Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Γαλλικές αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Μάλι







Εντείνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τον ανταρτών στο βόρειο Μάλι, όπου την Κυριακή η γαλλική πολεμική αεροπορία χτύπησε αρκετούς στόχους, καταστρέφοντας στρατόπεδα εκπαίδευσης και αποθήκες επιμελητείας ενόπλων οργανώσεων. Ενισχύσεις στέλνουν Βρετανία και Τόγκο, ενώ το Βερολίνο αποκλείει κάθε εμπλοκή. Σήμερα το βράδυ συνεδριάζει εκ νέου για την υπόθεση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Γαλλίας.
 



Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα βομβάρδισαν θέσεις ανταρτών και στην πόλη Γκαό, θύλακα των ισλαμιστών στο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά και στην Ντουέντζα και στο Λερέ. Από τα γαλλικά πυρά δεν επηρεάστηκε ωστόσο η ζώνη της πόλης Κόνα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου σημειώνεται η κύρια σύγκρουση ανάμεσα στις ένοπλες ομάδες των ισλαμιστών και στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στο στόχαστρο μπήκε κυρίως ένα στρατόπεδο στο Λερέ, περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνα, κοντά στην Μαυριτανία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μια ανακοίνωση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Πρόσφυγες δήλωσαν επίσης ότι γαλλικά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο αποθήκες όπλων, πυρομαχικών και καυσίμων της οργάνωσης Άνσαρ Ντιν.

«Δύο ελικόπτερα βομβαρδίζουν τις θέσεις των ισλαμιστών, οι οποίοι προσπαθούν να αντεπιτεθούν», δήλωσε ένας κάτοικος της Γκάο. «Τα αεροσκάφη κινούνται τόσο γρήγορα που μπορείς μόνον να ακούσεις τον ήχο τους στον αέρα», πρόσθεσε. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για νεκρούς ή τραυματίες από τους βομβαρδισμούς αυτούς.

Τις αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Γκάο επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η αποστολή αυτή πραγματοποιήθηκε από τέσσερα Rafale που απογειώθηκαν από τη Γαλλία και που έχουν ενισχύσει το γαλλικό αεροπορικό μηχανισμό».

«Η γαλλική πολεμική αεροπορία έθεσε στο στόχαστρο και κατέστρεψε αυτή την Κυριακή πολλούς στόχους» στο βόρειο Μάλι «κοντά στην Γκάο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Γάλλος υπουργός και τονίζει ότι καταστράφηκαν κυρίως «στρατόπεδα εκπαίδευσης, υποδομές και αποθήκες επιμελητείας που αποτελούσαν τα μετόπισθεν των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Γάλλος υπουργός ανέφερε πως η στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι «εξελίσσεται ευνοϊκά» και στο πλαίσιο των προσδοκιών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα είναι «σύντομης διάρκειας». Ο κ. Λε Ντριάν πρόσθεσε ότι οι ισλαμιστές έχουν υποχωρήσει στα ανατολικά, αλλά ότι οι γαλλικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μία «δύσκολη» κατάσταση στα δυτικά, όπου οι αντάρτες είναι καλά οπλισμένοι.

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας στο Μάλι, οι αντάρτες αντεπιτέθηκαν σήμερα στο Ντιαμπαλί.

Την ίδια ώρα, οι ισλαμιστές που έχουν τη βάση τους στο βόρειο Μάλι και θέσεις τους βομβαρδίστηκαν από τις γαλλικές δυνάμεις δήλωναν ότι θα «χτυπήσουν την καρδιά της Γαλλίας». «Η Γαλλία επιτέθηκε στο Ισλάμ. Στο όνομα του Αλλάχ θα χτυπήσουμε την καρδιά της Γαλλίας», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Μπαμακό ο Αμπού Νταρντάρ, στέλεχος του Κινήματος για την Ενότητα και τον Ιερό Πόλεμο στη Δυτική Αφρική (Mujao) που ελέγχει το βόρειο Μάλι. Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει το μέρος που θα πληγεί, ο Νταρντάρ δήλωσε «παντού, στο Μπαμακό, στην Αφρική, στην Ευρώπη».

Ενισχύσεις από Βρετανία και Τόγκο

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το πρώτο βρετανικό μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος, που θα αποσταλεί στο Μάλι σε υποστήριξη του γαλλικού στρατού στη χώρα, αναμενόταν να αναχωρήσει την Κυριακή από τη Βρετανία. «Είναι πιθανό ότι το πρώτο αεροσκάφος θα αναχωρήσει από τη Βρετανία σήμερα», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα αξιωματούχος του στρατού του Τόγκο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε σήμερα πως «το Τόγκο θα αποστείλει περίπου 500 στρατιώτες στο Μάλι. Αυτοί ετοιμάζονται ενεργά. Θα αναχωρήσουν εντός ολίγου».
 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, από την πλευρά του, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής Γερμανών στρατιωτών για να πολεμήσουν τους ισλαμιστές στο Μαλί και ζήτησε μια πολιτική λύση για να δοθεί τέλος στη βία στην αφρικανική χώρα. «Είναι αιτιολογημένο η Γαλλία να ανταποκριθεί στο αίτημα για βοήθεια από την πλευρά της κυβέρνησης του Μαλί, (ωστόσο) η ανάπτυξη γερμανικών μάχιμων στρατευμάτων δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Μια διαρκής λύση στην σύγκρουση στο Μαλί μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσω μιας πολιτικής λύσης, που θα περιλαμβάνει την επάνοδο της τάξης σε ολόκληρη την χώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις νόμιμες ανησυχίες (των κατοίκων) του βορρά», σημείωσε.


Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ

Το ζήτημα του Μάλι θα βρεθεί ξανά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Νέας Υόρκης) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει τη Δευτέρα το απόγευμα έπειτα από αίτημα της Γαλλίας για να συζητήσει την κατάσταση στο Μαλί», δήλωσε ο Μπριέκ Ποντ, εκπρόσωπος της γαλλικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη.

«Είναι ένα διάβημα της Γαλλίας προκειμένου να ενημερώσει το Συμβούλιο και να προχωρήσει σε ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου και με τη γενική γραμματεία του ΟΗΕ», υποστήριξε.




Χάρτης του Μάλι

Τον Ιούλιο του 2008, οι αντάρτες Τουαρέγκ συμφώνησαν σε εκεχειρία με την κυβέρνηση , έπειτα από διαμεσολάβηση της Αλγερίας.

Πραξικόπημα 2012 

Τις 22 Μαρτίου 2012 εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μάλι. Οι στασιαστές διαμαρτύρονταν για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση του Μάλι μια εξέγερση των Τουαρέγκ στο βορρά, και επιτέθηκαν στη διάρκεια της νύκτας 20 προς 21 Μαρτίου εναντίον του προεδρικού μεγάρου και του κτιρίου της κρατικής τηλεόρασης. Έπειτα από πολύωρες μάχες με την προεδρική φρουρά συνέλαβαν υπουργούς, μεταξύ των οποίων τον υπουργό Εξωτερικών Σουμεϊλού Μπουμπέγε Μάιγκα .Την εξουσία ανέλαβε ο αρχηγός τους, λοχαγός Αμαντού Σανόγκο, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και του Κράτους (CNRDRE). Λίγες ώρες μετά την ανάληψη της εξουσίας, οι στασιαστές έκλεισαν τα σύνορα της χώρας
Το πραξικόπημα βύθισε τη χώρα στο χάος. Οι αντάρτες Τουαρέγκ και ισλαμιστές κατέλαβαν τρεις πόλεις στο Βόρειο Μάλι, τις Κιντάλ, Γκάο και Τομπουκτού και τις 6 Απριλίου 2012, το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαγουάντ, που αποτελείται από Ισλαμιστές της Άνσαρ Ντιν, μέλη της Αλ Κάιντα και Τουαρέγκ, κήρυξε την ανεξαρτησία του Αζαγουάντ, μίας περιοχής που περιλαμβάνει τις τρεις περιφέρειες του βορείου Μάλι. Η κίνηση αυτή δε βρήκε την αντίσταση του στρατού, καθώς αυτός είναι αποδιοργανωμένος και χωρίς εξοπλισμό. Έτσι, η χώρα κινδυνεύει να κοπεί στα δύο. Σύμφωνα με την διεθνή Αμνηστία, η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης.Η Γαλλία, μέσω του υπουργού άμυνας Ζεράρ Λονγκέ απέρριψε την κήρυξη ανεξαρτησίας του Βόρειου Μάλι.
Σε αυτή την ατμόσφαιρα, ο επικεφαλής του πραξικοπήματος υπέγραψε συμφωνία με την ECOWAS στο Μπαμακό τις 6 Απριλίου 2012. Η συμφωνία προέβλεπε άρση του εμπάργκο της ECOWAS στο Μάλι και αμνηστία στους στασιαστές του, σε αντάλλαγμα να παραδώσουν την εξουσία. Το εμπάργκο προέβλεπε το κλείσιμο των συνόρων των χωρών τις ECOWAS στο Μάλι, με μόνη εξαίρεση την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Μάλι.
Ο Τουρέ παραιτήθηκε από Πρόεδρος στις 8 Απριλίου και στις 19 Απριλίου 2012 έφυγε από τη χώρα και αυτοεξορίστηκε στη γειτονική Σενεγάλη.
Στις 20 Αυγούστου 2012 σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία εγκρίθηκε από τον προσωρινό πρόεδρο Ντιονκούντα Τραορέ.Πρωθυπουργός παρέμεινε ο Σεΐκ Μοντίμπο Ντιαρά. Ο τελευταίος απώλεσε γρήγορα την υποστήριξη του Ισλαμικού Συμβουλίου και συνελήφθη από το στρατό στις 10 Δεκεμβρίου. Ο Ντιαρά οδηγήθηκε σε στρατιωτική βάση του Κατί. Λίγο μετά τη σύλληψή του, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραίτησή του, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

πηγη:βικιπαιδεια


πηγη:http://tvxs.gr/news/kosmos/gallikes-aeroporikes-epidromes-sto-boreio-mali

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου