Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΠΕ.ΚΙ.Ν. :Τι γίνεται με τον Ζά ; ...




Τον Μάιο του 2014 η καταστροφή μέρους του μονοπατιού στο Ζα απασχόλησε όχι μόνο κατοίκους της Νάξου αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες από το εξωτερικό. Ο ιδιώτης που κατέστρεψε το αρχαίο μονοπάτι επιδίωκε την καταπάτηση εκτάσεων στο βουνό. Χάρη στο ογκώδες κύμα αγανάκτησης και τις μεγάλες διαστάσεις που πήρε το θέμα, καθώς και στις καταγγελίες από φορείς η καταστροφή σταμάτησε. Η ΠΕΚΙΝ πρωτοστάτησε στη δημοσιοποίηση του θέματος και διοργάνωσε μαζί με την Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου, πεζοπορία στο αρχαίο μονοπάτι του Ζα που οδηγεί από την Αγία Μαρίνα στην πηγή Λευγάσα.
Σαν να μην έφτανε αυτή η κακοποίηση του περιβάλλοντος στο Ζα, λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 19 Νοεμβρίου, από το ίδιο σημείο ξεκίνησε φωτιά και έφτασε μέχρι πάνω από το Φιλώτι. Απορίας άξια είναι η καθυστέρηση της πυροσβεστικής να πράξει το αυτονόητο, την κατάσβεσή της. Η φωτιά ξεκίνησε στις 14.50, η ώρα περνούσε και δυνάμωνε συνέχεια, ώσπου στο τέλος βράδιασε και δεν υπήρχε πια η δυνατότητα κατάσβεσης από αέρα.
Στην αρχή αναφέρθηκε ότι κάηκαν 30 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, την επόμενη μέρα ειπώθηκε για 430στρ. και στο τέλος έγιναν 350, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για πάνω από 800 στρ., όχι μόνο χορτολιβαδικής αλλά και δασικής έκτασης.
Απαιτούμε:
·         Την δίωξη των υπεύθυνων για τον εμπρησμό στο βουνό
·         Την υπεύθυνη ενημέρωση από την πυροσβεστική για τα αίτια της πυρκαγιάς καθώς και για τα πραγματικά στρέμματα που κάηκαν.
·         Να σταματήσει κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης της κοινοτικής γης στον Ζα
·         Την αποκατάσταση του μονοπατιού
·         Την άμεση προστασία του βουνού και την ύπαρξη μόνιμου πυροσβεστικού οχήματος σε εμφανή θέση
·         Όπου κριθεί αναγκαίο να γίνει αναδάσωση και την άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων
·         Να μην μπει η υπόθεση στο αρχείο


Ο Ζας δεν είναι τσιφλίκι κανενός!

                                                               Το Δ.Σ. της ΠΕΚΙΝ


                                                                 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου