Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕ.ΚΙ.Ν. ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΚΑΙ Σ.Τ.Ε.



 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ
Νάξος  23.2.2014


Προς μέλη της ΠΕΚΙΝ
Προς τοπικά ΜΜΕ

Είναι γνωστό στη ναξιακή κοινωνία ότι εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου έχει κινητοποιηθεί ενάντια στην κατασκευή μεγάλων ιδιωτικών αιολικών σταθμών και έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε χωριά του νησιού (Κωμιακή, Χαλκί, Φιλώτι).
Συνεπής στις θέσεις που ανέπτυξε σε όλη αυτή την πορεία, η  Πε.Κι.Ν. πήρε την πρωτοβουλία και κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα δυο αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στο νησί από την εταιρεία DAMCO συμφερόντων Κοπελούζου. Την αίτηση που κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα συνυπογράφουν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Πολιτιστική-Χορευτική Ομάδα Κορωνοχωρίου - Μύλων Νάξου «Παναγία η Φλεριώτισσα» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας», ενώ πολλοί ακόμα κάτοικοι του νησιού συμμετέχουν σαν φυσικά πρόσωπα. Είναι γεγονός ότι ακόμα περισσότεροι ήθελαν να συμμετάσχουν στην αίτηση ακύρωσης αλλά χρονικοί και δικονομικοί  περιορισμοί δεν το επέτρεψαν.
Εκτιμώντας ότι οι δυο αιολικές βιομηχανικές ζώνες με τις 30 ανεμογεννήτριες ύψους 113 μέτρων μαζί με τη συνοδή οδοποιία μήκους 22χλμ, τόσο στην περιοχή των Μελάνων όσο και στο Κανάκι και βορειοανατολικά της Αγιασού, θα προκαλέσουν υποβάθμιση και σοβαρή καταστροφή του περιβάλλοντος της Νάξου μόνο και μόνο για την κερδοφορία μιας ιδιωτικής επιχείρησης, η Πε.Κι.Ν καλεί τα μέλη της και όλους όσοι ενδιαφέρονται να αντισταθούμε στα σχέδια βιομηχανοποίησης και να υπερασπιστούμε το μοναδικό ναξιακό τοπίο.
Η Πε.Κι.Ν συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Αγώνα ενάντια στα Αιολικά Νάξου η οποία σαν πρώτο βήμα ξεκινάει την έγκυρη, με βάση τη μελέτη του έργου, πληροφόρηση σε χωριά και συλλόγους. Ήδη η Κίνηση παρευρέθηκε στο Κουρουνοχώρι μετά από πρόσκληση του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου την περασμένη Κυριακή σε μαζική συγκέντρωση των κατοίκων προς ενημέρωση και κινητοποίησή τους.


 ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕ.ΚΙ.Ν.
    

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ο Δ. Μελισσανίδης αυτοαποκαλύπτεται...




           Ο Δ. Μελισσανίδης αυτοαποκαλύπτεται


To ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας του Αegean Marine Petroleum Inc, που υποβλήθηκε για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2006, εξιστορεί με λεπτομέρειες όλες τις δικαστικές περιπέτειες του επιχειρηματία. Το κυριότερο: Αποκαλύπτει ότι ο ίδιος ελέγχει την Aegean Oil, κάτι που ανατρέπει το επιχείρημα της αγωγής του κατά του Unfollow που εκδικάζεται την Τρίτη 25/2, και ότι ο ίδιος έχει ξανακατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοια απειλή άσκησης βίας. 

Βοσνία: «Δεν είναι πια μια εξέγερση,είναι μια κοινωνική επανάσταση»!





του Γιώργου Μητραλιά

«Δεν είναι πια μια εξέγερση, είναι μια κοινωνική επανάσταση»
. Η δήλωση είναι του προέδρου του συνδικάτου Polihema Σαχίμπ Κόπιτς, έγινε προχτές Πέμπτη και συμπυκνώνει όλη την ουσία της –πάντα υπό εξέλιξη- μαζικής εξέγερσης των εξαθλιωμένων εργαζομένων, ανέργων και καταφρονεμένων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ενάντια στη φτώχεια, στην ανεργία, στις ιδιωτικοποιήσεις των εργοστασίων τους και στη διαφθορά των κυβερνητών τους.

Μήπως όμως όλα αυτά θυμίζουν κάτι στους Έλληνες και ειδικά στα προοδευτικά μέσα επικοινωνίας τους; Αν κρίνουμε από την προκλητική αδιαφορία – για μέρες, σχεδόν καμία είδηση- με την οποία αντιμετωπίζεται η βοσνιακή εργατική λαϊκή εξέγερση και, ακόμα χειρότερα, από την σκανδαλώδη παραπληροφόρηση μερικών όπως π.χ. ενός κατεξοχήν αριστερού ραδιοφωνικού σταθμού που έφτασε να αναρωτηθεί μήπως αυτή η εξέγερση είναι «κατευθυνόμενη» (!) και «ακροδεξιών φρονημάτων» (!!), η απάντηση είναι αρνητική. Όχι, καθώς φαίνεται ούτε η μαζική ανεργία και φτώχεια, ούτε οι ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα και η διάλυση του Κράτους Πρόνοιας, ούτε η διαφθορά των κυβερνώντων έχουν τη παραμικρή σχέση με τη σημερινή ελληνική δυστυχία. Ντροπή και πάλι ντροπή!...

Και όμως, υπάρχει τουλάχιστον άλλος ένας λόγος που θα έπρεπε να κάνει την ελληνική αριστερά όχι απλώς να ασχοληθεί με τα κατακλυσμικά βοσνιακά γεγονότα, αλλά μάλλον να τους δώσει απόλυτη προτεραιότητα. Αναφερόμαστε στο γεγονός ότι στις κινητοποιήσεις μετέχουν από κοινού Μουσουλμάνοι, Κροάτες, Σέρβοι και «Γιουγκοσλάβοι» διαδηλωτές, ότι διαδηλώσεις με τα ίδια ακριβώς αιτήματα γίνονται σε τουλάχιστον 36 πόλεις σε όλη την (εθνικά κατακερματισμένη) Βοσνία (ακόμα και στη Μπάνια Λούκα της «Σερβικής Δημοκρατίας»). Και όχι μόνο αυτό. Οι οργισμένοι διαδηλωτές επιτίθενται εξίσου σε όλα τα λεγόμενα «εθνικά κόμματα» που τους δυναστεύουν εδώ και 20 χρόνια, πυρπολώντας (όπως π.χ. στο Μόσταρ) τόσο το «μουσουλμανικό» SDA όσο και το «κροατικό» HDZ! Ένα τέτοιο μάθημα έμπρακτου αντιεθνικισμού από μια εξεγερμένη εργατική τάξη και μάλιστα εκεί ακριβώς όπου οι πιο εγκληματικοί εθνικισμοί διέλυσαν και αιματοκύλισαν μόλις πριν από δυο δεκαετίες το πιο πολυεθνικό κράτος των Βαλκανίων –στα οποία και εμείς ανήκουμε-, δεν μπορεί να μην ενδιαφέρει άμεσα την κοινωνία και την αριστερά της χώρας μας...

Ας δούμε όμως τι λέει για τα γεγονότα της Βοσνίας η πάντα καλά πληροφορημένη γαλλόφωνη ιστοσελίδα Courrier des Balkans (balkans.courriers.info/), που καλύπτει καθημερινά την τόσο γειτονική μας περιοχή που εμείς επιμένουμε να αγνοούμε:

«Αυτές οι διαδηλώσεις σημαδεύουν την αρχή της αφύπνισης συνειδήσεων του συνόλου του πληθυσμού, πέρα από κάθε εθνική απόχρωση. Πράγματι, ο μεγάλος φόβος των αρχών είναι μήπως μια μέρα ενωθούν οι πολίτες της χώρας για να δράσουν από κοινού θέτοντας σε κίνδυνο είκοσι χρόνια εθνικιστικού λόγου που επέτρεψε στους πολιτικούς να διατηρηθούν στην εξουσία.

Η κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται ότι οι διαδηλωτές χειραγωγούνται, όμως οι ίδιοι βεβαιώνουν ότι αυτό που τους έσπρωξε να κινητοποιηθούν είναι η απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Τονίζουν μάλιστα ότι οι αντιδράσεις της Πέμπτης και Παρασκευής είναι η απάντηση του λαού στις συλλήψεις και στις πράξεις υπέρμετρης βίας της αστυνομίας ενάντια στους διαδηλωτές, και κυρίως στους νέους.

Ο ιδρυτής της ομάδας Facebook UDAR («Σοκ») και ένας από τους πρωτεργάτες της διαδήλωσης της Τούζλα, ο Αλντίν Σιράνοβιτς, που συνελήφθη την Πέμπτη, δήλωσε κατά την απελευθέρωσή του το ίδιο βράδυ ότι κακοποιήθηκε από τους αστυνομικούς: «Όταν με συνέλαβαν, με χτύπησαν στη πλάτη με τα ρόπαλά τους και στο κεφάλι με τις μπότες τους. Η ειδική αστυνομία χρησιμοποίησε εναντίον μου όλα τα μέσα που διέθετε». Και συνέχισε: «Σε όλες τις πόλεις, σε όλα τα καντόνια να ξεσηκωθούμε όλοι και να πολεμήσουμε για τα δικαιώματά μας, ήλθε η ώρα να πούμε σε αυτή τη διεφθαρμένη κυβέρνηση ότι δεν πάει άλλο»!

Ο πρόεδρος του συνδικάτου της επιχείρησης Konjuh Μεβλουντίν Τράκιτς, που συνελήφθη τη Τετάρτη ενώ καθόταν στην άσφαλτο και διαδήλωνε ειρηνικά στο σταυροδρόμι που είναι δίπλα στο κυβερνητικό κτίριο του καντονίου της Τούζλα, σχολίασε κι αυτός τη δράση της αστυνομίας: «Δεν αντιστεκόμασταν στην αστυνομία. Δεν είχαμε έλθει για να κάνουμε βανδαλισμούς. Εδώ και τέσσερα χρόνια, ζητάμε να αναγνωρίσουν τα δικαιώματά μας αλλά, πιστέψτε με, χτες αιφνιδιαστήκαμε όταν οι ειδικές δυνάμεις μας πέρασαν χειροπέδες και μας έβαλαν μέσα. Μας λευτέρωσαν το ίδιο βράδυ αλλά μας έριξαν ένα πρόστιμο 300 μάρκων (150 ευρώ), που φυσικά δεν είμαστε σε θέση να πληρώσουμε με τα 40 μάρκα (20 ευρώ) που έχουμε για να ζούμε. Τις τελευταίες μέρες, είδα νέους 15 χρονών να κακοποιούνται από την ειδική αστυνομία. Η αστυνομία επιτίθεται σε άοπλους ανθρώπους, αλλά αν χρειαστεί, μπορούμε κι εμείς να οπλιστούμε. Το ξαναλέω, δεν ήλθαμε για αυτό, αλλά αν μας αναγκάσουν θα το κάνουμε».


Χρεοκοπία των δημόσιων επιχειρήσεων

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τις τοπικές αρχές ότι επέτρεψαν να χρεοκοπήσουν πολυάριθμες δημόσιες επιχειρήσεις μετά από την ιδιωτικοποίησή τους από το 2000 μέχρι το 2008, αφήνοντας τους εργαζόμενούς τους χωρίς δουλειά. Μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, κατά τη τιτοϊκή περίοδο, η Τούζλα έγινε μεγάλο βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο. Από το 2000 μέχρι το 2010, οι παλιές δημόσιες επιχειρήσεις που απασχολούσαν τη πλειοψηφία του πληθυσμού, μεταξύ των οποίων τα εργοστάσια Dita, Polihem (Hak), Guming, Konjuh και Aida, πουλήθηκαν σε ιδιώτες ώστε αυτοί να επενδύσουν και να τα κάνουν βιώσιμα. Αντί για αυτό, αυτοί πούλησαν τα περιουσιακά στοιχεία, σταμάτησαν να πληρώνουν τους εργαζόμενους και…έβαλαν λουκέτο. Η ιδιωτικοποίηση αυτών των επιχειρήσεων έγινε υπό τον έλεγχο της Εταιρίας ιδιωτικοποιήσεων του καντονίου.

Η επιχείρηση απορρυπαντικών Dita απασχολούσε παλιότερα 750 άτομα. Σύμφωνα με το συμβόλαιο ιδιωτικοποίησης του 2007, ο νέος ιδιοκτήτης της επιχείρησης δεσμευόταν να διατηρήσει τις θέσεις απασχόλησης για τρία χρόνια και τη παραγωγή για πέντε χρόνια. Όμως, στα χρόνια που ακολούθησαν, η νέα διεύθυνση δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και δεν κατέβαλε καμιά υποχρεωτική εισφορά κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζομένους της που στερούνται σήμερα κάθε κοινωνικού δικαιώματος. Δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη επειδή μεγάλο μέρος τους δεν διαθέτει τον ελάχιστο αριθμό ετών εργασίας. Παρά την έρευνα της αστυνομίας το 2010 που απέδειξε τις εγκληματικές πράξεις της νέας διεύθυνσης, η υπόθεση παραμένει μπλοκαρισμένη στο επίπεδο του εισαγγελέα της Τούζλα. Εδώ και δυο χρόνια, οι εργαζόμενοι ζητούν την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους αλλά οι αρχές σιωπούν. Ο πρωθυπουργός του καντονίου περιορίστηκε να δηλώσει ότι αυτή η υπόθεση δεν αφορά τη κυβέρνηση του καντονίου καθώς η επιχείρηση έχει πια ιδιωτικοποιηθεί.

Για το πληθυσμό, τα διάφορα κόμματα στην εξουσία δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι. Ευθύνη έχουν και τα διεφθαρμένα συνδικάτα.

Παραίτηση των κυβερνήσεων των καντονίων της Τούζλας και της Ζένιτσα

Η συλλογικότητα Front ζήτησε την Παρασκευή την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Σεάντ Τσαούσεβιτς και του υπουργού Εσωτερικών του καντονίου της Τούζλα Ζόραν Τεοφίλοβιτς επικαλούμενη «μια οργανωμένη απόπειρα δολοφονίας πολιτών της Τούζλα που διαδηλώνουν και απαιτούν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους». Ο πρωθυπουργός του καντονίου της Τούζλα παραιτήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, προκαλώντας έτσι τη πτώση της κυβέρνησης του καντονίου. Ο πρωθυπουργός του καντονίου της Ζένιτσα-Ντομπόϊ Μουνίμπ Χουσεϊναγκιτς και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν επίσης το βράδυ της Παρασκευής»…

Τα γεγονότα στη Βοσνία είναι καταιγιστικά, συναρπαστικά και συνάμα άκρως διδακτικά. Και φυσικά, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ας κάνουμε λοιπόν όλοι μια προσπάθεια να τα καλύψουμε πληροφορώντας την ελληνική κοινή γνώμη για το πώς αντιμετωπίζουν οι Βόσνιοι γείτονες μια κατάσταση που μοιάζει τόσο πολύ με τη δικιά μας. Εξάλλου, στους χαλεπούς νεοφιλελεύθερους καιρούς μας, δεν συμβαίνουν κάθε μέρα καθαρόαιμες εργατικές εξεγέρσεις σαν κι αυτή των Βόσνιων γειτόνων μας…

πηγη:
http://aristerovima.gr/details.php?id=4580

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία: καμία σχέση με "ελεύθερο εμπόριο"




του Dean Baker

Πηγή: Atlantic-Community.org

Τα φαινόμενα απατούν όσον αφορά την Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία (Transatlantic Trade and Investment Partnership-TTIP). Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ θέλουν να κάνουν τους πολίτες τους να πιστέψουν ότι πίσω από τη σπουδή για τις διαπραγματεύσεις περί ελεύθερου εμπορίου κρύβεται η προώθηση των εμπορικών ανταλλαγών. Αλλά η μείωση των ήδη χαμηλών δασμών δεν αξίζει καν  τόση προσπάθεια. Αντίθετα, ο πραγματικός σκοπός είναι η δημιουργία μιας νέας ρυθμιστικής δομής. Το αποτέλεσμα: ένας διεθνής μηχανισμός αστυνόμευσης που δεν είναι πιθανόν να εγκριθεί μέσα από τις συνήθεις πολιτικές διαδικασίες σε κάθε χώρα. Αυτές είναι κακές ειδήσεις για την Ευρώπη.


Το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουμε για την TTIP είναι  πως ο πραγματικός σκοπός της συμφωνίας δεν αφορά την προώθηση του εμπορίου. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι παραδοσιακοί εμπορικοί φραγμοί , με τη μορφή των δασμών ή ποσοστώσεων, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι ήδη πολύ χαμηλοί. Κανείς δεν θα αφιέρωνε μια τόσο μεγάλη προσπάθεια να να τους μειώσει περισσότερο, όταν δεν πρόκειται να κερδίσει πολλά.

Η επιδίωξη του ελεύθερου εμπορίου είναι το προκάλυμμα της πραγματικής ατζέντας της  TTIP. Η συμφωνία αφορά την επιβολή μιας ρυθμιστικής δομής που θα επιβληθεί μέσω ενός μηχανισμού αστυνόμευσης που δεν είναι πιθανόν να εγκριθεί μέσα από τις συνήθεις πολιτικές διαδικασίες σε κάθε χώρα. Οι κανόνες που θα λειτουργήσουν ως αποτέλεσμα της συμφωνίας είναι πολύ πιο φιλικοί στις μεγάλες εταιρείες και πολύ λιγότερο φιλικοί στο περιβάλλον και στους καταναλωτές από όσο οι τρέχοντες. Και θα εμποδίσουν  την οικονομική μεγέθυνση.

Σε πολλούς και ποικίλους τομείς, η ΕΕ διατηρεί πολύ πιο ισχυρή προστασία για τους καταναλωτές και το περιβάλλον από ό,τι οι ΗΠΑ. Π.χ., οι ΗΠΑ έχουν έναν άκρως συγκεντροποιημένο τομέα κινητής τηλεφωνίας που εχει τη δυνατότητα να χρεώνει όσο θέλει τους καταναλωτές. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το αποτέλεσμα είναι ο κόσμος στις ΗΠΑ να πληρώνει πολύ περισσότερα χρήματα γι΄ αυτές τις υπηρεσίες.

Η υδραυλική ρηγμάτωση για εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη. Αποτελεί μέρος της  TTIΡ, επειδή ακριβώς είναι σε μεγάλο βαθμό αρρύθμιστη. Στην πραγματικότητα, αυτός ο κλάδος χαίρει ειδικών εξαιρέσεων από τους νόμους για το καθαρό πόσιμο νερό,  που δεν υποχρεούται να αποκαλύπτει τα χημικά που χρησιμοποιεί κατά τη διαδικασία της ρηγμάτωσης. Και αν τελικά μολύνει τους υδροφόρους ορίζοντες ή το πόσιμο νερό σε περιοχές κοντά στις τοποθεσίες ρηγμάτωσης, είναι αδύνατον  τα θύματα να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο.

Αυτού του είδους τις μεταβολές στους ρυθμιστικούς κανόνες θα επιδιώξει η  TTIP. Είναι μάλλον απίθανο οι κυβερνήσεις των μεμονωμένων ευρωπαϊκών χωρών ή η ΕΕ ως σώμα να υποστηρίξουν το κουτσούρεμα των κανόνων για τους καταναλωτές και το περιβάλλον. Συνεπώς οι όμιλοι που δραστηριοποιούνται σ΄ αυτόν τον κλάδο θέλουν να χρησιμοποιήσουν μια συμφωνία "ελεύθερου εμπορίου" για να παρακάμψουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ωστόσο, το χειρότερο μέρος της  TTIP θα είναι οι κανόνες της για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) και το κόπιραϊτ. Οι ΗΠΑ έχουν ένα διαβόητα διεφθαρμένο σύστημα πατεντών. Κάποτε ένας μεγάλος βιομήχανος τροφίμων πατεντάρισε ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο, και φυσικά η  Amazon είχε τη δυνατότητα να πατεντάρει τα "ψώνια με 1 κλικ".  Αυτές οι ανάξιες λόγου πατέντες, που είναι κάτι το σύνηθες στις ΗΠΑ,  αυξάνουν τις τιμές και δημιουργούν εμπόδια στον ανταγωνισμό. Ως αποτέλεσμα της ΤΤΙΡ, οι Ευρωπαίοι θα δουν πολύ περισσότερες τέτοιου είδους πατέντες.

Η συμφωνία θα έχει ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες στο κόστος και τη διαθεσιμότητα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Οι Αμερικανοί πληρώνουν τα διπλάσια χρήματα για φάρκακα από τους Ευρωπαίους. Αυτό οφείλεται στα ανεξέλεγκτα μονοπώλια πατεντών που εκχωρούνται στις φαρμακοβιομηχανίες. Μέγας στόχος του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας είναι να επιβληθούν παρόμοιοι κανονισμοί στην ΕΕ, ώστε να αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων.

Για να είμαστε καθαροί, αυτό το μέρος της  TTIP είναι πλήρως αντίθετο με το ελεύθερο εμπόριο. Οι φαρμακοβιομηχανίες θα επιδιώξουν να ισχυροποιήσουν τις πατέντες τους, να τις κάνουν πιο μακροχρόνιες και με μεγαλύτερη εμβέλεια, για παράδειγμα με την προστασία των δεδομένων που χρησιμοποιούνται στην καταχώριση των φαρμάκων, έτσι ώστε οι ανταγωνιστές που δεν έχουν πατέντες να μην μπορούν να μπουν στην αγορά.

Σ΄ αυτή τη μάχη διακυβεύονται τεράστια ποσά χρημάτων. Οι ΗΠΑ δαπανούν περίπου 350 δισ. δολάρια ετησίως για φάρμακα, και θα κέρδιζαν περίπου το 1 /10 αυτού του ποσού εάν πουλούσαν σε μια ελεύθερη αγορά. Η διαφορά αυτή αντιπροσωπεύει ένα 2% του ΑΕΠ ή το 25% των εταιρικών κερδών μετά τους φόρους. Αυτό ισοδυναμεί με μια τεράστια μεταβίβαση από την κοινωνία γενικά προς τις φαρμακοβιομηχανίες.

Το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις τιμές που προστατεύονται από πατέντες  και στο κόστος παραγωγής δημιουργεί κίνητρο στις φαρμακοβιομηχανίες να παραπλανούν το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των φαρμάκων τους, πράγμα που κάνουν πολύ συχνά. Εν ολίγοις, ένα αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας μπορεί να είναι υψηλότερες τιμές φαρμάκων και χαμηλότερο επίπεδο στην ποιότητα της περίθαλψης.

Κανένα από τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται για προβολές των κερδών από την  TTIP δεν έχει επιχειρήσει, μέχρι στιγμής,  να εκτιμήσει τις οικονομικές ζημίες που θα προκαλούνταν από τις υψηλότερες τιμές των φαρμάκων ή από άλλες αρνητικές συνέπειες της ισχυρότερης προστασίας των πατεντών. Γι΄ αυτό το λόγο, τα μοντέλα δεν αποτελούν χρήσιμο οδηγό για τις οικονομικές επιπτώσεις της  TTIP.

Η ιδέα ότι η  TTIP θα εξασφαλίσει κάποια γρήγορη ανάκαμψη στις οικονομίες της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι ανόητη. Το κοινό θα πρέπει να εξετάζει πολύ προσεκτικά και λεπτομερώς  όλα όσα έρχονται στο φως  για τις διαπραγματεύσεις. Και όταν  οι πολιτικοί ζητούν ένα γρήγορο "ναι" ή "όχι", η προφανής απάντηση είναι το "όχι".

Μετάφραση: Α. Αλαβάνου

ΠΗΓΗ:
http://aristerovima.gr/details.php?id=4588

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Αυτονομία Ζαπατίστας (autonomia zapatista) - δείτε όλο το ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους




Το ντοκιμαντέρ "Autonomia Zapatista" γυρίστηκε από την ανεξάρτητη ομάδα "Arte-Musica-Video" με τη συμφωνία των Αυτόνομων Αρχών των Ζαπατίστας.
Πρόθεσή του είναι να τεκμηριώσει μέσα από βιντεοσκοπήσεις, μαρτυρίες και συνεντεύξεις την καινούργια πολιτική αντίληψη και πρακτική που χτίζεται, κάτω από την αρχή του «κυβερνώ υπακούοντας», στην εξεγερμένη Τσιάπας. Πρακτική που αποδεικνύει στον κόσμο ολόκληρο την υπαρκτή δυνατότητα της οικοδόμησης άλλων κοινωνικών σχέσεων και ενός νέου τρόπου άσκησης της πολιτικής και της δημοκρατίας.
Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στην διαδικασία της αυτονομίας σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής (υγεία, εκπαίδευση, δικαιοσύνη, παραγωγή) αλλά και στο εχθρικό περιβάλλον (στρατιωτικοποίηση, παραστρατιωτικές ομάδες, απειλές και επιθέσεις ενορχηστρωμένες από τις κυβερνήσεις του Μεξικού και τις πολυεθνικές), μέσα στο οποίο υλοποιείται η οικοδόμηση ενός άλλου πολιτεύματος, μιας άλλης καθημερινότητας αντίστασης και μιας άλλης κοινωνίας...
«Θέλουμε να επινοήσουμε μια πολιτική από τα κάτω προς τα πάνω. Μια πολιτική που το «κυβερνώ υπακούοντας» θα είναι κάτι παραπάνω από ένα σύνθημα. Μια πολιτική που δεν θα έχει σκοπό την εξουσία. Μια πολιτική που το «δημοψήφισμα» και η «διαβούλευση» θα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολες ορθογραφικά λέξεις. Μια πολιτική που ο δημόσιος αξιωματούχος θα μπορεί να είναι ανακλητός από το λαό. 
....Η δημοκρατία είναι η άσκηση της εξουσίας από όλους, από όλες. Κάθε στιγμή, σε κάθε τόπο..»


                                                      Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μάρκος.


         

                   

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

"Το νερό στους ιδιώτες, ο λογαριασμός στους πολίτες"





Μάθε το γιατί και διάδωσε το μήνυμα ότι η πώληση του νερού της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας πρέπει να σταματήσει άμεσα.

1.884.790 είναι οι ευρωπαίοι πολίτες που υπέγραψαν ενάντια στην πώληση του νερού

76% των πολιτών της Θεσσαλονίκης αντιτίθενται στην προοπτική της ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλονίκης -- ΕΥΑΘ

50 ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες και 18 χώρες της Ε.Ε. ζήτησαν από τις ενδιαφερόμενες για την εξαγορά της ΕΥΑΘ, εταιρείες να αποσυρθούν από τον διαγωνισμό.

Όπου επιχειρήθηκε η ιδιωτικοποίηση του νερού είχαμε πολλαπλασιασμό της τιμής για τους πολίτες, αλλά και των διακοπών παροχής στα φτωχά νοικοκυριά και ραγδαία μείωση της ποιότητας του νερού.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομη την πώληση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ καθώς το νερό είναι δημόσιο αγαθό.

Η ΕΥΑΘ είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση με 18 εκ. καθαρά κέρδη μετά φόρων το 2012, αλλά και αποθεματικό 50 εκ. Ευρώ, ενώ στις υποδομές της πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή επενδύσεις 100 εκ Ευρώ. Με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή της, ο αγοραστής θα έπρεπε να πληρώσει περίπου 110 εκ Ευρώ για την εξαγορά του 51%.

Όμως ακόμη και αυτό το εξευτελιστικό ποσό θεωρείται υψηλό από τους υποψήφιους αγοραστές.

Στο βίντεο μιλούν:

Κρίτων Αρσένης, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής,

Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης,

Μαρία Κανελλοπούλου, μέλος Πρωτοβουλίας «SOSτε το Νερό»

Γιώργος Αρχοντόπουλος, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ

Γιάννης Κρεστενίτης, καθηγητής ΑΠΘ

Bas Eickhout, Ολλανδός πράσινος ευρωβουλευτής

Marita Ulvskog, Σουηδή σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής,

Nessa Childers, Ιρλανδή ανεξάρτητη ευρωβουλευτής





                                       

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΟΣΟΧΗ- ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ . ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΟΙ ΑΠΕτζηδες !!! Αποκλειστικό: Το πραγματικό καθεστώς υλοποίησης Αιολικών Πάρκων






ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ  ΚΑΙ     Α.Π.Ε.


1) Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας σχετικής με την εγκατάσταση ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, υβριδικά, συνοδά έργα δρόμοι, κλπ ) υποχρεωτικά προηγείται αίτηση από την ενδιαφερόμενη εταιρεία στο αρμόδιο δασαρχείο της περιοχής, για το χαρακτηρισμό της περιοχής σε δασική ή μη.                                       Πάγια τακτική των εταιρειών είναι να ζητούν το χαρακτηρισμό πολύ μεγαλύτερης έκτασης από αυτήν που είναι αναγκαία για την εγκατάσταση του έργου, πιθανόν και για να εξασφαλίσουν τα μελλοντικά τους σχέδια στην περιοχή.                                                Για παράδειγμα στο Αποπηγάδι Χανίων ενώ με το πρωτόκολλο εγκατάστασης μισθώθηκαν στην εταιρεία 85 στρ. περίπου για την εγκατάσταση 3 α/ν, οι εταιρείες ζήτησαν και χαρακτήρισαν (κατά τα έτη 2004, 2005, και 2006)       2700 στρ. γης, ιδιοκτησίες των κατοίκων των όμορων χωριών.                                                       Σήμερα πια αποδειχτεικε  ο λόγος που έγινε αυτό, αφού σήμερα έχουν δοθεί άδειες παραγωγής, για τρεις υβριδικούς - αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και δεκάδες α/ν.       Για την αίτηση του χαρακτηρισμού το δασαρχείο δεν ζητά από τις εταιρείες προσκόμιση τίτλων ιδιοκτησίας της έκτασης, ούτε τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών.    Δηλαδή οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να αιτηθεί το χαρακτηρισμό, οποιασδήποτε έκτασης, οπουδήποτε, ανεξάρτητα σε ποιον ανήκει.

2) Μετά την ψήφιση του νόμου 3851/4-6-2010 «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.»                                                     και σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ.11 αυτού «η πράξη χαρακτηρισμού του δασάρχη (που έχει αιτηθεί η εταιρεία) εκδίδεται κατά προτεραιότητα σε σχέση με άλλα αιτήματα που δεν αφορούν περιοχές εγκατάστασης Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. με χρήση Α.Π.Ε., σε χρόνο που δεν υπερβαίνει τον ένα (1) μήνα από την υποβολή της σχετικής αίτησης.


3) Η πράξη χαρακτηρισμού του δασάρχη που γίνεται με την εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 14 του δασικού ν. 998/1979, δημοσιεύεται στην Διαύγεια (http://et.diavgeia.gov.gr/) και σε μια τοπική εφημερίδα και αποστέλλεται στο δήμο της περιοχής όπου υποχρεωτικά θα πρέπει να αναρτηθεί στο δημαρχείο για 30 ημέρες.

4) ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Ο χαρακτηρισμός του δασαρχείου αφορά μόνο το χαρακτήρα της περιοχής σε δασική ή μη και δεν υπεισέρχεται σε θέματα ιδιοκτησίας.                                                     Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις και οι βοσκότοποι χαρακτηρίζονται και διαχειρίζονται ως δασικές.

5) Εντός του διαστήματος των 60 ημερών από την δημοσίευση της πράξης χαρακτηρισμού στη Διαύγεια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αντιρρήσεις (ένσταση) στο αρμόδιο δασαρχείο, να αμφισβητήσουν το δασικό χαρακτηρισμό και να ζητήσουν να εξετασθεί η υπόθεση από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων και εν συνεχεία αν χρειαστεί από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή ή και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.    Κατά μέσο όρο περνούν γύρω στα 5 χρόνια για να συζητηθεί το αίτημα στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή.                              Για να υπάρξουν βάσιμες πιθανότητες να κερδηθεί εν μέρη η ένσταση                (δηλαδή να αποδειχτεί ότι ένα μέρος της χαρακτηριζόμενης έκτασης δεν είναι δασική) απαιτείται πέραν από τους τίτλους ιδιοκτησίας ή την αποδεδειγμένη χρησικτησία (που θεμελιώνουν το έννομο συμφέρον της ένστασης) και τη βοήθεια ενός καλού - ειδικού δικηγόρου, οπωσδήποτε η προσκόμιση στην επιτροπή, ειδικής φωτοερμηνείας των αεροφωτογραφιών της περιοχής (από τη ΓΥΣ) των ετών 1945 και 1960.                                                     Δηλαδή απαιτούνται χιλιάδες ευρώ για αμοιβές δικηγόρου, φωτοερμηνείες κλπ έξοδα, για μια αμφίβολη δικαίωση. 
6)    Μετά την πάροδο των 60 ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων (ενστάσεων) στο δασαρχείο,  η πράξη αντιμετωπίζεται ως τελεσίδικη από τη Διοίκηση, αλλά αν ο ιδιοκτήτης μάθει ότι υπάρχει πράξη χαρακτηρισμού στην περιουσία του μετά από 1 χρόνο π.χ., προσφεύγει εμπρόθεσμα στην Επιτροπή του άρθρου 10 παρ. 3 ν 998/79 (Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων).

7) Όμως το απόλυτα “ασφαλές” νομικά, είναι ο ιδιοκτήτης να  καταθέσει τις αντιρρήσεις του (ενστάσεις) για το χαρακτηρισμό που γίνεται στην περιουσία του, εντός της προθεσμίας των 60 ημερών από την πρώτη δημοσίευση στη Διαύγεια, ή έστω της ανάρτησης του στο δημαρχείο.


8) Εφόσον μια περιοχή χαρακτηρισθεί ως δασική, αυτό σημαίνει ότι τεκμαίρεται ΔΗΜΟΣΙΑ και διαχειρίζεται ως ΔΗΜΟΣΙΑ περιουσία και το κράτος την μισθώνει έναντι ευτελούς αντιτίμου  ,       (με το περίφημο «αντάλλαγμα του μελισσοκόμου», που ισχύει από το 2006,    Ν. 3377/2005, άρθρο 19, δηλαδή 50 ευρώ το στρέμμα ετησίως ή 1000 ευρώ την εικοσαετία εφάπαξ),                                    στις εταιρείες για τα έργα ΑΠΕ, αφού με το νόμο 2941/2001, όχι μόνο επιτράπηκε η εγκατάσταση τους σε δάση και δασικές εκτάσεις, αλλά και κρίθηκε ότι είναι «δημόσιας ωφελείας» !!!  και τα συμπεριέλαβε στη δασική νομοθεσία ως ισότιμα των στρατιωτικών έργων.                Αν η περιοχή χαρακτηρισθεί ως γεωργική, δεν αμφισβητείται από το Κράτος το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτής.


9) Μετά το χαρακτηρισμό της περιοχής σε δασική το δασαρχείο δικαιούται να αποβάλλει από την περιοχή και να επιβάλλει κυρώσεις στους βοσκούς.


10) Επειδή στην Κρήτη (όπως και σε κάποιες άλλες λίγες περιοχές της Ελλάδας, πιθανοτατα και στην Ανδρο ) βάση του άρθρου 62 του ν. 998/79 δεν θεσπίζεται το τεκμήριο κυριότητας για το Δημόσιο, πράγμα που σημαίνει ότι και το κράτος όπως και οι ιδιώτες πρέπει να αποδείξει την κυριότητα της δασικής έκτασης, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια και εφόσον διαθέτουν νόμιμα μεταγεγραμμένα συμβόλαια να δικαιωθούν ως προς την κυριότητα της έκτασης και όχι ως προς το δασικό χαρακτήρα που παραμένει (ιδιωτικό δάσος - δασική έκταση).                          Πολύ ισχυροί τίτλοι σε αυτή τη δικαστική διαμάχη που κοστίζει και διαρκεί χρόνια θεωρούνται αυτοί από την εποχή της Τουρκοκρατίας (πριν το 1897) και κυρίως τα λεγόμενα Ταπί.


11) Σύμφωνα πάλι με το ν. 3851/4-6-2010 η πράξη χαρακτηρισμού , μετά τη νόμιμη δημοσιοποίησή της, έχει το τεκμήριο νομιμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι συνεχίζεται και ολοκληρώνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου ΑΠΕ, άσχετα αν υποβληθούν αντιρρήσεις (ενστάσεις) από φερόμενους ιδιοκτήτες και ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε έκβαση αυτών των αντιρρήσεων (ενστάσεων).


12) Η τακτική των εταιρειών, εκμεταλλευόμενη την σχετική επί του θέματος άγνοια των κατοίκων -ιδιοκτητών, είναι να προσεγγίζουν μυστικά τους φερόμενους ιδιοκτήτες και να τους υπόσχονται μακροχρόνια ενοίκια (“λαγούς και πετραχήλια”) ή και να υπογράφουν μαζί τους συμφωνητικά, αμφίβολης νομικής εγκυρότητας. Στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν την συναίνεση τους μέχρι την εγκατάσταση του έργου. Στη συνέχεια βέβαια και αφού όπως τονίσαμε υποχρεωτικά έχει ζητηθεί και γίνει ο χαρακτηρισμός της περιοχής σε δασική, οι εταιρείες αργά ή γρήγορα σταματούν να πληρώνουν τους πρώην πλέον ιδιοκτήτες - αν τους έχουν πληρώσει ποτέ, αφού η γη έχει περάσει στη διαχείριση του Δημοσίου.                                Για περισσότερες λεπτομέρειες και ειδικές περιπτώσεις παρακαλούμε όπως συμβουλεύεστε δικηγόρους που ασχολούνται με το αντικείμενο. 
 ΠΗΓΗ
 http://www.kokoras.net/2013/11/blog-post_7.html
 Η  ΔΕΗΑΝ ΑΕ  είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ  και αφορά μόνον τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΑΠ ΚΑΛΥΒΑΡΙ ΑΝΔΡΟΥ
Αιολικό Πάρκο
Τύπος ΑΓ
Πλήθος Α/Γ
Ισχύ Α/Γ (kW)
Συνολική ισχύς ΑΠ (kW)

 Άνδρος- Καλυβάρι
Vestas
V27
7
225
1.575 
  
 Πηγή      ΔΕΗ ΑΝ ΑΕ
 http://www.ppcr.gr/List.aspx?Year=2013&C=17&A=466




    Το αιολικό ''Καλυβάρι''  , στην Υδρούσα του Δήμου  Άνδρου, του Νομού Κυκλάδων  , χρονολογείται απο το 1992 . Αποτελείται από 7 ανεμογεννήτριες VESTAS V27 225 ΚW εκάστη ,με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1,6 MW περίπου.
    Βρίσκεται κοντά στο όριο απόσυρσης ,αφού       λειτουργεί επι 22 χρόνια και είναι παλαιάς τεχνολογίας .Η ετησία εκτιμώμενη (αισιόδοξη) απόδοσή του σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια  ΔΕΗΑΝ ΑΕ  είναι  3.621 MWh περίπου .

Αυτό προκύπτει  απο τον παρακάτω απλό μαθηματικό τύπο .

Α.            225 KW   Χ  7  ανεμογεννήτριες  Χ  24 ώρες  Χ  365ημερες   ==    13.797.000 κιλοβατώρες  η      13.797 μεγαβατωρες ετήσια παραγωγή με θεωρητική απόδοση (capacity factor )  100%.

Β.             Όμως όλα τα αιολικά λειτουργούν με πραγματική απόδοση  20%-25%  περίπου  ( capacity factor ) , αναλόγως με το αιολικό δυναμικό κάθε τοποθεσίας.

Γ.              13.797     Χ    20 %  ==     2.759MWh    η          13.797    Χ    25% ==     3.449MWh


  Αν θεωρήσουμε οτι το
Α.  2.759MWh αντιπροσωπεύει μια κακή χρονιά απόδοσης
 και το
 Β.  3.449MWh αντιπροσωπεύει μια πολύ καλή , τότε τα κέρδη από το αιολικό του ''Καλυβαριου'',θα είναι ....

Α.     2.759MWh     X    87,85*  ευρώ / ΜWh  == 242.378,15 ευρώ ετήσια κέρδη.

Β.      3.449MWh     X    87,85 ευρώ / MWh  ==  302.994,65 ευρώ ετήσια κέρδη.


επίσημη τιμή ΛΑΓΗΕ  ΑΕ για διασυνδεδεμένο σύστημα ,όπως η Ανδρος.( βλέπε τον πίνακα κάτω)
 Το κόστος κατασκευής αιολικών ''πάρκων''σήμερα κυμαίνεται απο 1 εκατ ευρώ μέχρι 1,5 εκατ ευρώ για καθε εγκατεστημένο Μεγαβάτ ,αναλόγως με την τοποθεσία και τις τεχνικές δυσκολίες για την κατασκευή τους. 

Συμπεράσματα

Ίσως για πρώτη φορά δημοσιεύονται συγκεκριμένα νούμερα με τα κέρδη των αιολικών , με τόσο  απλά και ξεκάθαρα λόγια.
Χρησιμοποιήθηκαν επίσημα στοιχεία που δεν αμφισβητούνται.
Πρέπει επίσης να μάθετε οτι το παραγόμενο ρεύμα απο ΑΠΕ ,αγοράζεται υποχρεωτικά και κατα προτεραιότητα από τον εθνικό διαχειριστή του δικτύου.
Παρόλο που το παράδειγμα μας αναφέρεται σε ενα από τα παλαιότερα σε λειτουργία, αιολικά της Ελλάδας ,το ''Καλυβάρι'' Ανδρου τα επιδοτούμενα  ετήσια κέρδη των ( 302.994 ευρω ) , είναι τεράστια για την εγκατεστημένη ισχύ των μόλις 1,57 MW.
 
      Το υπο κατασκευή ιδιωτικό αιολικό ''πάρκο'' στην θέση ''Φραγκάκι Κορθίου Ανδρου'' ισχύος   15MW ,  το οποίο πήρε ομόφωνη έγκριση απο το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου,εδώ...
   http://www.youtube.com/watch?v=BlRLMmYC45Q&feature=player_embedded   ,

          είναι  15 φορές μεγαλύτερο!!!!!!    άρα  θα αποδίδει 15 φορές περισσότερα ετησία κέρδη.

Δηλαδή  302.994   Χ   15  ==    4.544.910  εκατομ.ευρω ετήσια κέρδη. Απίστευτο !!!!

Θα  πείτε , μααα......αυτά είναι υπερβολές .
Έχετε δίκιο ,αγαπητοί φίλοι .
Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει οτι σε καιρούς φτώχειας και χρεωκοπίας ,υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα τέτοιες τρελές οικονομικές ευκαιρίες .
Κανείς λογικός  δεν μπορεί να πιστέψει οτι για μια επένδυση σε 15 / 1MW ανεμογεννήτριες , ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ θα πάρει απο το κράτος δωρεάν  επιδότηση 40% με τον επενδυτικό νόμο (ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ)   και  θα του χορηγηθεί κρατική σύμβαση που θα εγγυάται τα κέρδη του για 20-25 χρονιά με σημερινή     τιμή επιδότησης ανα παραγόμενη MWh  87,85 , χωρίς να απασχολεί προσωπικό πέραν απο 1,2 συντηρητές και προπάντων  χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο.
   Μόλις λοιπόν μάθατε τι σημαίνει ''πράσινη ενέργεια'' δηλαδή πράσινη απάτη .
 Μια  άπατη καλά οργανωμένη και καλά στημένη αφού με δόλιο και συγκεκαλυμμένο τρόπο  αναγκάζει τους όλους τους πολίτες-καταναλωτές να πληρώνουν τα τεράστια κέρδη τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος , που συνεχώς αυξάνονται .
 Το παράδειγμα για το αιολικό στο ''Καλυβαρι Ανδρου'' είναι χαρακτηριστικό και προκαλούμε αλλά και παρακαλούμε, αυτούς που πιθανόν  αμφισβητούν τα στοιχεία του SAGINI3
να  μας στείλουν τις τυχόν αντιρρήσεις τους και εμείς θα τις δημοσιεύσουμε αμέσως.
     Αυτά τα τρελά κέρδη προέρχονται απο το υστέρημα των Ελλήνων σε καιρούς πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Γιαυτό τους αποκαλούμε ανήθικους και ΑΠΕ τεωνες,  που παριστάνουν τους επενδύτες που θα φέρουν ανάπτυξη.
Αααα .....και μην μας λένε οτι ανησυχούν για το περιβάλλον ,γιατί προκαλούν μόνον αηδία .
Αυτό είναι υποχρέωση και δικαίωμα όλων μας και κάνεις δεν τους εκχώρησε τέτοια καθήκοντα .
     Όμως  το ''Καλυβάρι'' είναι ένα σχετικά μικρο αιολικό ''πάρκο'' αν σκεφτείτε οτι ο Δήμος και η ''Δάφνη''  δήλωσαν οτι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για οικονομική συμμετοχή των δημοτών και του Δήμου Άνδρου με εταιρεία που δεν κατονόμασαν η οποία πρόκειται να κατασκευάσει στην Άνδρο αιολικό ισχύος .....50 MW .( συνέντευξη στο ξενοδοχείο Κάραβελ Αθηνών )εδώ...    http://sagini3.blogspot.gr/2013/11/blog-post_23.html .

Τώρα γνωρίζετε τα κίνητρα τους .Υπολογίστε εσείς τα αναμενόμενα κέρδη τους .

Η ΦΘΗΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

          Η χώρα μας και η βιομηχανία μας , αναπτύχθηκε τόσα χρόνια , ανεξάρτητη , χάρις στους φυσικούς πόρους που διαθέτει   ( λιγνίτες και νερά ) για παραγωγή  φθηνής ,  επαρκούς και σταθερής ενέργειας απο την ΔΕΗ,  που μπορεί να συνεχίσει να παράγει άφθονη ενέργεια από τους ίδιους πόρους για τα επόμενα 50 χρόνια.
Λιγνίτες για ισχύ βάσης και υδροηλεκτρικά για ισχύ αιχμής.
      Το  εισαγόμενο ακριβό μαζούτ χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή μόνον στα νησιά μας ,όταν αυτά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό δίκτυο. Τα έργα διασύνδεσης όμως συνεχώς επεκτείνονται και η εξάρτηση απο το μαζούτ μειώνεται. 
     Το φυσικό αέριο είναι ακριβό και εισαγόμενο καύσιμο που δημιουργεί ενεργειακή εξάρτηση από τους προμηθευτές ( Ρωσία Gazprom,Algeria κλπ ). Ήταν λοιπόν τεράστιο σφάλμα η χρήση του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας , αφού δεν είναι δικός μας φυσικός πόρος , αλλά ακριβά εισαγόμενος.
     Η τεχνολογία  ΑΠΕ  είναι ξεπερασμένη και πανάκριβη και  οδηγεί τις τιμές του ρεύματος στα ύψη , χωρίς να μπορεί να δώσει φθηνή αλλά αξιόπιστη και σταθερή ενέργεια .

Οι μόνοι που ωφελούνται από τις λανθασμένες ενεργειακές πολιτικές τις χώρας μας είναι δυστυχώς αυτοί που τις επέβαλαν.Δηλαδή  χώρες σαν την Γερμανία που μας προμηθεύουν τεχνολογίες ΑΠΕ (SIEMENS,VESTAS,ENERGON κλπ )   και φυσικού αερίου ,αλλά και εγχώριοι γνωστοί μεσάζοντες που κατάφεραν να αποκομίζουν τεράστια κεφάλαια από την οικονομία  μας .


ΛΑΓΗΕ ΑΕ.


Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από:

-------------------------------------------------------------------------------

Αιολική ενέργεια που αξιοποιείται με χερσαίες εγκαταστάσεις ισχύος > 50 kW
Τιμή Ενέργειας (/MWh)
Διασυνδεδεμένο Σύστημα

87,85
Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

99,45



 http://www.lagie.gr/systima-eggyimenon-timon/ape-sithya/adeiodotiki-diadikasia-kodikopoiisi-nomothesias-ape/periechomena/times-energeias-apo-ape-sithya-plin-fb

ΠΗΓΗ:http://sagini3.blogspot.gr/

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

128 Κερατέα: μια πραγματική ιστορία (ΒΙΝΤΕΟ)



b2ap3_thumbnail_20140217-104237.JPG



Σενάριο, Κάμερα Σκηνοθεσία: Βάϊος Σύρρος – Γρηγόρης Οικονομίδης
Μοντάζ - Σχεδιασμός ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος
Αφήγηση: Ανδρέας Μαριανός
Πρωτότυπη μουσική: Βαγγέλης Βέκιος - ΕΛΕΛΕΥ
copyright 2014

Το ντοκιμαντέρ ''128: Κερατέα, μια πραγματική ιστορία'' καταγράφει την προσπάθεια των κατοίκων μιας μικρής αγροτικής πόλης να ανατρέψουν την πολιτική απόφαση που ήθελε την δημιουργία χωματερής σε δασική περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους μέσα σε αρχαιολογικό χώρο.
Επί 128 μέρες, όσες μέρες κράτησε η βίαιη αντιπαράθεση των κατοίκων της Λαυρεωτικής με την κεντρική εξουσία, η κάμερα των δημιουργών του ντοκιμαντέρ αποτύπωσε με τρόπο ρεαλιστικό τις ακραίες συνθήκες σύγκρουσης που διαμορφώθηκαν στους κόλπους μιας συντηρητικής κοινωνίας, όπου η κλιμάκωση της βίας προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν καταθέτουν σήμερα τη δική τους μαρτυρία για τα γεγονότα, αλλά και για τις ανοιχτές πληγές που άφησαν στον ψυχισμό της τοπικής κοινωνίας.


ΠΗΓΗ:omniatv.com


                                             

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

"Ο Ασκός του Αιόλου" ντοκιμαντέρ


b2ap3_thumbnail_asko-aiolou.png


b2ap3_thumbnail_ti-kanoume.jpg

 Ο "Ασκός του Αιόλου" είναι ένα ντοκιμαντέρ που ερευνά όλες τις γνωστές και άγνωστες πτυχές της διαχείρισης της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα αφορά στην πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς και των εθνικών και πολυεθνικών εταιριών να δημιουργήσουν αιολικά πάρκα στα βουνά όλης της χώρας. Θα αφορά, επίσης, στην αντίσταση που προβάλουν στην παραπάνω πολιτική και συμφέροντα οι τοπικές κοινωνίες και στο κατά πόσο, τελικά, η προώθηση ή μη της “Πράσινης Ανάπτυξης” γίνεται με όρους ευνοϊκούς προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι η σφαιρική, εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση των πολιτών για το τι είναι η αιολική ενέργεια, ποιες είναι οι θυσίες που αυτή απαιτεί, ποιο είναι το οικονομικό παρασκήνιο και τι θα σημάνει για τις τοπικές κοινωνίες και τα οικοσυστήματα η δημιουργία αιολικών πάρκων.
Η ταινία μας ευελπιστεί, εν τέλει, να ξεπεράσει μια απλοϊκή απάντηση με μαθηματικούς όρους στον λόγο οικονομικό συμφέρον/οικολογική ευαισθησία, αλλά την ενδιαφέρει να θέσει στο επίκεντρο την εύρυθμη διαιώνιση της φύσης καθεαυτής: τη διαλεκτική δηλαδή σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος. Διανύουμε μια περίοδο όπου η ανθρώπινη επέμβαση στο περιβάλλον έχει επιβαρύνει ανεπανόρθωτα τον πλανήτη. Σ' αυτή τη βάση, θεωρούμε ότι η συζήτηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα έπρεπε να λαμβάνει χώρα καθημερινά στον δημόσιο διάλογο και η ενημέρωση των πολιτών να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική. Αντ' αυτού, πιστεύουμε, ότι ο κοινωνικός διάλογος όχι μόνο είναι επιφανειακός, αλλά και εσκεμμένα διαστρεβλωμένος, ειδικά, όταν μιλάμε για την μετάβαση από τις εχθρικές προς τη φύση και τον άνθρωπο μορφές ενέργειας προς τις ηπιότερες και περιβαλλοντικά ευνοϊκότερες.
Αντιλαμβανόμαστε ότι μέσα σε ένα πλαίσιο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι εύκολο, διάφορα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, να συμπαρασύρουν την “κοινή γνώμη” προς μια κατεύθυνση που αυτά επιθυμούν: επιχειρηματολογώντας είτε προς όξυνση των οικονομικών, είτε προς εκμετάλλευση των οικολογικών κοινωνικών αντανακλαστικών. Απέναντι σ' αυτή τη συνθήκη, η δικιά μας βούληση είναι να σταχυολογήσουμε την κοινωνική αναγκαιότητα για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα να ενημερώσουμε και για το πώς το παραπάνω μετατρέπεται σε μια έντεχνη “φίλο-οικολογική” ρητορική προς επίρρωση των συγκεκριμένων συμφερόντων.
Στόχος είναι η παραγωγή ενός οπτικοακουστικού έργου, διάρκειας 60-90 λεπτών, το οποίο θα είναι γυρισμένο σε περιοχές όπου έχει εκδηλωθεί πρόθεση ή έχει ήδη πραγματοποιηθεί κατασκευή αιολικών πάρκων. Επιδιώκουμε να επισκεφτούμε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν το ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων, ώστε να καταδείξουμε ότι το ζήτημα αφορά ολόκληρη την επικράτεια της χώρας και ότι οι κατασκευές εντάσσονται σε ένα συνολικότερο πλάνο. Επιπρόσθετα, επιθυμούμε να αναδείξουμε και να μεταδώσουμε την εικόνα της συλλογικής αντίστασης μεγάλης μερίδας των τοπικών κοινωνιών, δίνοντάς τους φωνή ώστε να εξηγήσουν οι ίδιοι οι αντιστεκόμενοι τους λόγους για τους οποίους είναι αρνητικοί την κατασκευή των αιολικών πάρκων.
 Επισκεφθείτε μας στο: http://askosaiolou.com/

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Διαμαρτυρία ενάντια στον Βρούτση στο λιμάνι της Νάξου (BINTEO)


φωτο απο την περσινή υποδοχή... 
Σήμερα Κυριακή 16 Φεβρουαρίου το απόγευμα, μια αυθόρμητη διαμαρτυρία ενάντια στον υπουργό πείνας και ανεργίας Βρούτση έλαβε χώρα στο λιμάνι της Νάξου. Ο Βρούτσης ήρθε στο νησί χτες Σάββατο προσκαλεσμένος της Ένωσης Ξενοδόχων, ξενοδόχοι οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους εφαρμόζουν συνθήκες γαλέρας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους κι έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι από την πολιτική του συντοπίτη τους.
Φυσικά, η επίσκεψη κρατήθηκε μυστική μέχρι χτες το πρωί για το φόβο των αντιδράσεων κι ενώ φαινόταν ότι ο υπουργός άγριας εκμετάλλευσης δεν αντιμετώπισε μεγάλα προσκόμματα πέρα από κάποιες αποδοκιμασίες σε τοπική γιορτή ορεινού χωριού (στ’ Απεράθου) όπου βρέθηκε παρέα με το δήμαρχο, έναν ασήμαντο παραγοντάκο της δεξιάς.
Ωστόσο, το κατευόδιο ήταν πικρό για τον υπουργό. Γύρω στα 20 άτομα τον περίμεναν στο λιμάνι την ώρα που αναχωρούσε και με φωνές και συνθήματα εκδήλωσαν την οργή τους. Ο υπουργός και η φρουρά του έφτασαν με αυτοκίνητα και δέχτηκαν κάτι φτυσίματα, μερικές κλωτσιές και διάφορες ευγενείς χειρονομίες. Τα συνθήματα που φωνάχτηκαν ήταν: «ΛΑΕ ΠΕΙΝΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣKΥΝΑΣ» «Σ’ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ, Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ» «ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ».
Το αξιοσημείωτο είναι ότι εκατοντάδες κόσμος που περίμενε το καράβι όχι απλά επικρότησε τις εκδηλώσεις οργής αλλά και κάποιοι πήραν μέρος ενεργά.
 Ένα σουβενίρ από το νησί για να θυμάται ο υπουργός. 



ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ:

 http://www.dailymotion.com/video/x1ccgti_%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CE%B7-16-02-2014-%CE%BD%CE%B1%CE%BE%CE%BF%CF%83_news


πηγη:http://www.anoixtisynelefsinaxou.blogspot.gr/2014/02/blog-post_16.html

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα


JSJoseSaramago.jpg
“Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.” 

                                                                                                              
                                     Ζοζέ Σαραμάγκου (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1998)



ΠΗΓΗ:
 http://thearkanproject.com/#sthash.6CwkLl5Z.dpuf

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Αναρχικοί του Σάο Πάολο Διαδηλώνουν Eναντίον του World Cup

amartins-protesto-saopaulo-5614.jpg


Περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του κέντρου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία το Σάββατο, για να διαμαρτυρηθούν για το κόστος της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο ήλιος έκαιγε και η θερμοκρασία άγγιζε τους 29 βαθμούς, ενώ ο κόσμος συγκεντρωνόταν στην Avenida Paulista με σημαίες, τύμπανα και - σε πολλές περιπτώσεις - μαύρα ρούχα και μάσκες. Η πορεία αυτή θεωρείται ως η πρώτη δράση κατά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 που θα γίνει στο Σάο Πάολο, ενώ έλαβε χώρα την ημέρα που η πόλη γιόρταζε την 460ή επέτειό της.
Ο κόσμος έχει ενοχληθεί από την ιδέα της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου εδώ και αρκετό καιρό. Υποθέτω ότι η σκέψη των δεκάδων χιλιάδων οπαδών του ποδοσφαίρου να συνωστίζονται στους δρόμους, κατουρώντας την επίσημη μπύρα του τουρνουά στον τοίχο του σπιτιού τους για ένα μήνα δεν είναι και τόσο ελκυστική. Ωστόσο το κυριότερο παράπονο αφορά στο τεράστιο κόστος της κατασκευής των υποδομών για τη φιλοξενία τους, ενώ την ίδια ώρα οι τοπικές κοινωνίες έχουν τρομερή ανάγκη για επενδύσεις. Σε μια προσπάθειά της να καθησυχάσει τα πνεύματα, η κυβέρνηση δημιούργησε τρεις ιστοσελίδες όπου οι πολίτες θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα έξοδά που θα γίνονται. Δυστυχώς, αυτή η προσπάθεια για διαφάνεια αποδείχτηκε απογοητευτική, με ένα δύσχρηστο site, το οποίο δίνει συχνά αντιφατικές, λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.
Έτσι το Σάββατο, οι αναρχικοί παρέλασαν με ενωμένα χέρια, φωνάζοντας ένα ζωώδες: «Uh, uh, uh, uh» ενώ περπατούσαν. Ήταν κάπως τρομακτικό. Οι καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες μπαρ έκλειναν τις επιχειρήσεις τους ενώ δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονταν παντού. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Dilma Rousseff, ήταν ο αποδέκτης ενός συνθήματος: «Γεια σου, Dilma, μ 'ακούς;» ούρλιαζαν οι διαδηλωτές. «Θα γίνει μάχη στο Παγκόσμιο Κύπελλο!». Όπως ήταν αναμενόμενο, λέγεται ότι τα ΜΑΤ της χώρας ήταν τόσο καλά προετοιμασμένα όσο και οι χορευτές της Samba που θα εμφανιστούν πριν από την τελετή έναρξης στις 12 Ιουνίου.
Ενώ έπεφτε το σκοτάδι, οι αναρχικοί παρέλασαν κατά μήκος της Rua Augusta, καταλαμβάνοντας ένα λεωφορείο, σπάζοντας τα παράθυρα ενός καταστήματος και βανδαλίζοντας αρκετές τράπεζες. Οι μπάτσοι έβγαλαν δακρυγόνα σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Ακολούθησε άτακτη φυγή. Προσπάθησα να προστατευτώ στην είσοδο ενός ξενοδοχείου. Ένα παιδί περίπου 13 ετών που συνοδευόταν από τη μητέρα του, έπαθε κρίση πανικού δίπλα μου. Μετά την εισπνοή μιας συγκεκριμένης ποσότητας δακρυγόνων, ο καθένας μπορεί να χάσει κάπως το μυαλό του. Λίγα λεπτά αφότου είχα απομακρυνθεί, διαδηλωτές και δημοσιογράφοι που βρίσκονταν εκεί έξω, συνελήφθησαν.
Όσοι δεν είχαν συλληφθεί από την αστυνομία, έτρεχαν στους δρόμους του κέντρου και της Bela Vista, μιας από τις μεγάλες ιταλικές συνοικίες της πόλης. Στο Consolação, είδα ένα VW Beetle να φλέγεται. Κάποιοι λένε ότι οι διαδηλωτές το έκαψαν επίτηδες, άλλοι ότι άρπαξε από ένα φλεγόμενο στρώμα που πετάχτηκε εν μέσω μιας μάχης με μολότοφ.
Το Σάββατο, η Στρατιωτική Αστυνομία ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι 128 άτομα συνελήφθησαν για ανάκριση. Με ένα τηλεφώνημα που έγινε χθες στο Τμήμα Δημόσιας Τάξης, αποκαλύφθηκε ότι συνολικά συνελήφθησαν 135 άτομα, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν 12 ανήλικοι.

πηγη:
http://www.vice.com/gr/read/primeiro-grande-ato-contra-a-copa-sao-paulo-25-janeiro

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Τα Παιδιά που Κολυμπάνε στα Σκουπίδια

                    

Η πόλη Recife στη Βραζιλία είναι γνωστή για τις μαγευτικές της γέφυρες, αλλά τον Νοέμβριο μια φωτογραφία σε κάποια εφημερίδα ανέδειξε μία από τις πιο άσχημες πτυχές αυτής της μητρόπολης. Η εικόνα που δημοσιεύτηκε στην Jornal do Commercio, έδειχνε ένα εννιάχρονο παιδί, τον Ρaulo Henrique, βυθισμένο σε ένα κανάλι γεμάτο σκουπίδια, κάτω από μία από αυτές τις διάσημες γέφυρες, να ψάχνει να βρει τενεκεδάκια στο βρώμικο νερό, ώστε να μπορέσει να τα πουλήσει.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, περίπου 6.500 παιδιά ζουν σε φτωχογειτονιές της Arruda και της Campina Barreto, στη βόρεια πλευρά της Recife. Πολλά από αυτά κολυμπάνε στα σκουπίδια για να συμπληρώσουν τα προς το ζην, όπως ακριβώς κάνει ο Paulo, αλλά η τοπική κυβέρνηση και οι διεθνείς αρχές ενημερώθηκαν για τα δεινά τους αφότου η φωτογραφία του εμφανίστηκε στον Τύπο. Σε απάντηση προς τη φωτογραφία και το συνοδευτικό άρθρο, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να προσφέρει κοινωνική βοήθεια στον Paulo, τη μητέρα του και τα πέντε αδέλφια του.
Δυστυχώς, αυτή η δημοσιότητα δεν έχει προσφέρει περισσότερα χρήματα ή υπηρεσίες στα άλλα παιδιά από τις φτωχογειτονιές.
«Προσπαθούμε να τα κρατάμε απασχολημένα, να τους δίνουμε εκπαίδευση και την κατάλληλη τροφή, αλλά με τα χρήματα που έχουμε, μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο 120 από αυτά τα νέα παιδιά [κάθε φορά]» δήλωσε η Anatilde Costa, μια κοινωνική λειτουργός στο Asylum Home of Divine Providence, μια τοπική ΜΚΟ, που παρέχει τροφή, ένδυση και εκπαίδευση στα παιδιά. «Πολλοί άλλοι ζουν σε άθλια κατάσταση... Σαν να είναι ζώα». Η οργάνωσή της λαμβάνει ένα μικρό χρηματικό ποσό από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά συντηρείται κυρίως από δωρεές .
Η δεκάχρονη Larissa Silva, της οποίας το σώμα καλύπτεται κατά 80 τοις εκατό από τον μύκητα ringworm, ζει λίγα χιλιόμετρα μακριά από την έδρα του Ασύλου. Όταν την γνώρισα στο χαρτονένιο σπίτι που μοιράζεται με την οικογένειά της, με ρώτησε: «Νομίζετε ότι μου αρέσει που ζω εδώ»;  Είπα όχι και εκείνη απάντησε: «Παρ’ όλα αυτά, το κάνω. Είναι η μόνη ζωή που ξέρω».
Η Fabiana, η μητέρα της Larissa, μου είπε: «Περνάμε δύο μήνες συλλέγοντας όλων των ειδών αλουμίνια και στη συνέχεια τα πουλάμε σε μια εταιρεία που μας δίνει 130 ρεάλ [περίπου £33] για ανακύκλωση. Με αυτό τον τρόπο μεγαλώνω τα τρία παιδιά μου».
Ενώ έφευγα από την παραγκούπολη, έπεσα πάνω στον Jeferson, τον αδελφό της Larissa. Μου είπε ότι ελπίζει να βρέξει σύντομα, έτσι ώστε να μπορέσει να κάνει μπάνιο και να παίξει στα ποτάμια από σκουπίδια στην παλίρροια.



πηγη:

http://www.vice.com/gr/read/ta-paidia-pou-kolumpane-sta-skoupidia

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Η ιστορία του Μασί & Η μαφία των χαλιών





                                  Στα 4 σκλάβος, 
                            στα 10 επαναστάτης, 
                            στα 13 δολοφονημένος.


ΤΟ δωδεκάχρονο αγόρι από το Πακιστάν που έγινε για όλο τον κόσμο το σύμβολο του αγώνα κατά της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας.



Ο Ικμπάλ Μασί, γεννήθηκε στο Πακιστάν το 1982. Στην ηλικία των τεσσάρων, πουλήθηκε από την οικογένειά του σαν σκλάβος σε ένα ταπητουργείο για ένα δάνειο μόλις 16 δολλαρίων. Για έξι χρόνια ήταν αναγκασμένος να δουλεύει 12 ώρες την ημέρα, αλυσοδεμένος στο ίδιο σημείο, να φτιάχνει χαλιά, με λιγοστό φαί και νερό, με συνεχείς τιμωρίες και εγκλεισμούς σε ένα σκοτεινό υπόγειο γεμάτο υγρασία, διάφορα ερπετά και έντομα και ελάχιστο οξυγόνο.
Στην ηλικία των 10, το έσκασε από το ταπητουργείο και κατήγγειλε το αφεντικό του στην αστυνομία η οποία όμως δωροδοκήθηκε και τον επέστρεψε πάλι πίσω. Μετά από μερικούς μήνες το ξανάσκασε και κατέφυγε στο Απελευθερωτικό Μέτωπο του Πακιστάν για την Εκμετάλλευση της Παιδικής Εργασίας. Τους επόμενους μήνες κατήγγειλε ανοιχτά σε τοπικές ομιλίες του τους εκμεταλλευτές εργοδότες οι οποίοι πλούταιναν με την εργασία παιδιών που ζούσαν στη σκλαβιά. Ο Ικμπάλ είχε τόσο μεγάλο πάθος να βοηθήσει και άλλους συνομηλίκους του που μέσα σε ένα χρόνο, τρυπώνοντας κρυφά σε παράνομα ταπητουργεία και βγάζοντας φωτογραφίες των παιδιών που εργάζονταν σε αυτά, κατάφερε να βοηθήσει πάνω από 3.000 παιδιά να ξεφύγουν από τη σκλαβιά και την εξαθλίωση. Το 1992 ο συνολικός αριθμός των παιδιών-σκλάβων στο Πακιστάν υπολογιζόταν στα 7.000.000.
Το 1994 βραβέυτηκε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Reebok και έδωσε ομιλίες σε πολλά μέρη του κόσμου κατά της παιδικής εργασίας. Αμέσως μετά το ταξίδι του επέστρεψε στο χωριό του στο Πακιστάν για να γιορτάσει μαζί με την οικογένειά του, που ήταν ορθόδοξη, το Πάσχα.
Ο Ικμπάλ Μασί δολοφονήθηκε την ημέρα του Πάσχα του 1995, στη Μουρίτκε, ένα χωριό στο Πακιστάν, από την ”Μαφία των Χαλιών”. Ήταν περίπου 13 χρονών.Οι εντολείς και οι εκτελεστές της δολοφονίας του δε συνελήφθησαν ποτέ.
Τρεις μέρες, μετά εκατοντάδες παιδιά διαδήλωσαν στους δρόμους της Ινδίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του. Οι μικροί διαδηλωτές ήταν στην πλειοψηφία τους ρακένδυτα παιδιά, εκ των οποίων αρκετά νήπια, καθώς επίσης και ανήλικοι που απελευθερώθηκαν από την καταναγκαστική εργασία μετά από κινητοποιήσεις μελών κοινωνικών οργανώσεων.



Πηγή:

πηγη:
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes--politismos&id=414327