Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

Νέα φορολογική επίθεση σε ακόμη μικρότερα εισοδήματαΤην ώρα που η κυβέρνηση χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια σε φοροφυγάδες και απαλλάσσει από φόρους εγχώριες και ξένες μεγάλες επιχειρήσεις, δίνει "δώρα" στις τράπεζες και απαλλάσσει φορολογικά το εφοπλιστικό κεφάλαιο, με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων και το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που ισχύει για όσους έχουν εισοδήματα έως 21.000 ευρώ σχεδιάζεται να φορολογηθούν φέτος άνεργοι, φοιτητές και μικροκαταθέτες χωρίς άλλα πραγματικά εισοδήματα αλλά με μικροποσά από τόκους, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει έως το τέλος της εβδομάδας τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα θεωρούνται μισθωτοί και επομένως θα καλύπτονται από το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ φορολογούμενοι με μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση το 2013 ή μικροποσά από τόκους καταθέσεων που κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους επί ανύπαρκτων εισοδημάτων.

Το πρόβλημα των τεκμηρίων ανακύπτει φέτος εξαιτίας του γεγονότος ότι οι κλίμακες φορολογίας εισοδήματος έχουν διαχωριστεί και είναι άλλη για μισθωτούς - συνταξιούχους, άλλη για ελεύθερους επαγγελματίες και άλλη για εισοδήματα από κινητές αξίες και ακίνητα. Αφορολόγητο ισχύει μόνο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και διαμορφώνεται σε 9.500 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Από τα 21.000 ευρώ και πάνω το αφορολόγητο φθίνει σταδιακά για να μηδενιστεί στις 42.000 ευρώ εισοδήματος.

Το «παράλογο» της διαδικασίας καταδεικνύεται από το ότι φορολογούμενος ο οποίος για παράδειγμα είχε πέρυσι μοναδικό εισόδημα 5 ευρώ από τόκους καταθέσεων, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 300,5 ευρώ. Και αυτό γιατί το ελάχιστο τεκμήριο δαπανών διαβίωσης των 3.000 ευρώ αθροίζεται στα 5 ευρώ των τόκων καταθέσεων και θα φορολογηθεί τελικά με βάση την κλίμακα φόρου κινητών αξιών (10% στο πρώτο κλιμάκιο), χωρίς αφορολόγητο.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης συμβούλευσε τους φορολογούμενους μέχρι να ψηφιστεί η τροπολογία να μην οριστικοποιούν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Η προκλητική και άνιση φορολογική επιβάρυνση οδηγεί στη μαζική φτωχοποίηση μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Η κυβέρνηση αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι τείνει ευήκοον ους μόνο στα επιχειρηματικά και κερδοσκοπικά συμφέροντα, τα οποία, μάλιστα, διαχωρίζει προκλητικότατα από τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που υπομένει τη δυσβάσταχτη φορολογία. Είναι πλέον ώρα, ο κάθε φορολογούμενος να καταλάβει ότι η προκλητικότητα και ο αυταρχισμός τους δεν έχει όρια και θα σταματήσει μόνο με την ανατροπή τους.

πηγη:
http://aristerovima.gr/details.php?id=4638

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου