Ραβασάκι ξεπουλήματος Του Τάσου Ζάχου
To newsbomb.gr σας αποκαλύπτει σήμερα κείμενο 8 σελίδων το οποίο οι επικεφαλής της τρόικας παρέδωσαν στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Αυτό το κείμενο φέρεται να δόθηκε από τον κ. Παπαδήμο στους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μέσα σε 8 σελίδες η τρόικα καταγράφει την κατάσταση στην ελληνική ιδιωτική αγορά εργασίας, την οποία χαρακτηρίζει ως «διαστρεβλωμένη με ιδιαίτερα βαρείς περιορισμούς που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις και επηρεάζουν τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη».
Σε έγγραφο γίνεται επίσης σαφής αναφορά μεταξύ άλλων στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθούμε εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης από κάθε διάταξη νόμου, στην εισαγωγή νομοθετικής διάταξης για την κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, σε αλλαγές σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις και τη διαιτησία και στο θέμα των προσλήψεων και απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Αντίθετα δεν γίνεται κάποια αναφορά στον κατώτατο μισθό, τον οποίο φέρεται επίσης να έχουν βάλει στο μάτι οι επικεφαλής της τρόικας.
«Κόψτε τα δώρα με νόμο»
Στο ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού οι πιστωτές εμφανίζονται κάθετοι. Σε οριζόντιες παρεμβάσεις, όπως τις χαρακτηρίζουν για την αύξηση της ευελιξίας του συνόλου της αγοράς προτείνουν χαρακτηριστικά :
- Εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης για την κατάργηση αυτών των δώρων από κάθε διάταξη νόμου (συμπεριλαμβανομένων των ΥΑ και των ΠΔ)/ κανονισμό εργασίας / Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) . Όπως τονίζεται παρότι η συχνότητα πληρωμών δεν αποτελεί στρέβλωση ως έχει, το να γίνουν αυτά τα δώρα προαιρετικά αποτελεί έναν συντεταγμένο τρόπο μείωσης του κόστους στην οικονομία και αύξησης της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης.
- Λήξη ισχύος των συλλογικών συμβάσεων: εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης που να προβλέπει ότι 6 μήνες μετά τη λήξη της ΣΣΕ, οι όροι καθορίζονται από άλλες συντρέχουσες συλλογικές συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να εξακολουθούν να λαμβάνουν όλες τις παροχές από τις προηγούμενες συμβάσεις αλλά θα μπορούν να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως χρειάζεται για μια υγιή οικονομία που μπορεί να αντοποκριθεί σε αυτές.
- Προσφυγή στη διαιτησία μόνο αν τα δύο μέρη (τα σωματεία ΚΑΙ ο εργοδότης) συμφωνούν σε αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου