Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Oριζόντια Έκλειψη: Στις 8 Οκτωβρίου, ο Ήλιος & η Σελήνη θα ανατείλουν μαζί για μερικά λεπτά



sun 1

…Στην αγκαλιά του σκοταδιού, στην ήρεμη γαλήνη
τι κάνουν άραγε μαζί ο Ήλιος κι η Σελήνη…


Πανσέληνος & 2η σεληνιακή έκλειψη της χρονιάς:
8 Οκτωβρίου 2014, στις 13:52

Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που ονομάζεται οριζόντια έκλειψη και οι τυχεροί που θα μπορούν να την απολαύσουν είναι οι κάτοικοι της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, της Δυτικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού. Φυσικά καμία έκλειψη δεν είναι ίδια, αλλά αυτό που πρόκειται να συμβεί την Τετάρτη, δεν συμβαίνει συχνά.
 Το φαινόμενο θα είναι ορατό από 2 έως 9 λεπτά.
Είναι ένα φωτεινό τέχνασμα στο οποίο, η Γη θα περάσει ανάμεσα στον ήλιο και το φεγγάρι, επισκιάζοντας το φεγγάρι σε μια διαδικασία που θα ξεκινήσει στις  6:25 π.μ. και θα διαρκέσει μέχρι την ανατολή του ηλίου. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια μιας μικρής χρονικής περιόδου, οι τυχεροί θα είναι σε θέση να δουν ταυτόχρονα την ανατολή του ήλιου και της σελήνης! 
Αρκετές φορές ο ήλιος και το φεγγάρι φαίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε άλλες περιόδους του έτους. Όμως, η ταυτόχρονη εμφάνιση και των δυο πλανητών είναι εξαιρετικά σπάνια. Κατά τη διάρκεια μιας σεληνιακής έκλειψης, καταγράφεται μια σπάνια στιγμή την οποία τόσο το φεγγάρι όσο και ο ήλιος είναι ακριβώς 180 μοιρες από τη Γη!  Το φως διαθλάται στην ατμόσφαιρα της Γης, σε μια ορισμένη γωνία κοντά στον ορίζοντα και δημιουργεί μια οπτική ψευδαίσθηση ότι τόσο ο ήλιος όσο και το φεγγάρι φαίνονται  ελαφρώς ψηλότερα στον ουρανό και ως εκ τούτου, λιγότερο από 180 μοίρες. Έτσι δημιουργείται ένα “μαγικό παράθυρο” στο οποίο μπορούμε να δούμε τις δύο ουράνιες σφαίρες ταυτόχρονα.
sun 2

Αυτό το υπεροχο φαινόμενο θα είναι ορατό στην Αυστραλία, τη Δυτική Ασία, τα νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό, και σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής! 

                                
Πηγή: nocomments.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου