Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΒΟΑ Ο ΤΟΠΟΣ...





 Η συμφωνία των Παρισίων έχει ήδη κλείσει. Έχει ήδη συμφωνηθεί ότι ήταν να συμφωνηθεί και κατά βάση είναι το πέρασμα της δημόσιας περιουσίας στην αρμοδιότητα του ESM από τη μια και από την άλλη το ξεκλήρισμα της Ελληνικής ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Αυτές είναι οι δύο βασικές παράμετροι που συμφωνήθηκαν με τον ESM.
Βοά ο τόπος στο διεθνή οικονομικό τύπο ειδικότερα σε αυτόν που απευθύνεται σε επενδυτές προκειμένου να ετοιμαστούν να συμμετάσχουν στο πλιάτσικο που λέγετε Ελλάς.
Το δεύτερο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι, το σχέδιο bail in το οποίο έχει ήδη κατασταλάξει ο ESM και αναμένεται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα μετά από ότι φαίνεται τις αναμενόμενες εκλογές κατά το φθινόπωρο όπως ακούγεται τουλάχιστον. Το σχέδιο bail in είναι κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε στην Κύπρο, δηλαδή προκειμένου να ξανά χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες, ο ESM απαιτεί κούρεμα καταθέσεων και διαδικασία φορτώματος μέρους της ζημιάς από τα κόκκινα δάνεια (σωστότερα από τα θαλασσοδάνεια που έχουν δοθεί από το τραπεζικό σύστημα) στο βασικό μέτοχο των ελληνικών τραπεζών. Ο Βασικός μέτοχος αυτή τη στιγμή των εγχώριων τραπεζών είναι το ελληνικό δημόσιο. Αυτό το σχέδιο έχει ήδη συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση, είναι προαπαίτηση για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα αλλά δε μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες πολιτικές συνθήκες όπως καταλαβαίνετε. 

Μάλιστα υπάρχει ήδη και η προεργασία. Η προεργασία είναι ότι απαίτησε ο ESM να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία των καταθετικών λογαριασμών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι πάνω από 100.000 ευρώ. Για ποιο λόγο; Θέλουν να δουν εάν το ποσό που συγκεντρώνεται στους λογαριασμούς πάνω των 100.000 ευρώ είναι αρκετό ώστε το εφαρμοζόμενο κούρεμα με μια συγκεκριμένη μέθοδο που θα εφαρμοστεί (δεν είναι απαραίτητο να είναι σαν κι αυτό που έγινε στην Κύπρο αλλά θα είναι κούρεμα όπως και να το δούμε), να είναι αρκετό για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών. Αυτή τη στιγμή με βάση το διεθνή οικονομικό τύπο οι λογαριασμοί είναι περίπου 2.000.000. Καταθέσεις πάνω από 100.000 και συγκεντρώνουν το 45% το σύνολο της καταθετικής βάσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος . Εάν αφαιρέσεις αυτό το κομμάτι της καταθετικής βάσης από την ελληνική οικονομία που έτσι ή αλλιώς η καταθετική βάση είναι εικονική, δεν είναι τίποτε άλλο από μια καταγραφή των τραπεζών, τα λεφτά έχουν φαγωθεί εδώ και χρόνια τώρα......




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου