Καμίλα Βαγιέχο
Η νεολαία στη Χιλή έχει βρει την εκπρόσωπό της στο όμορφο πρόσωπο της Καμίλα Βαγιέχο. Η 23χρονη φοιτήτρια της Γεωλογίας ηγείται του μαθητικού κινήματος της Χιλής, το Fech, και έχει ταρακουνήσει για τα καλά την κυβέρνηση του δισεκατομμυριούχου προέδρου της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα.
Η νεολαία της Χιλής βρίσκεται στους δρόμους και βρίσκεται στο επικεντρο της προσοχής των διεθνών ΜΜΕ. Η νεαρή φοιτήτρια με τις μαζικές κινητοποιήσεις και την αστυνομική βία που ακολουθεί, έχει κερδίσει τη συμπάθεια των αριστερών όλου του πλανήτη.
Ακόμα και ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας αναφέρθηκε σε εκείνη διθυραμβικά: «Στη Χιλή υπάρχει μια νεαρή και όμορφη ηγέτιδα που κατευθύνει τη νεολαία σε μία μαζική εξέγερση». Και προσθέτει: «Είμαστε όλοι ερωτευμένοι μαζί της».
Για την ομορφιά της μίλησε και η ίδια η Βαγιέχο: « Η ομορφιά είναι δόλωμα. Ερχονται να με ακούσουν λόγω της εμφάνισής μου αλλά έτσι ακούνε και τις ιδέες μου».
Το κίνημα του οποίου ηγείται, το Fech είναι πλέον το μεγαλύτερο δημοκρατικό κίνημα που έχει εμφανιστεί στη Χιλή τα τελευταία έτη. Το εκπαιδευτικό ζήτημα έχει μετατραπεί σε μείζον πολιτικό θέμα, με διαμαρτυρίες, πορείες, καταλήψεις σε σχολεία και κλείσιμο πανεπιστημίων. Η Καμίλα Βαγιέχο είναι η δεύτερη προεδρός του Fech καθώς και μέλος της νεολαίας του κομμουνιστικού κόμματος της Χιλής.
Αξιοσημείωτο είναι πως το 70% των πολιτών της Χιλής τάσσεται υπέρ των αιτημάτων της νεολαίας. Όπως αναφέρει η νεαρή ηγέτιδα του κινήματος : «Η νεολαία κάνει πάντα την πρώτη κίνηση. Τώρα μας ακολουθούν και οι μεγαλύτερες γενιές» .
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση είναι τόσο μεγάλο που ο Υπουργός Παιδείας Χοακίν Λαβίν αντικαταστάθηκε. Η Τατιάνα Ακούνα απολύθηκε από τη θέση της στο Υπουργείο Πολιτισμού καθώς ανέφερε σε συνέντευξή της πως οι διαμαρτυρίες θα σταματήσουν μόνο σε περίπτωση δολοφονίας της Καμίλα Βαγιέχο. Η Βαγιέχο έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή της και πλέον βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία.
Για το κίνημα αναφέρει: « Δεν επιθυμούμε την καλυτέρευση του ήδη υπάρχοντος συστήματος. Θέλουμε διαρθρωτικές αλλαγές. Να σταματήσει η παιδεία να είναι καταναλώτικό αγαθό, αλλά διασφαλισμένο δικαίωμα από την πολιτεία. Επιθυμούμε να εξελιχθεί η χώρα και να έχουμε κοινωνική ενοποίηση και ανάπτυξη».
πηγη:iefimerida.gr
<<H Χιλή ξύπνησεφώναζε >>από τα μεγάφωνα και πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να ακολουθήσουν τα συνθήματα της. Στα 23 της χρόνια κατάφερε μόλις μέσα σε τρεις μήνες να βγάλει τους χιλιανούς που διεκδικούν κοινωνικά δικαιώματα στους δρόμους και να αποτελέσει τον χειρότερο εφιάλτη του κατά τα άλλα παντοδύναμου χιλιανού ηγέτη, Πινιέρα.
Στο πρόσωπο του φοιτητικού κινήματος στη Χιλή, της 23χρονης φοιτήτρια Γεωγραφίας, Καμίλα Βαγιέχο, χιλιάδες πολίτες είδαν τη σπίθα της αλλαγής. Η Καμίλα Βαγιέχο είναι επικεφαλής της κύριας φοιτητικής οργάνωσης της Χιλής και μέλος της νεολαίας του κομμουνιστικού κόμματος στη χώρα της και καθώς φαίνεται η ελπίδα πολλών αδικημένων πολιτών από τη συντηρητική κυβέρνηση.
Απόφοιτη του τμήματος Γεωγραφίας του University of Chile και πρόεδρος της φοιτητικής ομοσπονδίας σε αυτό το ίδρυμα, ηγείται μιας νέας γενιάς ηγετών που ξέρουν να διεκδικούν και αντιμετωπίζουν τις αρχές με τόλμη αλλά και με τρόπο εντυπωσιακό όταν πρόκειται να υπερασπιστούν τις ιδέες τους μπροστά στο Χιλιανό Κογκρέσο, την τηλεόραση και στα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα.
Η σταθερότητα της στάσης της, που συχνά χαρακτηρίζεται ως παράλογη, δεν εμπόδισε την Καμίλα, εγγονή πρώην μέλους του Επαναστατικού Αριστερού Κινήματος (MIR) και κόρη Κομμουνιστών, να απευθύνεται με επιτυχία σε χιλιάδες πολίτες και να κερδίσει την υποστήριξη του 80% της κοινής γνώμης για τα αιτήματα των φοιτητών, σαν είναι… ηγέτης κόμματος.
Στις 3 του Σεπτέμβρη, η Βαγιέχο μαζί με τους άλλους ηγέτες των λυκείων και των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, συναντήθηκαν με τον δισεκατομμυριούχο πρόεδρο της Χιλής και με μερικούς ακόμα υπουργούς σε μια προσπάθεια επίλυσης της σύγκρουσης που ξεδιπλώνεται στη χώρα εδώ και 3 μήνες. Η συνάντηση στη La Moneda (προεδρικό μέγαρο) θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος είχε απορρίψει κατηγορηματικά το αίτημα για δωρεάν Παιδεία, ένα από τα κεντρικά αιτήματα των φοιτητών της Τριτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ωστόσο, η πανέμορφη Καμίλα για μια ακόμη φορά έκανε «το δικό της» και ενδυνάμωσε τους αγώνες. «Πολλοί Χιλιανοί πηγαίνουν στην Αργεντινή για σπουδές διότι εκεί είναι λιγότερα τα έξοδα για κατάλυμα συγκρινόμενα με τα δίδακτρα στην Χιλή. Σύμφωνα με την Συνέλευση των Εξορισμένων Χιλιανών Φοιτητών για την Εκπαίδευση (Assembly of Chilean Students Exiled for Education), 4,500 με 5,000 (φοιτητές) φοιτούν στα (Πανεπιστήμια) UBA, La Plata και IUNA» δήλωσε στην κουβανική εφημερίδα, Granma Internacional.
Δεν είναι εύκολο να προγραμματίσει κανείς μια συνέντευξη με την Βαγιέχο. Θα πρέπει κάποιος, στην κυριολεξία, να σταθεί σε μια μεγάλη ουρά με Χιλιανούς και ξένους δημοσιογράφους αποζητώντας μόλις ελάχιστα λεπτά από τον χρόνο της. Είναι φανερό ότι ο τύπος της Χιλής δεν την αντιμετωπίζει με φιλικές διαθέσεις, ιδιαίτερα ο προσκείμενος στην δεξιά. Ωστόσο, αυτή η νεαρή γυναίκα απαντά με εκείνη την σαφήνεια που την έκανε το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο του φοιτητικού κινήματος.
«Έχω προσωπικά ακαδημαϊκά σχέδια, πράγμα που σημαίνει πως θα ήθελα να ολοκληρώσω το πτυχίο μου και να ακολουθήσω αυτό το επαγγελματικό μονοπάτι. Θεωρώ την θέση μου ως εκπρόσωπος σαν μια ευθύνη, και σε καμιά περίπτωση ως προνόμιο, έτσι λοιπόν, δεν μπορώ να πω a priori ότι θα συνεχίσω να κατέχω θέσεις ως εκπρόσωπος του λαού» έχει ξεκαθαρίσει προς τιμήν της.
«Στην πραγματικότητα, είμαι μέλος της Χιλιάνικης Κομμουνιστικής Νεολαίας και αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν το έκρυψα. Αντίθετα, είναι κάτι για το οποίο είμαι πολύ περήφανη αφού είναι ένα μεγάλο σχολείο το οποίο μου επέτρεψε να ωριμάσω και να αναπτυχθώ πολιτικά».
Η βρετανική εφημερίδα Guardian από την άλλη, συγκρίνει την Βαλέχο, με τον υποδιοικητή των Ζαπατίστας, Μάρκος, και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα προικισμένο άτομο, που με το χάρισμα του λόγου «μπορεί να κατακτήσει μόνη της μια πόλη».Γεγονός είναι ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους απαγορεύεται στους κρατικούς υπαλλήλους να συμμετέχουν σε απεργία και όσοι το κάνουν μπορεί να οδηγηθούν σε δίκη και με την επίκληση ανωνύμων μαρτυριών να καταδικαστούν έως και σε ισόβια. Αυτό το στοιχείο καθιστά ιδιαίτερα μεγαλειώδες το έργο της Καμίλα πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς το νεαρό της ηλικίας της.
Who is Who
Η Βαγιέχο είναι η κόρη του Ρεϊνάλντο Vallejo και Μαριέλα Dowling, πρώην μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Έζησε την παιδική της ηλικία, μεταξύ των δήμων Macul και La Florida , και σπούδασε στο Colegio Raimapu, ένα ιδιωτικό σχολείο στη La Florida. Το 2006, μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Χιλής για να μελετήσει γεωγραφία. Εκεί, άρχισε να σχηματίζει δεσμούς με αριστερούς φοιτητές και να εμπλέκεται στην πολιτική, η οποία την οδήγησε να ενταχθεί στην Κομμουνιστική Νεολαία Χιλής το επόμενο έτος. Ήταν σύμβουλος της Federación de Estudiantes de la Universidad de Chile (FECh, Φοιτητής Ομοσπονδία το Πανεπιστήμιο της Χιλής) το 2008, και επελέγη ως πρόεδρος το 2010.
Τον Αύγουστο του 2011, το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής διέταξε αστυνομική προστασία για την Βαλέχο αφότου έλαβε απειλές κατά της ζωής.
Έχει θεωρηθεί το πιο σημαντικό και ισχυρό Κομμουνιστικό εικόνα του 21ου αιώνα στη Χιλή, καθώς και τη συμβολική διάδοχος του Gladys Marin. Έχει επαινεθεί δημόσια από διάφορους καλλιτέχνες. Το προφίλ της στο Twitter το παρακολουθούν περισσότερα από 300.000 άτομα. Παραδέχεται, βέβαια, πως μπορεί η εικόνα της να κάνει καλό στο φοιτητικό κίνημα, την ίδια, όμως, στιγμή αποτελεί και βάρος. «Υπάρχει μια τεράστια εξάντληση που παραμένει μαζί σου. Πρόκειται για πνευματική εξάντληση, για το άγχος που κουβαλάς στο σακίδιό σου» είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.
Παρακολουθούμε τον αγώνα των Αγανακτισμένων, αλλά στη Χιλή έχουμε ξεπεράσει το στάδιο της δυσαρέσκειας
πηγη:newpost.grΣυνέντευξη
στο BBC
Η συνέντευξη της Camila Vallejo δόθηκε στην Magali Lagrange στο Παρίσι και δημοσιεύτηκε στο BBC Mundo στις 18 Οκτώβρη 2011, λίγες μέρες πριν από μια ακόμα 48ωρη απεργία στη Χιλή, που κατά σύμπτωση συνέπεσε και με την 48ωρη απεργία της 19ης και 20 Οκτώβρη στην Αθήνα. Η μετάφρασή της δημοσιεύεται, έστω και με καθυστέρηση, ως ένα ακόμα στιγμιότυπο των φοιτητικών αγώνων που πλέον έχουν περάσει τα σύνορα της Χιλής και κάνουν την εμφάνισή τους και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
H Camila Vallejo, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Χιλής (ConFeCh) επιβεβαιώνει ότι τα φοιτητικά αιτήματα δεν αναδύθηκαν με αυθόρμητο τρόπο, παρά προέκυψαν από “μία μακρόχρονη διαδικασία βασισμένη σε μια βαθιά ανάλυση αυτού που συμβαίνει στην Χιλή, της αδικίας” και επιβεβαιώνει ότι τώρα “πρέπει να δούμε μπροστά και να δημιουργήσουμε μια εναλλακτική για τη χώρα”
Ταυτόχρονα εκδηλώνει την επιθυμία της να “ αποτελέσει παραδειγμα πολιτικού σχεδίου αυτό το κίνημα , γιατί για πρώτη φορά, ένα κλαδικό αίτημα κατάφερε να μετατραπεί σε κοινωνικό κίνημα που περικλύει πολλούς κλάδους”.
Μετά από σχεδόν έξι μήνες διαδηλώσεων, το φοιτητικό κίνημα, που ζητά μια δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, συνεχίζει να καθορίζει την πολιτική ατζέντα της χώρας. Αυτή την Τρίτη ξεκινάει μια νέα 48ωρη απεργία.
Φοιτητές, καθηγητές, περιβαλοντολόγοι και η Κεντρική Ένωση Εργατών ( Central Unitaria de Trabajadores), ένα από τα κυριότερα χιλιανά συνδικάτα, στηίζουν τη διαμαρτυρία, που θα κορυφωθεί στις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί την Τετάρτη το βράδυ.
Εν όψει του 48ωρου των κινητοποιήσεων το BBC Mundo μίλησε στο Παρίσι με την Camilla Vallejo, από τα πιο γνωστά πρόσωπα του κινήματος.
Η Vallejo, 22 ετών και φοιτήτρια Γεωγραφίας, πραγματοποίησε από την Παρασκευή μαζί με άλλους τρείς εκρπόσωπους των χιλιανών φοιτητών συναντήσεις στην Ευρώπη με στόχο να παρουσιάσουν τα αιτήματά τους και σε μια προσπάθεια να “διεθνοποιήσουν” το κίνημα.
Ταξιδέψατε στην Ευρώπη για να συναντηθείτε με διεθνείς οργανώσεις και διανοούμενους. Από τις συμβουλές που σαν έδωσαν διανοούμενοι, ποια σας άρεσε περισσότερο;
Ο φιλόσοφος Edgard Morin μας έδωσε την εμπιστοσύνη του. Μας είπε ότι η ανώτατη εκπαίδευση δεν μπορεί να παραδωθεί στην αγορά, αντίθετα πως πρέπει να υπάρχει εγγυημένη δημόσια εκπαίδευση γιατί είναι απαραίτητη στις χώρες για την ανάπτυξή τους. Κι ο Stephane Hessel (συγγραφέας του βιβλίου “Αγανακτήστε!”) μας πίεσε να ενδυναμώσουμε την επικοινωνία και την προώθηση των ιδεών μας σε παγκόσμιο επίπεδο, να διαδώσουμε τις προτάσεις μας με κάθε μέσο.
Μιλώντας για τον Stephane Hessel, πιστεύετε ότι το χιλιανό φοιτητικό κίνημα συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με κοινωνικά κινήματα όπως οι Indignados ή οι Occupy Wall Street;
Το χιλιανό φοιτητικό κίνημα δεν είναι μέρος των Indignados (Αγανακτισμένων). Δεν είναι ένα αυθόρμητο κίνημα, παρά είναι μια μακρά διαδικασία που βασίζεται σε βαθιά ανάλυση αυτού που συμβαίνει στη Χιλή, της αδικίας.Παρακολουθούμε τον αγώνα των Αγανακτισμένων, αλλά στη Χιλή έχουμε ξεπεράσει το στάδιο της δυσαρέσκειας. Τώρα, πρέπει να δούμε μπροστά και να δημιουργήσουμε εναλλακτική για τη χώρα.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ήδη υπάρχουν φοιτητικές κινητοποιήσεις και σε άλλες χώρες, πως πιστεύετε πως μπορεί να διεθνοποιηθεί το κίνημα;
Τα διαφορετικά κινήματα – στη Χιλή, την Κολομβία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ισπανία – δεν αντιγράφουν το ένα το άλλο, μάλιστα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Αλλά μπορείς να τα δεις σαν ένα σύνολο. Είναι ο αγώνας αυτών που έχουν ξεσηκωθεί για να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό κοινωνικό μοντέλο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εμφανίζουν μια συνάφεια, η οποία είναι η αντίσταση σε ένα μοντέλο ιδιωτικοποίησης ή έστω μια πρόοδος προς την κατάκτηση του δικαιώματος στην αντίσταση.
Στη Γαλλία, συναντηθήκαμε με το UNEF ( Εθνική Ένωση των Φοιτητών της Γαλλίας). Έκαναν λόγο για την συνειδητοποίηση στην οποία προσπαθούν να συντελέσουν ώστε να υπάρξει αντίσταση στην καλυμμένη ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση. Εμείς ειμαστε σε διαφορετική διαδικασία, αλλά έχουμε τους ίδιους στόχους, και υπάρχουν γέφυρες διεθνούς αλληλεγγύης στη νεολαία.
Τι εκπαιδευτικό μοντέλο προτείνετε για τη Χιλή;
Κανείς από τους φοιτητές δεν θέλει να αντιγράψει κάτι. Η Χιλή σκέφτεται για ένα δικό της μοντέλο, που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της προσωπικότητας όλων και θα είναι δωρεάν. Θέλουμε μια εκπαίδευση που θα μπορεί να αναδιαμορφώσει την κοινωνία, μια εκπαίδευση από την οποία θα προκύπτουν επαγγελματίες ικανοί να χτίσουν τη δημοκρατία.
Πως βλέπετε το μέλλον του φοιτητικού κινήματος;
Το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, μετά από πέντε μήνες κινητοποιήσεων. Πρέπει να σκεφτεί για το πως θα προχωρήσει με μια τακτική που θα δίνει συνέχεια. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο διάλογος με την κυβέρνηση έχει διακοπεί. Η κυβέρνηση πρόκειται να εργαστεί πάνω στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις φοιτητικές υποτροφίες και μας αποκλείει από αυτή τη συζήτηση, την οποία θέλει να κάνει στο κοινοβούλιο.
Έτσι, αν και δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο Κοινοβούλιο, θα πρέπει να ξεκινήσουμε μια δουλειά με απεύθυνση σε αυτούς. Θέλουμε να μην νομοθετηθεί ο προϋπολογισμός του κράτους εφόσον δεν υπάρχει σχέδιο νόμου που να είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με τους φοιτητές στα εκπαιδευτικά ζητήματα.
Δεν σκέφτεστε ότι ο πρωταγωιστικός σας ρόλος στο φοιτητικό κίνημα θα το καθορίσει στο συνολό του;
Η προσωποποίηση του κινήματος οφείλεται στους πολιτικούς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιούν πολύ συχνά απέναντι σε όλους αυτούς που εγείρουν κοινωνικά αιτήματα. Στη Χιλή έχει μεγάλη εφαρμογή, και πιστεύω ότι αυτό ισχύει και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.
Στην Κούβα κάνουν λόγο για Καστρισμό, στην Βενεζουέλα για Τσαβισμό. ‘Ολα προσωποποιούνται στους υποτιθέμενους ηγέτες, και έτσι δεν γίνεται εμφανές ότι πρόκειται για μια διαδικασία την οποία μοιράζεται η πλειοψηφία. Στο υπόβαθρο στόχος είναι να καταστραφούν τα πρόσωπα σαν ένα βήμα κατεδάθισης του κινήματος.
Κι έτσι μας έχουν μετατρέψει στους πιο ευάλωτους. Με έχουν κατηγορήσει σαν καθοδηγούμενη από το Κομμουνιστικό Κόμμα, ότι κερδίζω χρήματα από τις συνεντεύξεις που δίνω. Με κατηγορούν ότι αποσκοπώ σε κέρδος από όλο αυτό.
Είστε κοντά στο πτυχίο. Σκέφτεστε να συνεχίσετε στο κίνημα μετά από την αποφοιτησή σας;
Στα φοιτητικά θέματα, θέλω να συνεχίσω να συμμετέχω, εξαρτόμενη βέβαια από τις προσεχείς εκλογές του FECh.
Θα είμαστε δημιουργικοί, μαζί με όλους τους συντρόφους μου που δεν είναι μπροστα στα φώτα της δημοσιότητας. Και θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό σχέδιο χρησιμοποιώντας την εμπειρία του κινήματος, γιατί για πρώτη φορά, μια κλαδική διεκδίκηση κατάφερε να είναι ένα κοινωνικό κίνημα που εκφράζει πολλούς κλάδους.
Σκέφτεστε πολιτική καριέρα;
Είμαι πολιτικά ενεργή, έχω όλη τη διάθεση να θέσω τον εαυτό μου στην διάθεση των αναγκών οικοδόμησης που έχει τόσο αυτό το κίνημα, όπως και όποιο άλλο.
Στα πλαίσια των εκλογών που έρχονται, πιστεύω ότι δεν υπάρχει ανάγκη ειδικά για δική μου συμμετοχή, θεωρώ όμως ότι οι νέοι πρέπει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους σαν υποψήφιοι σύμβουλοι. Ώστε να μπορέσουν να αμφισβητήσουν τις δημοτικές αρχές της δεξιάς, ή όποιων άλλων δεν δέχονται να ανταποκριθούν στα δίκαια αιτήματά μας.
Πλέον οι νέοι ενδιαφέρονται για την πολιτική, και πρέπει να αναλάβουν αυτή την ευθύνη.
Πρέπει να πάρουμε θέση και να φτιάξουμε ένα σχέδιο συμμετοχικά. Και γι’ αυτό πρέπει να αποκτήσουμε ικανότητα εξουσίας, αλλά με την καλή έννοια της λέξης.
Μετάφραση: Κατερίνα Σταυρούλα πηγη: ilesxi.wordpress.com
Επιλογή φωτογραφίας και βίντεο Τέχνης Άνεμος
Επιλογή φωτογραφίας και βίντεο Τέχνης Άνεμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου