Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Φουκουσίμα: Ο άνθρωπος στον πυρήνα της πυρηνικής καταστροφής


          

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι το πόρισμα δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ακριβώς μέρα που τέθηκε ξανά σε λειτουργία ο αντιδραστήρας του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου











    Τελικά δεν ήταν ούτε ο σεισμός της 11ης Μαρτίου ούτε το γιγαντιαίο τσουνάμι εκείνα που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη διαρροή ραδιενέργειας στην ιστορία μετά την τραγωδία στο Τσερνομπίλ. Το ιαπωνικό κοινοβούλιο επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα το αυτονόητο: το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ήταν "μια καταστροφή οφειλόμενη στον άνθρωπο".
    Οι έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της εταιρείας Tepco στη Φουκουσίμα υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό και τα τεράστια κύματα από τον ωκεανό κατέστρεψαν τα ψυκτικά συστήματα με συνέπεια να προκληθεί τήξη και διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα και τη θάλασσα. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους χωρίς ελπίδα να επιστρέψουν για δεκαετίες, καθώς η περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις έχει μολυνθεί ανεπανόρθωτα.
    Στο πόρισμα της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής του ιαπωνικού κοινοβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη ασκείται σφοδρή κριτική τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά της διαχειρίστριας εταιρείας του εργοστασίου της Tepco. Η επιτροπή κατονομάζει επίσης ως υπευθύνους τα ρυθμιστικά όργανα για την πυρηνική ενέργεια της χώρας, την Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφαλείας και την Επιτροπή Πυρηνικής Ασφαλείας και το υπουργείο Βιομηχανίας.

    "Είναι σαφές ότι το δυστύχημα αυτό είναι μια καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος. Οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, οι ρυθμιστικές αρχές και η εταιρεία Tokyo Electric Power δεν εκπλήρωσαν το καθήκον τους να προστατεύσουν τη ζωή των ανθρώπων και την κοινωνία", επισημαίνει χαρακτηριστικά στο τελικό της πόρισμα η επιτροπή. Οπως τονίζεται με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, οι ως άνω απέτυχαν να ικανοποιήσουν "τις βασικότερες αρχές ασφαλείας" και "πρόδωσαν το δικαίωμα του λαού για ασφάλεια από τα πυρηνικά ατυχήματα".

    "Οι άμεσες αιτίες πρόκλησης του δυστυχήματος ήταν όλες προβλέψιμες πριν από την 11η Μαρτίου", αναφέρει το κείμενο σημειώνοντας ότι τα πυρηνικά εργοστάσια της Tepco στη Φουκουσίμα "δεν ήταν σε θέση να αντέξουν τον σεισμό και το τσουνάμι που σημειώθηκαν εκείνη την ημέρα". Τι δεν έκαναν; Δεν εκτίμησαν την πιθανότητα καταστροφής, δεν κινητοποιήθηκαν άμεσα για τον περιορισμό των ζημιών και δεν προετοίμασαν άμεσα ένα σχέδιο εκκένωσης της περιοχής.


    "Αποδείξαμε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί ότι δεν θα υπήρχε κρίση χωρίς το τσουνάμι", αναφέρει στην έκθεση ένα από τα μέλη της επιτροπής, ο σεισμολόγος Κατσουχίκο Ισιμπάσι. Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων - μια από τις τρεις επιτροπές που συστάθηκαν για το δυστύχημα στη Φουκουσίμα - είναι το αποτέλεσμα έρευνας έξι μηνών κατά τους οποίους η επιτροπή εξέτασε τις καταθέσεις και τις μαρτυρίες περισσοτέρων από 1.100 ανθρώπων.
    Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι το πόρισμα δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ακριβώς μέρα που τέθηκε ξανά σε λειτουργία ο αντιδραστήρας του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Όι της δυτικής Ιαπωνίας, τον πρώτο αντιδραστήρα που επαναλειτουργεί στη χώρα μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα.
    Το εργοστάσιο τέθηκε ξανά σε λειτουργία παρά τη σαφή πλέον αντίθεση της ιαπωνικής κοινωνίας στην πυρηνική ενέργεια. Πρόσφατη σφυγμομέτρηση αποκαλύπτει πως το 70% των Ιαπώνων επιθυμεί τον τερματισμό της εξάρτησης από αυτήν. Δεν προκαλεί έκπληξη επομένως ότι στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του Τόκιο διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει ξανά σε λειτουργία τους αντιδραστήρες στη δυτική ακτή της Ιαπωνίας. Αντιπυρηνικές διαδηλώσεις έγιναν και σε δεκάδες μικρότερες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και στο μαρτυρικό Ναγκασάκι.
    Η αφύπνιση του αντιπυρηνικού κινήματος ήταν άλλωστε ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση έκλεισε τον Μάιο όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης. Ακόμη όμως και τη στιγμή που η κυβέρνηση έδινε την άδεια για την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα του Οι, η ανακοίνωση της Tepco για νέα προβλήματα στο ψυκτικό σύστημα των ρημαγμένων εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα, υπενθύμιζε πόσο επικίνδυνη παραμένει η συγκεκριμένη βιομηχανία.
    Δικαιολογώντας την απόφαση της να θέσει ξανά σε ισχύ τους αντιδραστήρες, η κυβέρνηση Νόντα -που απειλείται με κατάρρευση μετά την αναγγελία της αποχώρησης 38 βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος- επικαλέστηκε τον κίνδυνο γενικευμένων μπλακάουτ αυτό το καλοκαίρι. Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την ανοχή προς την πυρηνική ενέργεια, η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά θα διπλασιάζονταν αν η χώρα την εγκατέλειπε οριστικά.
    Τη σχέση εξάρτησης με την πανίσχυρη πυρηνική βιομηχανία της χώρας υπογράμμισε άλλωστε η "ανακεφαλαιοποίηση" με 1 τρισεκατομμύριο γεν της δοκιμαζόμενης στις χρηματαγορές Tepco τη στιγμή που εκείνη αρνείται ακόμη να αποζημιώσει τα 87.000 θύματα της καταστροφής.


                                                    

    πηγη:http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=700364

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου