Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2015

Σχολικοί Λαχανόκηποι - SchoolGardens & Παγκόσμια οικονομική κρίση Η μεγάλη πρόκληση


               School Gardens


.."Οι μαθητές, μέσω της ενασχόλησης τους με τη σχολική κηπουρική, έρχονται σε άμεση επαφή με τη φύση και αναπτύσσουν βιωματικά τη σχέση τους μαζί της. Επίσης, μαθαίνουν να παράγουν τροφή με φυσικές μεθόδους και πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον. Απώτερος σκοπός της κοινότητας είναι η κατάκτηση εννοιών όπως η αειφορία, η διατροφική αυτάρκεια καθώς και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης. Κοινή πεποίθηση των μελών της κοινότητας είναι ότι η προστασία της φύσης δεν είναι θέμα μόνο γνώσης, είναι ζωή. Είναι το ζωντανό βίωμα μέσα από το οποίο ο μαθητής θα αφομοιώσει τη σχέση του με τη φύση. Ο σχολικός κήπος είναι εφόδιο για τον σημερινό νέο να διαμορφωθεί ως υπεύθυνος και ενεργός πολίτης ικανός να χαρεί και να αξιοποιήσει τη φύση χωρίς να την στερήσει από τις επόμενες γενιές."


earth-treeΠαγκόσμια οικονομική κρίση
Η μεγάλη πρόκληση
Λένε πως η παγκόσμια οικονομική κρίση επιδεινώνεται και πως πολλές χώρες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν οικονομικά, να πτωχεύσουν. Όμως, αυτές που ουσιαστικά έχουν πτωχεύσει, είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Χτίσαμε ένα πολιτισμό που αποθέωσε το χρήμα και έβαλε σαν όραμα τη συσσώρευση υλικών αγαθών. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι δεν έγιναν πιο ευτυχισμένοι ούτε οι ανθρώπινες σχέσεις πιο αρμονικές. Πόλεμοι, βία, τρομοκρατία, πείνα, λιμοί, ταλανίζουν την ανθρωπότητα σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό. Λέξεις όπως πρόοδος και ανάπτυξη, στο όνομα των οποίων καταστρέψαμε τη φύση, αποδεικνύονται χωρίς νόημα μιας και δε συνδέονται με την ανθρώπινη χαρά και ευτυχία.
Ήρθε η ώρα να κατανοήσουμε πως ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος γι’ αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία και ότι αν αλλάξουμε εμείς θα αλλάξει και η κοινωνία. Ήρθε η ώρα να κατανοήσουμε πως ο αληθινός πλούτος δεν είναι τα αποθέματα χρυσού στην τράπεζα, οι καταθέσεις, τα υλικά αγαθά, αλλά ο πλούτος της φύσης, ο πλούτος των ανθρώπινων σχέσεων, των σχέσεων με όλα τα πλάσματα της φύσης. Ο πολιτισμός του "εγώ" κατέστρεψε τη φύση και οδήγησε την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμού. Όταν οι άνθρωποι γίνουν ταπεινοί, χωρίς γνώση, χωρίς επιθυμίες, χωρίς υπάρχοντα τότε όλα τα προβλήματα της ανθρωπότητας θα λυθούν μονομιάς.heal-the-world-300x300.jpg
Η παγκόσμια, λοιπόν, οικονομική κρίση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να κτίσουμε ένα καινούργιο πολιτισμό, το φυσικό πολιτισμό όπου κάθε τι που θα κάνει ο άνθρωπος θα είναι στην υπηρεσία της φύσης, άρα και κατ’ επέκταση και της ανθρωπότητας.
Το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας, στα πλαίσια της προσπάθειας για την προώθηση της αυτάρκειας σε διατροφικό επίπεδο, διοργανώνει μαζί με άλλους ανθρώπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δωρεάν πρακτικά εργαστήρια για τη δημιουργία λαχανόκηπων και φυσικών αγροκτημάτων με τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας.
Όμως αυτά τα εργαστήρια δεν είναι απλά μια ευκαιρία για να αποκτηθούν πρακτικές γνώσεις για την καλλιέργεια λαχανικών, σιτηρών ή οπωροφόρων δέντρων. Πάνω απ’ ‘όλα είναι μια ευκαιρία να βρεθούν άνθρωποι μαζί, να μάθουν να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να κτίσουν όμορφες ανθρώπινες σχέσεις κάνοντας πράγματα που αγαπούν.


ΠΗΓΗ:http://blogs.sch.gr/schoolgardens/ΠΗΓΗ:http://www.natural-farming.eu/el/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου