε το εισιτήριό του σε μια γιαγιά στο μετρό. Δεν είναι αντίδραση. Είναι καλή πράξη.
Στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία έχει πάντα καλές τιμές και κανείς δεν σε πιέζει να αγοράσεις. Μπορείς να κάτσεις εκεί μέσα όλο το απόγευμα.
Ο καφετί σκύλος των διαδηλώσεων στο Σύνταγμα. Κάθεται πάντα μπροστά από τα ΜΑΤ. Είναι αστείο, αλλά παίρνει το μέρος των διαδηλωτών. Τον αγαπάνε όλοι και έγραψαν γι’ αυτόν στους New York Times.
Στην πλατεία Υμηττού, στην ταβέρνα Καραβίδας σου φέρνουν ζεστές πετσέτες να σκουπιστείς και πάνε στο περίπτερο να σου αγοράσουν κοκα zero.
Οι Ινδιάνοι από το Περού που επισκέπτονται τις πλατείες της Ελλάδας και παίζουν τη δική τους μουσική, ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές τους. Τους είδαμε στην πλατεία Αριστοτέλους και στα Τρίκαλα.
Στην οδό Καφαντάρη, στα σύνορα δήμου Αθηναίων και Δάφνης, άμα ξεχάσεις το κινητό σου μπορείς να πάρεις τηλέφωνο από κάποιο μαγαζί. Κανένας δεν σκέφτεται να στο χρεώσει.
Κι όμως, υπάρχει πολιτισμός εκεί έξω. Δεν είμαστε όλοι χάπατα και λαμόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου