Kόλαφος για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και την τότε «πολιτική ηγεσία», αποτελούν τα όσα κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.
Ο λόγος για τους χειρισμούς του πρώην τσάρου της Ελληνικής οικονομίας στις αρχές του 2010 αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης χρέους, καθώς επίσης και τις δηλώσεις περί ΔΝΤ από την τότε «πολιτική ηγεσία» την οποία όμως δεν κατονόμασε.
Ο κ. Χριστοδούλου χαρακτήρισε ως «ατυχή έκφραση» τη δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού» σε ότι αφορά την Ελληνική οικονομία, με την οποία διαμορφώθηκε ένα δυσμενές κλίμα για τη«Τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να «μαζεύουν» στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση και μου ήλθε ταμπλάς», ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου και πρόσθεσε ότι «έτρεχα να βγάλω ένα ομόλογο όσο μπορούσα, ότι σηκώσω, για να μπορέσουμε να έχουμε, τουλάχιστον όταν σκάσει αυτό, το ταμείο μας γεμάτο, διότι άλλο να είσαι «βρεγμένος» με το ταμείο άδειο και άλλο «βρεγμένος» με το ταμείο γεμάτο».
«Φωτογράφισε» τον Γ. Παπανδρέου
Οι διάλογοι μεταξύ του κ. Χριστοδούλου και του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, αποκαλύπτουν πολλά για τους λανθασμένους χειρισμούς τη δεδομένη χρονική περίοδο, ενώ ο κ. Χριστοδούλου ουσιαστικά φωτογράφησε και τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου δίχως όμως να τον κατονομάσει.
Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, «όταν βλέπεις και έχεις να κάνεις με την αγορά, πρέπει να κρατήσεις μία στάση πόκερ, γιατί πρέπει να κερδίσεις και να διατηρήσεις τη ψυχραιμία της αγοράς, τη θετική στάση της αγοράς και να μην τρομάζεις την αγορά γιατί μετά σου γυρίζει μπούμερανγκ».
Παράλληλα έκανε λόγο και για ατυχή τοποθέτηση αναφορικά με τις δηλώσεις περί προσφυγής στο ΔΝΤ, που αντί να καθησυχάσεις τις αγορές, πέτυχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
«Ήταν τότε που ενώ είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση της δεκαετίας, έγιναν κάποια σχόλια ότι εμείς εάν δεν πάρουμε βοήθεια από τη Γερμανία, θα πάμε στο IMF (ΔΝΤ). Ήταν μία ατυχής τοποθέτηση για τις αγορές, γιατί οι αγορές ενώ άκουγαν ότι το χαρτί πάει καλά, τα spreads έπεφταν κλπ., ξαφνικά έλεγαν «καλά αφού αυτοί σήκωσαν λεφτά και πάνε πάρα πολύ καλά, γιατί συνεχίζουν και μας απειλούν ότι θα πάνε στο IMF; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε;». Και ξαφνικά φρίκαραν. Αρχίζουν και λένε ότι μήπως γίνεται κάτι; Αλλιώς τους περιμένουμε να συμπεριφέρονται και αλλιώς συμπεριφέρονται».
Από την πλευρά του ο κ. Κουρουμπλής ρώτησε το γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ:
«Βλέπετε ότι οι αγορές αντιδρούσαν σε κάποια, αν θέλετε έστω και ως υπονοούμενο, απειλή ότι η Ελλάδα άμα δεν μας δώσετε, θα πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;».
Και ο κ. Χριστοδούλου απάντησε: «Σωστά. Εγώ δεν μίλησα για IMF. Απλώς έλεγα ότι μη μιλάτε για IMF»! Ενώ όταν ρωτήθηκε ποιος μίλησε για ΔΝΤ αρκέστηκε να πει: «Κυβερνητικός παράγοντας».
Ο διάλογος που ακολούθησε ήταν χαρακτηριστικός:
- Αθ. Πλεύρης: «Ποιος;».
- Π. Χριστοδούλου: «Εσείς είστε πολιτικοί, οι επικεφαλής σας».
- Π. Κουρουμπλής: «Δεν θυμάστε ποιος την έκανε;».
- Π. Χριστοδούλου: «Εγώ θυμάμαι, αλλά δεν είμαι πολιτικός».
- Π. Κουρουμπλής: «Ο υπουργός Οικονομικών την έκανε;».
- Π. Χριστοδούλου: «Όχι, όχι».
- Π. Κουρουμπλής: «Πείτε μας, ποιος την έκανε».
- Π. Χριστοδούλου: «Εγώ απλώς αρκέστηκα σαν τεχνοκράτης να πω «μη μου
χαλάτε την αγορά»».
Κατάθεση-φωτιά Κοντοπυράκη
Στο μεταξύ, φωτιές άναψε στην Εξεταστική Επιτροπή και η κατάθεση του πρώην επικεφαλή της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Μανώλη Κοντοπυράκη, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στον υπολογισμό του ελλείμματος και ότι απλά είχε το ρόλο του «διακομιστή» των προβλέψεων της πολιτικής ηγεσίας για το έλλειμμα προς την Eurostat.
«Καμία στατιστική υπηρεσία στον κόσμο δεν κάνει ούτε η δική μας, ούτε καμία άλλη ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία πρόβλεψη» σημείωσε ο κ. Κοντοπυράκης.
Για το λόγο αυτό παρέπεμψε στην πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επισημαίνοντας ότι «το μέρος της στατιστικής υπηρεσίας που αναλογεί στον υπολογισμό του ελλείμματος είναι το πολύ 2% των εργασιών της» και συμπλήρωσε ότι ποτέ δεν ασχολήθηκε παραπάνω.
Ο ίδιος μάλιστα διατύπωσε και τη σφοδρή ενόχλησή του τη διάσταση που δόθηκε στην αρχική άρνησή του να προσέλθει στην Εξεταστική Επιτροπή, επικαλούμενος αυχενικό σύνδρομο.
Σε ότι αφορά τον υπολογισμό του ελλείμματος του 2009 ο κ. Κοντοπυράκης υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά υπολογίζεται στα τέλη Μαρτίου του 2010 με στοιχεία τα οποία φτάνουν στη στατιστική υπηρεσία για πρώτη φορά στις αρχές Μαρτίου του 2010, δηλαδή πολύ αργότερα από τότε που εγώ έφυγα από την υπηρεσία».
Ακόμα και όταν ρωτήθηκε γιατί δεν θεώρησε υποχρέωσή του να διερευνήσει τι συμπεριελάμβαναν τα στοιχεία που του αποστέλλονταν προς δημοσιοποίηση, απάντησε: «Την περισσότερη δουλειά την έχει το Γενικό Λογιστήριο γιατί έχει τα έσοδα, τα έξοδα, τους τόκους κλπ.». «Εγώ ουδέποτε έλαβα μέρος σε καμία συζήτηση εκτίμησης (του ελλείμματος). Ουδέποτε. Ούτε ως Κοντοπυράκης, ούτε ως γενικός γραμματέας, διότι δεν είχα στοιχεία», κατέθεσε χαρακτηριστικά ο μάρτυς, κατηγορώντας τον κ. Παπακωνσταντίνου, ότι του επεφύλαξε ρόλο «αποδιοπομπαίου τράγου».
ΠΗΓΗ:http://www.koutipandoras.gr/?p=17023
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ........
Καταπέλτης η Γεωργαντά για Παπακωνσταντίνου – Γεωργίου
Βαριές κατηγορίες για τον πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον προϊστάμενο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου , άφησε η κυρία Ζωή Γεωργαντά κατά την κατάθεσή της στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις καταγγελίες περι τεχνητής αύξησης του ελλείμματος της ελληνικής Οικονομίας.Συγκεκριμένα, το πρώην στέλεχος της στατιστικής υπηρεσίας ξεκαθάρισε πως «το έλλειμμα φουσκώθηκε είτε από ανικανότητα, ή από απειρία ή σκοπιμότητα» και τόνισε με νόημα πως «αν ο Παπακωνσταντίνου φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα θα πρέπει να κρεμαστεί στο Σύνταγμα». !
Ανέφερε στα μέλη της επιτροπής πως το υπουργείο έδειχνε «μεγάλη ανοχή» ως προς τους χειρισμούς του κ. Γεωργίου ενω πρόσθεσε ότι «Κατά την άποψη μου το έλλειμμα θα μπορούσε να συγκρατηθεί αν έπαιρνε μέτρα η κυβέρνηση και σήμερα θα μπορούσε να είναι μονοψήφιο. Λέω με επιφύλαξη ότι το πραγματικό έλλειμμα του 2009 ήταν 12,5% το άλλο ήταν «φούσκωμα» και εξήγησε ότι «τα στοιχεία πειράχθηκαν για να πάει το έλλειμμα από 12,5% σε 13,6%. Ο Γεωργίου δεν μας ενημέρωνε για τίποτε ενημέρωνε για τα πάντα τον Παπακωνσταντίνου».
ΠΗΓΗ:http://www.newsbomb.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου