Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ο David Bowie και ένα μουσικό παραμύθι από τη Σοβιετική Ένωση



                  david bowie





Στις αρχές του 1936 η διευθύντρια του Μουσικού Θεάτρου της Μόσχας, Natalya Sats, ανέθεσε στον θρυλικό συνθέτη, πιανίστα και διευθυντή ορχήστρας Sergei Prokofiev να δημιουργήσει μία καινοτόμα μουσική συμφωνία για παιδιά. Και έτσι προέκυψε το έργο "Peter and the Wolf" που έκανε ντεμπούτο στις 2 Μαίου του ίδιου έτους. 
Ένα ιδιόρρυθμο παραμύθι μοιάζει η ιστορία του αφηγητή που συνοδεύεται από μία ορχήστρα με πνευστά, χάλκινα, κρουστά και έγχορδα. Κάθε χαρακτήρας στην ιστορία αντιπροσωπεύεται από ένα διαφορετικό όργανο: φλάουτο για το πουλί, όμποε για την πάπια, κλαρινέτο για τη γάτα, φαγκότο για τον παππού. Η ιδέα είναι η εισαγωγή των παιδιών στον φανταστικό κόσμο της κλασικής μουσικής, αλλά και μία προσπάθεια να πάρουν τα ερεθίσματα για να δημιουργήσουν με τη φαντασία τους μαγικούς ακουστικούς συνειρμούς.
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που ακολούθησαν η συμφωνία του Prokofiev προσέλκυσε δεκάδες ηχογραφήσεις από τους πιο σπουδαίους ερμηνευτές του 20ού αιώνα. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο David Bowie ο οποίος το 1978 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου κυκλοφόρησε μία διασκευή και την έκανε δώρο στον επτάχρονο γιο του.



                



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου