Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΜΥΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΌΜΕΝΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ.





Ο Στρατός των Ζαπατίστας για την Εθνική Απελευθέρωση (EZLN) αυτό το Σαββατοκύριακο καταδίκασε  τον "πόλεμο εξόντωσης" που διεξάγει το Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα.

Κατά την Πρώτη ανταλλαγή των Αυτοχθόνων Λαών στο Μεξικό με τους Ζαπατίστας  και τη συνάντηση τους στην Τσιάπας, ο Comandante Tacho εξέφρασε την αλληλεγγύη μεταξύ των αυτοχθόνων απελευθερωτικών κινημάτων στο Μεξικό και την Παλαιστίνη, λέγοντας στον παλαιστινιακό λαό, ότι οι Ζαπατίστας "τους αγκαλιάζουμε σήμερα , όπως κάναμε πάντα. "
Ο Tacho ανακοίνωσε τη δήλωση για λογαριασμό των Ιθαγενών της Παράνομης Επαναστατικής Επιτροπής – της Γενικής Διοίκησης του EZLN. Η εισαγωγική δήλωση περιελάμβανε μια εκ νέου δήλωση αλληλεγγύης των Ζαπατίστας προς τους Παλαιστίνιους.

Τα λόγια του Comandante Tacho διατυπώθηκαν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δήλωσης σχετικά με την πάλη απελευθέρωσης των αυτόχθονων λαών. Το μήνυμά του, ακολουθεί ένα μήνυμα αλληλεγγύης, που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη της άνοιξης από μια ομάδα Παλαιστινίων ακτιβιστών, η οποία καταδίκαζε την κυβέρνηση του Μεξικού, που προωθεί και στηρίζει τις επιθέσεις στην Τσιάπας.  
   Παρακάτω είναι ένα απόσπασμα από το μήνυμα του Comandante Tacho, (εδώhttp://enlacezapatista.ezln.org.mx/2014/08/05/inauguration-of-the-first-exchange-of-indigenous-peoples-of-mexico-with-zapatista-peoples/ ολόκληρη η δήλωση του Comandante Tacho )
3 Αυγούστου 2014 
«Σύντροφοι και συντρόφισσες του Εθνικού Συνεδρίου των Αυτοχθόνων.

     Ερχόμαστε για να μοιραστούμε την δυστυχία και τον πόνο, που προκαλείται από το νεοφιλελεύθερο σύστημα .

     Αλλά όχι μόνο αυτό.

  Συναντιόμαστε επίσης για να μοιραστούμε την πολύτιμη γνώση, την εμπειρία μας στον αγώνα και την οργάνωση, καθώς και τους στόχους και τις προκλήσεις μας.

     Αυτό το κάνουμε, για να αντιμετωπίζουμε τους νεοφιλελεύθερους καπιταλιστές εισβολείς, που μας έχουν κάνει τόσο μεγάλη ζημιά.

     Αυτοί οι εισβολείς δεν έμειναν ικανοποιημένοι με την κλοπή και τις λεηλασίες, που πραγματοποιήθηκαν από τους κατακτητές το 1492.

     Οι κονκισταδόρες συνάντησαν την αντίσταση των λαών, των φυλών, και των αυτόχθονων λαών, αυτών των εδαφών, της χώρας αυτής που ονομάζεται Μεξικό.

     Σκότωσαν όσους αντιτάχθηκαν στην υποταγή της ισπανικής μοναρχίας.
Αυτοί οι ασεβείς εισβολείς βασανιστές έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα των αυτόχθονων και έκλεψαν τον πλούτο που φρόντιζαν οι παλαιότεροι πρόγονοί μας.
     Εκδίωξαν όλους τους ινδιάνους του Μεξικού και όλης της Λατινικής Αμερικής με στόχο την εξάλειψη των ιθαγενών λαών και την ακύρωση της ύπαρξή τους.

     Δεν το πέτυχαν αυτό. Το ότι είμαστε τώρα εδώ είναι η απόδειξη.

     Ωστόσο, η επικοινωνία με τις κοινωνίες των προγόνων μας χάθηκε, οι σχέσεις των κοινοτήτων αυτών χάθηκαν.

     Αλλά η σοφία και η ευφυΐα των παλαιότερων παππούδων μας, κρύφτηκε από την ισπανική εισβολή.
Και με αυτές, οι αυτόχθονες λαοί ανακατασκεύασαν την ύπαρξή τους.

   Αναπτυχθήκαμε, ξεχασμένοι από τους ισχυρούς, για 500 χρόνια σε όλες τις γωνιές του Μεξικού, της πατρίδας μας.

     Εμείς, ως αυτόχθονες λαοί, αγνοηθήκαμε, εξαπατηθήκαμε, ξεχαστήκαμε, μας εκμεταλεύτηκαν και μας υποδούλωσαν στην κυριαρχία τους για περισσότερα από 500 χρόνια.

     Και τώρα, μέσα από την αύξηση των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων, η μηχανή της καταστροφής, εμφανίζεται για άλλη μια φορά με σκοπό να εξαφανίσει τους λαούς μας.
  Την έχουν κάνει αυτή τη μηχανή, μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη, που υποστηρίζεται από τους νόμους και τις κακές κυβερνήσεις, προκειμένου να εισβάλουν και πάλι.
   Έχει ένα νέο σχέδιο στέρησης και εκδίωξη μας από τη μητέρα γη μας, χρησιμοποιώντας τα μηχανήματα της δύναμης του χρήματος, λεηλατώντας τα πλούτη, που η μητέρα γη έχει κρατήσει και διατηρήσει ασφαλή για εκατομμύρια χρόνια.

     Με αυτή τη μηχανή  έρχεται ο θάνατος και η καταστροφή των λαών μας και της μητέρας γης μας.

     Όταν αρθρώνουμε αυτές τις δύο λέξεις, τις τόσο γνωστές στους λαούς – τις λέξεις του θανάτου και της καταστροφής-  η καρδιά και το βλέμμα μας πηγαίνει προς τον παλαιστινιακό λαό. Ακούμε και διαβάζουμε να μιλάνε για «τη σύγκρουση στη Γάζα», σαν να υπάρχουν δύο ίσες δυνάμεις που αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλο, λες και η λέξη  "σύγκρουση", θα κρύψει το θάνατο και την καταστροφή, έτσι ώστε ο θάνατος δεν θα σκοτώσει και η καταστροφή δεν θα καταστρέψει .


     Αλλά ως ιθαγενείς που είμαστε, ξέρουμε ότι αυτό που συμβαίνει εκεί, δεν είναι μια «σύγκρουση», αλλά μια ΣΦΑΓΗ, ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ διεξάγει έναν πόλεμο εξόντωσης κατά του παλαιστινιακού λαού. Όλα τα άλλα είναι απλώς λόγια για να προσπαθήσουν να κρύψουν την πραγματικότητα.

     Αλλά γνωρίζουμε επίσης, ως ιθαγενείς που είμαστε, ότι ο παλαιστινιακός λαός θα αντισταθεί και θα ανυψωθούν πάλι, ότι και πάλι θα αρχίσουν να βαδίζουν  και ότι θα είναι γνωστό στη συνέχεια, ότι, αν και είμαστε μακριά στο χάρτη, οι λαοί των Ζαπατίστας, τους αγκαλιάζουν σήμερα, όπως κάναμε πάντα, με την συλλογική μας καρδιά.

     Και εδώ στο χάρτη μας, η δύναμη της μηχανής των χρημάτων του πολέμου είναι χωρίς εγκέφαλο, χωρίς μνήμη, ασεβής, σαν ένα άγριο ζώο που εξαπέλυσε εναντίον των αυτοχθόνων λαών μας στο Μεξικό.

     Δεν νοιάζονται για την καταστροφή και το θάνατο ολόκληρων λαών, ολόκληρων φυλών και εθνών.

     Εμείς, ως οι αυτόχθονες λαοί του Μεξικού δεν προστατευόμαστε από τη νομοθεσία και από τις κακές κυβερνήσεις.

     Η ελπίδα μας βρίσκεται μόνο στον εαυτό μας.


     Κανείς δεν πρόκειται να έρθει να μας σώσει, απολύτως κανείς δεν θα πολεμήσει για μας.

Ούτε πολιτικά κόμματα, ούτε πολιτικοί, ούτε νόμοι, δεν υπάρχει τίποτα εκεί για εμάς.

     Συντρόφισσες και συντρόφοι. Τα πολιτικά κόμματα, οι νόμοι και οι κακές κυβερνήσεις το έχουν αποδείξει αυτό με σαφήνεια.»

Την ίδια ημερομηνία, η Cuyo Films και ο Pablo A. Tonatiuh Álvarez Reyes κυκλοφόρησαν ένα βίντεο με τίτλο "η Νεολαία Μεξικού εκφράζει ένα μήνυμα αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό Λαό." Σε αυτό, διαβάζουν μια δήλωση του 2009 από τον υποδιοικητή Μάρκος  για την επιχείρηση επίθεση Συμπαγές Μολύβι στη Λωρίδα της Γάζας, την περίοδο Δεκέμβριος 2008 - Ιανουάριος 2009

Η νεολαία διάβασε τη δήλωση στην αραβική γλώσσα με υπότιτλους στα Ισπανικά, Αγγλικά, Πορτογαλλικά και Γαλλικά.
Παρακάτω το βίντεο που κυκλοφόρησε :

(πηγη: http://electronicintifada.net/blogs/jimmy-johnson/zapatistas-condemn-israels-war-extermination-against-palestinians
πηγη:http://enlacezapatista.ezln.org.mx/2014/08/05/inauguration-of-the-first-exchange-of-indigenous-peoples-of-mexico-with-zapatista-peoples/)
 
πηγη:omnia tv.gr

                                           (μετάφραση, επιμέλεια Sylvia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου