Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

"Οι πριγκίπισσες των δρόμων"





Προβολή ταινίας "Οι πριγκίπισσες των δρόμων"
Θεσσαλονίκη, Κυριακή 31 Μαρτίου 2013, 20:00
Ακριβής τοποθεσία:Κοινωνικό Κέντρο/Στέκι Μεταναστών (Ερμού 23)
Διοργάνωση:Κοινωνικό Κέντρο/Στέκι Μεταναστών


Προβολή της ταινίας "Οι πριγκίπισσες των δρόμων",
αφιερωμένη σε αυτές που όταν ήρθαν γι' εκείνες, βρέθηκαν ελάχιστοι να φωνάξουν,
γιατί ήταν γυναίκες,
γιατί ήταν κοινές,
γιατί δεν ήταν πια υγιείς,
γιατί κάποιες από αυτές δεν ήταν καν Ελληνίδες,
και οι Ελληνίδες δεν ήταν για να το περηφανεύεται η φυλή.

Η Κάγιε και η Θουλέμα είναι δυο κορίτσια που δεν θα καμαρώσουν ποτέ για την δουλειά τους στις οικογένειές τους... ή μάλλον ξεχάστε το.
Οι "πριγκίπισσες των δρόμων" είναι ιερόδουλες που ξεπουλιούνται στις πιο αρρωστημένες αντρικές ανάγκες και πάλι είναι αυτές που πρέπει να κουβαλούν την ντροπή, είναι αυτές που οφείλουν να κατεβάσουν το βλέμμα τους μπρος στα καθωσπρέπει βλέμματα των νοικοκυραίων, είναι αυτές που πρέπει να πληρώσουν με στίγμα, διασυρμό, φυλακή ή απέλαση ενώ οι πελάτες τους προστατεύονται ωσάν ανυποψίαστα θύματα μιας τραγικής πλεκτάνης.

Αντίθετα με ότι συμβαίνει στις ταινίες του hollywood στο Princessas δεν υπάρχει το καλό τέλος που ανατρέπει την προηγούμενη μελοδραματική πλοκή, αλλά αποτελείται από διάσπαρτες και αλληλοδιαδεχούμενες στιγμές λύπης, θυμού, αγωνίας και τρυφερότητας, ανοησίας και μεγαλείου, ελπίδας και απόγνωσης, γέλιου και δακρύων, σημαίνοντας έτσι την αέναη συνέχεια αυτών, όπως δηλαδή συμβαίνει στις πραγματικά ζωντανές ζωές αυτών που δεν βγήκαν σε δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα και παλεύουν να τις ορίσουν. Και αν ποτέ αυτή επιτυγχάνεται, η ψευδαίσθηση πως την ορίζουν να μην έχει τίποτα από την σταθερότητα ενός καναπέ, μιας κούρσας και ή της αναγνώρισης... .

Το Princessas είναι ταινία γι' αυτούς που αγαπούν εκείνο το σινεμά το οποίο αναπαριστά την πραγματικότητα των ανθρώπινων καταστάσεων και συναισθημάτων, που εξερευνά αυτό που κάνει τους ανθρώπους να αντιδρούν, να σκέφτονται, να αισθάνονται, να αγαπούν και να μισούν. Που δεν αρκείται να κάνει τους ηθοποιούς πρόσωπα αλλά κατορθώνει να κάνει τα πρόσωπα της ταινίας πραγματικούς ανθρώπους. Μια εξαιρετική στιγμή του ισπανικού κινηματογράφου που δεν προβλήθηκε στην Ελλάδα παρά μόνο στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το 2006 και παραμένει άγνωστη παρότι θα έχουμε ακούσει πολλές φορές το υπέροχο τραγούδι που συνοδεύει τους τίτλους της, κάποιες από αυτές ίσως αμέσως μετά από τις δηλώσεις κάποιου Λοβέρδου ή κάποιου Χρυσοχοϊδη.

Τι κι αν τελικά το δικαστήριο αθώωσε τα δικά μας κορίτσια. Η ζωή τους, για πολλοστή φορά δεν θα είναι πια η ίδια. Όπως τότε που βρέθηκαν "δεμένες" ή δεμένες, κάποιος άλλος να κρατάει το διαβατήριό τους ή τα λεφτά για την δόση τους. Τότε που έμαθαν ότι είναι οροθετικές. Τότε που το έμαθαν και τις έμαθαν κι όλοι οι άλλοι, γνωστοί, συγγενείς, γείτονες, τα παιδιά τους και οι συμμαθητές των παιδιών τους... Κάθε φορά και προς το χειρότερο.

http://www.youtube.com/watch?v=ZivK8PmxPWQ

Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Η προβολή θα ξεκινήσει στις 20:00 αυστηρά γιατί θα ακολουθήσει στο εντευκτήριο του στεκιού συναυλία ροκ μουσικής από μέλη του συλλόγου Φιλιππινέζων.
376746172438639/                            πηγη:Indymedia






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου