Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?


Η διαρροή ραδιενεργού Καίσιου στη Φουκουσίμα ισοδύναμη με 168 Χιροσίμες



Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Τρίτη, η διαρροή ραδιενεργού Καίσιου-137 από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα είναι ισοδύναμη με 168 πυρηνικές βόμβες, σαν και αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα.
Παρ’όλα αυτά, εμπειρογνώμονες της κυβέρνησης δηλώνουν πως η έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το λιώσιμο των αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο – που δεν έχει οδηγήσει σε κανέναν θάνατο μέχρι τώρα- είναι πέρα από κάθε σύγκριση.
Η εφημερίδα Tokyo Shimbun σε ρεπορτάζ αναφέρει ότι -σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς- η ποσότητα Καισίου-137 που απελευθερώθηκε όταν ο σεισμός και το τσουνάμι κατέστρεψαν τους αντιδραστήρες στις 11 Μαρτίου, ανέρχεται σε 15.000 τεραμπεκερέλ.
Στην ίδια αναφορά γίνεται σύγκριση με τα 89 τεραμπεκερέλ που είχαν απελευθερωθεί από την έκρξηξη του “Μικρού Παιδιού”, της βόμβας ουρανίου που έριξαν οι Αμερικάνοι στη πόλη της δυτικής Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο.
Οι υπολογισμοί υποβλήθηκαν από το γραφείο του πρωθυπουργού Ναότο Καν σε μια κατώτερη επιτροπή της Βουλής για την τεχνολογία και τις καινοτομίες.
Η κυβέρνηση παρ’όλα αυτά υποστήριξε ότι η σύγκριση δεν είναι έγκυρη.
“Μια ατομική βόμβα είναι σχεδιασμένη να προκαλέσει μαζική καταστροφή και μαζικούς θανάτους προκαλώντας ωστικά κύματα, ακτίνες θερμότητας και απελευθερώνοντας ραδιενέργεια νετρονίων” δήλωσε κυβερνητική πηγή σύμφωνα με την Tokyo Shimbun. ” Δεν είναι λογικό να κάνουμε μια απλή σύγκριση βασισμένη μόνο στη ποσότητα ισοτόπων που απελευθερώθηκαν.”
Μια πρόσφατη κυβερνητική έρευνα έδειξε πως μέσα στη περίμετρο των 20 χιλιομέτρων που εκκενώθηκε μετά την 11η Μαρτίου, η μόλυνση από τη ραδιενέργεια ισοδυναμεί με 500 μιλισιβέρτ το χρόνο -25 φορές ποιο πάνω από το κυβερνητικό όριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου