«ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»
της Φλώρας Νικολιδάκη
Μια παρέα από τα Πετράλωνα δημιούργησε προσφάτως την «Τράπεζα Τροφίμων», ένα εγχείρημα διπλό: αφενός η ομάδα μαγειρεύει κάθε μέρα για τους εργαζόμενους στο κτίριο της Κουμουνδούρου (Συνασπισμός, ΑΣΚΙ), αλλά και λειτουργεί μια μικρή καντίνα σε εκδηλώσεις, ημερίδες και συνεδριάσεις. Τα φαγητά και τα σνακ φτιάχνονται πάντοτε με διαλεχτά υλικά και πωλούνται σε χαμηλές τιμές. Κάποιοι από εσάς ίσως να έχετε ήδη γευτεί και απολαύσει τα νοστιμότατα και μυρωδάτα εδέσματά τους, και σίγουρα θα προτιμάτε να τρώτε περιποιημένο σπιτικό φαγητό κάθε μέρα στη δουλειά και μικρά σνακ στις συνεδριάσεις παρά να αγοράζετε απέξω τα ίδια βαρετά σάντουιτς και τις λιγδιάρικες τυρόπιτες. [Όσοι από εσάς βρεθήκατε στο εντευκτήριο των «Ενθεμάτων» μετά την παρουσίαση του βιβλίου του Νικόλα Σεβαστάκη στις 9 Απριλίου θα δοκιμάσατε τα υπέροχα τυροπιτάκια και τα κεφτεδάκια τους.] Αφετέρου, επιδίωξη της ομάδας είναι, όπως λέει και το όνομά της, να δημιουργήσει μια «τράπεζα τροφίμων» στην οποία θα συμμετέχουν παραγωγοί και καταναλωτές. Περισσότερα, κυρίως γι’ αυτή τη δεύτερη λειτουργία, στο κείμενο αυτοπαρουσίασης που ακολουθεί και εντάσσεται στη στήλη μας «Εγχειρηματικότητα», μια προσπάθειά μας να αναδείξουμε εμπνευσμένα εγχειρήματα και αξιόλογες απόπειρες που όλο και ξεφυτρώνουν τον τελευταίο καιρό.
Η Τράπεζα Τροφίμων δημιουργήθηκε για να συμβάλλει στον αγώνα για την ελεύθερη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων στα τρόφιμα, δηλώνοντας τη θέση της ότι η τροφή δεν μπορεί πλέον να είναι εμπόρευμα· για να καταθέσει τις δυνάμεις της στον αγώνα κατά του μεγαλύτερου πειράματος στην ιστορία του ανθρώπινου είδους: την έκθεσή του στα τρόφιμα του εργαστηρίου, δηλαδή στα τεχνητά τρόφιμα.
Ο προοδευτικός χώρος της κοινωνίας, στον οποίο ανήκει και η Αριστερά, επιμένει, δυστυχώς, σε έναν τρόπο διατροφής –και τελικά σε έναν τρόπο ζωής– στον αντίποδα των επιθυμιών και των στόχων για μια ριζικά διαφορετική, καλύτερη ζωή.
Σκοπός της Τράπεζας Τροφίμων είναι να αναδείξει γεύσεις και μυρωδιές, να ανασύρει μνήμες και συναισθήματα που συνδέονται στενά με τη διαδικασία του φαγητού. Νομίζουμε ότι ιδιαίτερα οι γυναίκες, αλλά και πολλοί άνδρες, συμφωνούμε ότι ένα καλοστρωμένο τραπέζι είναι αγαπημένος τόπος συνάντησης που διευκολύνει την επικοινωνία και την ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες σε τέτοια έκταση και βάθος, που δύσκολα μπορούμε να το συγκρίνουμε με κάτι άλλο.
Με αυτές τις σκέψεις θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε τη λειτουργία της Τράπεζας Τροφίμων (ΤΤ), που είναι κατά κύριο λόγο μια γυναικεία υπόθεση.
Η τράπεζά μας λειτουργεί με λογαριασμούς κατάθεσης και ανάληψης.Στους λογαριασμούς κατάθεσης μπορεί ο/η παραγωγός να καταθέσει προϊόντα που παράγει: πατάτες, κηπευτικά, όσπρια, λάδι, μέλι κ.λπ., αλλά και παρασκευασμένα φαγητά και τρόφιμα. Κατά την κατάθεση ο/η παραγωγός/παρασκευάστρια συμπληρώνει μια φόρμα με στοιχεία για την παραγωγή του προϊόντος του. Η ΤΤ έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει έλεγχο, απροειδοποίητα, για την αλήθεια των όσων αναφέρονται στην καρτέλα πιστοποίησης, είτε πρόκειται για αγροτικό πρωτογενές προϊόν είτε πρόκειται για παρασκευασμένο τρόφιμο.
Η ΤΤ αμείβεται σε είδος, εφόσον καταφέρει να συμβάλλει στη διάθεση των προϊόντων του/της παραγωγού/ παρασκευάστριας. Προωθούμε δηλαδή την ανάπτυξη αχρήματων συναλλαγών. Οι τιμές στις οποίες οι συναλλασσόμενοι θα ανταλλάξουν τα προϊόντα τους είναι δική τους υπόθεση. Με τις αμοιβές σε είδος η ΤΤ αναπτύσσει κοινωνική πολιτική προς τα μέλη της. Επίσης, στην προσπάθεια να διευκολυνθεί στη δράση της μέσω ήπιων μορφών εγχρήματων συναλλαγών, έχει αναλάβει την απογευματινή λειτουργία του κυλικείου της Κουμουνδούρου.
Η πρακτική της ΤΤ θέτει για πρώτη ίσως φορά και το θέμα της σφαίρας της δημοσιονομικής πολιτικής του καπιταλιστικού κράτους. Σε μια περίοδο που η δημοσιονομική σφαίρα θέλει να καταλάβει το σύνολο των δραστηριοτήτων των ανθρώπων, η ΤΤ υπενθυμίζει ότι η ανθρώπινη καθημερινότητα δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας στο σύνολό της, όπως και δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται τα πάντα οικονομία.
πηγη:http://enthemata.wordpress.com/2012/04/22/flora/#more-7282
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου