Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

Βερολίνο, 27 Φεβρουαρίου 2015...!!!

Τρεις βουλευτές του Ντι Λίνκε (Die Linke) καταψηφίζουν στη Γερμανική Βουλή τη συμφωνία του Eurogroup (και άλλοι δέκα ψήφισαν λευκό) με την ελληνική κυβέρνηση και εξηγούν τους λόγους τους σε αυτήν την σημαντική δήλωση:

Ναι στη βοήθεια για την Ελλάδα – Όχι στον εκβιασμό της Ελλάδας από το Σόιμπλε
Καταψηφίζουμε σήμερα την πρόταση του υπουργού οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε επειδή εκβιάζει την ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει τα χρέη στις τράπεζες και να συνεχίσει την ίδια καταστροφική πολιτική των περικοπών. Ο Σόιμπλε και η Τρόικα είναι οι κύριοι υπαίτιοι του τελικού αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων και όχι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήταν στραμμένη με την πλάτη της στον τοίχο. Η Τρόικα εκμεταλλεύθηκε τη δυσχερή θέση του ελληνικού λαού για να περιορίσει στο έπακρο με εκβιαστικές μεθόδους το χώρο στον οποίο θα μπορεί να κινηθεί η νέα κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να καταπολεμήσει τη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση. Δεν είναι διατεθημένη η Τρόικα να σεβαστεί τη δημοκρατική ετυμηγορία των Ελληνίδων και Ελλήνων ψηφοφόρων, οι οποίοι στις 25 Ιανουαρίου απέρριψαν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ.
1. Η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο έναντι των σκληρών όρων που υπαγορεύει η Τρόκα του ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ. Η αξιολόγηση των όποιων μέτρων «υπάγεται στους θεσμούς», όπως έχει μετονομαστεί η Τρόικα. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις.
2. Η ΕΕ εξαναγκάζει την Ελλάδα στην αποπληρωμή του χρέους στις ευρωπαϊκές τράπεζες αντί να χρησιμοποίησει τα χρήματα για πάταξη της ανθρωπιστικής και κοινωνικής καταστροφής στη χώρα. Τα χρήματα από τα προηγούμενα «πακέτα διάσωσης» έχουν κατά 96% εισρεύσει πίσω στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Όλα τα πλεονάσματα στα έσοδα του κράτους – ακόμα και αυτά τα οποία θα επέλθουν από τη φορολόγηση των πλουσίων – θα πάνε αυτόματα στην αποπληρωμή του χρέους.
3. ‘Ολα τα μέτρα άμβλυνσης της ανθρωπιστικής καταστροφής υπόκεινται στην τελική έγκριση της Τρόικα, όπως επίσης και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι κυνικό εκ μέρους της ΕΕ να πίεζει την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει, ότι η καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης πχ μέσω κουπονιών τροφίμων, «να μην αποτελεί μια δημοσιονομική επιβάρυνση».
4. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαναγκαστεί να μη σταματήσει τρέχουσες διαδικασίες ιδιωτικοποίησεων και να φρόντίσει «να μην αυξηθούν οι μισθοί στο δημόσιο τομέα». ΔΝΤ και ΕΚΤ έχουν ήδη ανακοινώσει από την πλευρά τους, ότι σκοπεύουν να αξιοποίησουν τους επόμενους τέσσερις μήνες για διαπραγμάτευση «ανοίγματος» του κρατικού τομέα για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις.
Η πολιτική της Τρόκα έχει ήδη οδηγήσει στην ανθρωπιστική καταστροφή. Κάτω από την πίεση της έπρεπε να κλείσει το 40% των ελληνικών νοσοκομείων.
Η αλληλεγγύη με τον ελληνικό λαό και με την κυβέρνηση του σημαίνει για μας την αύξηση της πίεσης στο δρόμο αλλά και μέσα από το κοινοβούλιο ενάντια στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Με το ΟΧΙ μας στην υπό ψήφιση πρόταση του Σόιμπλε και τον εκβιασμό από την ΕΕ επιθυμούμε να ενδυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα, καθώς και την αντίσταση ενάντια στις περικοπές στην Ελλάδα και αλλού. Μια πραγματική ανάσα για τον ελληνικό λαό θα ήταν η διαγραφή του χρέους και οικονομική βοήθεια χωρίς νεοφιλελεύθερους όρους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε με τη νίκη του να δώσει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που θέλουν να δουν ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας, καθώς και κοινωνικές βελτιώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το έναυσμα στη συζήτηση για μια αλλαγή πορείας στην Ευρώπη. Για αυτό το στόχο εξακολουθούμε να εργαζόμαστε μαζί. Μαζί αντιμετωπίζουμε την πρόκληση, να αλλάξουμε το κοινωνικό ισοζύγιο δυνάμεων στην Ευρώπη.
Ήδη το Νοέμβριο του 2012 απορρίψαμε το πακέτο για την Ελλάδα. Για τους ίδιους λόγους καταψηφίζουμε σήμερα ξάνα τους όρους, γύρω από τους οποίους εστιάζεται η παράταση του δανείου.


Βερολίνο, 27 Φεβρουαρίου 2015
Κριστίνε Μπούχολτς
‘Ιγκε Χέγκερ
Όυλλα Γιέλπκε


Μετάφραση από τα Γερμανικά: Λέανδρος Φίσερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου