Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

«Ασκός του Αιόλου» : εκστρατεία οικονομικής υποστήριξης του ντοκιμαντέρ





H oμάδα παραγωγής του ντοκιμαντέρ "Ασκός του Αιόλου", "windbag of Aeolus", ξεκίνησε μια εκστρατεία οικονομικής υποστήριξης του ντοκιμαντέρ  μέσα από το Δίκτυο Οικονομικής Χρηματοδότησης "indigogo". Και αυτό γιατί όπως λένε,  πιστεύουν στην δύναμη των πολιτών σε όλο τον κόσμο. Γιατί η υποστήριξη του κόσμου θα συμβάλλει καθοριστικά στην ολοκλήρωση της έρευνας και του ντοκιμαντέρ και στην προώθηση και προβολή του διεθνώς. 
Ο Ασκός του Αιόλου
Εν συντομία..
Δεν μπορείς να συλλάβεις την ομορφιά ή την ασχήμια αυτού του κόσμου όταν τον παρατηρείς από μακριά. Πρέπει να τον πλησιάσεις, να βουτήξεις μέσα και να τον εξερευνήσεις… μόνο τότε αποκτάς πλήρη συναίσθηση και αντικειμενικότητα.

Το 10λέπτο τρέιλερ με αγγλικούς υπότιτλους
Ο όρος και η πρακτική εφαρμογή της πράσινης ανάπτυξης εμφανίστηκαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80, όταν η ενεργειακή πολιτική των Ελληνικών κυβερνήσεων, καθοδηγούμενη από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, συναίνεσε στη δημιουργία του πρώτου αιολικό πάρκου. Από τότε ο αριθμός τους αυξάνεται με φρενήρη ρυθμό. Η παρουσία πολυάριθμων ανεμογεννητριών που αλόγιστα φυτεύονται στο όνομα της «πράσινης ενέργειας» σε ανεκτίμητες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, αποτέλεσε το έναυσμα της έρευνάς μας.
Ο κύριος στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να φέρει στην επιφάνεια τις πραγματικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της εφαρμογής αυτής της πολιτικής και τις «παρενέργειες» τον αποκαλούμενων «στρατηγικών επενδύσεων» που επιδοτούνται αδρά.
Γιατί;
Ακολουθώντας το στόχο αυτό γεννήθηκαν πολυάριθμα ερωτήματα. Αυτή είναι τελικά η ουσία της πράσινης ανάπτυξης και αν ναι, υπό ποία έννοια χαρακτηρίζονται βιώσιμες οι εφαρμογές τέτοιων πρακτικών; 
Σε ότι αφορά το περιβάλλον ορισμένα μόνο από τα βασικά ερωτήματα  που προκύπτουν είναι τα εξής: Ποια είναι επιτέλους τα χωροταξικά κριτήρια επιλογής των περιοχών εγκατάστασης; Τι είδους και πόσης αξιοπιστίας περιβαλλοντικές μελέτες «επιστημονικά» συναινούν στην επιλογή δασών, προστατευόμενων περιοχών NATURA, σημείων σε απόσταση αναπνοής από παραδοσιακούς οικισμούς και κατοικημένες περιοχές ή ιστορικούς χώρους, ως περιοχών κατάλληλων για εγκατάσταση; Γιατί αυτές οι περιβαλλοντικές μελέτες, που συνοδεύουν τις αιτήσεις αδειοδότησης, πραγματοποιούνται κυρίως από ιδιωτικές εταιρείες και όχι από το άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό των Πανεπιστημίων της χώρας και με ποιον τρόπο ή από ποιο φορέα ελέγχεται η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων τους; Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών αιολικών πάρκων σε σχέση με την απομάκρυνση των ανεμογεννητριών μετά το τέλος της λειτουργικής περιόδου τους και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος; Ποιος ελέγχει ότι εργασίες αποκατάστασης όντως πραγματοποιούνται;  Με άλλα λόγια, είναι αυτό στρατηγική και σχέδιο ανάπτυξης, ή απλά ένας ληστρικός τρόπος εκμετάλλευση κοινωνικών αγαθών όπως ο αέρας, το νερό και ο ήλιος; Πως θα μπορούσε ποτέ η “πράσινη ενέργεια” να είναι υπό αυτές τις συνθήκες πραγματικά «πράσινη»;
Η προφανέστατη έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού λοιπόν, δεν μπορούσε παρά να γεννήσει ακόμα περισσότερα ερωτήματα, ειδικά σε σχέση με το οικονομικό καθεστώς που επικρατεί στις «επενδύσεις» αυτές.
«Ως ομάδα παραγωγής αποφασίσαμε πριν 16 μήνες να ανοίξουμε το κουτί της αλήθειας και των ψεμάτων γύρω από την "πράσινη ενέργεια" στην Ελλάδα, γνωρίζοντας τους κινδύνους και τους μεγάλους παίχτες, που ελέγχουν το φάκελο της ενέργειας στην Ελλάδα. Όλο αυτό το καιρό καταφέραμε να αποφύγουμε "φάκες", κατατοπιές και παγίδες. Συνεχίζουμε όπως ξεκινήσαμε στηριζόμενοι πάντα στους ανθρώπους που αγωνίζονται εδώ και πολύ καιρό για τη προστασία του περιβάλλοντος και των βουνών
"Είμαστε μια ομάδα παραγωγής ντοκιμαντέρ, αποτελούμενη από έμπειρους τεχνικούς και δημοσιογράφους με χρόνια εμπειρίας στο εγχώριο και διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και στην οργάνωση, εκτέλεση και παραγωγή ντοκιμαντέρ. Με ξεχωριστές διαδρομές ο καθένας, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε στη βάση της παραγωγής του ντοκιμαντέρ."

Ομάδα παραγωγής:
Νασίμ Αλάτρας
Κώστας Πλιάκος
Αχιλλέας Κουρεμένος 
Δήμητρα Αιγινίτη
Κατερίνα Θεοφιλοπούλου 
Κωνσταντίνος Σταθιάς 
Ξενοφώντας Βαρδαρός 
Θανάσης Παπακώστας

Η σελίδα της ομάδας Ασκός του Αιόλου στο indiegogo
Η ιστοσελίδα της ομάδας στο Διαδίκτυο
Το προφίλ του ντοκιμαντέρ στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου