Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

«Οσοι με ρωτούν για Ελλάδα, τους λέω να πάνε καλύτερα στην Τουρκία!»




Hyun Young Jung (Φωτο απο ΒΒC)



(Kατα τ αλλα θελουν και ..Τουρισμο! Διαβαστε το πολυ ενδιαφερον αυτο αρθρο, απο το ΒΒC, που περιγραφει τις περιπετειες τουριστων στα χερια της..φιλοξενης ΕΛ.ΑΣ και τις...υπεροχες εντυπωσεις που αποκομισαν απο την κρατηση τους και τη...καλομεταχειριση τους σε διαφορα αστυνομικα τμηματα! Μετα προσπαθειστε να φανταστειτε τη θεση των μεταναστων οταν φερονται ετσι σε...τουριστες!) Ας μποϋκοταρουμε τον τουρισμο στη χωρα μας, ισως μονο ετσι γινει κατι!
 

«Έχω ταξιδέψει μέσα από το Αζερμπαϊτζάν, τη Μογγολία, το Καζακστάν και την Αρμενία, αλλά δεν αισθάνθηκα ποτέ να βρισκομαι σε τόσο κίνδυνο, όπως στην Αθήνα!», λεει ο Hyun Young Jung, Κορεατης τουριστας, που ενω περπατουσε στο δρόμο, στο κέντρο της Αθήνας με το σακιδιο του στη πλατη, τον σταμάτησε ενας ψηλός, ατημελητος άνθρωπος, που μιλουσε Ελληνικά και τοτε επειδη σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να είναι κάποιος απατεωνας, απέφυγε τον άνθρωπο ευγενικά και συνέχισε το δρόμο του.


Σε λιγο τον σταμάτησαν και πάλι. Αυτή τη φορά, ηταν καποιος με στολή που ζήτησε τα έγγραφά του. Αλλά οντας εμπειρος ταξιδιώτης ήταν επιφυλακτικός. Η Ελλάδα ήταν η 16η του στάση, σε ενα μακρινο ταξιδι δυο χρονων σ όλο το κόσμο και είχε συχνά προειδοποιηθει για ανθρώπους με ψεύτικες αστυνομικες στολές που κοιτουν να εξαπατησουν backpackers, (τουριστες με σακιδιο) έτσι ενώ έδειξε το διαβατήριό του, ζήτησε επίσης απο τον άνθρωπο να του δείξει την αστυνομικη του ταυτοτητα. Αντι γι αυτο, λέει ο Jung, δεχθηκε μια γροθιά στο πρόσωπο!

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ο ένστολος και ο κακοντυμενος συνεργατης του που τον ειχε σταματησει πρωτυτερα, τον εριξαν κατω και αρχισαν να τον κλωτσουν, τοτε λεει ο Jung, πειστηκε ότι είχε πεσει θύμα ληστείας από εγκληματίες και άρχισε να φωνάζει για βοήθεια στους περαστικούς. «Φοβηθηκα πολυ», λέει.

Οταν του πέρασαν χειροπέδες και τον έσυραν 500 μέτρα πάνω στο δρόμο στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα κατάλαβε ότι πραγματικα τον ειχαν συλλαβει.


Ο Jung λέει ότι έξω από το αστυνομικο τμημα ο ένστολος, χωρίς καμμια προειδοποίηση, αρχισε να τον χτυπα στο πρόσωπο.


«Υπήρξε κοσμος που είδε τι συνέβη, όπως και ο άνθρωπος που εργάζεται στο κατάστημα απέναντι από το αστυνομικό τμήμα, αλλά ήταν πολύ φοβισμένοι για να με βοηθήσουν», λέει.

Μέσα στο αστυνομικό τμήμα, ο Jung λέει ότι δέχθηκε επίθεση για τρίτη φορά στο κλιμακοστάσιο, όπου δεν υπήρχαν άνθρωποι, ή φωτογραφικές μηχανές.

"Καταλαβαινω το οτι ζητησαν να δουν ταυτοτητα και ακομη ισως το οτι με χτυπησαν τη πρωτη φορα! Αλλά γιατί συνεχιζαν να με χτυπουν και μετά, οταν ήμουν δεμένος με χειροπέδες;" ρωτάει.

Ο Jung κρατηθηκε μαζι με αρκετους μεταναστες από την Αφρική και την Ασία, που είχαν επισης πιαστει, σαν μέρος της αντι-μεταναστευτικής εκστρατειας της αστυνομίας με το ονομα Ξένιος Δίας – ενα ονομα, που κατα περιεργο τροπο προερχεται, από τον Αρχαιοελληνικο θεό της φιλοξενίας. 

Η εκστρατεια Ξένιος Δίας έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει το κύμα της παράνομης μετανάστευσης, που την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει το πρόσωπο του κέντρου της Αθήνας. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι μετανάστες θα μπορούσαν τώρα να αποτελούν το 10% του πληθυσμού. 

Αυτό ήταν ένα τεράστιο σοκ για τη χώρα η οποία, μέχρι πρόσφατα, ήταν περισσότερο εξοικειωμένη με την προς τα έξω μεταναστευση και όχι προς τα μέσα. Τώρα, στο έλεος μιας έντονης οικονομικής κρίσης και με ένα σύστημα πρόνοιας σε κατάρρευση, η κυβέρνηση δεν διαθέτει τους πόρους για να στηρίξει τη νέα αυτή αύξηση του πληθυσμού. Λίγοι άνθρωποι αμφιβαλλουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα για τη διαχείριση των μεταναστών χωρίς εγγραφα. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Χρήστος Μανούρας λέει οτι η επιχειρηση Ξένιος Ζευς, που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, έχει επιβραδύνει τη ροή των παράνομων μεταναστών. Όποιος μοιαζει ξένος, ή έχει προκαλέσει υποψίες, μπορεί να ελεγχθει , λέει. "Αν η αστυνομία θελει να ελεγξει καποιον και αυτος δεν έχει ένα έγκυρο μέσο αναγνώρισης θα συνοδευθει μεχρι το αστυνομικο τμημα, εως οτου μπορεσει να προσδιοριστεί η εθνικότητά του" εξηγεί ο ίδιος. 

«Νομίζω ότι αυτό είναι φυσιολογικό και θα περίμενα οι Έλληνες να υποβληθουν στην ίδια μεταχειρηση στο εξωτερικο», λεει.

Όμως, ενώ περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι εχουν πιαστει στους δρόμους της Αθήνας από τότε που ξεκίνησε η επιχειρηση τον Αύγουστο του 2012, υπήρξαν λιγότερες από 4.200 συλλήψεις. Και μερικοί επισκέπτες στην Ελλάδα εχουν συλληφθει παρά το γεγονός ότι ειχαν δειξει στην αστυνομία τα διαβατηρια τους. 

Τον περασμενο Ιούλιο, ο 38χρονος Christian Ukwuorji, ένας Αμερικανος πολίτης, γεννημενος στη Νιγηρία, επισκέφθηκε την Ελλάδα με τη σύζυγό του και τρία τους παιδιά. Επισκεφθηκαν τη Ρόδο και τη Σαντορίνη, και σταμάτησαν στην Αθήνα στο δρόμο της επιστροφής. Ενώ περπατούσε στο κέντρο της Αθήνας με ένα φίλο του ο Ukwuorji η Ελληνική αστυνομία τον σταμάτησε και του ζήτησε την ταυτότητά του. Παρά το οτι τους εδειξε το διαβατήριό του απο τις ΗΠΑ, κρατήθηκε με μια ομάδα μεταναστών και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα. 

Ενώ ηταν εκει, ο Ukwuorji λέει ότι προσπάθησε να τραβηξει μια φωτογραφία των χειροπέδων του με το κινητό τηλέφωνο του, αλλά όταν είδαν οι αστυνομικοι τι έκανε ορμησαν επάνω του, χτυπώντας τον μέχρι που λιποθύμησε! Ξύπνησε στο νοσοκομείο με διάσειση. Η αστυνομία επέστρεψε το διαβατήριό του και το (κατεστραμμένο) κινητό τηλέφωνο του. Δεν του ασκηθηκε ποινικη διωξη για οποιοδήποτε αδίκημα. Η πρεσβεία των ΗΠΑ ζήτησε να γινει έρευνα, αλλά έξι μήνες μετα δεν εχει ακουστει τιποτα από την αστυνομία. Ο Ukwuorji πιστεύει ότι ήταν θύμα ρατσισμού και λέει ότι πήγε εκεί με σκοπο να ξοδεψει χρήματα, αλλά τον σταμάτησαν εξ αιτιας του χρώματος του, οπως δηλωσε. 

Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί πόσοι άνθρωποι είχαν παρόμοια εμπειρία αλλά υπηρξαν αρκετοί Αμερικανοί ωστε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να εκδώσει προειδοποίηση προς τους Αμερικανους πολίτες που ταξιδεύουν στη χώρα. 

Ο ιστοτοπος του Υπ εξωτερικων των ΗΠΑ ανανεωθηκε στις 15 Νοεμβρίου για να προειδοποιήσει για "επιβεβαιωμένες αναφορές των πολιτών των ΗΠΑ Αφρο-Αμερικανων που κρατούνται από την αστυνομία η οποια κανει προσαγωγες στην εκστρατεια σαρωσης παράνομων μεταναστων στην Αθήνα», καθώς και ένα ευρύτερο πρόβλημα στις ελληνικές πόλεις απο «απρόκλητη παρενόχληση και βίαιες επιθέσεις εναντίον προσώπων που, λόγω της αποχρωσης τους, γίνονται αντιληπτοι ως ξένοι μετανάστες ". Τουρισμός είναι μια σημαντική πηγή εσόδων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή που πολλές άλλες επιχειρήσεις να καεί. Οτιδήποτε που απέτρεψε τους επισκέπτες σε μεγάλους αριθμούς θα ήταν μια καταστροφή για την οικονομία. 

Ο τουρισμός είναι μια σημαντική πηγή εσόδων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σημαντικός σε μια εποχή που πολλές άλλες επιχειρήσεις χρεοκοπουν. Οτιδήποτε αποτρεπει τους επισκέπτες σε μεγάλους αριθμούς θα ήταν καταστροφή για την οικονομία. 

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απάντησε στην προειδοποίηση του State Dpt με τo να εκδωσει εγγραφο-δήλωση ότι τα "μεμονωμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας που έχουν συμβεί είναι ξένα προς τους Έλληνες, τον πολιτισμό μας και τη μακρά παράδοση της ελληνικής φιλοξενίας." 

Αλλα δεν είναι μόνο τουρίστες, αυτοι που έχουν πληγεί. Τον Μαιο, πέρυσι, ενας επισκεπτης ακαδημαϊκος από την Ινδία, ο Dr Shailendra Kumar Rai συνελήφθη έξω από την ΑΣΟΕE, όπου εργαζόταν ως επισκέπτης καθηγητής.

Είχε πεταχτει έξω για μεσημεριανό γεύμα, και ξεχασε να παρει το διαβατήριό του μαζί του.

"Η αστυνομία νόμιζε ότι ήταν Πακιστανος και επειδή δεν μιλούν Αγγλικά δεν μπορούσαν να με καταλάβουν, όταν προσπάθησα να εξηγήσω ότι είμαι από την Ινδία», λέει. Όταν φοιτητες που περνουσαν είδαν οτι ο λέκτορας τους ειχε συλληφθει από την αστυνομία και παρατάσσονταν σε έναν τοίχο με μια ομάδα μεταναστών εμειναν εκπληκτοι και έτρεξαν στο εσωτερικό του κτηριου να ειδοποιησουν τους συναδέλφους του. 

Παρά τις διαμαρτυρίες από το προσωπικό των πανεπιστημίων, που επέμενε ότι θα μπορούσε να εγγυηθεί γι 'αυτόν, η αστυνομία του πέρασε χειροπέδες και τον πηγε στο αστυνομικό τμήμα.

"Κάποιοι από τους Έλληνες συναδέλφους μου σχεδόν έκλαιγαν με αμηχανία," θυμάται ο Rai.

"Καταλαβαίνω γιατί η αστυνομία πρέπει να ζητήσει έγγραφα ταυτότητας, κάνουν απλώς τη δουλειά τους, όμως, νομίζω ότι είναι πολύ επιθετικοι -. Στη χώρα μου μόνο εγκληματίες είναι δεμένοι με χειροπέδες!"

Τελικά αφεθηκε ελευθερος, αλλά υπήρχε κατακραυγή στα ελληνικά ΜΕ, που αναρρωτιοντουσαν γιατί ένας αναγνωρισμενος ακαδημαϊκός που προσκάλεστηκε τη χώρα να μοιραστεί τις γνώσεις του πρέπει να ταπεινωθεί με τέτοιο τρόπο. 

Ο Rai λέει ότι δεν αντιμετωπιστηκε με φυλετική προκατάληψη κατά τη διάρκεια της επισκεψης του στην Ελλάδα, και δεν κατηγορει για ρατσισμο την αστυνομία που τον συνέλαβε. 

Αλλά σε μια έκθεση για το 2012, το Racist Violence Recording Network το Δίκτυο Καταγραφής ρατσιστικής βίας, μια ομάδα που αποτελείται από 23 μη κυβερνητικές οργανώσεις και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κάλεσαν την Ελληνική κυβέρνηση να «αποτρέψει ρητά τους αστυνομικους από βίαιες πρακτικές με ρατσιστικά κίνητρα» αναφερομενοι σε 15 περιστατικά όπου οι "παράνομες πράξεις" είχαν λάβει χώρα. 

Υπήρξαν μια σειρά από καταγγελιες που υποστηριζουν ισχυρή υποστήριξη της Χρυσής Αυγής απο την αστυνομια, το ακροδεξιο κόμμα που αυξήθηκε σε δημοτικότητα πέρυσι, κερδίζοντας 18 έδρες στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. 

Αλλά ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Χρ. Μανουράς επιμένει ότι οι προτιμήσεις ψήφου είναι ένα προσωπικό ζήτημα. 

"Ό, τιδηποτε ένας αστυνομικός μπορεί να αισθάνεται στην ιδιωτική του ζωή, όταν έρχονται για να εργαστούν και φορουν τη στολη τους, παιρνουν τις αξίες του σωματος», λέει

Η Ελληνική Αστυνομία έχει απόλυτο σεβασμό στα ανθρωπινα δικαιωματα και αντιμετωπίζει τους ανθρώπους όλων των χρωμάτων και των εθνικοτητων ως συνανθρώπους, λέει.

"Φυσικά και δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο ότι ένας αστυνομικός μπορεί να μην ενεργήσει σωστά," προσθέτει, "αλλά αυτό θα ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό." 
Είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει τις περιπτώσεις των Hyun Young Jung και του Christian Ukwuorji, καθώς είναι υπό διερεύνηση. 

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε στα αιτηματα να συζητηθουν οι περιπτώσεις.
Όταν ο Jung απελευθερώθηκε από την αστυνομία χωρίς διωξη μόλις λίγες ώρες μετά την κράτηση, ένας αξιωματικός του φώναξε "Hey Korean, go home!"


Αντι γι αυτο ο Jung πήγε κατ' ευθείαν στην κορεατική Πρεσβεία στην Αθήνα και επέστρεψε με τον πρόξενο να αντιμετωπίσει τους άνδρες που είπε οτι τον ειχαν χτύπησει.

Χρειάστηκαν πέντε επιπλέον επισκέψεις στο αστυνομικό τμήμα, μια επίσημη καταγγελία από την πρεσβεία του αρχηγού της αστυνομίας και 10 ημέρες αναμονής πριν οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση του Jung να ονομασθουν!

Εν τω μεταξύ, ο τουριστας εχει δημοσιεύσει την ιστορία του σ ενα ταξιδιωτικο blog που διαβάζεται από περισσότερους από 60.000 ανθρώπους. Η υπόθεση μετατράπηκε σε πλήρες διπλωματικό επεισόδιο με τον πρέσβη της Κορέας στην Ελλάδα ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, και τον Ελληνα Αρχηγό της Αστυνομίας, να επιμενει σε μια δίκαιη έρευνα και μια δίκαιη τιμωρία για τους εμπλεκόμενους αστυνομικους. Ο Jung, ο οποίος είναι τώρα στο τελευταίο σκέλος των ταξιδιών του στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να περιμένει την ετυμηγορία της αστυνομίας, αλλά λέει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της δεν θα επιστρέψει ποτέ στην Ελλάδα.

"Κάθε φορά που οι άνθρωποι με ρωτούν αν θα πρέπει να επισκεφθούν την Ελλάδα, τους λέω να πάνε στην Τουρκία, αντι για εκει!" 
Ο Christian Ukwuorji, ο οποίος κατέθεσε επίσης επίσημη καταγγελία κατά της αστυνομίας με τη βοήθεια της αμερικανικής Πρεσβείας, περιμένει παν από 6 μήνες για καποιο αποτέλεσμα. Θα ήθελε να δει τους ανθρώπους που τον χτύπησαν να διώκονται, αλλά λέει ότι δεν εχει πολλες ελπιδες στη δικαιοσύνη. "Η αστυνομία εκεί είναι πολύ διεφθαρμένη και τίποτα δεν γίνεται γι 'αυτό», λέει. "Έχω μάθει μαθει οτι ετσι είναι η Ελλάδα ".



Mτφ κειμενου απο ΒΒC


(Οι υπογραμμισεις δεν ανηκουν στο αρχικο κειμενο)

πηγη:http://stovoreiostereomatiselva.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου