Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

...Στην διάρκεια των 5 ετών του αποκλεισμού της Γάζας το Ισραήλ έχει σκοτώσει 2.300 Παλαιστινίους.




              


Μια ολόκληρη γενιά παιδιών υποφέρει από ελλείψεις που σχετίζονται με υποσιτισμό πέρα από τα εγκληματικά ψυχολογικά τραύματα που τους προκαλούνται ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα.
   Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σχεδόν σκοτώσει 2.300 Παλαιστίνιους και τραυματίσει περίπου 7.700 στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, όπως αναφέρει το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
  Το 27 τοις εκατό των θανάτων στη Γάζα ήταν γυναίκες και παιδιά, όπως αποδεικνύεται από έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ, όπου αναδεικνύονται οι επιδράσεις του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ.
 Καθώς ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ μπαίνει στο έκτο έτος, οι προειδοποιήσεις αλλά και οι αντιδράσεις σχετικά με τις συνθήκες στη Γάζα, ολοένα αυξάνονται και εντείνονται.
 Εκθέσεις από τους διεθνείς οργανισμούς σχετικά με τον αντίκτυπο των πέντε ετών της πολιορκίας δίνουν την ζοφερή εικόνα της κατάστασης, όπου αποδεικνύεται, πως ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ, δεν είναι απλώς μια πολιτική συλλογικής τιμωρίας που επέβαλε στην περιοχή μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από την Χαμάς, αλλά υπάρχει καθαρός στόχος ώστε να πάψει η ανάπτυξη στη Γάζα αλλά και να αφανίσει τους Παλαιστινίους. 
   H πολιορκία του Ισραήλ έχει επιπτώσεις σε κάθε πτυχή της ζωής στη Γάζα. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται με τον υποσιτισμό, όπως η καχεκτική ανάπτυξη και η αναιμία, καθώς και από έντονα ψυχολογικά τραύματα που τους έχουν προκαλέσει οι διαρκείς επιθέσεις και οι συνθήκες που βιώνουν. 
  Οι νέοι της Γάζας, έχουν πολύ περιορισμένες επιλογές ως προς την Ανώτατη Εκπαίδευση, γεγονός που συμβάλει στην έλλειψη δυνατοτήτων ανάπτυξης της οικονομίας στη Γάζα. 
  Η πολιορκία της Γάζας θα έχει τεράστιο αντίκτυπο και για τα επόμενα χρόνια. Η ιστορία δεν θα κρίνει με επιείκεια  τον ρόλο που διαδραμάτισε η αυτο-αποκαλούμενη «διεθνής κοινότητα» ως προς την βοήθεια και την συνέργεια στην σκληρή πολιτική του Ισραήλ και στη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.
Εκατοντάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί.
Η οργάνωση "Save the Children and Medical Aid for Palestinians" δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο του αποκλεισμού για την υγεία των παιδιών στη Γάζα.  Οι οργανώσεις προειδοποιούν πως "η μόνη πηγή νερού της Γάζας έχει γίνει πλέον πάρα πολύ επικίνδυνη, καθώς το νερό που πίνουν είναι γεμάτο λιπάσματα και ανθρώπινα απόβλητα,"  σημειώνοντας ότι η Γάζα είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, με περισσότερα από 4,500 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Ένα δελτίο τύπου που συνοδεύει την έκθεση προσθέτει:
Από την εποχή που ξεκίνησε ο αποκλεισμός, ο αριθμός των παιδιών κάτω των τριών που υποβάλλονται σε θεραπεία για υδαρής διάρροια έχει διπλασιαστεί. Από τα υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων που εντοπίστηκαν μερικά συνδέονται και με τον καρκίνο και αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τις εγκύους.
Το αποχετευτικό σύστημα της Γάζας έχει εντελώς διαλυθεί, μεγάλο μέρος του καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Συμπαγές Μολύβι και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας είναι είτε υπερφορτωμένες  ή υπάρχει έλλειψη καυσίμων. Υπάρχουν ανοιχτοί βόθροι δίπλα στα σπίτια οικογενειών και μόλις τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους, τρία παιδιά πνίγηκαν στους ανοιχτούς υπονόμους.
Οι οργανώσεις προσθέτουν ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών από και προς τη Γάζα, καθώς και η μακροχρόνια φτώχεια, ως αποτέλεσμα της παράλυσης της οικονομίας της Γάζας, σημαίνει πως  "οι οικογένειες αδυνατούν να αγοράσουν θρεπτικές τροφές και είναι λιγότερο ικανές να παράγουν θρεπτικά τρόφιμα για τους εαυτούς τους. "  Πράγματι, το ένα τρίτο των παιδιών στη Γάζα ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Ο υποσιτισμός, και οι σχετικές ασθένειες, όπως η αναιμία και ο νανισμός ως εκ τούτου βρίσκονται σε άνοδο στη Γάζα.
Εν τω μεταξύ, η έκθεση των οργανισμών αναφέρει πως,  "από το 2007, 605 παιδιά στη Γάζα έχουν σκοτωθεί,  ενώ έχουν τραυματιστεί 2,179 αποτέλεσμα των άμεσων επιθέσεων, και 60 παιδιά σκοτώθηκαν και 82 τραυματίστηκαν σε άλλες μάχες."
Ο Νορβηγός γιατρός Mads Gilbert σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην  Electronic Intifada, ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι 17,6 χρόνια στη Γάζα και το 58 τοις εκατό των κατοίκων της Γάζας είναι 18 ετών ή νεότεροι.
  Πέντε Χρόνια αποκλεισμού
 Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) κυκλοφόρησε ένα δελτίο με γεγονότα και αποδείξεις περιγράφοντας την επίδραση των πέντε ετών της πολιορκίας στη Λωρίδα της Γάζας.
 Ο αντίκτυπος της πολιορκίας στην οικονομία της Γάζας αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τις στατιστικές, για παράδειγμα, 34 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού της Γάζας, από το οποίο οι μισοί είναι νέοι, είναι άνεργοι. Επίσης, εξαιτίας των περιορισμών του Ισραήλ το 35 τοις εκατό των γεωργικών εκτάσεων της Γάζας και το 85 τοις εκατό των αλιευτικών υδάτων είναι εντελώς απρόσιτα. Οι περιορισμοί της αλιείας έχουν επηρεάσει σημαντικά την επιβίωση 35,000 ανθρώπων, ενώ όπως εκτιμάται 75,000 τόνοι προϊόντων χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας των περιορισμών διακίνησης, σύμφωνα με το OCHA.
Η έκθεση του OCHA σημειώνει και έναν επιπλέον κίνδυνο στη Γάζα ως προς την εργασία και τις κατασκευές.  "Από την εντατικοποίηση του αποκλεισμού το 2007, μέχρι σήμερα τουλάχιστον 172 Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 318 έχουν τραυματιστεί, ενώ εργάζονται στις σήραγγες μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου" - οι οποίες αποτελούν τις μόνες διεξόδους ζωής που έχουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, χάρη του ερμητικού κλεισίματος των ελεγχόμενων διαβάσεων από το Ισραήλ με τη Γάζα.
 Επιπτώσεις για όλες τις πτυχές της ζωής στη Γάζα
Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Δίκτυο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων επεσήμανε σε δήλωση του πως ο αποκλεισμός της Γάζας  παραβιάζει χρόνια τώρα μια σειρά βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το "δικαίωμα στη ζωή, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην τροφή, στο νερό, στο βιοτικό επίπεδο και στην κατάλληλη στέγαση." Και προσθέτει: "Η κυβέρνηση του Ισραήλ υποστηρίζει ότι το κλείσιμο της Λωρίδας της Γάζας συμπεριλαμβάνεται στις μορφές των θεμιτών στόχων της πολιτικής του για "οικονομικό πόλεμο" εναντίον των κυβερνητικών Αρχών στη Γάζα. Το διεθνές δίκαιο όμως είναι σαφές: ο αποκλεισμός τους αποτελεί μια μορφή συλλογικής τιμωρίας απέναντι σε ολόκληρο τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ".
 Ελλείψεις σε βασικά και απαραίτητα φάρμακα.
Εν τω μεταξύ, στη Γάζα έχει εξαντληθεί το 42 τοις εκατό των βασικών φαρμάκων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι "το Ισραήλ δεν επιτρέπει στο Υπουργείο Υγείας στη Γάζα να στείλει τον ιατρικό τους εξοπλισμό για  επισκευή" -  γεγονός που επηρεάζει το σύστημα υγείας στη Γάζα και του αφαιρεί την ικανότητα να παρέχει σωτήρια θεραπεία.
Το Πρακτορείο Ειδήσεων Ma'an προσθέτει, επικαλούμενο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  "κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που διήρκεσε τρεις εβδομάδες το Δεκέμβριο του 2008, 15 από τα 27 νοσοκομεία καθώς και 45 κλινικές υπέστησαν τεράστιες ζημιές".
Το Ισραήλ εμπόδισε την μετακίνηση ασθενών για εξειδικευμένη θεραπεία έξω από τη Γάζα, καθώς και εξειδικευμένους γιατρούς να πάνε στην περιοχή για να συμβάλλουν στη θεραπεία τους. την Πρόληψη Προχωρώντας ιατρών τους από την εκπαίδευση, ενώ έχει επίσης εμποδίσει σε εθελοντικές υπηρεσίες να συμμετάσχουν στην ιατρική θεραπεία και φροντίδα των κατοίκων της Γάζας.  
"Οι 5 πιο συχνοί λόγοι για τους οποίους γίνεται αίτημα για παραπομπή ασθενών σε πιο εξειδικευμένη θεραπεία έξω από την Γάζα είναι για καρδιαγγειακά νοσήματα, ογκολογικά, οφθαλμολογικά, ορθοπεδικά, νευροχειρουργικά, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ.
Τα Παλαιστινιακά νοσοκομεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι τα πιο εξειδικευμένα κέντρα αλλά το Ισραήλ έχει αρνηθεί τα αιτήματα σε σχεδόν 12.000 ασθενείς.
"Στα τελευταία δύο χρόνια, 618 ασθενείς κλήθηκαν για ανάκριση από την ασφάλεια του Ισραήλ μετά την αίτηση τους για να πάρουν άδεια, ώστε να επισκεφτούν τα νοσοκομεία έξω από την Γάζα" αναφέρει ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας.
Τα βασικά Παλαιστινιακά πανεπιστημιακά νοσοκομεία βρίσκονται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όμως συχνά το Ισραήλ έχει απαγορεύσει σε γιατρούς από τη Γάζα να συμμετάσχουν στα εκεί σεμινάρια κατάρτισης.


                                                     
http://europeanphoenix.net/en/component/content/article/48-health/1740-un-in-five-year-gaza-siege-israel-has-killed-2300-palestinians-.html




 ΠΗΓΗ:http://omniatv.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου