Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Η Κίνηση Πολιτών Κ 136 - Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό


Ανοιχτή επιστολή της Κ 136 προς τον πρωθυπουργό για τις εξαγγελίες από ΜΜΕ για επίσπευση στη διαδικασία πώλησης μέρους της ΕΥΑΘ



ΠΡΟΣ κ.κ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,
κύριε Αντιπρόεδρε και Υπουργέ Οικονομικών, είμαστε η Κίνηση Πολιτών της Θεσσαλονίκης “Κ 136” και εκπροσωπούμε πολίτες και συλλογικότητες της πόλης που συνενώσαμε τις δυνάμεις μας για να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού της πόλης μας.
Για την αποτροπή αυτή ακολουθούμε δύο δρόμους :
Ο πρώτος αφορά κάθε είδους κινητοποίηση για να πεισθείτε, η κυβέρνηση, να σταματήσετε την πώληση. Η Ευρώπη ολόκληρη επαναδημοτικοποιεί το νερό των πόλεων μετά από δεκαετίες ιδιωτικής, από τις ίδιες εταιρείες, διαχείρισης της ύδρευσής τους, κατά τις οποίες φάνηκαν καθαρά τα αδιέξοδα μιας τέτοιας επιλογής : Βρυξέλλες, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγάρδη, Παρίσι, Γκρενόμπλ, Μπορντώ, Τουλούζ, Μονπελιέ, Μασσαλία, Λιλ, Βρέστη και πολλές άλλες. Γιατί η Ελλάδα, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη πρέπει να διανύσουν τον ίδιο αδιέξοδο δρόμο; Άλλωστε η ίδια η Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά της Ε.Ε. τονίζει ότι το νερό δεν είναι εµπορικό προϊόν όπως οποιοδήποτε άλλο, αλλά θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο ως κληρονοµιά. Επίσης ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να συµµετέχουν στην προστασία και τη διαχείριση των υδάτων.
Ο δεύτερος δρόμος που ακολουθούμε αφορά στην οργάνωση των πολιτών με σκοπό την εξαγορά από αυτούς του πωλούμενου 40% και του μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ. Έχουμε υπολογίσει ότι αν κάθε υδροδοτούμενο νοικοκυριό ή επιχείρηση καταβάλει 136 ευρώ μπορεί να συγκροτηθεί το αναγκαίο κεφάλαιο εξαγοράς. Τα 136 ευρώ εκτιμούμε πως ακόμη είναι ένα ποσό προσιτό στο μέσο νοικοκυριό.
Το σχήμα διεκδίκησης αφορά στη δημιουργία συνεταιρισμών ανά υδροδοτούμενο Δήμο καιΔημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια Ένωσή τους σε μια Ανώνυμη Εταιρία (Κοινωνική ΕΥΑΘ Α.Ε.), η οποία θα διεκδικήσει την εξαγορά του 40% και του Μάνατζμεντ της σημερινής ΕΥΑΘ Α.Ε.

Σκοποί των συνεταιρισμών και της ΚΕΥΑΘ είναι :
Η αγορά και η ΜΗ κερδοσκοπική διαχείριση της ΕΥΑΘ
Η παροχή νερού στο νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με :
Υψηλή ποιότητα
Χαμηλές τιμές
Προστασία του περιβάλλοντος
Δημοκρατική λειτουργία
Κοινωνική δικαιοσύνη
Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Αντιπρόεδρε και Υπουργέ Οικονομικών, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας ως ενεργών πολιτών της Θεσσαλονίκης σας διαβεβαιώνουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των θεσμικών οργάνων της πόλης μας, είναι σύμφωνη με την πρότασή μας και είναι διατεθειμένη να την υποστηριξει. Η επίσπευση όμως της πώλησης, η οποία φημολογείται έντονα τις τελευτείες μέρες, θα δημιουργήσει τετελεσμένα που θα μας αποκλείσουν από όποια διαδικασία τελικά επιλεγεί από την κυβέρνησή σας και αυτό δεν είναι μόνο άδικο αλλά και απορίας άξιο.
Γιατί η επίσπευση; Ένα ποσό λιγότερο των 100 εκ. €, το οποίο μάλιστα είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν οι ίδιοι οι πολίτες, προκειμένου να πάρουν το νερό της πόλης τους στα δικά τους χέρια, είναι τόσο άμεσα απαραίτητο για να σωθεί η χώρα; Και τι είδους σωτηρία θα είναι αυτή όταν η ύδρευση της πόλης θα οδηγηθεί σε δύο τρεις δεκαετίες σε αδιέξοδο και θα πρέπει και πάλι να καταβληθεί ένα ακόμη τίμημα επαναφοράς υπό δημόσια, με την ευρύτερη έννοια, διαχείριση ;

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Αντιπρόεδρε και Υπουργέ Οικονομικών,
σας καλούμε να μην προχωρήσετε καθόλου στην πώληση της ΕΥΑΘ, για όλους τους προγούμενους λόγους. Σας καλούμε να μην αγνοήσετε την βούληση των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Στο βαθμό που για λόγους που θα απαιτούσαμε να μάθουμε, επιμένετε στην πώληση, σας καλούμε να συνυπολογήσετε την βούληση των πολιτών να διεκδικήσουν το κοινωνικό αγαθό του νερού.
Μπρείτε να επιβεβαιώσετε την βούληση αυτή, προκυρήσοντας δημοψήφισμα. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα και χωρίς ιδιαίτερη δαπάνη κατά τη διάρκεια των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Με εκτίμηση, Η Κίνηση Πολιτών Κ 136

                                                      ΠΗΓΗ: http://dosepasa.wordpress.com/2012/02/24/bx740/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου