Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Πορεία Διαμαρτυρίας στο μονοπάτι του Ζα



Η συνάντηση θα γίνει στις 10.00πμ στον Πλάτανο στο Φιλώτι και στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε με οχήματα στην Αγία Μαρίνα Δανακού. Από κει θα προχωρήσουμε στα 600 μέτρα που ισοπεδώθηκαν από τη μπουλντόζα.

Aνακοίνωση της Πε.Κι.Ν για το μονοπάτι του Ζα

Δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες καταστροφικών επεμβάσεων στο τοπίο του νησιού και σε στοιχεία της πολιτιστικής του παράδοσης όπως τα ιστορικά μονοπάτια . Όμως η βάρβαρη εισβολή της μπουλντόζας στο εκατοντάδων ετών μονοπάτι που οδηγεί από την Αγία Μαρίνα Δανακού στην κορυφή του Ζα ευτυχώς δεν άφησε άφωνους όσους αγαπούν το νησί και σέβονται τον πολιτισμό και την ιστορία του. Οι άμεσες αντιδράσεις που οδήγησαν στη μεγάλη δημοσιότητα της καταστροφής, τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε πανελλαδικές εφημερίδες, τελικά ανάγκασαν τον καταστροφέα να σταματήσει το άθλιο έργο του.

Τα κροκοδείλια δάκρυα του υπεύθυνου για την καταστροφή δεν μας πείθουν. Επίσης, οι «ευαισθησίες» από κείνους που συστηματικά συγκαλύπτουν ανάλογες πρακτικές (καταπατήσεις και μπαζώματα, παράνομοι δρόμοι που έχουν νομιμοποιηθεί χάρη στην αδράνεια και την αδιαφορία των αρμόδιων) αποδεικνύονται υποκριτικές. Εξάλλου, η κυρίαρχη άποψη των αρχών είναι η άνευ όρων ανάπτυξη με έργα χωρίς σεβασμό στην κλίμακα και στον χαρακτήρα του νησιού.

Ο Ζας, το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν την καταπληκτική θέα από την κορυφή του, που εμφορούνται από την αναζήτηση πιο αυθεντικών εμπειριών αναψυχής στο νησί και δεν περιορίζονται στα πρότυπα του ευτελούς μαζικού τουρισμού, αλλά έρχονται με σεβασμό και ενδιαφέρον. Τα μονοπάτια και τα ιστορικά μνημεία, αποτελούν την ζωντανή ιστορία του νησιού, δείκτης μιας ανυπέρβλητης κληρονομιάς στην οποία ορισμένοι συμπεριφέρονται σαν κοινοί βάνδαλοι. Είναι χρέος όλων μας να φροντίσουμε να μείνουν τόσο ο Ζας όσο και συνολικά τα μονοπάτια αλώβητα από την επέλαση των συμφερόντων, είτε πρόκειται για καταπατητές είτε για βιομηχανικές αιολικές ζώνες. Εξάλλου, το ιερό βουνών των αρχαίων έχει ήδη υποστεί μεγάλη κακοποίηση από τη διάβρωση χάρη στην υπερβόσκηση, η οποία προωθήθηκε άπλετα με τον τρόπο που δίνονται οι επιδοτήσεις από τα υπουργεία.

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου ζητάει :
από όλους μας την ενεργοποίηση μας για να μη ξεχαστεί το θέμα του κατεστραμμένου μονοπατιού
από τις άμεσα εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου- Τμήματα Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Εφορίες Αρχαιοτήτων και Νεότερων Μνημείων, κλπ) να ενημερώσουν δημόσια για την εξέλιξη της υπόθεσης καθώς επίσης για το χρονικό ορίζοντα της αποκατάστασης
από τις αρμόδιες υπηρεσίες να μη συγκαλύψουν την καταστροφή για μια ακόμη φορά κάτω από το προκάλυμμα της γραφειοκρατίας, αλλά να αποδώσουν τις ευθύνες όπου υπάρχουν, έτσι ώστε να μην διανοηθεί ξανά κανείς να διαπράξει αντίστοιχη αυθαιρεσία.

Από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε τη διάνοιξη του δρόμου, μέλη της ΠΕΚΙΝ κινητοποιήθηκαν και ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς επίσης φρόντισαν για την δημοσιοποίηση της καταστροφής, ενώ επισκεφτήκαμε και το σημείο για να εξακριβώσουμε τη ζημιά που είχε γίνει.

Η ΠΕΚΙΝ δεσμεύεται ότι θα παρακολουθεί το θέμα στενά, ακόμα και όταν φύγει από την επικαιρότητα, και θα είμαστε σε εγρήγορση μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του μονοπατιού με υλικά και τεχνικές που συνάδουν με την προηγούμενη μορφή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου