Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την κατοικία του Καντάφι


thumb
Συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις γύρω από την κατοικία «Μπαμπ αλ Αζιζία» του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ οι εξεγερμένοι κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Jamahiriyah.
Νωρίτερα εξεγερμένοι ανέφεραν ότι το ΝΑΤΟ θα βομβαρδίσει το κτίριο που βρίσκεται ο Καντάφι, και υποστήριξαν ότι έχουν καταλάβει το 95% της πρωτεύουσας της Λιβύης.
Ωστόσο ο διπλωματικός απεσταλμένος, Άμπντελ Μονέιμ αλ Χουέινι, του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, που αποτελεί το κύριο πολιτικό όργανο των εξεγερμένων, στο Κάιρο δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να εγκαταστήσει στη χώρα στρατιωτικές βάσεις μετά την πτώση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι.

«Η Λιβύη είναι ένα αραβικό και ισλαμικό έθνος πριν από το NATO και μετά το NATO» δήλωσε συγκεκριμένα στον Αραβικό Σύνδεσμο και πρόσθεσε ότι «οι Λίβυοι είχαν εξεγερθεί ενάντια στις δυτικές στρατιωτικές βάσεις το 1970 και δεν πρόκειται να υπάρξουν μη-λιβυκές βάσεις».

Νωρίτερα αξιωματούχος των εξεγερμένων δήλωσε στο Reuters ότι «η κατάσταση δεν είναι σταθερή. Υπάρχει ανταλλαγή πυρών παντού. Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν σταθμεύσει άρματα μάχης στο λιμάνι και στην οδό Αλ Σαρίν, κοντά στο συγκρότημα του Καντάφι. Το βασικό πρόβλημα είναι οι ελεύθεροι σκοπευτές του Καντάφι».
Αρχικά, οι αντικαθεστωτικοί είχαν πιάσει και τους τρεις γιους του Καντάφι, Σαάντι, Σάιφ αλ Ισλάμ και Μοχάμεντ, όμως ο τελευταίος κατάφερε να διαφύγει από τα χέρια των εξεγερμένων, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Ο τέταρτος γιος του, Χαμίς Καντάφι, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Al Arabiya, ηγείται μιας στρατιωτικής δύναμης η οποία κινείται προς το κέντρο της Τρίπολης.
Παράλληλα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο συζητεί με τις λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις για τη μεταφορά στη Χάγη του Σάιφ αλ-Ισλάμ που καταζητείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ το πού βρίσκεται ο ίδιος ο Καντάφι παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο και οι φήμες αναφέρουν ότι ο Λίβυος ηγέτης εγκατέλειψε την Τρίπολη στη διάρκεια της νύχτας για το Γκανταμές, από όπου φυγαδεύτηκε στην Αλγερία.
Το καθεστώς είχε εφοδιάσει τις τελευταίες ημέρες κατοίκους της πόλης με όπλα, για να πολεμήσουν τους εξεγερμένους, όταν εξαπέλυαν την επίθεση, ενώ από την πλευρά τους οι αντικαθεστωτικοί φαίνεται ότι είχαν καταφέρει να εξοπλίσουν μυστικά ομάδες «συμπαθούντων» μέσα στην πρωτεύουσα.
Εν τω μεταξύ, πανηγυρικά κατέφτασαν στην Πράσινη Πλατεία, το κέντρο της Τρίπολης, οι δυνάμεις των Λίβυων εξεγερμένων, έπειτα από ένα εικοσιτετράωρο σφοδρών συγκρούσεων.
Οι σημαίες των αντικαθεστωτικών ανεμίζουν πλέον στην Πράσινη Πλατεία, την οποία έχουν ήδη αρχίσει να αποκαλούν «Πλατεία των Μαρτύρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου