Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Χρήμα στις τσέπες των εργολάβων, την ώρα που η Ψυχική Υγεία εξαθλιώνεται



Στις 30 και 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της WARP (Παγκόμια Εταιρία για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση) με τίτλο «Ψυχοκοινωνική αποκατάσταση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, Ποιες αλλαγές για ποιες νέες ανάγκες», υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Imperial και το κόστος της διοργάνωσης, το οποίο καλύφθηκε μέσω ΕΣΠΑ, ανήλθε στις 180.000 ευρώ. Κύριος καλεσμένος και ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Λάζλο Αντορ, κομισάριος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης (ένα από τα μέλη της τρόικας, για να μην ξεχνιόμαστε), ενώ ομιλητές ήταν ακόμη ο υφυπουργός Υγείας Μπόλαρης και ο δήμαρχος Αθηναίων Καμίνης. Διοργανώτρια του συνεδρίου ήταν η Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), η οποία μαζί με άλλες ΜΚΟ συναποτελούν το «Δίκτυο Αργώ», το σωματείο που έχουν συστήσει οι εργολάβοι της υποτιθέμενης «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».
Οι τελευταίοι πρέπει να αισθάνονταν ιδαίτερα ικανοποιημένοι, όχι τόσο από την έκβαση του συνεδρίου όσο από το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν είχαν λάβει την πολυπόθητη έγκριση για την υλοποίηση προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων μέσω ΕΣΠΑ. Σταχυολογούμε μερικά απ’ αυτά: Εκπαίδευση για δικαστική ψυχιατρική (1 εκατ. ευρώ), Ψυχολογική υποστήριξη ανέργων κι απολυμένων φορέων και εταιριών σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ (12 εκατ. ευρώ), Εκπαίδευση νοσηλευτών, ψυχολόγων, γιατρών κ.λπ. στη διαχείριση κρίσης ψυχιατρικών ασθενών (3,5 εκατ. ευρώ), Εκπαίδευση στην πρώιμη ανίχνευση ψυχικών διαταραχών και διαχείριση ατόμων και ομάδων που απειλούνται από την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών (2,5 εκατ. ευρώ), Ενδυναμώσεις «ψυχικά πασχόντων» για απορρόφησή τους στην «ελεύθερη αγορά εργασίας» (1,5 εκατ. ευρώ).
 
Ζεστό και μπόλικο χρήμα ρέει άφθονο στις τσέπες των διάφορων εργολάβων, την ώρα που με υπουργικές αποφάσεις παρακρατούνται οι συντάξεις των ασθενών που διαμένουν σε ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα, οι εργαζόμενοι σ’ αυτά παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, απολύονται ή εξαναγκάζονται σε αποχωρήσεις, υπηρεσίες κλείνουν ή συγχωνεύονται. Η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας από τους διάφορους εργολάβους βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και σε γοργούς μνημονιακούς ρυθμούς.
 
Αν γράφουμε αυτό το σημείωμα δεν είναι για να επαναλάβουμε τα αυτονόητα και τα ήδη γνωστά, αλλά για να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου στους εργαζόμενους που το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις, τις οποίες το Δίκτυο Αργώ στήριζε και εκμεταλλευόταν ως μοχλό πίεσης προς το υπουργείο για την προστασία των συμφερόντων των αφεντικών. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναπτύξουν διπλό μέτωπο αντίστασης: τόσο απέναντι στο υπουργείο όσο και απέναντι στ’ αφεντικά τους. Να καταγγείλουν την αποσάθρωση των υπηρεσιών και τη διάλυση των ψυχιατρικών υπηρεσιών από το υπουργείο και τους συνοδοιπόρους του.
 
Στη φωτογραφία η μνημονιακή τρόικα: Στυλιανίδης (ΕΠΑΨΥ), Μπόλαρης (υφ. Υγείας), Αντορ (Κομισιόν).
ΠΗΓΗ:http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=16749

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου