Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΤΤΙΡ – Διατλαντικο Συμφωνο Εμπορικης Συνεργασιας ΕΕ με ΗΠΑ, ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ


            

1 Το ΕΣΥ


Οι δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα το ΕΣΥ, είναι στο στόχαστρο. Ένας από τους κύριους στόχους της ΤΤΙΡ είναι να ανοίξουν τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και των υδάτων της Ευρώπης για τις αμερικανικές εταιρείες. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση τους για λογους ανταγωνισμου κα προσβασης στις «αγορες»- χρηματοοικονομικες και αγαθων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να φυλάσσεται μακριά από ΤΤΙΡ. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Huffington Post, ο Υπουργός Εμπορίου Ηνωμένο Βασίλειο Λόρδος Λίβινγκστον παραδέχθηκε ότι οι συνομιλίες για τις ΕΣΥ ήταν ακόμα στο τραπέζι.

2 Τρόφιμα και περιβαλλοντική ασφάλεια

Ατζέντα ΤΤΙΡ του «κανονιστική σύγκλιση» θα επιδιώξει να φέρει τα πρότυπα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων και το περιβάλλον πιο κοντά σε εκείνους των ΗΠΑ. Αλλά οι κανονισμοι των ΗΠΑ είναι λιγότερο αυστηροι, με το 70% όλων των μεταποιημένων τροφίμων που πωλούνται στις ΗΠΑ στα σούπερ μάρκετ περιέχουν πλέον γενετικώς τροποποιημένα συστατικά. ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ; Αντίθετα, η ΕΕ επιτρέπει σχεδόν καθόλου τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης πολύ λιγότερο αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με τη χρήση των φυτοφαρμάκων. Χρησιμοποιουν, επίσης, αυξητικες ορμονες στο βόειο κρέας του, τα οποία περιορίζονται στην Ευρώπη, λόγω των σχέσεων με τον καρκίνο. Οι αγροτες στις ΗΠΑ προσπάθησαν να αρουν αυτούς τους περιορισμούς κατ ‘επανάληψη στο παρελθόν, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ότι η ΤΤΙΡ θα χρησιμοποιηθει εναντιον ολων των αγροτων.
Το ίδιο ισχύει και για το περιβάλλον, όπου οι κανονισμοί REACH της ΕΕ είναι πολύ πιο σκληρή σε δυνητικά τοξικές ουσίες. Στην Ευρώπη, μια εταιρεία πρέπει να αποδείξει εαν μια ουσία είναι ασφαλής πριν να μπορεί να χρησιμοποιηθεί? στις ΗΠΑ, το αντίθετο είναι αλήθεια: κάθε ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι να αποδειχθεί ασφαλης. Ως παράδειγμα, η ΕΕ απαγορεύει σήμερα 1.200 ουσίες από τη χρήση σε καλλυντικά? οι ΗΠΑ μόλις 12.

         

3 Τραπεζικοι/ Χρηματιπιστωτικοι Κανονισμοι

ΤΤΙΡ κόβει και τους δύο τρόπους. Το ΕΕ υπό την επίδραση της παντοδύναμης Wall Street , θα επιδιώξει να δημιουργήσει χαλάρωση των τραπεζικοων κανονισμων προς αμεσο οφελος των ΑΓΟΡΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΠΛΕΟΝ ΑΓΟΡΑ. ΟΙ Δημοσιονομικοι κανόνες της ΗΠΑ και ΕΕ είναι αρκετα σκληροι μετα την κριση του 2008, αλλα αυτο θα αλλαξει….θα υπαρξει ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. Είχαν τεθεί σε εφαρμογή μετά την οικονομική κρίση ΜΕ ΣΚΟΠΟ να περιορίσουν άμεσα τις εξουσίες των τραπεζιτών και να αποφύγει μια παρόμοια κρίση στο μέλλον. Η ΤΤΙΡ, θα άρει τους περιορισμούς αυτούς, με αποτελεσμα να μοιράζουν όλες αυτές τις εξουσίες πίσω στους τραπεζίτες.
4 Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Θυμηθείτε την ACTA (την Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης); Ήταν πέταξαν έξω από μια μαζική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012 μετά από μια τεράστια δημόσια αντίδραση ενάντια σε αυτό που δικαίως θεωρείται ως μια επίθεση στην ιδιωτική ζωή των ατόμων τα οποία θα απαιτούνταν απο τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να παρακολουθούν online την δραστηριότητα των ανθρώπων. Λοιπόν, αυτό είναι ο φόβος ότι ΤΤΙΡ θα μπορούσε να φέρει πίσω κεντρικά στοιχεία της ACTA, αποδεικνύοντας ότι αν η δημοκρατική προσέγγιση δεν λειτουργεί, υπάρχει πάντα η πίσω πόρτα. Η χαλάρωση των νόμων προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ο περιορισμός της πρόσβασης του κοινού σε κλινικές δοκιμές φαρμακευτικών εταιριών είναι επίσης ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ -ΕΩΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ- ΠΡΑΚΤΙΚΗ.

5 θέσεις εργασίας

Η ΕΕ έχει παραδεχθεί ότι ΤΤΙΡ θα προκαλέσει κατά πάσα πιθανότητα την ανεργία καθως θέσεις εργασίας στραφούν προς τις ΗΠΑ, όπου τα πρότυπα εργασίας και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι χαμηλότερα η μηδενικα. Θα χρειστει τα μέλη της ΕΕ να αντλήσουν ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ από τα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης να αντισταθμίσουν την ΝΕΑ ναμενόμενη ανεργία.
Παραδείγματα από άλλες παρόμοιες διμερείς εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν την υπόθεση για την απώλεια θέσεων εργασίας. Η Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA) μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και το Μεξικό προκάλεσε την απώλεια του ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ πάνω από 12 χρόνια, αντί των εκατοντάδων χιλιάδων επιπλέον που είχαν υποσχεθεί.

6 δημοκρατία

Μεγαλύτερη απειλή ΤΤΙΡ στην κοινωνία είναι εγγενής επίθεσή του στη δημοκρατία. Ένας από τους κύριους στόχους της ΤΤΙΡ είναι η εισαγωγή του Οργανισμου/Αρχης Επιλυσης διαφορων Επςνδυτων – Κρατους// -Investor-State Dispute Settlements- (ISDS)// οι οποίες επιτρέπουν στις εταιρείες να μηνύσουν κυβερνήσεις εάν οι πολιτικές αυτές οι κυβερνήσεις «να προκαλέσει απώλεια των κερδών. Στην πράξη αυτό σημαίνει μη εκλεγμένες πολυεθνικες εταιρείες μπορούν να υπαγορεύουν τις πολιτικές αλλα και νομοθεσιες στις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις.
ISDSs είναι ήδη σε ισχύ σε άλλες διμερείς εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο και έχουν οδηγήσει σε αυτές τις αδικίες, όπως στη Γερμανία, όπου σουηδική εταιρεία ενέργειας Vattenfall μηνύει την γερμανική κυβέρνηση για τα δισεκατομμύρια δολάρια πάνω από την απόφασή της για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στον απόηχο της καταστροφής της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Εδώ βλέπουμε μια πολιτική για τη δημόσια υγεία να τεθει σε εφαρμογή από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να απειλείται από έναν ενεργειακό γίγαντα λόγω της πιθανής απώλειας του κέρδους.
Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο κυνικά αντι-δημοκρατικο.
Υπάρχουν περίπου 500 παρόμοιες υποθέσεις των επιχειρήσεων έναντι των εθνών συμβαίνει σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή και είναι όλα λαμβάνουν χώρα πριν από την «διαιτητικά δικαστήρια» που αποτελείται από εταιρικά δικηγόροι διορίζονται σε βάση ad hoc, που σύμφωνα με War on Want Τζον Χίλαρι, είναι «λίγο περισσότερο από ό, τι καγκουρό δικαστήρια» με «έννομο συμφέρον για την απόφαση υπέρ της επιχείρησης.»

Δημητρης Καμμενος

ΠΠ

Ποιος λοιπόν ωφελείται στην Ευρώπη από το ΤΤΙΡ και θέλει να το επιβάλλει; Μόνο οι μεγάλες ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρείες. Και ποιος είναι άραγε ο πολιτικός εκπρόσωπος των μεγάλων εταιρειών και των ολιγαρχών; Μα φυσικά ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών. Ο Γερμανός ηθοποιός Ράινερ Κρόνερτ μιμείται με σπαρταριστό τρόπο τους  πολιτικούς της χώρας του. Στην ταινία  την «Νονά» κάνει την Ανγκελα Μέρκελ. Στο απόσπασμα που ακολουθεί από την τηλεοπτική του εκπομπή, παριστάνει τον Σόιμπλε. 


         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου