Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ο Julian Assange στο Τέξας


Στο SXSW (South by Southwest) στο Austin του Τέξας, που περιλαμβάνει κάθε χρόνο ταινίες, διαδραστικά και μουσικά φεστιβάλ, πριν λίγες μέρες μίλησε στο συνέδριο για τις νέες τεχνολογίες μέσω skype και ο Julian Assange, ο ιδρυτής του Wikileaks. Βρίσκεται στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, στο Λονδίνο, για να μην εκδοθεί στη Σουηδία. Η παραμονή του στην πρεσβεία είναι κάτι σαν κατ’ οίκον περιορισμό, μόνο που το βρετανικό κράτος έχει, όπως λέει ο ίδιος, διαθέσει ως τώρα για την επιτήρησή του περίπου οκτώ εκατομμύρια δολάρια. Σε μόνιμη βάση τον φρουρούν δώδεκα αστυνομικοί. Προφανώς και αυτοί αποτελούν μόνον το οφθαλμοφανές της ασφυκτικής επιτήρησης που εφαρμόζεται επάνω του. Η ομιλία του, που διήρκεσε κάτι παραπάνω από μια ώρα, είχε πολλά ενδιαφέροντα σημεία για το ρόλο του διαδικτύου.
Άσκησε δριμεία κριτική στην NSA και άλλες παγκόσμιες υπηρεσίες ασφαλείας. Κατέκρινε τις δηλώσεις του Mark Zuckerberg, που πρόσφατα είχε πει σε συνέντευξή του ότι «ζούμε σε έναν κόσμο μετά-ιδιωτικότητας». Ο Assange ανέφερε πως ο ιδρυτής του facebook προσπαθεί απλώς να αποσπάσει την προσοχή, επιδιώκοντας να ενισχύσει οικονομικά το δημιούργημά του και ότι επιχειρεί να συσκοτίσει «την πρωτοφανή κλοπή του πλούτου του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού από τους ανθρώπους που ήδη έχουν την εξουσία».
Από την άλλη, επαίνεσε τον Edward Snowden, πρώην αναλυτή της NSA, που είχε διαρρεύσει πληροφορίες της υπηρεσίας του και παραμένει προς το παρόν στην Ρωσία, αλλά και τον αμερικανό δημοσιογράφο Glenn Greenwald, λέγοντας ότι «είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας δημοσιογράφος θα μπορούσε να κάνει πιο καλά τη δουλειά του ή να φανεί πιο γενναίος». Ενώ οι περισσότερες απ’ τις επικρίσεις του Assange είχαν ως στόχο την NSA και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας, εξέφρασε την ανησυχία του και για ιδιωτικούς φορείς, όπως η Google και την τεράστια συλλογή δεδομένων της. Θεωρεί ότι «η εθνική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) έχει διογκωθεί και είναι ένας αδίστακτος οργανισμός. Αναπτύσσεται στον απόλυτο βαθμό, χωρίς να μπορεί κανείς να την σταματήσει. Έχει σχεδόν απόλυτα τη δυνατότητα να παρακολουθεί τον καθένα σε αυτό τον πλανήτη και αναμφισβήτητα θα είναι σε θέση να το κάνει στα επόμενα χρόνια. Αυτό οδηγεί σε μία τεράστια μεταβίβαση εξουσίας από τους ανθρώπους που επιτηρούνται σε αυτούς που ελέγχουν το περίπλοκο σύστημα επιτήρησης».
«Ας επιτρέψουμε στον καθένα να δει ότι κατά κάποιον τρόπο αυτό ήταν ένα σημαντικό μέσο εξουσίας και αναπτύχθηκε με τρόπο απαρατήρητο για τους ανθρώπους. Πώς φτάσαμε ως εδώ; Με ποιον τρόπο το διαδίκτυο, που ο καθένας το εξέλαβε ως το μεγαλύτερο εργαλείο χειραφέτησης που είχε ποτέ, με τη δική του επιλογή και συμμετοχή μετατράπηκε τώρα στην πιο επιθετική μορφή κρατικής εποπτείας, που έχουμε δει ως τώρα;». Συνεχίζει: «Το διαδίκτυο, πριν τέσσερα περίπου χρόνια ήταν ο πιο πολιτικά απαθής χώρος [...] Πολλοί άνθρωποι καλλιέργησαν την αίσθηση ότι αυτός ο χώρος που απολάμβαναν, ο τόπος όπου όλοι επικοινωνούσαν τις ιδέες τους, έβρισκαν τους φίλους τους, διασυνδέονταν με την κοινότητά τους με την τακτική δύναμη της κοινότητας, που θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε geriatric quo: οι γέροι με τα όπλα που ελέγχουν όλο το χρήμα.[...] Αυτό εξαπλώνεται σε διάφορα μέρη με διαφορετικούς τρόπους, όπως η Αραβική Άνοιξη(sic) και το Occupy[...]».
Υποστηρίζει ότι με τις αποκαλύψεις τις δικές του και των ομοϊδεατών του, κατανοούν με απλό τρόπο οι άνθρωποι την αδικία και μπορούν να αναλάβουν δράση. Κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στην υπέρογκη δύναμη που αναπτύσσεται ούτε στην αδικία. Λέει ότι «γίνεται σοβαρή προσπάθεια να εμποδιστούν οι αποκαλύψεις και να εισαχθεί ένα νέο καθεστώς λογοκρισίας».
Επίσης, πιστεύει ότι πλέον ο κόσμος του διαδικτύου έχει συνενωθεί με τον πραγματικό και ότι οι άνθρωποι έχουν μετατραπεί σε προϊόντα, που πωλούν οι διαφημιστές. Κατά την άποψή του, οι νόμοι που ισχύουν για το διαδίκτυο ισχύουν και για την ανθρώπινη κοινωνία. Η εισβολή της NSA και των βρετανικών υπηρεσιών κατασκοπείας (GCHQ) στο διαδίκτυο σημαίνει την εισβολή τους στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι ο πολιτικός χώρος στρατιωτικοποιήθηκε και αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα. Ακόμη και οι πολιτικοί είναι δέσμιοι της δύναμης των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Assange .
Ωστόσο, συμπεραίνει ότι «όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι». Θεωρεί ότι ούτως ή άλλως παρακολουθούμαστε και ότι, σκύβοντας το κεφάλι και προσπαθώντας να κρυφτούμε, δεν κατορθώνουμε τίποτε. «Εμπλεκόμαστε όλοι σε αυτό που ονομάζουμε κράτος, είτε μας αρέσει είτε όχι. Έτσι, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε τη στάση του κράτους, που προσπαθεί να μας εξαναγκάσει να γίνουμε μέρος του».
Δήλωσε, ακόμη, ότι «οι σημερινοί εικοσάρηδες είναι πολύ πιο παγκόσμιοι από τους εικοσάρηδες πριν δέκα χρόνια, εξ αιτίας αυτής της μετάδοσης γνώσης, στην οποία έχει μερίδιο και το wikileaks». Καταλήγει: «στην πραγματικότητα ζούμε σε έναν κόσμο που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε [...] Περπατάμε διαρκώς μέσα σε μια ομίχλη, όπου δεν μπορούμε να δούμε ούτε το έδαφος. Νομίζουμε ότι μπορούμε να το δούμε, αλλά κάνουμε λάθος. Κάθε τόσο κάνει την εμφάνισή του ένα ξέφωτο μεγάλων αποκαλύψεων· τότε καταφέρνουμε να δούμε λίγο το έδαφος και μένουμε έκπληκτοι [...] Η γνώση είναι δύναμη, γι’ αυτό έχουν κάποιοι συσσωρεύσει πολλή δύναμη».
Εμείς μετά από αυτές τις δηλώσεις μένει να σκεφτούμε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα τις επιλογές μας, κάνοντάς τες πιο συνειδητές. Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να κρατήσουν την ανωνυμία τους στο μέσα από «εναλλακτικά δίκτυα» προφανώς όχι μόνο αρνούνται να δουν την αλήθεια, αλλά αρνούνται να αναλάβουν και το θάρρος της γνώμης τους. Η υποτιθέμενη ανωνυμία του διαδικτύου, που θα επέτρεπε σε όλους, «προσφέροντας ίσες ευκαιρίες», να εκφραστούν «ελεύθερα», αν υπήρξε ποτέ, έχει προφανώς τελειώσει. Οπότε, ο καθένας οφείλει στον εαυτό του να αποφασίσει εάν θέλει να συνεχίσει να εκφράζει όσα αληθινά πιστεύει. Η ελευθερία δεν πρόκειται να παραχωρηθεί από κανέναν, πόσο μάλλον από την οποιουδήποτε είδους εξουσία, όποιο εργαλείο κι αν διαθέτει. Το διαδίκτυο τείνει από εργαλείο μιας μηχανής να μετατρέψει εμάς σε μηχανές που σκέφτονται με βάση το εργαλείο του διαδικτύου.

ΠΗΓΗ:http://anarchypress.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου