Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

“Με χιλιάδες μνήματα μέσα στον βυθό”





Απαλλοτριώνει ο DrAluca χωρίς επιπλέον σχολιασμό, από το OmniaTV

Γράφει η  Sylvia 
Λίγους μήνες μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, μετράμε 22 νεκρούς ανοιχτά της Σάμου και άλλους τόσους αγνοούμενους, ανάμεσά τους τρία παιδιά και μια έγκυος γυναίκα….
Σαν τις πέτρες βουλιάζουν και χάνονται άνθρωποι και ολόκληρες οικογένειες…Καταγραφή πτωμάτων, αρίθμηση ανθρώπων και προχωράμε..

Πριν τρεις μήνες μετα την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, τις ιαχές και τις δηλώσεις για τιμωρία των λιμενικών, ακόμη δεν έχει αποδοθεί καμία ευθύνη. Μια χούφτα άνθρωποι τότε στο Σύνταγμα να παρακολουθούμε τους επιζήσαντες να μιλούν για την τραγωδία, έχοντας χάσει όλη τους την οικογένεια. Ανθρώπινα κουρέλια. Το κράτος ζητά διαβατήρια για να μεταφερθούν τα σώματα των συγγενών τους στις πατρίδες τους και χρειάζεται ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για την μεταφορά. Και σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται στη Σάμο, μήπως διαφέρει σε κάτι επειδή εδώ δεν έχουμε καταγγελίες για απάνθρωπη συμπεριφορά λιμενικών; Μήπως είναι άγνωστη η τακτική, τους αφήνω να βουλιάζουν και μετα συντρέχω δήθεν για βοήθεια; Και στην τελική μήπως δεν ξέρουμε ποια θα είναι η εξέλιξη ; Όσοι σωθήκατε καλώς, όσοι χάσατε ανθρώπους σας, λυπούμαστε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, σας μαζεύουμε, σας πετάμε σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή σας στέλνουμε πίσω από κει που ήρθατε, ε κι αν λείπουν μερικοί από σας γιατί έχουν πνιγεί, τι να κάνουμε έτσι έχουν τα πράγματα στην πολιτισμένη Ελλάδα και Ευρώπη.
Τότε λίγο μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, είχε προβληθεί από το Οmnia η εκπομπή Δίχως Καβάτζα | Μεσόγειος: ο υγρός τάφος προσφύγων και μεταναστών,η περιγραφή της εκπομπή είχε εξής : “Προσπαθούμε να θυμηθούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που χάνοντας την ζωή τους, ενώ απεγνωσμένα προσπαθούσαν να την σώσουν, εγκαταλείποντας τις διαλυμένες πατρίδες του, κατέληξαν να γίνουν απλώς στοιχεία στατιστικής. Γιατί η τραγωδία στο Φαρμακονήσι, δεν ήταν η πρώτη, δεν θα ναι η τελευταία και όπως δείχνουν τα κοιμώμενα αντανακλαστικά της κοινωνίας, θα αποτελέσει και αυτή μέρος της στατιστικής και θα περάσει στη λήθη χωρίς δικαίωση. Τα δύο τελευταία χρόνια μόνο, ξεχάστηκαν ανάλογες και μεγαλύτερες τραγωδίες, ξεχάστηκαν άνθρωποι, χωρίς να επέλθει καμία αλλαγή, καμία αντίδραση, αν κάτι λοιπόν, έστω ελάχιστο, τους οφείλουμε είναι να τους ανασύρουμε από την αφάνεια για όσους τουλάχιστον γνωρίζουμε το πώς χάθηκαν, μιας και υπάρχουν χιλιάδες οι οποίοι, απλώς θεωρούνται αγνοούμενοι. Γιατί εκτός από την σιωπή, είναι ΚΑΙ η λήθη συνενοχή…..”
Πολύ φοβαμαι ότι και σε 5 χρόνια να επαναλαμβανόταν η εκπομπή απλά θα προσθέταμε ονόματα νεκρών. Παρόλες τις προειδοποιήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, ότι όσο ο καιρός θα φτιάχνει τόσες περισσότερες βάρκες με μετανάστες θα επιχειρούν να ταξιδέψουν, ψάχνοντας να χτίσουν κάπου μια καινούργια ζωή. Η Ευρώπη φρούριο εξακολουθεί να δολοφονεί και τα αντανακλαστικα της κοινωνίας εξακολουθούν να είναι αδρανή. Και κάνοντας λίγο και την αυτοκριτική μας, ας δούμε πώς αντιδράμε σε θανάτους ή πιο σωστά δολοφονίες μεταναστών, και πώς όταν δολοφονείται κάποιος “δικός μας”.
Η εκπομπή είχε μεταδοθεί στις 29 Ιανουαρίου, δυστυχώς πέρα από τις νέες τραγωδίες στη Σάμο, δεν θα μπορούσα να αλλάξω ή να προσθέσω τίποτε σε όσα ειπώθηκαν τότε.
Μπορείτε να βρείτε την εκπομπή εδω : https://omniatv.com/community/videos/video/1713-dixos-kavatza-mesogeios-o-ygros-tafos-prosfygon-kai-metanaston?groupid=53

“Έθρεψα τα σπλάχνα σου, κύμα πελαγίσιο,
με χιλιάδες μνήματα μέσα στο βυθό.”
Ν.Γκάτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου