Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Project" Αραβική Άνοιξη "




 
 

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2010, ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι (Mohammed Bouazizi), ένας Τυνήσιος πλανόδιος πωλητής από την Sidi Bouzid, αυτοπυρπολήθηκε. Ο Μπουαζίζι πουλούσε φρούτα στον δρόμο για να συντηρήσει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Αφού η αστυνομία κατάσχεσε τις ηλεκτρονικές ζυγαριές του και τον εξευτέλισε δημόσια επειδή δεν είχε έγγραφη άδεια, ο Μπουαζίζι πήρε ένα δοχείο βενζίνη, περιλούστηκε και με ένα σπίρτο έβαλε φωτιά στον εαυτό του. Ο θάνατός του ενέπνευσε μαζικές διαδηλώσεις. Χιλιάδες Τυνήσιων ξεχύθηκαν στους δρόμους. Συγκρούστηκαν με την αστυνομία και σύντομα ο Πρόεδρος Μπεν Άλι εγκατέλειψε την χώρα με την οικογένειά του. Η κίνησή του ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά της επανάστασης στην Βόρεια Αφρική.
Η εξέγερση της Τυνησίας άνοιξε τον δρόμο για παρόμοιες εξεγέρσεις στον Αραβικό κόσμο. Στην Αίγυπτο, αντι-κυβερνητικοί διαδηλωτές οργάνωσαν μέσω του facebook μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία του έθνους τους. Πάνω από 850 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των διαμαρτυριών που κράτησαν από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο. Μετά από 18 ημέρες επιμονής, οι διαδηλωτές νίκησαν. Ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε. Στην Λιβυή, στις 17 Φεβρουαρίου, αυτό που είχε κληθεί σαν ειρηνική διαδήλωση, μετατράπηκε σε μια ένοπλη επανάσταση. Ημέρα με την ημέρα ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν. Κάθε κηδεία διαδηλωτή γινόταν ακόμα μια διαδήλωση. Η σύγκρουση εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα σκοτώνοντας περίπου 30.000 ανθρώπους. Ονόμασαν αυτές τις εξεγέρσεις “Αραβική Άνοιξη”, ένα όνομα που ενέχει την προσδοκία μιας νέας, βελτιωμένης ζωής που επρόκειτο να ανθίσει στην Βόρεια Αφρική.
Ξεκίνησα να καλύπτω την Αραβική επανάσταση στην Αίγυπτο. Την δεύτερη ημέρα που ήμουν στο Κάιρο, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Μουμπάρακ με συνέλαβαν, με χτύπησαν άσχημα και με φυλάκισαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι κάρτες μνήμης της κάμεράς μου όπως και μερικά ρολά φιλμ που είχα μαζί μου για μια άλλη κάμερα, όλα κατασχέθηκαν. Στο ξενοδοχείο είχα μια πλαστική κάμερα Holga μαζί με 10-15 φιλμ. Την επόμενη ημέρα, αφού ανέκτησα τις δυνάμεις μου, αποφάσισα να βγω και πάλι στους δρόμους και να αρχίσω να φωτογραφίζω. Ήταν η πρώτη φορά που δούλεψα με μια κάμερα Holga και για να είμαι ειλικρινής, αποδείχθηκε αρκετά δύσκολο. Υπήρξαν φορές που έπρεπε να ανοίξω το πίσω μέρος της κάμερας για να της τοποθετήσω νέο φιλμ ενώ χαοτικές σκηνές λάμβαναν χώρα. Ήταν πολύ περίεργη η αίσθηση, φοβόμουν ότι δε θα καταφέρω να καταγράψω όλα αυτά τα πράγματα που συνέβαιναν μπροστά στα μάτια μου. Όταν εμφάνισα τα πρώτα φιλμ, πρόσεξα αυτό το πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Επίσης, συνειδητοποίησα ότι επειδή δούλευα με μια Holga, έδινα περισσότερη προσοχή στις φωτογραφίες που έβγαζα. Κατά τα επόμενα ταξίδια μου στην Τυνησία και την Λιβυή, πάντοτε κουβαλούσα την Holga μαζί μου, με σκοπό να ολοκληρώσω το project “Αραβική Άνοιξη”.
Για το  project “Αραβική Άνοιξη”, θα ήθελα να ευχαριστήσω την φωτογραφική ομάδα “18+” καθώς και τον συνάδελφο φωτορεπόρτερ Λευτέρη Πιταράκη του Associated Press, για τις γνώσεις του και την πολύτιμη βοήθειά του και την υποστήριξή του, όσο δουλεύαμε μαζί στην περιοχή.

Γιώργος Μουτάφης
www.giorgos-moutafis.com
The Arab Spring by Giorgos Moutafis”: www.vimeo.com/foto8/arab-spring

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου